Nälkäinen Karhu ja tulivoimainen ToPo mielivät mitalipeleihin

9.4.2012 Korisliigan ainoa täysammattilaisjoukkue Kauhajoen Karhu taisteli koko kauden loukkaantumisten kanssa, mutta selvitti lopulta tiensä runkosarjan neljänneksi varmistaen samalla pudotuspelien kotiedun. Helsinkiläisen ToPon kausi on ollut puolestaan vuoristorataa, mutta paperilla ”stadilaisilla” on kasassa mestaruuskelpoinen ryhmä.

Vesa Mäkäläinen saattaa palata kentille jo puolivälierissä ToPoa vastaan.

Kelly Beidler on kuulunut pohjanmaalaisten kulmakiviin koko kauden.

Karhu-luotsi Ari Tammivaara tiedostaa ToPon materiaalivahvuuden ja penkin leveyden.

Timo Heinosen tähdittämän ToPon runkosarja on sujunut vuoristoratamaisesti.

Carl Lindbom on tehnyt liigaläpimurtonsa kuluvalla kaudella.

ToPon apuvalmentaja Pekka Salminen odottaa Karhu-puolivälieräsarjassa vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Kuvat: Francois Perthuis, Tuomas Venhola & Tytti Nuoramo.

Kauhajoen Karhu lähti huipentumaisillaan olevaan kauteen ennennäkemättömin satsauksin. Suomen eri maajoukkueiden peräsimessä pitkän päivätyön tehnyt päävalmentaja Ari Tammivaara keräsi Pohjanmaan lakeuksille Suomen korishistorian ensimmäisen täysammattilaisjoukkueen, jonka kotimaisina johtotähtinä ovat loistaneet lahtelaiskasvatit Vesa Mäkäläinen ja Ilkka Vuori.

 

Runkosarja ei kuitenkaan sujunut pohjanmaalaisittain aivan käsikirjoituksen mukaan, sillä loukkaantumiset verottivat Karhun iskukykyä roimasti. Kun huomioon otetaan, että Karhun kärkiseitsikon pelaajat olivat yhteensä sivussa 61 runkosarjaottelusta, on joukkueen 23 voiton saalis 40 ottelusta huikea saavutus.

 

– Loukkaantumiset eivät säästäneet meitä joulutauon jälkeenkään, mutta kaikista takaiskuista huolimatta kevät meni oikein hyvin. Saavutimme mitä halusimme, eli neljännen sijan ja pudotuspelien kotiedun, linjaa Karhun päävalmentaja Ari Tammivaara tyytyväisenä.

 

Pilvisten kevättalven viikkojen jälkeen lakeuksien yllä paistaa jälleen aurinko. Ilkka Vuori teki paluun Karhun takalinjoille kolmeen viimeiseen runkosarjan otteluun, Eldar Skamo on hiljalleen palautumassa pelikuntoon ja jopa Vesa Mäkäläisen paluuta tositoimiin odotellaan siitä huolimatta, että runkosarjan lopussa tapahtuneen polvivamman huhuttiin katkaisevan kevään 2009 finaalien MVP:n pelit.

 

– Ennustetta ei varsinaisesti ole, vaan päivä päivältä mennään. Katsotaan, miten polvi tuosta kuntoutuu. Voi olla, että pelaan ekalla kierroksella, tai voi olla, että edessä on operaatio, punnitsee Mäkäläinen.

 

Loukkaantumisista huolimatta Kauhajoella ei tingitä lopullisesta tavoitteesta, joka on Karhun seurahistorian ensimmäinen SM-mitali. Keskinäisissä kohtaamisissa ToPo ja Karhu voittivat kumpikin molemmat kotiottelunsa, joten Karhun kotikenttäedulla saattaa olla sarjassa ratkaiseva merkitys.

 

– Kunhan saamme kaikki kuntoon ja pääsemme toteuttamaan aggressiivista pelitapaamme, eiköhän tästä hyvään vauhtiin vielä päästä, Mäkäläinen arvioi.

 

– ToPolla on varmasti sarjan raskain penkki, jonka päässä on paljon kokemusta ja osaamista. Kotiedun turvin tähdätään jatkoon, täydentää Tammivaara.

