Pyrinnölle ensimmäinen Suomen mestaruus

8.5.2010 Koripalloilun miesten pääsarjatasolla 43 kautta pelannut Tampereen Pyrintö voitti seurahistoriansa ensimmäisen miesten Suomen mestaruuden, kun se kukisti lauantaina Tampereella pelatussa viidennessä loppuottelussa Torpan Pojat pistein 77-61 (40-32).

Tampereen Pyrinnön pitkä odotus palkittiin makealla Suomen mestaruudella, kun tamperelaiset löivät ToPon otteluvoitoin 3-2.

Pyrinnön viime kauden pronssimitalit kirkastuivat kultaisiksi. Mestaruus on Pyrinnön historian ensimmäinen.

Viimeisen finaalin ja koko finaalisarjan hahmo oli Pyrinnön johtaja Damon Williams.

Pyrintö-luotsi Pieti Poikola loihti joukkueelleen kauden aikana puolustuskonseptin, joka osoittautui SM-kullan arvoiseksi. Kuvat: Tytti Nuoramo & Matti Koskinen & Kai Kilappa.

Neljä kertaa aiemmin hopealle, viimeksi vuonna 2001, sijoittunut Pyrintö kirkasti nyt lähes samalla kokoonpanolla viime kauden pronssinsa.

Pyrintö hallitsi viidettä finaalia samalla taktiikalla ja tahdilla, jolla se haki torstaina voiton Helsingistä. Pyrintö vei ensimmäisen neliminuuttisen 12-2 -ilotulituksella ja voitti ensimmäisen neljänneksen 25-14.

ToPo pääsi toisen neljänneksen puolivälissä Obie Trotterin johdolla 27-24 -tilanteeseen, mutta Pyrintö kasvatti taukojohtonsa kahdeksaan pisteeseen.

ToPolla oli myös kolmannen jakson alkupuoliskolla etsikkoaikansa, kun se pääsi 40-38- ja jakson puolivälissäkin vielä 45-42 -tilanteeseen. Pyrintö kuitenkin palautti viimeiselle tauolle johtonsa taas kahdeksaan pisteeseen.

ToPo ei saanut enää viimeisellä neljänneksellä kiriä aikaan, kun se teki seitsemässä ja puolessa minuutissa vain viisi pistettä. Näin Pyrinnön voitto ja mestaruus kypsyivät vähitellen pelin loppua kohden.

- Tämä oli kova voitto ja kova kausi. Mestaruus on hieno juttu tälle mahtavalle joukkueelle ja koko seuralle. Minulla oli hyvät ja monipuoliset pelurit ja sen myötä näissä finaaleissa enemmän työkaluja kuin ToPolla, hehkutti Pyrinnön valmentaja Pieti Poikola.

- ToPo on hirveän hyvä joukkue, mutta puolustus voittaa mestaruuksia. Olimme mielestäni ensimmäisessä sekä toisessa ottelussa vastustajaa huonompia, toisessa jopa selkeästi huonompia. Kolmas peli hävittiin, mutta mielestäni olimme jo siinä parempi joukkue. Viimeiset 80 minuuttia menivätkin minun mielestäni aika lailla meidän tahdissamme, Poikola analysoi.

- Tässä tavallaan sulkeutui ympyrä, sillä ToPon 5-5-pelaaminen meni lopulta hyvin pitkälti 1-1, 2-2-pelaamiseksi, siksi paikkapuolustuksemme toimi erittäin hyvin, jatkoi Poikola.

”Pyrintö oli valmis voittamaan”

Pyrinnön tehomieheksi nousi jälleen Damon Williams, joka keräsi nyt 27 pistettä. Chris Hester pussitti lähes yhtä tehokkaasti 25 pistettä ja Kenneth Lowe 12. Kapteeni Antero Lehto aloitti tehokkaasti ja päätyi kahdeksaan pisteeseen.

- Meillä oli taas hermostunut alku ennen kuin pääsimme peliin mukaan. Tuli turhia pallonmenetyksiä, joista Pyrintö pääsi tekemään helppoja kuppeja, jotka söivät meitä, totesi neljännen kerran hopeaa finaalisarjassa pokannut ToPon valmentaja Tomi Kaminen.

ToPosta Tyray Pearson pelasi parhaan finaalipelinsä 21 pisteen ja 15 levypallon tehoin. ToPo jäi kuitenkin kaipaamaan tehomiehiä, kun Obie Trotter teki kaikki 14 pistettään puoliaikaan mennessä ja etenkin Corey Smith sekä Hanno Möttölä jäivät vaatimattomasti kumpikin neljään pisteeseen. Möttölä teki kaikki pisteensä vapaaheitoilla.

- Voitamme ja häviämme joukkueena ja tänään tuli tappio. Tampereen Pyrintö näytti miksi se voitti runkosarjan. Se oli tänään valmis voittamaan. Tamperelaiselle korisyhteisölle mestaruus on hieno asia, kehui Möttölä tuoretta mestaria.

