Topias Palmi Romaniaan Shawn Hopkinsin joukkuetoveriksi

22.9.2022 10:37 Romanian liigassa ja FIBA Europe Cupissa nähdään tulevalla kaudella ”suomalaisjoukkue”, kun Tampereen Pyrinnön kasvatti ja historiallisissa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa pelannut Topias Palmi, 196 cm ja 28 vuotta, siirtyy SCMU Craiovaan jo aiemmin seuraan sopimuksen tehneen Shawn Hopkinsin joukkuetoveriksi.

Topias Palmin ura jatkuu SCMU Craiovassa. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

- Seura oli kesän aikana muutamaankin kertaan yhteydessä. Lopulta EM-kisojen lopussa Berliiniin päästyämme sain ilmoituksen, että he tahtoivat minun kanssani sopimuksen, Palmi kertoo tuoreimman sopimuksensa synnystä.

SCMU Craiova sijoittui viime kaudella Romanian liigan runkosarjan viidenneksi ja joukkueen kausi päättyi puolivälierissä Ilari Seppälän edustamaa Pitestiä vastaan. Alkavalla kaudella Craiova osallistuu lisäksi FIBA Europe Cupin karsintoihin, jotka pelataan 27.-30. syyskuuta Liettuassa.

- Suomalaiskontakteja on Hoppan (Shawn Hopkins) lisäksi sen verran, että Cortez Edwards pelasi viime kaudella Loimaalla ja joukkueessa pelaa Romanian kansalaisena Giordan Watson, joka edusti Karhua silloin, kun itse aloitin Korisliigassa, Palmi kertoo.

- Päävalmentaja Vitaly Stepanovskia en tunne entuudestaan, mutta muutama tuttu pelaaja on pelannut hänen alaisuudessaan ja olen kuullut, että hän tykkää antaa pelaajille vapauksia, mutta peli ei ole ihan täyttä run and gun -pelaamista. Tiedossa on roolia sekä kakkos- että kolmospaikalla ja sekä palloskriinipelaamista että perinteisempää laiturina pelaamista.

Palmi matkustaa Romaniaan lähes suoraan historiallisten Prahan ja Berliinin EM-kisojen jälkeen ja kertoo odottavansa innolla tulevaa.

- EM-kisat olivat ihan sairaan hieno kokemus. Ikimuistoisia pelejä ja fanit olivat käsittämättömiä, sanattomaksi vetää. Kolme kautta olen tähän mennessä viettänyt ulkomailla ammattilaisena ja EM-kisakokemuksen jälkeen on tavoitteena sellainen ammattilaiskausi, johon voin itsekin olla täysin tyytyväinen, hän ennakoi.

- Hoppan kanssa ollaan pelattu yhdet universiadit ja muutama maaottelu yhdessä ja odotan innolla sitä, että pääsen muuttamaan melkein hänen naapuriinsa ja pelaamaan samassa jengissä. Tunnemme toisemme tosi hyvin pelaajina ja on kiva päästä puhumaan vähän suomeakin pukukoppiin ja kentälle.

Maaotteluiden piste-ennätysmies, Suomen mestari, arvokisakävijä

Palmi kohosi Korisliigaan ensimmäisen kerran 18-vuotiaana kaudella 2012–13, jolloin hän viimeisteli kasvattajaseuransa Tampereen Pyrinnön edustusjoukkueessa 15 ottelussa 3,3 pistettä ottelua kohden. Kolmen pisteen heittonsa tulokaspelaaja upotti 40,9% tarkkuudella.

Seuraavana kesänä 2013 Palmi tykitti itsensä kertaheitolla Suomen maajoukkuehistorian yhden ottelun piste-ennätysmieheksi. Hanno Möttölän ja Antti Kanervon jakama 43 pisteen otteluennätys parani peräti seitsemällätoista, kun Palmi takoi Luxemburgia vastaan 60 pistettä 20-vuotiaiden miesten B-divisioonan EM-kisoissa.

Kaudella 2013–14 Palmi kohosi Pyrinnön rotaatioon ja nakutti Suomen mestaruuden voittaneessa joukkueessa 4,9 pistettä ottelua kohden. Palmin kehitys jatkoi tasaisena, ja kauden 2016–17 päätteeksi hänet nimettiin Korisliigan kehittyneimmäksi pelaajaksi 12,5 pisteen, 2,9 levypallon ja 1,1 syötön ottelukeskiarvojen myötä.

Kesällä 2018 Palmin tie vei Tampereelta Joensuuhun ja Kataja Basketiin. Edessä oli uusi kehitysharppaus ja Palmi palkittiin Korisliigan arvokkaimpana pelaajana (MVP) 17,3 pisteen, 5,6 levypallon, 2,0 syötön ja 1,1 riiston keskiarvojen myötä.

Pelikaudeksi 2019–20 Palmi siirtyi Italian pääsarjaan Cremonaan. Kahden koronaviruksen ja sairastelujen sävyttämän kauden aikana hän pelasi Serie A:ssa 33 ottelua 5,4 pisteen ottelukohtaisella keskiarvolla.

