18.12.2024 00:32 Ura Basketissa valmentavat Ville Suntioinen ja Pekka Tenhonen matkustivat marraskuussa Ranskaan Lyon Asvelin ja Tony Parker -akatemian vieraiksi. Kaksikko kiinnitti erityisesti huomiota pelin kovaan tempoon niin treeneissä kuin peleissä.
Ura Basketin opintomatkaan kuului Asvelin naisten edustusjoukkueen treenien seuraaminen. Kuvassa Liettuan maajoukkuepelaaja Justė Jocytė, Ura Basketin Ville Suntioinen ja Ranskan maajoukkuepelaaja Dominique Malonga.
Ura Basket hyödyntää EU:n myöntämää Erasmus + Sport -rahoitusta valmentajien osaamisen kehittämiseen ja motivointiin järjestämällä seuran valmentajille opintomatkoja eurooppalaisten koripalloseurojen vieraaksi. Marraskuussa Ura Basketin WU14-ikäluokkaa valmentava Ville Suntioinen ja WU11-ikäluokkaa valmentava Pekka Tenhonen olivat Ranskan Lyonissa Asvelin ja Tony Parker -akatemian vieraana.
FC Lyon Asvel on ranskalainen huippukoripalloseura, jonka miehet ja naiset pelaavat maan korkeimmalla sarjatasolla. Seuran mies- ja naisjaosto on käytännössä erotettuina toisistaan, vaikkakin toimivat teoriassa saman katon alla. Tytöt ja pojat esimerkiksi harjoittelevat ja pelaavat eri halleissa. Naisjaosto, joka on perustettu 1946, tunnetaankin nimellä FC Lyon Asvel Féminin ja edustusjoukkue sponsorinimellä LDLC Asvel Féminin. Harrastajia tyttöpuolella on tällä hetkellä 233.
Seuran taustalla pyörii merkittävässä roolissa Tony Parker Adequat Academy. Akatemiassa opiskelee 90 nuorta, ikähaitarilla 15–20 -vuotta. Akatemia on etäisesti verrattavissa Mäkelänrinteen urheilulukioon, sillä 15–18 -vuotiaat suorittavat lukio-opintoja ja harjoittelevat aamuisin ja iltapäivisin akatemialla. 18–20 -vuotiailla on puolestaan mahdollisuus hankkia ammattitutkintoon vaadittavaa osaamista, mikäli ura koripalloparketilla ei aukea. Kaikki tarvittava on samalla tontilla; asuntola, koriskentät, ruokala ja koulu. Raha näyttelee suurta roolia ja akatemian ainoa tavoite onkin tuottaa maailmalle mahdollisimman paljon ammattikoripalloilijoita.
– Ranska on yksi eurooppalaisen koripallon suurmaa niin naisissa, miehissä, tytöissä kuin pojissakin. FC Lyon Asvel Féminin tuottaa tasaisesti pelaajia eri ikäluokkien maajoukkueisiin, joten he tekevät selvästi joitain asioita oikein ja tästä syytä kiinnostus seuraa kohtaan heräsi, kertoo Suntioinen.
Suntioinen ja Tenhonen pääsivät nelipäiväisen vierailun aikana mm. seuraamaan 9–11 -vuotiaiden tyttöjen treenejä, akatemialaisten yksilö- ja ryhmätreenejä sekä perjantaina vielä naisten edustusjoukkueen valmistavaa treeniä ennen lauantain tärkeää sarjapeliä. Lauantai kuluikin sitten otteluita seuratessa.
Ennen kotiinpaluuta Tenhonen ehti näkemään kolme WU9 ja WU11-ikäisten ottelua, Suntioinen näki kaikkiaan kuusi matsia, mukaan lukien naisten liigapelin.
– Lasten ja nuorten tapa tulla tervehtimään kättelemällä teki suuren vaikutuksen. Valmentajaa ja meitä vierailijoita tervehdittiin ennen treenejä kättelemällä ja sanomalla ”bonjour", mikä loi harjoituksiin lämpimän tunnelman. Harjoituksissa ja itse peleissä suurin ero suomikorikseen on pelaajien juoksuvoima ja intensiteetti. Syynä tähän on se, että harjoituksissa juostaan todella paljon ja kaikki tekeminen tapahtuu isolla, aikuisten kokoisella kentällä. Pelitempo on pienestä alkaen kova. Mini-ikäisten peliaika on 8 x 4 minuuttia ja otteluissa on vain yksi tuomari. Pelikatkoja tulee todella vähän, sillä esimerkiksi vaihtoja ei käytännössä tehdä erän aikana, vaikka tämä sääntöjen mukaan onkin mahdollista, Tenhonen toteaa.