Lue myös seuraavat

Lisätiedot: Ottelutilastot

 
19.7.2024 12:24 Korisliiga

Kataja Basket teki kaksi kiinnitystä: Knihtiselle jatkosopimus, Jocelyn siirtyy Joensuuhun Uudestakaupungista

Joensuulainen Korisliiga-joukkue Kataja Basket rakentuu pelaajistonsa osalta hyvää vauhtia kohti tulevaa pelikautta. Tuoreimmat kiinnitykset sinivalkoasuun tekivät 25-vuotiaat laiturit Teemu Knihtinen sekä yhdysvaltalainen, New Jerseystä kotoisin oleva Travis Jocelyn. Kouvot-kasvatti Knihtiselle kausi Katajassa tulee olemaan kolmas, liigaurallaan jo kahdestoista. Uudenkaupungin Korihaiden riveistä tuttu Jocelyn aloittaa syksyllä neljännen ammattilaiskautensa. Molempien sopimukset kattavat kauden 2024–2025.

19.7.2024 12:10 Korisliiga

Bisons ja Jeremiah Wood sopimukseen - Woodille seitsemas kausi Korisliigassa

Miesten Korisliiga-kauteen valmistautuva Bisons Loimaa on solminut sopimuksen 39-vuotiaan Jeremiah Woodin kanssa. Wood tuo Bisonsin korin alle jo seitsemännen kauden Korisliiga-veteraanin.

15.7.2024 12:00 Korisliiga

Kalle Peltonen tuo voimaa ja monipuolisuutta Korihaihin

Uudenkaupungin Korihait on tehnyt vuoden mittaisen sopimuksen laituri Kalle Peltosen kanssa. Jyväskyläläisen HoNsUn kasvatti siirtyy Uuteenkaupunkiin Nokialta, jossa hän voitti viime kaudella uransa toisen Suomen mestaruuden.

10.7.2024 12:00 Korisliiga

Thomas Vehmanen ja Viljami Arvonen jatkavat Korihaissa

Uudenkaupungin Korihait on tehnyt jatkosopimukset takamiehien Thomas Vehmasen ja Viljami Arvosen kanssa. Suomalais-virolaisen Vehmasen jatkosopimus on yksivuotinen, Korihait-kasvatti Arvosen sopimus on mallia 1+1.

8.7.2024 18:37 Korisliiga

Pyrintö teki sopimuksen ammattilaisuransa Suomesta aloittavan Xavier Bledsonin kanssa

Pyrinnön uusin pelaajasopimus on solmittu 24-vuotiaan Xavier Bledsonin kanssa. Viimeiset kolme kautta Indiana Staten yliopistossa pelanneelle Bledsonille luvassa on ensimmäinen kausi ammattilaisena.

5.7.2024 19:16 Korisliiga

Korisliigan vahvistettu sarjaohjelma kaudelle 2024–25 on julkaistu

Pantterijahti käynnistyy lokakuun ensimmäisenä perjantaina ja Suomen mestari on selvillä viimeistään 15.5.2025. Korisliiga jatkaa formaatilla, jossa 22 kierroksen jälkeen joukkueet jaetaan ylempään ja alempaan jatkosarjaan.

18.6.2024 13:33 Korisliiga

Max Besselink palaa BC Nokiaan

Viimeisen kahden kauden aikana Saksan Bundesliigassa ja Belgian ja Alankomaiden yhteissarjassa pelannut Helsingin NMKY:n kasvatti Max Besselink, 202 cm ja 22 vuotta, palaa Suomeen. Besselink palaa yksivuotisella sopimuksella tuoreeltaan Suomen mestaruuden voittaneeseen BC Nokiaan, jota hän edusti viimeksi kaudella 2021–22.

18.6.2024 10:59 Susijengi

Andre Gustavson: ”Tuntuu kuin ei olisi ollut päivääkään poissa”

Andre Gustavson kolkutteli 2010-luvun viimeisinä vuosina Susijengin portteja yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista suomalaispelaajista. Vaikka viimeiseen neljään vuoteen Gustavsonia ei ole maajoukkuepaidassa nähty, on hänen tähtäimensä kuusivuotiseksi venähtäneen NCAA-uran ajan ollut koko ajan ammattilaisurassa ja Susijengissä.

18.6.2024 09:29 Pääjuttu

Erotuomari Miltos Ioannidis sai uralleen haluamansa päätöksen: ”Kausi oli hyvä, tunne on loistava”

26 erotuomarivuoden jälkeen Miltos Ioannidis pistää pillin pussiin ja antaa hyvillä mielin tilaa nuoremmalle erotuomaripolvelle. Pitkän uran kulmakiviä ovat olleet koripallon kautta syntyneet ystävyyssuhteet, solidaarisuus ja positiivinen ajattelu.

12.6.2024 09:27 Korisliiga

Timo Heinosen historiallinen ura jatkuu Seagullsissa

Helsinki Seagulls on tehnyt yhden kauden mittaisen jatkosopimuksen joukkueen pitkäaikaisen luottopelaajan Timo Heinosen kanssa. 1026 Korisliiga-ottelun kokemuksella varustettu 42-vuotias laituri on edustanut joukkuetta jo kaudesta 2015-16 asti.

Näytä lisää vastaavia