 

ToPolla paperilla mestaruuskelpoinen joukkue

 

Karhun haastajaksi puolivälierissä ilmoittautuu perinteikäs helsinkiläisjoukkue ToPo, joka vielä kaksi vuotta sitten kävi voiton päässä mestaruudesta finaalisarjassa Tampereen Pyrintöä vastaan. ToPo kisasi Karhun kanssa puolivälierien kotiedusta vielä runkosarjan lopussa, mutta päätti sarjan häviämällä viidestä viimeisestä ottelustaan neljä ja tipahti viidenneksi.

 

Pelkästään paperilla mitattuna ToPolla on koossa eräs jopa pääsarjahistorian kaikkien aikojen nimekkäimmistä joukkueista. Kotimaisten huippujen Hanno Möttölän, Kimmo Muurisen, Timo Heinosen ja Tuomas Iisalon lisäksi ulkomaalaispelaajat Chase Griffin, Josh Wilson ja Justin Hawkins kuuluvat liigan eliittiin.

 

– Meillä on paljon käyttämätöntä ja varmasti jo käytettyäkin potentiaalia. Vaikka meillä on välillä ollut vaikeaa, niin uskomme, että vanhatkin herrat syttyvät näin kevään korvalla, sanailee päävalmentaja Tomi Kamisen apuvalmentajaksi kesken kauden kiinnitetty Pekka Salminen.

 

Kokeneempien pelaajien lisäksi hurjan nousun helsinkiläisjoukkueen eturiviin on tehnyt 206-senttinen, 20-vuotias Carl Lindbom, joka viime kaudella haisteli ammattilaistuulia Saksan Bundesliigan Frankfurt Skylinersissä. Maajoukkuekutsun saanut Lindbom on käärinyt kuluneella kaudella 10,2 pistettä ja 4,4 levypalloa ottelua kohden.

 

– On ollut kivaa päästä Saksassa vietetyn kauden jälkeen mittaamaan omaa kehitystään kotimaisessa pääsarjassa. Otin aluksi siitä vähän paineita itselleni, mutta hiljalleen peli alkoi sujua ja maajoukkuekutsu tietenkin aina tuo lisää motivaatiota, Lindbom virkkoo.

 

ToPon laaja materiaali voi koitua helsinkiläisten eduksi, sillä Karhu on puolustuksellaan onnistunut viemään mehut joka ikisen joukkueen avainpelaajista vuorollaan. Salminen uskoo joukkueensa olevan valmis tulevaan koitokseen.

 

– Karhu on joukkue, jonka peleissä sattuu ja tapahtuu, ja se selviää ihan tilastoihinkin katsomalla. Karhu on kärkiporukoissa niin pisteissä, kolmen pisteen heitoissa kuin menetyksissäkin. Joukkue pelaa kovalla intensiteetillä koko ajan, ja siihen meidän on oltava valmiit.

 

Keskinäiset ottelut

 

15.10. Karhu – ToPo 86–81 (36–35)

30.11. ToPo – Karhu 105–83 (56–44)

25.1. Karhu – ToPo 93–69 (44–33)

10.3. ToPo – Karhu 97–92 (49–46)

 

Keskinäisten otteluiden hahmot

 

Clevin Hannah, Karhu:
Pts 24,0 Lev 3,5 Sy 3,5 Ri 1,5 2p 60,6% 3p 62,5% 1p 89,7%

 

Chase Griffin, ToPo:

Pts 20,3 Lev 1,8 Sy 1,8 2p 63,6% 3p 38,5% 1p 91,7%

 

Tärpit

 

  • Kauhajoen Karhu pelaa vasta seurahistoriansa toisen kerran SM-pudotuspeleissä, ja puolivälieräsarjassa ToPoa vastaan kyseessä on joukkueen ensimmäinen pudotuspelien kotietu. Tästä huolimatta joukkueen pelaajistosta Vesa Mäkäläinen, Ilkka Vuori ja Eldar Skamo ovat juhlineet Suomen mestaruutta, joiden lisäksi SM-mitaleja on Jussi Eskolalla, Aleksi Huuskosella sekä Janne Rekolalla.

