Lassi Kilpinen täydentää Kobrien takakentän – ”Uuteen ympäristöön siirtyminen opettaa vielä vanhallekin uutta”

29.9.2023 07:50 Kobrat valui viime kauden lopussa pudotuspelien ulkopuolelle, mutta uutena joukkoon liittyvä takamies Lassi Kilpinen vakuuttaa, että joukkuepeliä teroittamalla seura pystyy vaikka mihin.

Lassi Kilpinen valittiin keväällä 2021 Korisliigan parhaaksi kuudenneksi pelaajaksi. Kuva: Ville Vuorinen

Lassi Kilpiselle kausi alkaa varsin poikkeuksellisissa merkeissä. Tamperelainen Pyrinnön kasvatti on kahdeksan Korisliiga-kautensa jälkeen vaihtanut ensimmäistä kertaa, ei ainoastaan joukkuetta, vaan myös asuinpaikkakuntaansa. Uusi osoite on Lapualla, ja nyt pelipaidassa lukee Kobrat.

30-vuotias Kilpinen kuvailee uutta tilannetta ennen kaikkea innostavaksi.

– Lapua on siinä mielessä minulle ennestään tuttu, että velipoikani Justus ehti täällä pelata muutaman vuoden ja hänen kauttaan kuulin ja näin jonkin verran, mutta onhan siinä aina oma jännityksensä ja oppimisensa, kun siirtyy tutusta ja turvallisesta ympäristöstä uuteen. Kuitenkin pidän tällaisia ärsykkeitä hyvinä ja tärkeinä kokemuksina, joista voi vielä vanhakin oppia uutta.

Tällä hetkellä Kilpisen mieltä pimentää ainoastaan ongelma hänen polvensa kanssa. Kyseessä ei ole vakava loukkaantuminen, mutta selkeältä näyttää, että parissa ensimmäisessä pelissä häntä ei vielä kentällä tulla näkemään.

Mitä Kobrat sitten odottaa saavansa ja tulee saamaan uudelta tamperelaiselta pelinjohtajaltaan, joka pyörittää jatkossa takakenttää yhdessä 32-vuotiaan, maajoukkueessakin usein nähdyn, Antto Nikkarisen kanssa?

Kilpinen itse tiivistää vastauksen lyhyeen:

– Monipuolista takamiespelaamista. Tarkoitti se sitten pallontuojaa vastaan puolustamista, hyökkäysten rakentamista tai heittämistä, niin minä, Antto ja tuore vahvistuksemme Taz Sherman saamme melko kokonaisvaltaisen pelaajakierron koko takakentälle.

Kilpisen sopeutumista pelisysteemin ja Kobrien kulttuuriin on edesauttanut kaksoisveljeltä saatu runsas tietomäärä siitä, mitä Lapualla on pyritty päävalmentaja Ville Turjan alaisuudessa viime vuosina tekemään. Lisäksi Kilpinen on viettänyt koko tähänastisen uransa Korisliigassa, joten vastustajan näkökulmasta hän on analysoinut Kobrien peliä useinkin. Hän tietää silti, että joukkueessa kuin joukkueessa tapahtuu väistämättä pelkästään yhdelläkin kesätauolla jo roimia muutoksia.

– Jo pelkästään se, kun ulkomaalaisvahvistukset vaihtuvat uusiin, aiheuttaa ison määrä muutoksia. Sitten taas toisaalta kyllähän se, että täällä on kokeneita pelaajia, kuten Juho Lehtoranta ja Antto, sekä vanhat tutut valmentajat, taas tarkoittaa sitä, että on olemassa vakiintuneita rutiineja. Tällä tasapainolla meillä on kaikki eväät kamppailla korkeimmistakin sijoista.

Viime kaudella Kobrien sijoitus jäi korkeista sijoista kauas. Joukkue pääsi runkosarjasta alempaan jatkosarjaan seitsemännellä sijalla, mutta putosi kuitenkin playoff-viivan alapuolelle ennen varsinaisia pudotuspelejä.

Tällä kaudella Kilpisen mukaan onkin keskityttävä erityisesti perusasioiden teroittamiseen ja joukkuepelaamisesta huolehtimiseen.

– Käymme läpi tällä hetkellä viisi vastaan viisi -pelaamisen yksityiskohtia ja sitä, mitä haluamme joukkueena tehdä. Näin ulkoapäin katsottuna ongelma täällä on usein liittynyt siihen, että vahvistuksissa on ollut todella vahvoja yksilöpelaajia, ja joukkuepeli on kärsinyt sen armoilla. Toki, kolikolla on kääntöpuolena se, että kun on hyviä yksilöpelaajia, niin silloin sen varaan voi myös huoletta laskea tiettyjä asioita. Sankaripallolle on aikansa ja paikkansa, mutta vaara alkukaudella on siinä, että jos päästää pelaamisen heti liikaa yksilöiden varaan, suuntaa on vaikea enää kääntää.

Asetelma on nyt Kilpisen mukaan joukkuepelaamiselle juuri oikea. Kobrilla on koossa monipuolinen pelaaja-arsenaali, josta löytyy niin heittovoimaa kuin pehmeitä käsiä koriraudan altakin.

– Erityisesti divarista meidän seuraamme siirtynyt Timi Puittinen tulee olemaan seuraamisen arvoinen pelaaja. Voin vakuuttaa, että Lappeenrannan Larry Bird yllättää vielä aika monet.

