Vesa Ojala: ”Rima on nyt eurokentillä ja siellä menestymisessä”

12.5.2022 15:19 Karhu Basketin puheenjohtaja Vesa Ojala odottaa innolla seuran uutta aikakautta, kun uusi areena valmistuu ja seura ammattimaistuu entisestään. Puheenjohtajalle mestaruuden jälkeinen aamu tuntui jälleen ikimuistoiselle.

Vesa Ojala (oik) esittelemässä Pantteri-patsasta yhdessä seuran varapuheenjohtaja Petri Suokkaan kanssa. Kuva: Ville Vuorinen

Mestaruudet harvemmin ovat sisaruksiaan toistensa kanssa. Yksi asia noudatti mestaruuden jälkeisenä aamuna tuttua kaavaa Kauhajoella: Karhu Basketin puheenjohtaja Vesa Ojala heräsi kuuden maissa. Edelliseen mestaruuteen verrattuna uni maistui tovin pidempään, mutta sen jälkeen mestaruuden jälkeinen päivä on tempaissut puheenjohtajan mukaansa.

- Ei tässä ole töissä kerennyt edes pyörähtämään. Huomenna kuulemma pitäisi lähteä joukkueen kanssa reissuun, joten tähän aamupäivään tuli vielä matkanjärjestäjän tehtäviä, Ojala naurahtaa.

- Pakko myöntää, että aikamoinen hulabaloo on päällä. Paljon samoja piirteitä aiemmista mestaruuksista, mutta onhan tämä ihan mahtavaa aikaa. Nyt nautitaan tästä.

Neljästä edellisestä jaossa olleesta Suomen mestaruudesta Kauhajoki on vienyt kolme. Pantteri-patsas on löytänyt Etelä-Pohjanmaalta reilun 13.000 ihmisen kaupungista useana keväänä. Ojala kertoo, että kyse ei ole mistään taikatempuista, vaan kaikki kumpuaa ammattimaisesta työstä ja jatkuvasta kehittymisestä.

Kauhajoen 1723-päinen ennätysyleisö pääsi eilen seuraamaan Suomen mestaruus -juhlia. Kuva: Ville Vuorinen
Kauhajoen 1723-päinen ennätysyleisö pääsi eilen seuraamaan Suomen mestaruus -juhlia. Kuva: Ville Vuorinen

- Tämä on ollut raakaa työtä. Olemme rakentaneet kaiken hyvän valmennuksen päälle. Taustaryhmän vastuulla on ollut rahan kerääminen ja budjetin laatiminen. Olemme pyrkineet tarjoamaan valmentajille ja pelaajille selkänojan, jossa he saavat toteuttaa itseään ja me taustalla olevat emme puutu pelillisiin asioihin, Ojala kertoo.

Vaikka mestaruuden näkyvimmät persoonat ovat kentällä ja sen laidalla, Ojala haluaa kiittää sitä lukuista määrää ihmisiä seuran ympärillä, jotka ovat omalla panoksellaan auttaneet joukkuetta ja seuraa olemaan entistä parempi.

Huima alku uudelle projektille

Joukkue uudistui paljon täksi kaudeksi, kun ulkomaalaisnelikon lisäksi Bojan Sarcevic, Antti Niskanen, Okko Järvi ja Mikael Laihonen vaihtoivat maisemaa. Kauhajoella ei jääty murehtimaan lähtijöiden perään, vaikka loputon kunnioitus heitä kohtaan onkin.

Elokuussa 2021 moni hieraisi silmiään, kun joukkue tiedotti tehneensä sopimukset edellisten mestaruuksien takuumiesten Henri Kantosen, Rene Rougeaun ja Cameron Jonesin kanssa.  

- Kristiinankaupungissa oli isot markkinat, jossa vietettiin hauskaa kesäpäivää. Erään taustaryhmän poika sanoi, että Rene (Rougeau) seurustelee kurikkalaisen naisen kanssa. Sillä hetkellä lähti Renelle viestiä ja ei mennyt kauaakaan, kun hän oli jo soittanut itse Cameronille. Sitten he ilmoittivat tulostaan.

Uusina Karhu Basket -pelaajina Severi Kaukiainen ja Miikka Marttinen pystyvät ottamaan merkittävän roolin uudessa joukkueessaan. Joona Hakamaan ja Eero Innamaan tämän kauden kasvutarinat puolestaan hakevat vertaistaan. Kauhajoella on maltettu kasvattaa pitkäjänteisesti pelaajia. Finaalit osoittivat sen, että työ kannatti tehdä, kun joukkue pelasi pudotuspelit yhdeksän pelaajan rotaatiolla.

