Fiifi Aidoo tuo energiaa kentälle BC Nokian paidassa – ”Toivottavasti Korisliigaan palaa erilainen pelaaja kuin joka täältä lähti”

28.9.2023 08:00 BC Nokia kamppailee jälleen noustakseen ensimmäisen kerran mitaleille sitten vuoden 2016. Tänä syksynä joukkue on saanut riveihinsä paluumuuton Suomeen tehneen Harold ”Fiifi” Aidoon.

Kuva: Ville Vuorinen

Takamies Fiifi Aidoo on viettänyt viime kausiaan Espanjassa ja Norjassa, mutta nyt suunta on takaisin Suomeen ja Nokialle, jossa Näätäpaidat ovat toistuvasti päättäneet kautensa sarjataulukon keskikastissa pääsemättä kertaakaan mitaleille vuoden 2016 pronssinsa jälkeen.

Aidoo ei ole kuitenkaan seurannut joukkueen viime vaiheita niin tarkasti, että osaisi välittömästi muodostaa Nokian aiemmista otteista kovin kirkkaita johtopäätöksiä.

– En ole asettanut itselleni kovin konkreettisia tavoitteita eikä valmennusjohto minulle, mutta uskon, että pystyn auttamaan joukkuetta ainakin tuomalla kentälle energiaa, hän pohtii.

Aidoo on itse viime aikoina pyrkinyt kehittämään tasaisuutta onnistumisiinsa ja poistamaan pelaamisestaan virheitä ja nukahduksia. Tätä työtä hänellä on aikomus jatkaa myös Suomessa.

– Tarkoitan erityisesti heittämistä ja korintekoa ylipäätään sekä kaikenlaista tilanteiden loppuun asti saattamista. Osumaprosenttini saisivat tällä kaudella olla vähän aiempaa parempia, jotta vastustajat oppivat, että minua vastaan ei voi enää mennä skriinin ali.

Sen jälkeen, kun Aidoo lähti Kobrista maailmalle vuonna 2020 Korisliiga on muuttunut paljon. Kun takamieheltä kysyy, saapuuko Korisliigaan nyt vastaavasti myös erilainen pelaaja kuin joka sieltä lähti, hän naurahtaa ja toteaa:

– Toivottavasti. Silloin kun olin täällä viimeksi, tapasin tulla vähän liikaa kentälle vain pelaamaan ja luotin siihen, että taito korvaa valmistautumisen. Näin vanhemmiten sitä huomaa, että kroppaa täytyy huoltaa ihan eri lailla ja ottaa ammattimaisempi asenne hallilla ajoissa olemiseen.

Nokialla Aidoo työskentelee päävalmentaja Greg Gibsonin alaisuudessa, joka käynnistelee jo viidettä kauttaan BC Nokian luotsina. Gibson tunnetaan sanojaan säästelemättömänä johtajana, jonka palkintokaappiin on tarttunut Korisliigassa vuoden valmentajan palkinto sekä kolme mestaruutta.

Aidoo itse ei kuitenkaan ennen sopimuksensa tekemistä tuntenut Gibsonia millään muulla tavalla kuin maineelta.

– Minulla on hyvin vähän mitään ennakko-odotuksia, mitä tulee alkavaan kauteen ja valmennusjohtoon, mutta olen huomannut nopeasti, että olemme samalla aaltopituudella koripallosta. Greg on hirveän intohimoinen kamppailija ja haluaa voittaa joka ikisen ottelun juuri niin kuin minäkin. Hän on myös hyvin suorasanainen ajatuksistaan. Arvostan sitä.

Pojasta mieheksi. Fiifi Aidoo on pelannut kahdeksan miesten maaottelua sekä 15 haastajamaajoukkueen ottelua. Vuonna 2015 hän oli nuorten maajoukkueen vakiokasvo. Kuva: Tuomas Venhola
Pojasta mieheksi. Fiifi Aidoo on pelannut kahdeksan miesten maaottelua sekä 15 haastajamaajoukkueen ottelua. Vuonna 2015 hän oli nuorten maajoukkueen vakiokasvo. Kuva: Tuomas Venhola

Aidoo on menneisyydessä saanut osansa legendaaristen valmentajien opeista. Kun hän pelasi Grand Canyon -yliopiston paidassa NCAA:ssa vuosina 2016–18, joukkuetta luotsasi yksi NBA-historian ikimuistoisimmista kahden suunnan sepistä nimeltä Dan Majerle.

”Thunder Daninäkin” tunnettu armoton kilpailija opetti Aidoolle paljon siitä, mitä on aito lannistumattomuus. Olihan valmentaja pelaajauransa aikana päässyt muun muassa puolustamaan Michael Jordania vastaan NBA:n finaaleissa.