Syyskaudeksi 2021 Palmi palasi Tampereen Pyrintöön ja isännöi Korisliigaa 17,7 pisteen, 4,2 levypallon ja 2,4 syötön keskiarvoin. Kevääksi 2022 hän siirtyi Belgiaan Hubo Limburgin riveihin ja urakoi Belgian ja Alankomaiden yhteisliigassa 7,6 pistettä ja 2,2 levypalloa ottelua kohden. Palmi voitti joukkueensa kanssa myös Belgian cup-mestaruuden.

Juniorimaajoukkueurallaan Palmi pelasi 41 maaottelua 10,1 pisteen keskiarvolla. Suomen universiadijoukkueeseen Palmi kuului 2015 Etelä-Korean Gwangjussa ja 2017 Taipeissa.

Susijengi-debyyttinsä Palmi teki kesällä 2017 Tampereen Hakametsässä pelatussa ottelussa Latviaa vastaan. Tähän mennessä Palmi on pelannut Susijengissä 34 ottelua 5,1 pisteen ja 1,4 levypallon keskiarvoin. Palmilla on lisäksi ansioluettelossaan vuoden 2022 EM-kisat Susijengin kanssa.

Henkilöt

 
18.2.2024 22:52 Suomalaiset ulkomailla

Jantunen juhli cup-pokaalia Ranskassa – Kaukiaisesta Viron cup-mestari ja MVP

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball valloitti Ranskan Leaders Cupin varmistaen seuralle samalla sen ensimmäisen pokaalin. Severi Kaukiainen puolestaan siivitti Kalev/Cramon Viron cupin voittoon ja palkittiin finaalin MVP-palkinnolla.

17.2.2024 09:44 Suomalaiset ulkomailla

Kaukiainen Viron cupin finaaliin – Salin välieriin Espanjassa ja Jantunen Ranskassa

Severi Kaukiainen pääsee taistelemaan Viron cupin mestaruudesta, kun Kalev/Cramo selvitti tiensä finaaliin. Sasu Salinin Teneriffa taisteli tiensä Espanjan cupin välierään ja Ranskassa Mikael Jantusen sekä Tuomas Iisalon cup-jahti jatkuu myös välierässä.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

12.2.2024 07:48 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin oli tekemässä seurahistoriaa

Sasu Salin kantoi oman kortensa kekoon, kun Teneriffa teki uuden seuraennätyksen Espanjan liigassa. Ranskan liigassa suomalaiset pääsivät voittojen makuun.

5.2.2024 11:07 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantuselle kauden ennätyspisteet – Aatu Kivimäki palasi tositoimiin

Mikael Jantunen pisti kauden piste-ennätyksensä uusiksi, kun Paris Basketball juhli voittoa Ranskassa. Positiivisia uutisia kuului myös Saksasta, jossa Aatu Kivimäki palasi loukkaantumisen jälkeen tositoimiin.

1.2.2024 07:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball sinetöi EuroCupin runkosarjan voiton – Teneriffalle voitto Mestarien liigassa

Tuomas Iisalon ja Mikael Jantusen Paris Basketball varmisti EuroCupin runkosarjan voiton varmistaen näin kotiedun loppuun saakka. Mestarien liigassa Sasu Salinin Teneriffa otti ison voiton Mestarien liigan jatkolohkossa.

29.1.2024 08:49 Suomalaiset ulkomailla

Alex Murphy pääsi juhlimaan cup-mestaruutta

Alex Murphy pääsi juhlimaan Espanjan LEB Oron cupin mestaruutta, kun Estudiantesin vahva kausi sai jatkoa. Ranskassa Mikko Larkas pääsi paukuttelemaan henkseleitä suomalaisvalmentajien kohdatessa.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

11.1.2024 21:57 Susijengi

Urheilugaalasta koripallon juhlaa: Lauri Markkanen vuoden urheilija, Gordon Herbert vuoden valmentaja!

Torstai-illan Urheilugaala muuttui koripallon juhlaksi, kun Susijengin johtotähti Lauri Markkanen nimettiin vuoden urheilijaksi ensimmäisenä koripalloilijana kautta aikain. Korisjuhlat jatkuivat vuoden valmentajan kategoriassa, kun Gordon Herbert palkittiin vuoden valmentajana ensimmäisenä koripallon edustajana vuosikymmeneen.

8.1.2024 11:55 Susijengi

Lauri Markkanen seitsemännen kerran vuoden koripalloilija

NBA:n hallitseva vuoden kehittynein pelaaja, Susijengin jyväskyläläislähtöinen johtotähti Lauri Markkanen, 26, on jo seitsemännen perättäisen kerran vuoden koripalloilija Suomen urheilutoimittajien vuosiäänestyksessä. Markkanen on nyt kautta aikain toiseksi eniten vuoden koripalloilijan nimityksiä saalistanut suomalainen.

Näytä lisää vastaavia