- Valmennuksemme on tehnyt hienoa työtä. Janne Koskimies on siitä mielessä kiitollinen johdettava, että hän on itseohjautuva. Meillä on selkeät roolit, emme sekaannu pelaamiseen millään tavalla ja viimeinen sana on aina valmentajalla. Joona (Hakamaa) ja Janne kävivät kolme vuotta sitten keskustelun, että haluaako hän pelaajana panostaa tähän. Joona sanoi, että hän haluaa panostaa kaiken ja se oli se juttu. On ollut hienoa seurata oman kasvatin tarinaa tähän pisteeseen asti.

- Bojanin lähtö oli kaupungissa monille tosi paha paikka ja tuska paistoi monen silmissä. Mietimme pitkään, miten kautta lähdetään rakentamaan. Henkan, Cameronin ja Reneen tulo helpotti todella paljon kauteen lähtemistä, Ojala kertoo. 

Fanit pääsivät mukaan kuvaan joukkueen kanssa. Kuva: Ville Vuorinen
Fanit pääsivät mukaan kuvaan joukkueen kanssa. Kuva: Ville Vuorinen

Ojalan mukaan on tärkeää, että he pystyivät tuomaan tuttuja pelaajia tuttuun ympyrään.

- Topeekalle (Kauhajoen pääkatu) kun tuodaan suoraan Losista ja Nykistä kaveri, voi se monelle olla liian haasteellinen yhtälö. Olen nähnyt monta tarinaa, jossa sopeutuminen ei ole mennyt toivotulla tavalla. Siksi on tärkeää, että teemme taustatyöt uusien pelaajien suhteen mahdollisimman tarkasti.

Ojala kertoo, että heidän pitää vetovoima tuoda muulla tavalla. Sen takia Kauhajoella on laitettu urheilupuoli kuntoon, joka tuo vetovoimaa seuraan.

- Meidän mielestämme täällä on vaikka ja mitä. Meillä ei ole oopperaa, teatteria tai lukuisia yökerhoja, mutta on meillä sentään elokuvateatteri. Sen takia urheilupuoli on se meidän vetovoimamme, joka tuo tänne urallaan eteenpäin meneviä urheilijoita kehittymään entistä paremmaksi pelaajaksi.

Ei ole ensi vuonnakaan oopperaa, mutta on oma tapahtuma-areena.

Hallista areenalle

- Se on sitten areena eikä mikään halli. Meillä on tarkat säännöt, miten uudesta peliareenasta puhutaan ja jos siitä puhuu hallina, saa pienen sanktion, Ojala linjaa haastattelussa ja naurahtaa päälle.

Seuran oma 2500-paikkainen ja yli 1000 ravintolapaikkaa sisältävä areena nousee kovaa vauhtia ja ensi kaudella joukkue pääsee uudelle kotiparketille. Hanke on Korisliigassa historiallinen, kun seura rakennuttaa perustetun halliyhtiönsä kautta oman tapahtuma-areenan.

- Tämä tulee muuttamaan bisneksen totaalisesti ammattimaisempaan suuntaan. Jos haluamme seurana kehittyä entisestään, mielestämme tämä on ehdottomasti oikea suunta. Pystymme oheismyynnin, ravintoloiden ja vip-palveluiden myötä muuttumaan kentän ulkopuolella elämysbisnekseksi, Ojala kertoo.

Havainnekuva uudesta, syksyllä 2022 valmistuvasta areenasta. Kuva: Karhu Basket
Havainnekuva uudesta, syksyllä 2022 valmistuvasta areenasta. Kuva: Karhu Basket

Oma areena mahdollistaa tulevaisuudessa paljon. Enää ei puhuta puhtaasta sarjataulukkobisneksestä, vaan tulovirtoja pystytään tuottamaan oman tapahtuma-areenan tarjonnalla. Ojala myöntää, että vaikka joukkueelle siirtymä uuteen halliin tulee olemaan helppo, haasteitakin varmasti tulee.

- Olemme pienen kaupungin seura, jossa talkootyö seurayhteisössämme on ollut tärkeä perusta. Nyt menemme entistä ammattimaisempaan suuntaan, joten näen haasteen siinä, miten talkootyö ja ammattimaisuus pystytään nivoutumaan yhteen uuden areenan myötä.

Edellisen kahden mestaruuden jälkeen Kauhajoki on suunnannut eurokentille. Joukkue jäi molempina kertoina niukasti Mestarien liigan lohkovaiheen ulkopuolelle viimeisellä karsintakierroksella. Ojala myöntää, että suunnitelmat ensi syksyksi on selvillä.

