Murphyn veljekset loistavat miesten NCAA:n suomalaistähtinä

9.11.2012 USA:n yliopistokoripalloliiga NCAA:n runkosarjakausi pyörähtää käyntiin lauantain vastaisena yönä niin miesten kuin naistenkin osalta. Suomalaisittain alkava NCAA-kausi 2012/13 on erityisen mielenkiintoinen, sillä viime kesänä nuorten maajoukkuedebyyttinsä tehnyt Alex Murphy sekä Suomen maajoukkueen kiikarissa oleva Erik Murphy kuuluvat huippujoukkueidensa Duken ja Floridan runkopelaajiin.

Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkueessa viime kesänä rymistellyt Alex Murphy avaa ensimmäisen varsinaisen pelikautensa Dukessa.

Alexin isoveli Erik Murphy jatkaa Florida Gatorsin johtotähtien joukossa.

Kilian Cato aloittaa toisen kautensa Mainessa.

Lauri Toivonen debytoi UTPA:n paidassa. Kuvat: Francois Perthuis, Getty Images/AllOver Press, Tytti Nuoramo & Tuomas Venhola.

NBA:ssa ja Euroopassa 1980–90-luvuilla pelanneen Jay Murphyn sekä suomalaissyntyisen Päivi Murphyn pojat Erik Murphy ja Alex Murphy tulevat olemaan suurissa rooleissa nimekkäissä joukkueissaan NCAA-kaudella 2012/13.

 

USA:n passin lisäksi Suomen passia kantavista veljeksistä Alex Murphy teki debyyttinsä Suomen nuorten susipaidassa viime kesänä, kun hän viimeisteli 11 ottelussa 20,3 pisteen, 6,5 levypallon, 1,5 riiston sekä 1,4 syötön keskiarvot Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkueelle.

 

203-senttinen, 19-vuotias Alex Murphy kuului jo viime kaudella nelinkertaisen NCAA:n mestarin Duke Blue Devilsin ryhmään, mutta vietti kautensa vapaaehtoisesti kentän laidalla ”redshirt”-pelaajana harjoitellen ja fysiikkaansa parantaen. ”Redshirt”-kausi myös takaa, että Murphylla on mahdollisuus edustaa Dukea aina kauden 2015/16 kevääseen asti.

 

Fyysinen, monipuolinen ja korintekijän rooliin kaavailtu Alex Murphy tulee kamppailemaan Blue Devilsin aloitusviisikon pienen laiturin paikasta huippuprospekti Rasheed Sulaimonin (195 cm, 18 v.) ja likaisen työn tekijänä tunnetun Josh Hairstonin (201/22) kanssa.

 

Duke Blue Devils puolestaan kuuluu jälleen Atlantic Coast -konferenssin kirkkaimpaan kärkeen. Vaikka joukkue menetti Austin Riversin New Orleans Hornetsiin kesän 2012 NBA-draftissa, on USA:n maajoukkueen Lontoossa olympiakultaan luotsanneella Duke-päävalmentaja Mike Krzyzewskillä jälleen koossa riittämiin palasia menestyksekkään joukkueen rakentamiseksi. Kevät 2012 meni Dukelta penkin alle, kun NCAA:n lopputurnauksen yllättäjäjoukkue Lehigh tiputti Blue Devilsin jatkosta jo ensimmäisellä pudotuspelikierroksella.

 

Veteraanitakamies Seth Currylta (188/22) sekä isoksi mieheksi harvinaisen monipuoliselta Mason Plumleelta (208/22) on lupa odottaa paljon, ja tulokkaille Murphylle, Sulaimonille ja Amile Jeffersonille (201/18) on luvassa rotaatiominuutteja. Viime kausien runkopelaajista Blue Devilsissä jatkavat Tyler Thornton (185/20), Quinn Cook (183/19) sekä Ryan Kelly (212/21).

 

Erik Murphylle tiedossa vastuuta seniorikautena

 

Suomen Susijengin tulevaisuuden nimien joukkoon väläytelty 208-senttinen, 22-vuotias Erik Murphy on puolestaan NCAA-uransa toisessa ääripäässä pikkuveljeensä nähden.

 

Florida Gatorsia edustava Murphy on kehittynyt tasaisesti jokaisella yliopistokaudellaan ja merkkautti viime kaudella joukkueelleen 10,5 pistettä ja 4,5 levypalloa ottelua kohden Gatorsin edetessä aina valtakunnan kahdeksan parhaan joukkoon.

 

Erinomaisena hyppyheittäjänä ja hyvänä isojen miesten puolustajana tunnettu Erik Murphy palaa Billy Donovanin valmentamaan Gatorsiin viime kauden menestyksen jälkeen yhdessä muiden runkopelaajien Kenny Boyntonin (188/21) ja Patric Youngin (204/20) kanssa.

 

Florida tulee pelaamaan Southeastern-konferenssissa jälleen Kentucky Wildcatsin varjossa, mutta vuosien 2006 ja 2007 NCAA:n mestarilla on jälleen riittämiin paukkuja haastaa isompansa mestaruustaisteluun.

 

Erityisen mielenkiintoinen kausi on luvassa Murphylle, joka on paitsi joukkueensa ison pään avainpelaaja, myös viimeistä kautta NCAA:ssa. Huippukausi nostaisi Murphyn osakkeitta niin NBA-seurojen kuin Euroopan huippuseurojenkin silmissä.

