Miesten Korisliigan ennakko 1/3: Nokia ja Lapua tavoittelemassa pudotuspelipaikkaa, Vilpas ja Seagulls tähtäävät mitaleille

30.9.2015 Miesten Korisliiga vuosimallia 2015/2016 käynnistyy perjantaina. Ennakkoasetelmien puolesta ennätystasaiselta vaikuttavan sarjan ”häntäpää” on laadukkain pitkiin aikoihin kuten koko Korisliiga, sen supistuttua kymmenen joukkueen kokoiseksi. Nousijajoukkue Nokia ja viime kaudella yhdeksänneksi sijoittunut Lapuan Kobrat tavoittelevat paikkaa pudotuspeleissä, kun taas Salossa ja Helsingissä hamutaan paluuta mitalipelien kirkkaisiin valoihin.

Eldar Skamo oli nostamassa Nokiaa 1-divisioona A:sta Korisliigaan. Nyt tavoitteena ovat pudotuspelit.

Vuoden Lapualla viettämisen jälkeen, vaihtui Juho Nenosen osoitteeksi Salon Vilpas. Nähtäväksi jää, yltävätkö Nenonen ja Vilpas mitalipelien tavoitteeseensa.

Tuomas Viertola on Kobrien suomalaisrungon tärkeimpiä palasia. Nähdäänkö Lapualla vihdoin pudotuspelejä?

Susijengin EM-joukkueen portteja kolkutellut Carl Lindbom ja Seagulls ovat asettaneet tähtäimekseen kotiedun pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Kuvat: Francois Perthuis, Erkki Hautaviita, Seagulls

Miesten 1-Divisioona A:n viime kaudella kovan taistelun jälkeen voittanut BC Nokia lukeutuu tulevalla kaudella mielenkiintoisimpien liigaryhmien joukkoon. Sarjanousun ansainnut ryhmä on vahvistunut nuorilla ja lupaavilla pelimiehillä kun Niko Mattila (192cm/21v), Daniel Dolenc (205/22) ja Joni Herrala (191/21) lähtivät Nokialle hakemaan vastuuta sekä onnistumisia, ja viemään nousijajoukkuetta kohti pudotuspelejä.

Ryhmästä on divarivoiton jälkeen poistunut Troyn yliopistoon lähtenyt 20-vuotias juniorimaajoukkueiden vakiokasvo Shawn Hopkins, sekä Uruguayn sarjaan siirtynyt serbi Nikola Jeftic.

Ryhmää vahvistaneiden nuorten pelaajien lisäksi Nokian rotaatio saa jenkkiväriä joukkueen mukana jo divarissa 11,6 pisteen ja 7,3 levypallon keskiarvoilla pelanneesta laiturista Daniel Baileysta (196/25), takamies Isaiah Wilkersonista (191/24) ja 208-senttisestä vitospaikalla tonttiaan pitävästä David Kravishista. Kravishin kanssa vitospaikan minuutteja palaa jakamaan ikinuori, kansainvälisen tason niskaskriinien tekijä Antti Nikkilä (210/37).

- Meillä on hyvä joukkue, kokenut joukkue. Tietysti Korisliiga eroaa divarista, etenkin pelin fyysisyyden ja pelaajien henkilökohtaisen taitotason kohdalla, mutta meillä on liigakokemusta joukkueessa paljon. Taidan itseasiassa olla melkein joukkueemme ainoa jäsen jolle tämä on ensimmäinen kausi Korisliigassa, hymähtää BC Nokian päävalmentajana jatkava serbialainen Oliver Vidin.

Vidin on oikeassa. Nokia on tietyllä tapaa todella epätavallinen sarjanousija. Ylempänä mainitun rungon täyttävät liigakartalle Nokian paidassa palaavat Eldar Skamo (198/28) ja seuran oma kasvatti Henri Hirvikoski (191/29). Hirvikoskelle tuleva kausi on kahdeksas Korisliigan parketeilla, Skamolle jo yhdeksäs.

- Todella hienoa että Nokia nousi takaisin liigakartalle. Itse sain viime kaudella pelata vähän erilaisessa roolissa kuin aiemmin, sain vastuuta ja menin eteenpäin, kertoo Skamo.

- Fyysisesti olemme kovassa kunnossa, vielä pitää saada pelillinen puoli samalle tasolle. Lähdetään voittamaan jokaista ottelua ja pyritään pääsemään pudotuspeleihin. Liiga näyttää etukäteen aika tasaiselta ja kokonaisuutena taso tuntuu taas nousseen.