- Se on selkeä tähtäin meille. Joskus halusimme olla top 4 -joukkue Suomessa. Olemme vuosi vuodelta nostaneet rimaa. Nyt se rima on siellä eurokentillä ja siellä menestymisessä. Puitteista se ainakaan tulevaisuudessa tule jäämään kiinni.

 
22.7.2022 09:57 Korisliiga

Kolminkertainen Korisliiga-mestari René Rougeau Seagullsiin

Helsinki Seagulls on tehnyt sopimuksen 36-vuotiaan yhdysvaltalaisen René Rougeaun kanssa. Kolminkertainen Korisliiga-mestari on edustanut aiemmin urallaan Kauhajoen Karhu Basketia yhteensä 139 ottelussa.

21.7.2022 08:24 Korisliiga

Katajalle kaksi uutta pelaajaa: Christian Keeling vahvistukseksi, Thomas Exaucia Korisliiga-tulokkaaksi

Kataja Basket on tehnyt kaksi uutta pelaajasopimusta, kun joukkuetta täydentävät yhdysvaltalainen Christian Keeling, 24, ja Suomen nuorisomaajoukkueista tuttu Thomas Exaucia, 21.

19.7.2022 19:44 Korisliiga

Korisliigan vahvistettu sarjaohjelma kaudelle 2022-2023 on julkaistu

Pantterijahti käynnistyy syys-lokakuun vaihteessa ja Suomen mestari on selvillä viimeistään 10.5.2023. Korisliiga jatkaa formaatilla, jossa 22 kierroksen jälkeen joukkueet jaetaan ylempään ja alempaan jatkosarjaan.

15.7.2022 17:00 FIBA Europe Cup

FIBA Europe Cup -arvonnat suoritettu – Kataja Basketin ensimmäinen karsintavastus on israelilainen Hapoel Haifa

FIBA Europe Cupin syyskuun lopussa pelattaviin karsintaturnauksiin ja alkulohkoihin suoritettiin eilen Münchenissä. Joensuulainen Kataja Basket eteni suoraan välierävaiheeseen, jossa vastustajaksi arvottiin israelilainen Hapoel Haifa.

13.7.2022 16:49 Korisliiga

Quin Cooper tuo heittovoimaa Korihaihin

Korisliigaa pelaava Uudenkaupungin Korihait on tehnyt pelaajasopimuksen 30-vuotiaan yhdysvaltalaislaituri Quin Cooperin kanssa. Cooper tulee Uuteenkaupunkiin Belgian ja Hollannin yhteisliigassa pelaavasta Aris Leeuwardenista.

13.7.2022 16:41 Susijengi

Susijengin laituriveteraani Carl Lindbom vahvistaa Tapiolan Honkaa

Viimeiset viisi vuotta Puolan, Ranskan, Liettuan, Kroatian ja Islannin sarjoissa viihtynyt Susijengin laituriveteraani Carl Lindbom, 30, palaa kotimaan kentille. 206-senttinen Lindbom on solminut tulevan kauden kattavan sopimuksen kasvattajaseuransa Tapiolan Hongan edustusjoukkueen kanssa.

11.7.2022 20:26 Susijengi

Susijengin sähikäinen Jamar Wilson lyö pelitossut naulaan

Susijengin sähikäinen, kesästä 2015 asti Suomea maajoukkuetasolla edustanut Bronxin kasvatti Jamar ”Jammu” Wilson, 38, on ilmoittanut lyövänsä tossut naulaan. Wilson edusti Susijengiä viimeisen kerran helmikuun voitokkaassa MM-karsintaikkunassa ja pelasi seurajoukkuekaudella 2021-22 Kataja Basketin ja ranskalaisen Boulazacin paidassa.

8.7.2022 10:16 Mestarien liiga

Mestarien liigan karsintaparit arvottu – Kauhajoki suoraan toiselle kierrokselle

Mestarien liigan tulevan kauden lohkoarvonnat sekä karsintaparit arvottiin torstaina. Hallitseva Suomen mestari Kauhajoki kohtaa karsinta-avauksessaan voittajan parista Egis Körmend (HUN) – Patrioti Levice (SVK).

22.6.2022 20:30 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2022–23 myönnetty: 64 joukkuetta yhteensä viidessä pääsarjassa

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2022–23. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Kaikkiaan viidessä pääsarjassa nähdään ennätykselliset 64 joukkuetta.

20.6.2022 10:41 Korisliiga

Finaalien MVP Cameron Jones jatkaa Kauhajoella – Jeffrey Crockett uutena oranssipaitoihin

Viime kauden parhaimmaksi ulkomaalaispelaajaksi sekä finaalien arvoikkaamksi valittu Cameron Jones ja hallitseva Suomen mestari Kauhajoki ovat solmineet vuoden mittaisen jatkosopimuksen.