 

Cato jatkaa Mainessa, Toivonen debytoi UTPA:ssa

 

Toiselle NCAA-kaudelleen siirtyy puolestaan Maine Black Bearsia edustava 202-senttinen, 20-vuotias Tapiolan Hongan kasvatti Kilian Cato.

 

Cato sai jo ensimmäisellä yliopistokaudellaan Black Bearsin paidassa mukavasti vastuuta 17,0 peliminuutin ottelukohtaisen peliajan muodossa. Caton roolina oli toimia vastustajan korinaluspelaajien paimentajana sekä kolmen pisteen heittäjänä.

 

Alkavalla kaudella Cato tuonee jälleen energiaa penkiltä skotlantilaisen Alasdair Fraserin (201/20) tuuraajana. Atleettiselta isolta mieheltä odotetaan jatkossa yhä enemmän vastuuta Black Bearsin levypallopelissä, erityisesti hyökkäyspäässä.

 

Ensimmäiset ottelunsa NCAA:n ykköstasolla pelaa puolestaan Riihimäen Kolmoskorin kasvatti, 116 nuorten maaottelua urallaan tahkonnut Lauri Toivonen (200/21). Toivonen pelasi viime kauden USA:n junior college -liigaa Ohlonen paidassa 9,4 pisteen, 5,9 levypallon sekä 1,3 syötön keskiarvoilla.

 

Toivosen uusi joukkue on Texas-Pan America (UTPA) Broncs, joka pelaa piskuisessa Great West-konferenssissa. Toivoselle on tiedossa jo alkukaudesta rutkasti peliaikaa sentterin ja ison laitahyökkääjän tonteilla, sillä UTPA:n kokoonpano on merkittävän pienikokoinen. Toivonen on jo ensimmäisen parikuukautisensa aikana ehtinyt jo tehdä vaikutuksen päävalmentaja Ryan Marksiin kypsyydellään ja pelivalmiudellaan.

 

Suomalaisten miespelaajien ensimmäiset NCAA-ottelut kaudella 2012/13

 

  • Pe 9.11. Iowa – UTPA (Lauri Toivonen)
  • Pe 9.11. Duke (Alex Murphy) – Georgia State
  • Pe 9.11. Georgetown – Florida (Erik Murphy)
  • La 10.11. Dartmouth – Maine (Kilian Cato)
  • Su 11.11. Florida (Erik Murphy) – Alabama State
  • Ma 12.11. Bradley – UTPA (Lauri Toivonen)
 
22.4.2024 15:36 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalosta Belgian mestari

Elina Aarnisalosta tuli Belgian mestari, kun Kangoeroes Mechelen pelasi kotimaisen kauden läpi ilman ainuttakaan tappiota. Finaalit ovat käynnistyneet myös Saksassa ja runkosarjat päättyivät Espanjassa sekä Italiassa.

18.4.2024 08:58 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin johdatti Teneriffan Mestarien liigan Final Fouriin

Sasu Salin pääsee taas jahtaamaan Mestarien liigan voittoa Teneriffan raivattua tiensä Final Four -lopputurnaukseen. Severi Kaukiainen pääsee puolestaan kokemaan Viron ja Latvian yhteisliigan finaalitunnelman.

15.4.2024 11:24 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalon Kangoeroes Mechelen Belgian liigan finaaliin

Elina Aarnisalo pääsee taistelemaan Belgian mestaruudesta, kun Kangoeroes Mechelen lunasti itselleen finaalipaikan. Saksassa ja Ruotsissa suomalaisten joukkueet käyvät kovaa taistelua välierissä.

13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

12.4.2024 23:53 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusesta ja Tuomas Iisalosta EuroCupin mestareita

Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo pääsivät tuulettamaan EuroCupin voittoa, kun Paris Basketball kaatoi finaalisarjassa Bourg-en-Bressen suoraan kahdessa ottelussa. Jantunen tehtaili finaalissa upeasti 15 pistettä.

10.4.2024 09:13 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball aloitti EuroCupin finaalit voitolla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin mestaruuteen, kun se nappasi avausfinaalista voiton.

8.4.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Aarnisalon Kangoeroes ja Pelander Norrköping jyräsivät välieriin

Elina Aarnisalon Kangoeroes Mechelelen eteni välieriin Belgiassa ja Sofia Pelanderin Norrköping teki saman Ruotsissa. Saksassa Keltern on voiton päässä finaalipaikasta.

8.4.2024 10:19 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni vahvassa iskussa tärkeässä voitossa

Edon Maxhuni oli johdattamassa Le Portelia tärkeään voittoon joukkueen taistellessa pudotuspelipaikasta Ranskassa ja Mikael Jantunen oli niin ikään vahvassa iskussa Paris Basketballin voitossa.

8.4.2024 10:02 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalo palkittiin EuroCupin vuoden valmentajana

Tuomas Iisalon, 41, nousukiito Euroopan koripallovalmentajien eliittiin jatkuu jatkumistaan. Paris Basketballin tuoreeltaan EuroCupin finaaleihin luotsannut loviisalaislähtöinen Iisalo on nimetty EuroCupin vuoden valmentajaksi. Viime kaudella Iisalo vei nimiinsä FIBA:n Mestareiden liigan vuoden valmentajan palkinnon.

6.4.2024 08:13 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa välierät käyntiin - Pelanderin kausi pysyi elossa

Saksassa saatiin välierät vauhtiin ja Linda-Lotta Lehtorannan ja Elina Koskimiehen Keltern aloitti vakuuttavasti. Ruotsissa Sofia Pelanderin Norrköping on voiton päässä välieristä.

Näytä lisää vastaavia