Lisätietoja: BC Nokia

Vilppaan tavoitteena mitalipelit

Kahden pettymykseen päättyneen kauden jälkeen ollaan Salossa panostettu joukkueen kokoamiseen siinä määrin, että tavoitteeksi joukkue on asettanut jopa mitalipelit. Tavoite on kova sarjan supistuttua kymmeneen joukkueeseen ja neljän jenkin säännön annettua jokaiselle joukkueelle yhden lisäpanoksen kokoonpanon parantamiseen.

- Aikaisempina vuosina on enemmän puhuttu jostain abstraktimmasta asiasta kuin varsinaisesta tuloksesta. Aika sen sitten näyttää. Leveyttä kokoonpanossa on ehkä enemmän kuin ennen, pyörittelee päävalmentaja Mikko Tupamäki.

Leveyttä salolaisten kokoonpanosta kieltämättä tuntuu etukäteen ajateltuna löytyvän hyvissä määrin. Viime kauden joukkueen rungosta jatkavat jo Korisliiga-veteraanin titteliä pelivuosien määrässä lähestyvä Sami Ikävalko (188/25), sekä nuoremmat roolipelaajat Ville Hänninen (194/20) ja Ilmari Kallio (194/23). Suomalainen runko on täydentynyt Lapualla askeleen eteenpäin urallaan ottaneella Juho Nenosella (202/28), sekä Hännisen tavoin kesän U20-maajoukkueen kokoonpanoon kuuluneella Okko Järvellä (192/19).

Vilpas on myös yksi niistä joukkueista joka lähtee kauteen neljällä amerikkalaispelaajalla. Jukka Kataja ja Samu Kaaresvirta lopettivat liigauransa viime kauteen, mutta Nenosen, Järven ja neljän amerikkalaispelaajan lisäysten myötä joukkue on ainakin paperilla leveämpi kuin aiempina vuosina.

- Loppujen lopuksi se meidän taso määräytyy paljolti siten, että mikä on minkäkin yksittäisen pelaajan taso. Ja sen loppuviimein näyttää sitten se kun päästään pelaamaan. Neljä harjoitusottelua on niin pieni otanta, ettei pitkälle meneviä johtopäätöksiä voi niistä vielä vetää, Tupamäki jatkaa.

Neljän amerikkalaisen sallivaa sääntöä heti kauden alusta hyödyntävä Vilpas on kiinnittänyt uusina jenkkihankintoina riveihinsä pelintekijä Doug Wigginsin (185/27), Tanskan liigan korikuninkaan Darryl Partinin (198/27), sekä nelos-vitospaikkojen isot pelaajat Austin Dufaultin (205/25) ja Cavell Johnsonin (205/30).

Isojen jenkkien kanssa minuutteja jakava Nenonen lähtee luottavaisin mielin kauteen uudessa seurassa. Seurassa, johon miehen on huhuttu muutamana aikaisempana kesänä jo siirtyvän, lopullisen osoitteen osoittauduttua kuitenkin joksikin ihan muuksi.

- On ollut muutamaan otteeseen jo puhetta Mikon (Tupamäki) kanssa, että olisin siirtynyt Saloon. Nyt kaikki asiat loksahtivat paikalleen ja täällä ollaan. Ja on ihan mahtavaa hei, tunnin ajomatkan päässä Espoosta. Ilolla, ilolla asutaan Salossa, liigan parhaaksi pukukoppipelaajaksi itsensä taannoin julistanut Nenonen vitsailee hymynkare kasvoilla.

- Hyvä valmennus, viimeisen päälle fasiliteetit, hyvä joukkue ja mahtava meininki. Eihän sitä paljon muuta voi toivoa. Mutta tosissaan, niin hyvältä tuntuu olla joukkueen kanssa. Oma rooli on sellainen, että meillä on kolme isoa pelaajaa ja aika tasaisesti pelataan. Ihan varmasti saa just sen roolin minkä ansaitsee.

Lisätietoja: Salon Vilpas

Pudotuspelit Kobrien tähtäimessä

Korisliigaan nousunsa jälkeen pudotuspelien ulkopuolelle tähän asti jääneet Lapuan Kobrat ovat asettaneet kevään kovimpiin peleihin pääsyn tavoitteekseen täksi kaudeksi. Tavoite on kova, mutta joka vuosi pelaamistaan parantaneet lapualaiset olivat viime kaudella ensimmäinen pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt joukkue.