Seuran tekemä vierailuohjelma miellytti opintomatkalaisia.
– Saimme Lyonissa erittäin lämpimän vastaanoton. Minne ikinä menimmekin, niin valmentajat ottivat meidät loistavasti vastaan. Valmentajat tulivat aina juttelemaan kanssamme ja kertoivat, millaisia asioita aikovat harjoitella. He myös jakoivat osaamistaan avoimesti ja saimme muun muassa kuvata ja videoida harjoituksia täysin vapaasti, Suntioinen iloitsee.
Erasmus+ -rahoitus tähtää seuran kehittämiseen, joten saatu oppi on pistettävä jakoon.
Kaksikko haastatteli seuran urheilutoimenjohtajaa, naisten ammattilaisjoukkueen päävalmentajaa ja seuran minivastaavaa joka luotsasi WU15 -tytöt Ranskan kansalliseen mestaruuteen. Näistä haastatteluista julkaistaan podcast-sarja, joka tulee olemaan kaikille avoin. Linkki haastattelusarjaan ilmestyy Ura Basketin kotisivuille joulukuun aikana. Ura Basketin valmentajien WhatsApp-ryhmään on raportoitu havaintoja ja some-kanavissa on ollut videoita harjoituksista.
Ura Basketin seuraava Erasmus+ Sport -matka suuntautuu Tanskaan.
Uusi syksyllä käynnistyvä verkostomallinen koulutusohjelma tukee lasten valmennuksen kehittymistä Suomessa ja auttaa valmentajia seuratoiminnan arjessa. Valmentajahaku on auki 16.6. saakka.
Valmentaja tai joukkueenjohtaja! Pelaako joukkueessasi ukrainalainen koripallojuniori? Osallistu arvontaan, jossa voit voittaa hänelle ja hänen valitsemalleen suomalaiselle joukkuetoverille liput 18.8. Jyväskylässä pelattavaan Susijengin ja Ukrainan väliseen maaotteluun.
Valmentaa kuin nainen -hanke järjestää maksuttoman tapaamisen kaikille palloilulajien naispelaajille, valmentajille tai valmennuksesta kiinnostuneille Salossa 28.11.2019. Lähde kuulemaan huippuesiintyjiä ja keskustelemaan!
Miesten koripallon MM-karsintaottelu Suomi–Ranska pelataan torstaina 21.2.2019 Espoo Metro Areenalla. Iloiseen ja osaavaan vapaaehtoisten joukkoon haetaan nyt uusia vapaaehtoisia. MM-karsintaottelun järjestämisessä tarvitaan noin 100 vapaaehtoista erilaisiin ottelu- ja tapahtumatoteutuksen tehtäviin. Hakuaikaa on 27.1. saakka.
Kisakallion Urheiluopistolla Lohjalla järjestetään Kansallinen Taitoseminaari 23.-24. marraskuuta. Seminaarissa on ohjelmaa seuratoimijoille sekä valmentajille.
Koripalloliitto järjestää 21. - 22.9. ensimmäisen Minivalmennusseminaarin Kisakalliossa, Susi Training Centerissä. Seminaarin ensimmäisiksi esiintyjiksi ovat lupautuneet Maikku Miettinen, Juha Oikarinen, Petri Selkee, Petka Lehtinen ja Tristan Fay.
YMCA Tampere etsii työsuhteeseen valmentajaa, jonka vastuualueseen kuuluu harrastekoris ja mikropojat.
42-vuotiaalla Esa Mäki-Tulokkaalla on ennen valmennusuraa kattava pelaajatausta. Hän on pelannut useamman kauden Korisliigassa, Yhdysvalloissa Long Islandin yliopistossa sekä myös Suomen maajoukkueessa.
Vantaan PuHu Juniorit -koripalloseura on saanut Suomen Paralympiakomitean ja Alkon yhdessä myöntämän, 1500 euron arvoisen Vuoden yhdenvertaisin seura -stipendin kategoriassa Yhdenvertaisuus valmennus- ja johtotehtävissä. Stipendi luovutettiin seuralle naisten I divisioonassa pelaavien Puhuttarien kotiottelun yhteydessä perjantaina 20.12. Vantaan Energia-Areenalla.
Koripalloliitolla on käytössään valmentajalisenssijärjestelmä, joka edellyttää tasoluokitusta päävalmentajilta aikuisten pääsarjoissa sekä 16-, 17- ja 19-vuotiaiden SM-sarjoissa. Kaudesta 2025–2026 lähtien valmentajalisenssi tulee olla päivitettynä ennen kauden alkua.