 

  • Karhu oli kaikki ottelut huomioon ottaen Korisliigan kaikkein loukkaantunein joukkue runkosarjan aikana. Merkittävästi poissaoloja koitui Eldar Skamolle (14 ottelua), Todd Hendleylle (8 ottelua), Ilkka Vuorelle (22 ottelua) sekä Vesa Mäkäläiselle (19 ottelua).

 

  • Kaikista Korisliigan joukkueista ToPolla on eniten maaottelukokemusta: Kimmo Muurinen, Jarkko Kyllönen, Eero Lehtinen, Tuomas Iisalo, Hanno Möttölä, Carl Lindbom, Joni Herrala, Sad Niskanen ja Artur Surov ovat pelanneet yhdessä 303 aikuisten ja 322 nuorten maaottelua.

 

  • Kevään 2010 hopeamitalijoukkueesta ToPon kokoonpanosta ovat jäljellä Hanno Möttölä, Timo Heinonen sekä koko kauden loukkaantuneiden kirjoissa ollut Antti Niskanen.

 

  • Joukkueiden keskinäisten kohtaaminen merkittävin tilastoero näkyy heittomäärissä: ToPo yritti keskimäärin 24,5 kertaa kolmen pisteen heittoa ottelua kohden Karhun 18,3 yritystä vastaan, kun taas vastaavasti Karhu pääsi vapaaheittoviivalle 24,0 yritystä/ottelu ToPon 15,8 yritystä vastaan. ToPo oli tosin joukkueista huomattavasti huolellisempi ja menetti pallon 13,5 kertaa ottelua kohden Karhun 18,3 menetystä vastaan.

 

  • Odotettavissa on pistetehtailua, sillä Kauhajoen Karhu oli runkosarjan paras korintekijäjoukkue (85,0p/ottelu) ToPon ollessa vastaavasti kolmanneksi paras (83,4p/ottelu). Karhu oli myös runkosarjan tarkin kaukoheittojoukkue (36,5%).

 

  • Paikasta miesten maajoukkueeseen tulevana kesänä pääsevät puolivälieräjoukkueista kisaamaan Vesa Mäkäläinen (Karhu) sekä Kimmo Muurinen, Hanno Möttölä, Timo Heinonen ja Carl Lindbom (ToPo).

 

Otteluaikataulu

 

  • Ti 10.4. klo 18:30 Kauhajoen Karhu – Torpan Pojat (Kauhajoen liikuntahalli)
  • To 12.4. klo 18:30 Torpan Pojat – Kauhajoen Karhu (Töölön Kisahalli, Helsinki)
  • La 14.4. klo 17:00 Kauhajoen Karhu – Torpan Pojat (Kauhajoen liikuntahalli)
  • Ma 16.4. klo 18:30 Torpan Pojat – Kauhajoen Karhu (Töölön Kisahalli, Helsinki)*
  • Ke 18.4. klo 18:30 Kauhajoen Karhu – Torpan Pojat (Kauhajoen liikuntahalli)*

    * = tarvittaessa
 
19.7.2024 12:24 Korisliiga

Kataja Basket teki kaksi kiinnitystä: Knihtiselle jatkosopimus, Jocelyn siirtyy Joensuuhun Uudestakaupungista

Joensuulainen Korisliiga-joukkue Kataja Basket rakentuu pelaajistonsa osalta hyvää vauhtia kohti tulevaa pelikautta. Tuoreimmat kiinnitykset sinivalkoasuun tekivät 25-vuotiaat laiturit Teemu Knihtinen sekä yhdysvaltalainen, New Jerseystä kotoisin oleva Travis Jocelyn. Kouvot-kasvatti Knihtiselle kausi Katajassa tulee olemaan kolmas, liigaurallaan jo kahdestoista. Uudenkaupungin Korihaiden riveistä tuttu Jocelyn aloittaa syksyllä neljännen ammattilaiskautensa. Molempien sopimukset kattavat kauden 2024–2025.