Eikä tuon joukkueen runko ole liiemmin muuttunut. Suomalaisista ainoastaan Vilppaan paitaan siirtynyt Juho Nenonen voidaan laskea merkittäväksi menetykseksi, mutta neljännen jenkkivahvistuksen peluuttamisen mahdollistava sääntö antaa oivan mahdollisuuden korvata jopa Nenosen tasoisen pelaajan lähtö.

- Nenonen tosiaan lähti ja jenkki tuli tilalle. Katsotaan nyt miten jenkki pärjää ”Neposen” kengissä. Näyttäisi että ihan hyvin ollaan onnistuttu hankinnoissa. Me suomalaiset sitten vissiin puolustetaan enemmän ja annetaan jenkkien hoitaa hyökkääminen, naurahtaa Kobrien suomalaiseen runkoon kuuluva Tuomas Viertola (194/25).

Neljän amerikkalaispelaajan sääntöä hyödyntävän Lapuan joukkuetta täydentää myös suomalaistunut, Namika Lappeenrantaa aikaisemmin edustanut takamies Aubrey Conerly (182/32). Conerlyn ja Viertolan lisäksi ryhmän suomalaisrungon muodostavat Jussi Turja (194/25), Pyry Rainamaa (194/24) ja Panu Peltokangas (198/23).

Kobrat lähtevät kauteen jenkkinelikolla, joka koostuu takamies Lamont Jonesista (183/25), 2-3 paikkoja pelaavasta Darien Brothersista (190/24), sekä 4-5 paikkoja miehittävistä Dom Morrisista (201/24) ja Damen Bell-Holterista (206/25).

- Meillä näyttäisi olevan pelaajia, jotka osaavat laittaa palloa säkkiin. Toivottavasti amerikkalaiset pelaajamme syöttävät suomalaisille pelaajille myös palloa, vitsailee Kobrien pääkäskijä Derrick Crayton.

- Mutta tosissaan, puolustuksemme on yksi asioista joita meidän pitää parantaa. Olen ihan tyytyväinen pre-seasoniin, mutta luonnollisesti on paljon asioita joita pitää parantaa ja meidän kohdallamme isoimmat asiat ovat puolustuspäässä. Pelaajat jotka olemme tuoneet uusina joukkueeseen ovat tulleet hyvällä asenteella sisään, ja suomalainen runkomme on pysynyt isoksi osaksi samana. Pelaajat tietävät roolinsa ja sen, mitä heiltä vaaditaan jotta joukkueemme voi menestyä.

Lisätietoja: Lapuan Kobrat

Pudotuspelien kotietu Seagullsin tavoitteena

Tulokaskautensa Helsinki Seagulls –nimen alla pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle päättänyt joukkue ei jäänyt kesän aikana lepäämään laakereilleen, vaan panosti joukkueen pelaajamateriaalin leveyteen ja suomalaisrungon vahvistamiseen.

Tämän tuloksena lähteneiden Eero Lehtisen, Jouko Järvisen ja Anton Odabasin tilalle saapuivat Bisonsista Antto Nikkarinen (185/24), KTP:sta Timo Heinonen (198/33), Katajasta Marcel Moore (200/21), paluun liigaparketeille tekevä Nanayaw Awauh-Addae (178/31) ja Kouvoista Jason Conley (196/34).

- Minusta meillä on hyvä joukkue, on riittävästi taitoa ja laajuutta, niputtaa Seagullsin peräsimessä jatkava Mikko Larkas.

- On lähdetty valmistautumaan kauteen vähän eri tavalla juuri pelaajamateriaalin laajuuden takia. On koitettu saada hyökkäystä kollektiivisemmaksi, ja sitten pitäisi tietysti puolustaa kovaa jotta saadaan materiaalin leveyttä hyödynnettyä parhaalla mahdollisella tavalla. Mielummin kolme minuuttia täysillä kuin kymmenen säästöliekillä.

Edellämainittujen pelaajien lisäksi joukkue on vahvistunut tulevaksi kaudeksi heittävällä takamiehellä James Sinclairilla (198/22),  sekä korinaluspelaaja Ryan Watkinsilla (206/23)

Suomalaisen rungon joukkueessa täydentävät toista kauttaan joukkueessa pelaavat Antti Niskanen (188/29), Lauri Toivonen (200/24), sekä Susijengin EM-joukkueen portteja kesällä kolkutellut Carl Lindbom (206/23).

Mitä sitten kesä maajoukkueen kanssa antoi 23-vuotiaalle Lindbomille, ja kuinka valmis miehen itsensä mielestä Seagulls tulevaan kauteen on?