– Hänestä olisi vaikka kuinka monta tarinaa, mutta tärkeintä oli hänen asenteensa, jonka mukaan joka ikiseen matsiin pitää lähteä kuin olisi kysymys elämästä ja kuolemasta. Vaikka hän ei itse enää pelannut vaan valmensi, hän oli joka pelissä yltä päältä hiessä ja näytti siltä, että olisi aivan valmis kentälle hetkellä millä hyvänsä. Noilla Jordanin aikakauden kavereilla on aivan omanlaisensa intensiivinen mentaliteetti, Aidoo toteaa.

BC Nokia 23-24 pähkinänkuoressa

Henkilöt

 
29.4.2024 21:01 Pääjuttu

Nokialle ja Seagullsille jälleen yhdet välierävoitot – Kataja ja Kauhajoki kumpikin selkä seinää vasten

BC Nokia ja Helsinki Seagulls johtavat miesten Korisliigan välieriä. Kummallakin joukkueista on kasassa kolme voittoa.

29.4.2024 10:00 Yhteistyökumppanit

Koripalloliitto ja Rantalainen yhteistyösopimukseen

Suomen Koripalloliitto on solminut monivuotisen yhteistyösopimuksen Suomen johtavan talous- ja palkkahallintoalan asiantuntijaorganisaation kanssa. Rantalainen tarjoaa seuroille jatkossa taloushallinnan palveluita ja osaamista.

27.4.2024 19:58 Korisliiga

Vierasvoittojen teema jatkuu – Seagulls tasoitti välierät

Helsinki Seagullsin ja Kauhajoen välinen välieräsarja on nyt 2–2-tilanteessa.

25.4.2024 21:05 Korisliiga

BC Nokia ei jättänyt arvailun varaa – johtaa välieriä 2–1

Puolelta toiselle keikahdellut välieräsarja on nyt Nokian hallinnassa. Katajan valmentaja Petri Virtanen peräänkuulutti joukkueeltaan henkistä kasvua.

24.4.2024 20:31 Korisliiga

Kauhajoki 2–1-johtoon Seagullsista – poikkeuksellisessa sarjassa toistaiseksi pelkkiä vierasvoittoja

Kauhajoen ja Helsinki Seagullsin kolmas välieräkohtaaminen päättyi Kauhajoen täpärään voittoon.

22.4.2024 21:14 Korisliiga

Helsinki Seagulls ja Kataja Basket tasoittivat välierävoitot

Seagulls haki vierasvoiton Kauhajoelta 27 pistettä heittäneen Shavon Colemanin johdolla lukemin 73–80. Kataja Basket puolestaan oli tyly isäntä Joensuussa, kun se kaatoi BC Nokian 99–75. Molemmat sarjat ovat tilanteessa 1–1, kun finaalipaikkaan vaaditaan neljä voittoa.

19.4.2024 21:37 Korisliiga

BC Nokia hurjasteli päätöskympillä karkuun Katajalta välieräavauksessa

BC Nokia ja Kataja Basket aloittivat välieräsarjansa perjantaina Harjuniityn Liikuntahallilla Nokialla. Kotijoukkueen nousujohteinen esitys toi avausvoiton lukemin 86–67 (33–26).

18.4.2024 21:06 Korisliiga

Tulikuuman Topias Palmin ranne hiljensi Kisahallin – Kauhajoelta vakuuttava välieräavaus

Korisliigan välierät käynnistyivät torstaina, kun runkosarjan ykkönen Helsinki Seagulls isännöi Kauhajokea. Vilppaan avauskierroksella kaatanut Kauhajoki jatkoi loistavia otteitaan, kun se nappasi vierasvoiton Helsingistä 81–88 (39–46).

18.4.2024 12:30 Korisliiga

Korisliigan välieräennakossa Kataja ja Nokia: ”Vaikka joukkueilla olisi kuinka iso ero paperilla, playoffeissa ottelut jäävät yleensä kiinni parista pallonhallinnasta”

Kataja Basketin Thomas Tumba ja BC Nokian Tucker Richardson suhtautuvat alkavaan välieräsarjan keskenään hyvin samankaltaisin ajatuksin. Kumpikin tietää, että yksikin kriittinen pallonmenetys ja vastustaja voi päästä peruuttamattomasti niskan päälle.

17.4.2024 09:15 Korisliiga

Rakkaat viholliset välierissä: Helsinki Seagulls ja Kauhajoki mittelevät keskenään finaalipaikasta

Helsinki Seagullsin Okko Järvi ja Kauhajoen Topias Palmi odottavat kumpikin vesi kielellä välierien tunnelmaa. Seurojen välisissä kohtaamisissa on aina erityinen lataus ilmassa.

Näytä lisää vastaavia