15.6.2022 16:00 Koripalloliitto tiedottaa

Johannes Sarekoski Koripalloliiton huippuerotuomarivalmentajaksi

Suomen Koripalloliiton uudeksi huippuerotuomarivalmentajaksi on valittu pitkän linjan Korisliiga-erotuomari Johannes Sarekoski, 47. Sarekoski aloittaa uudessa pestissään kesällä 2022.

14.6.2022 19:36 Susijengi

Hannes Pöllälle jatkosopimus Kouvoihin

Korisliigan vuoden tulokkaaksi keväällä äänestetty Susijengin nuori sentteri ja Namika Lahti Juniorien kasvatti Hannes Pöllä, 24, jatkaa Kouvolassa. 211-senttinen ja 123-kiloinen Pöllä takoi Kouvoille viime kaudella 10,4 pistettä ja 6,8 levypalloa ottelua kohden.

14.6.2022 18:57 Korisliiga

Mubashar Ali KTP-Basketin korien alle

Vuosi sitten Susijengissä debytoinut ja viime vuodet yliopistokoripalloa Yhdysvalloissa pelannut helsinkiläisen Warriorsin kasvatti Mubashar Ali, 25, debytoi syksyllä Korisliigassa. 213-senttinen Ali on solminut yksivuotisen sopimuksen perinteikkään kotkalaisjoukkueen KTP-Basketin kanssa.

10.6.2022 16:57 Korisliiga

Tuukka Kotti vahvistamaan Tapiolan Honkaa

Korisliiga-paluuseen valmistautuva Tapiolan Honka on solminut sopimuksen 226 miesten maaottelua pelanneen Tuukka Kotin, 41, kanssa, joka tuo suuren annoksen kokemusta joukkueeseen.

6.6.2022 15:31 Korisliiga

Okko Järvi Seagullsin takalinjoille kaksivuotisella sopimuksella

Korisliigan kevään 2021 arvokkaimmaksi pelaajaksi (MVP) palkittu Tapiolan Hongan kasvatti Okko Järvi, 26, palaa Suomeen. Susijengi-debyyttinsä viime kesänä tehnyt ja päättyneellä kaudella belgialaista Phoenix Brusselsia edustanut 193-senttinen Järvi on solminut kaksivuotisen sopimuksen Helsinki Seagullsin kanssa.

31.5.2022 15:03 Susijengi

Max Besselink pitkällä sopimuksella Würzbürgiin

Viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Helsingin NMKY:n kasvatti ja Suomi-koriksen suurlupaus Max Besselink, 202 cm ja 20 vuotta, siirtyy kolmivuotisella sopimuksella Saksan Bundesliigaa edustavan s.Oliver Würzbürgin riveihin.

26.5.2022 10:32 Susijengi

Daniel Dolenc mestari-Karhun korin alle, Carter jatkaa Kauhajoella

Espoo Basket Teamin kasvatti ja Susijengin korinalusduunarina kunnostautunut Daniel Dolenc, 28, liittyy Suomen mestari Karhu Basketin vahvuuteen kaksivuotisella sopimuksella. Kauhajokisten korinalusta tulee olemaan ensi kaudella väkivahva, sillä myös mestaruuden takuumiehiin lukeutunut Simeon Carter jatkaa seurassa.

24.5.2022 09:55 Korisliiga

Ventoniemi ja Waxlax jatkavat Lahti Basketballin paidassa

Lahtelaisseura on käyttänyt sopimuksien optiovuodet Henri Ventoniemen, 26, ja Ricky Waxlaxin, 22, kanssa.

20.5.2022 11:11 Korisliiga

Korisliigan Vuoden pelaaja Remu Raitanen arvostaa saamaansa tunnustusta – ”Henkilökohtaisiin palkintoihin kannattaa suhtautua ennen kaikkea motivaattoreina”

24-vuotias Remu Raitanen pelasi KTP-Basketissa onnistuneen kauden, joka toi hänelle torstai-illan gaalassa Korisliigan vuoden pelaajan palkinnon. Ura jatkuu syksyllä joko KTP:ssä tai ulkomailla.

18.5.2022 20:16 Korisliiga

Remu Raitanen on Korisliigan Vuoden pelaaja, Suomen mestari Karhu Basketille kosolti tunnustusta

KTP-Basketia edustava Remu Raitanen on äänestetty Korisliigan Vuoden pelaajaksi. Kauhajoen Karhu Basket kahmi palkintoja viidessä eri kategoriassa.

Näytä lisää vastaavia