- Kaikkea koitin parantaa henkilökohtaisella tasolla, etenkin puolustuksen kanssa on tehty paljon töitä ja siihen on keskitytty varmaan eniten, Lindbom paljastaa.

- Toimistolla on tehty todella hyvää työtä, kovia vahvistuksia on tullut sisään. Pantteri-patsaasta lähdetään taistelemaan ja kotietu pudotuspeleissä olisi hyvä ensimmäinen askel sen tavoitteen saavuttamiseen. Jos kotietu saadaan, niin miksei mestaruuskin olisi täysin mahdollinen.

Lisätietoa: Helsinki Seagulls
 
24.4.2024 20:31 Korisliiga

Kauhajoki 2–1-johtoon Seagullsista – poikkeuksellisessa sarjassa toistaiseksi pelkkiä vierasvoittoja

Kauhajoen ja Helsinki Seagullsin kolmas välieräkohtaaminen päättyi Kauhajoen täpärään voittoon.

22.4.2024 21:14 Korisliiga

Helsinki Seagulls ja Kataja Basket tasoittivat välierävoitot

Seagulls haki vierasvoiton Kauhajoelta 27 pistettä heittäneen Shavon Colemanin johdolla lukemin 73–80. Kataja Basket puolestaan oli tyly isäntä Joensuussa, kun se kaatoi BC Nokian 99–75. Molemmat sarjat ovat tilanteessa 1–1, kun finaalipaikkaan vaaditaan neljä voittoa.

19.4.2024 21:37 Korisliiga

BC Nokia hurjasteli päätöskympillä karkuun Katajalta välieräavauksessa

BC Nokia ja Kataja Basket aloittivat välieräsarjansa perjantaina Harjuniityn Liikuntahallilla Nokialla. Kotijoukkueen nousujohteinen esitys toi avausvoiton lukemin 86–67 (33–26).

18.4.2024 21:06 Korisliiga

Tulikuuman Topias Palmin ranne hiljensi Kisahallin – Kauhajoelta vakuuttava välieräavaus

Korisliigan välierät käynnistyivät torstaina, kun runkosarjan ykkönen Helsinki Seagulls isännöi Kauhajokea. Vilppaan avauskierroksella kaatanut Kauhajoki jatkoi loistavia otteitaan, kun se nappasi vierasvoiton Helsingistä 81–88 (39–46).

18.4.2024 12:30 Korisliiga

Korisliigan välieräennakossa Kataja ja Nokia: ”Vaikka joukkueilla olisi kuinka iso ero paperilla, playoffeissa ottelut jäävät yleensä kiinni parista pallonhallinnasta”

Kataja Basketin Thomas Tumba ja BC Nokian Tucker Richardson suhtautuvat alkavaan välieräsarjan keskenään hyvin samankaltaisin ajatuksin. Kumpikin tietää, että yksikin kriittinen pallonmenetys ja vastustaja voi päästä peruuttamattomasti niskan päälle.

17.4.2024 09:15 Korisliiga

Rakkaat viholliset välierissä: Helsinki Seagulls ja Kauhajoki mittelevät keskenään finaalipaikasta

Helsinki Seagullsin Okko Järvi ja Kauhajoen Topias Palmi odottavat kumpikin vesi kielellä välierien tunnelmaa. Seurojen välisissä kohtaamisissa on aina erityinen lataus ilmassa.

14.4.2024 19:31 Korisliiga

Kataja repi tiukan taisteluvoiton itselleen – Korisliigan välieräparit selvillä

Neljäs ja viimeinen joukkue, joka lunasti lipun miesten Korisliigan välieriin, on Kataja Basket.

13.4.2024 21:01 Korisliiga

Kauhajoen ja Vilppaan kamppailu äityi jännäriksi, mutta Eero Innamaa johti joukkueensa välieriin

Miesten Korisliigan puolivälierissä ratkesi jälleen yksi sarja, kun Kauhajoki selätti Salon Vilppaan kolmannen kerran.

12.4.2024 20:43 Korisliiga

Nokia eteni välieriin – Kataja pisteellä niskan päälle

BC Nokia selvisi kevään toisena joukkueen puolivälieristä jatkoon. Kataja Basket otti edun haltuun omassa sarjassaan.

11.4.2024 22:14 Korisliiga

Vilpas laittoi kapulan Kauhajoen rattaisiin – Seagulls eteni välieriin puhtaalla pelillä

Miesten Korisliigassa yksi neljästä puolivälieräsarjasta saapui päätökseensä.

Näytä lisää vastaavia