Korisliiga 2016-17 pähkinänkuoressa: Pohjois-Karjalassa myrskyvaroitus – Kataja Basket kauteen revanssi mielessään

30.9.2016 Hallinneena mestarina ja runkosarjavoittajana seppelöity Kataja romahti rymisten viime kevään puolivälierissä BC Nokiaa vastaan. Kaikki merkit osoittavat nyt siihen suuntaan, että oppirahat on maksettu Joensuussa ja takamieskaksikon Teemu Rannikko-Daniel Mullings johtama Kataja lähtee uuteen kauteen makselemaan kalavelkoja.

Teemu Rannikko lähtee uuteen kauteen revanssihengessä.

Rannikko ja Daniel Mullings (kuvassa) muodostavat Korisliigan parhaan takamieskaksikon.

Ilari Seppälä tuo Katajan takakentälle tulivoimaa ja kokemusta.

Uusi mies Katajan penkin päässä on kaksinkertainen Suomen mestari Greg Gibson. Kuvat: Vesa Kuukka / Kuvanmaailma, Kai Kilappa & Tytti Nuoramo.

Kausi 2015-16

Hallitsevana mestarina pelikauteen 2015-16 lähtenyt Kataja oli runkosarjassa niin ylivoimainen, että kevättalvella koripalloväki alkoi jännittää valmiiksi, kuka Korisliigan joukkueista tulee sijoittumaan hopealle. Katajan huolellinen puolustus ja Teemu Rannikon johtama korkeaoktaaninen hyökkäys tuottivat murskavoittoja ja highlight-hetkiä liukuhihnalta.

Sitten tuli puolivälierävaihe, vastaan henki päällä pelannut BC Nokia ja pääsarjahistorian kaikkien aikojen suurin pudotuspeliyllätys. Hetki oli hallitsevalle mestarille katkera.

Saapuneet pelaajat

Tulopuolella Katajaan on matkannut kaksi arvokasta kotimaista roolipelaajaa. Viime kauden Bisonsissa aloittanut Ilari Seppälä liittyi kevättalvella Kouvoihin eliittitason vaihtopelaajaksi ja oli mestarin kantavia voimia pudotuspeleissä. Nyt Lapuan kasvatti tuo heittovoimaa sekä pallonkäsittely- ja pelinlukutaitoa Katajaan.

Viime kaudella divaria Lahdessa tahkonnut Vesa Mäkäläinen on puolestaan kunnossa ollessaan edelleen erinomainen puolustuspään optio. Katajan ulkomaalaispelaajat ovat myös kaikki uusia tuttavuuksia: kanadalaistakamies Daniel Mullings, korinalusmiehet Nino JohnsonJoey King ja Byron Wesley ja laituri Jarekious Bradley.

Jatkavia pelaajia ovat Teemu Rannikon lisäksi duunarijaoston miehet Tommi Huolila, Jesse Niemi ja Atte Perttu.

Lähteneet pelaajat

Katajan viime kauden ulkomaalaispelaajat Trevis Simpson, Thomas Scrubb, Lamayn Wilson, Carson Desrosiers ja Tony Easley ovat kukin lähteneet Suomesta.

Menopuolella ovat myös kaksi takakentän luottopelaajaa. Marius van Andringa lähti Joensuusta Lapualle, kun taas Kataja-ikoni Petri Virtanen löi pelitossut naulaan. Pelipaidan jäädytystä odotellessa.

Valmennusjohto

Paluun tehneen Jukka Toijalan Kataja-pesti jäi tällä erää yhden kauden pituiseksi. Toijalan pestin on perinyt Loimaalta tuttu Greg Gibson.

Loimaalaisjoukkueen ruorissa erinomaista työtä tehnyt Gibson on amerikkalainen valmentaja, joka lähestyy lajia ”voita nyt”-mentaliteetilla. 37-vuotiaan Rannikon johtaessa orkesteria on Gibsonin filosofia juuri oikea Katajalle. Gibsonia avustaa penkin päässä taktisesti valveutunut Tuomas Oja.

Seuraa häntä

Tapahtui BC Nokia-puolivälieräsarjassa mitä tapahtuikin, on Teemu Rannikko edelleen Korisliigan paras ja meritoitunein pelaaja. Rannikko ottaa varmuudella viime kevään tapahtumat henkilökohtaisena tahrana ansioluettelossaan ja palaa halusta näyttää koripalloilevalle Suomelle todellisen tasonsa. Odotettavissa on ei enempää eikä vähempää kuin MVP-kausi.

Värikkäin pelaaja

Ja jos Rannikko on pelinrakentajan paikalla aivan omaa tasoaan, on hän saanut rinnalleen kanadalaisen Daniel Mullingsin, joka on osoittanut kauteen valmistavissa otteluissa pelaavansa Korisliigan parhaan ulkomaalaispelaajan pystistä. Monipuolinen, joka suuntaan ulottuva Mullings luo Rannikon kanssa Katajan takakentälle kaksipäisen lohikäärmeen, jonka surmatakseen on jokaisen Korisliigan joukkueen huhkittava ylitöitä.

Ennuste

BC Nokia oli viime kevään puolivälierissä selkeästi Katajaa parempi joukkue. Ei kahta sanaa. Pudotuspelien tapahtumien jälkeen ihmisten oli kuitenkin liian helppo kuitata Kataja menneisyyden joukkueena samalla tavoin kuin suomalainen koripalloväki on vuodesta 2008 asti kroonisesti aliarvioinut Damon Williamsia.