19.7.2024 12:10 Korisliiga

Bisons ja Jeremiah Wood sopimukseen - Woodille seitsemas kausi Korisliigassa

Miesten Korisliiga-kauteen valmistautuva Bisons Loimaa on solminut sopimuksen 39-vuotiaan Jeremiah Woodin kanssa. Wood tuo Bisonsin korin alle jo seitsemännen kauden Korisliiga-veteraanin.

15.7.2024 12:00 Korisliiga

Kalle Peltonen tuo voimaa ja monipuolisuutta Korihaihin

Uudenkaupungin Korihait on tehnyt vuoden mittaisen sopimuksen laituri Kalle Peltosen kanssa. Jyväskyläläisen HoNsUn kasvatti siirtyy Uuteenkaupunkiin Nokialta, jossa hän voitti viime kaudella uransa toisen Suomen mestaruuden.

10.7.2024 12:00 Korisliiga

Thomas Vehmanen ja Viljami Arvonen jatkavat Korihaissa

Uudenkaupungin Korihait on tehnyt jatkosopimukset takamiehien Thomas Vehmasen ja Viljami Arvosen kanssa. Suomalais-virolaisen Vehmasen jatkosopimus on yksivuotinen, Korihait-kasvatti Arvosen sopimus on mallia 1+1.

8.7.2024 18:37 Korisliiga

Pyrintö teki sopimuksen ammattilaisuransa Suomesta aloittavan Xavier Bledsonin kanssa

Pyrinnön uusin pelaajasopimus on solmittu 24-vuotiaan Xavier Bledsonin kanssa. Viimeiset kolme kautta Indiana Staten yliopistossa pelanneelle Bledsonille luvassa on ensimmäinen kausi ammattilaisena.

5.7.2024 19:16 Korisliiga

Korisliigan vahvistettu sarjaohjelma kaudelle 2024–25 on julkaistu

Pantterijahti käynnistyy lokakuun ensimmäisenä perjantaina ja Suomen mestari on selvillä viimeistään 15.5.2025. Korisliiga jatkaa formaatilla, jossa 22 kierroksen jälkeen joukkueet jaetaan ylempään ja alempaan jatkosarjaan.

18.6.2024 13:33 Korisliiga

Max Besselink palaa BC Nokiaan

Viimeisen kahden kauden aikana Saksan Bundesliigassa ja Belgian ja Alankomaiden yhteissarjassa pelannut Helsingin NMKY:n kasvatti Max Besselink, 202 cm ja 22 vuotta, palaa Suomeen. Besselink palaa yksivuotisella sopimuksella tuoreeltaan Suomen mestaruuden voittaneeseen BC Nokiaan, jota hän edusti viimeksi kaudella 2021–22.

18.6.2024 10:59 Susijengi

Andre Gustavson: ”Tuntuu kuin ei olisi ollut päivääkään poissa”

Andre Gustavson kolkutteli 2010-luvun viimeisinä vuosina Susijengin portteja yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista suomalaispelaajista. Vaikka viimeiseen neljään vuoteen Gustavsonia ei ole maajoukkuepaidassa nähty, on hänen tähtäimensä kuusivuotiseksi venähtäneen NCAA-uran ajan ollut koko ajan ammattilaisurassa ja Susijengissä.

18.6.2024 09:29 Pääjuttu

Erotuomari Miltos Ioannidis sai uralleen haluamansa päätöksen: ”Kausi oli hyvä, tunne on loistava”

26 erotuomarivuoden jälkeen Miltos Ioannidis pistää pillin pussiin ja antaa hyvillä mielin tilaa nuoremmalle erotuomaripolvelle. Pitkän uran kulmakiviä ovat olleet koripallon kautta syntyneet ystävyyssuhteet, solidaarisuus ja positiivinen ajattelu.

12.6.2024 09:27 Korisliiga

Timo Heinosen historiallinen ura jatkuu Seagullsissa

Helsinki Seagulls on tehnyt yhden kauden mittaisen jatkosopimuksen joukkueen pitkäaikaisen luottopelaajan Timo Heinosen kanssa. 1026 Korisliiga-ottelun kokemuksella varustettu 42-vuotias laituri on edustanut joukkuetta jo kaudesta 2015-16 asti.

Näytä lisää vastaavia