Kobrat 23-24 pähkinänkuoressa

Henkilöt

 
19.7.2024 12:24 Korisliiga

Kataja Basket teki kaksi kiinnitystä: Knihtiselle jatkosopimus, Jocelyn siirtyy Joensuuhun Uudestakaupungista

Joensuulainen Korisliiga-joukkue Kataja Basket rakentuu pelaajistonsa osalta hyvää vauhtia kohti tulevaa pelikautta. Tuoreimmat kiinnitykset sinivalkoasuun tekivät 25-vuotiaat laiturit Teemu Knihtinen sekä yhdysvaltalainen, New Jerseystä kotoisin oleva Travis Jocelyn. Kouvot-kasvatti Knihtiselle kausi Katajassa tulee olemaan kolmas, liigaurallaan jo kahdestoista. Uudenkaupungin Korihaiden riveistä tuttu Jocelyn aloittaa syksyllä neljännen ammattilaiskautensa. Molempien sopimukset kattavat kauden 2024–2025.

19.7.2024 12:10 Korisliiga

Bisons ja Jeremiah Wood sopimukseen - Woodille seitsemas kausi Korisliigassa

Miesten Korisliiga-kauteen valmistautuva Bisons Loimaa on solminut sopimuksen 39-vuotiaan Jeremiah Woodin kanssa. Wood tuo Bisonsin korin alle jo seitsemännen kauden Korisliiga-veteraanin.

15.7.2024 12:00 Korisliiga

Kalle Peltonen tuo voimaa ja monipuolisuutta Korihaihin

Uudenkaupungin Korihait on tehnyt vuoden mittaisen sopimuksen laituri Kalle Peltosen kanssa. Jyväskyläläisen HoNsUn kasvatti siirtyy Uuteenkaupunkiin Nokialta, jossa hän voitti viime kaudella uransa toisen Suomen mestaruuden.

10.7.2024 12:00 Korisliiga

Thomas Vehmanen ja Viljami Arvonen jatkavat Korihaissa

Uudenkaupungin Korihait on tehnyt jatkosopimukset takamiehien Thomas Vehmasen ja Viljami Arvosen kanssa. Suomalais-virolaisen Vehmasen jatkosopimus on yksivuotinen, Korihait-kasvatti Arvosen sopimus on mallia 1+1.

8.7.2024 18:37 Korisliiga

Pyrintö teki sopimuksen ammattilaisuransa Suomesta aloittavan Xavier Bledsonin kanssa

Pyrinnön uusin pelaajasopimus on solmittu 24-vuotiaan Xavier Bledsonin kanssa. Viimeiset kolme kautta Indiana Staten yliopistossa pelanneelle Bledsonille luvassa on ensimmäinen kausi ammattilaisena.

5.7.2024 19:16 Korisliiga

Korisliigan vahvistettu sarjaohjelma kaudelle 2024–25 on julkaistu

Pantterijahti käynnistyy lokakuun ensimmäisenä perjantaina ja Suomen mestari on selvillä viimeistään 15.5.2025. Korisliiga jatkaa formaatilla, jossa 22 kierroksen jälkeen joukkueet jaetaan ylempään ja alempaan jatkosarjaan.

18.6.2024 13:33 Korisliiga

Max Besselink palaa BC Nokiaan

Viimeisen kahden kauden aikana Saksan Bundesliigassa ja Belgian ja Alankomaiden yhteissarjassa pelannut Helsingin NMKY:n kasvatti Max Besselink, 202 cm ja 22 vuotta, palaa Suomeen. Besselink palaa yksivuotisella sopimuksella tuoreeltaan Suomen mestaruuden voittaneeseen BC Nokiaan, jota hän edusti viimeksi kaudella 2021–22.

18.6.2024 10:59 Susijengi

Andre Gustavson: ”Tuntuu kuin ei olisi ollut päivääkään poissa”

Andre Gustavson kolkutteli 2010-luvun viimeisinä vuosina Susijengin portteja yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista suomalaispelaajista. Vaikka viimeiseen neljään vuoteen Gustavsonia ei ole maajoukkuepaidassa nähty, on hänen tähtäimensä kuusivuotiseksi venähtäneen NCAA-uran ajan ollut koko ajan ammattilaisurassa ja Susijengissä.

18.6.2024 09:29 Pääjuttu

Erotuomari Miltos Ioannidis sai uralleen haluamansa päätöksen: ”Kausi oli hyvä, tunne on loistava”

26 erotuomarivuoden jälkeen Miltos Ioannidis pistää pillin pussiin ja antaa hyvillä mielin tilaa nuoremmalle erotuomaripolvelle. Pitkän uran kulmakiviä ovat olleet koripallon kautta syntyneet ystävyyssuhteet, solidaarisuus ja positiivinen ajattelu.

12.6.2024 09:27 Korisliiga

Timo Heinosen historiallinen ura jatkuu Seagullsissa

Helsinki Seagulls on tehnyt yhden kauden mittaisen jatkosopimuksen joukkueen pitkäaikaisen luottopelaajan Timo Heinosen kanssa. 1026 Korisliiga-ottelun kokemuksella varustettu 42-vuotias laituri on edustanut joukkuetta jo kaudesta 2015-16 asti.

Näytä lisää vastaavia