Kataja tulee jatkamaan runkosarjadominanssiaan ja coach Gibson pitää huolen siitä, että joukkue käyttää kaikki mahdolliset aseensa ollakseen parhaassa kunnossaan pudotuspelien alkaessa. Vain loukkaantumiset – tai mahdollisesti liian raskaaksi käyvä eurosarjaurakka – voivat olla tiellä.

Kataja Basket pähkinänkuoressa

  • Kaupunki: Joensuu (57,879 asukasta)
  • Viime kaudella: Runkosarjan 1. (29-7), puolivälierätappio vs BC Nokia (1-3)
  • Budjetti: 750.000€
  • Tavoite: Mestaruus
  • Veikkauksen mestarikerroin: 3,20
  • www: www.katajabasket.fi
  • Facebook: KatajaBasket
  • Twitter: @KatajaBasket

Kataja Basketin kokoonpano 30.9.2016

#

Nimi

Pituus

Syntynyt

Pelipaikka

Kasvattajaseura

0

MULLINGS Daniel

188

26.7.1991

1, 2

New Mexico State (USA)

1

SEPPÄLÄ Ilari

188

27.3.1993

1, 2

Lapuan Korikobrat

3

MÄKÄLÄINEN Vesa

200

3.9.1986

4

Lahden NMKY

4

NIEMI Jesse

194

31.3.1990

3

Tampereen Pyrintö

6

JOHNSON Nino

206

15.1.1993

4, 5

SE Missouri State (USA)

7

PERTTU Atte

202

24.4.1990

4

Pantterit, Helsinki

8

HUOLILA Tommi

198

31.1.1993

4, 5

Salon Vilpas

9

RANNIKKO Teemu

189

9.9.1980

1

Turun NMKY

22

WESLEY Byron

196

22.12.1992

2, 3

Gonzaga (USA)

23

BRADLEY Jarekious

196

1.12.1990

2, 3

SE Missouri State (USA)

24

KING Joey

206

24.9.1993

4

Minnesota (USA)

40

LASAROFF Johannes

178

10.9.1995

1, 2

Kataja Basket, Joensuu

 
12.4.2024 20:43 Korisliiga

Nokia eteni välieriin – Kataja pisteellä niskan päälle

BC Nokia selvisi kevään toisena joukkueen puolivälieristä jatkoon. Kataja Basket otti edun haltuun omassa sarjassaan.

11.4.2024 22:14 Korisliiga

Vilpas laittoi kapulan Kauhajoen rattaisiin – Seagulls eteni välieriin puhtaalla pelillä

Miesten Korisliigassa yksi neljästä puolivälieräsarjasta saapui päätökseensä.

9.4.2024 21:08 Korisliiga

Kataja tasasi tilit Korihaita vastaan – Nokialle toinen voitto Kouvoista

Miesten Korisliigassa jatkettiin puolivälieriä. Katajan Thomas Tumba juhli sekä tärkeää otteluvoittoa että uransa isointa pistesaldoa.

8.4.2024 20:41 Korisliiga

Kobrat taisteli kovaa, mutta Seagulls oli jälleen liian kova pala – Kauhajoki laittoi Vilppaan selkä seinää vasten

Miesten Korisliigassa kaksi puolivälieräsarjaa saavutti kiperän 2–0-tilanteen. Toista sarjoista johtaa kotietujoukkue, toista taas haastaja.

6.4.2024 21:22 Korisliiga

BC Nokia repi avausvoiton tuplajatkoaikatrilleristä

Korisliigan neljästä puolivälieräsarjasta viimeinen käynnistyi, ja avausvoiton otti kotietua nauttiva Nokia.

5.4.2024 21:03 Pääjuttu

Korisliigan playoffit käyntiin: Kauhajoki mitätöi Vilppaan kotiedun ja Korihait avasi rytinällä

Miesten Korisliigassa pelattiin ensimmäiset puolivälieräottelut. Seagulls ja Korihait voittivat kotona, Kauhajoki yllätti vieraskentällä.

4.4.2024 13:15 Korisliiga

Playoff-ennakossa Korihait, Kataja, Vilpas ja Kauhajoki – neljä kilpailijaa, joiden sarjajärjestys ratkesi vasta viimeisenä iltana

Korisliigan pudotuspelikevät käynnistyy puolivälierillä perjantaina. Nyt toisessa playoff-ennakossa esittäytyvät kotietua nauttivat Korihait ja Salon Vilpas sekä heidän vastustajansa Kataja Basket ja Kauhajoki.

4.4.2024 08:33 Korisliiga

Playoff-ennakossa Seagulls, Nokia, Kouvot ja Kobrat: ”Tämä on tasaväkisin Korisliiga-kausi vuosiin”

Korisliigan pudotuspelikevät käynnistyy puolivälierillä perjantaina. Ensimmäisessä playoff-ennakossa esittelyssä kotietua nauttivat Helsinki Seagulls ja BC Nokia sekä alemmasta jatkosarjasta ponnistaneet vastustajat Kobrat ja Kouvot.

3.4.2024 13:45 Korisliiga

Jatkosarjat triplatuplaan lopettanut Korihaiden Jalen Jackson maaliskuun kuukauden pelaaja

Kotiedun ja kolmannen sijan napanneen Korihaiden monipuolinen Jalen Jackson on valittu Korisliigan maaliskuun kuukauden pelaajaksi.

3.4.2024 13:34 Erotuomarit

Korisliigan pudotuspelivaiheen erotuomarit on valittu

Korisliigakausi huipentuu perjantaina alkaviin pudotuspeleihin, jotka ovat kauden kohokohta myös erotuomareille. Tänä vuonna pudotuspelikierrokset hoidetaan yhteensä 17 erotuomarin voimin.

Näytä lisää vastaavia