Susiladies piinasi huippumaa Unkaria – loppuunmyyty kotiyleisö näki huikean taistelun, joka lopulta päättyi vieraiden juhlaan

12.11.2023 19:02 Torstaina upean vierasvoiton Bulgariasta hakenut Suomi joutui isänpäiväsunnuntaina tiukan paikan eteen, kun vastassa oli menneen kesän EM-nelonen Unkari. Loppuunmyyty kotiyleisö näki taistelevan Susiladies-ryhmän, joka jätti kentälle kaiken. Lopussa Unkarin kokemus oli liikaa ja se otti 56–67-vierasvoiton.

1152-päinen kotiyleisö antoi huiman tuen Susiladiesille isänpäivänä Urhea-hallissa. Kuva: Ville Vuorinen

Jo lähtökohdat olivat kotijoukkueelle haastavat, kun Linda-Lotta Lehtorannan lisäksi Elina Aarnisalo joutui jättämään ottelun väliin terveydellisten syiden takia. Molemmat poissaolot osuivat Suomen takakentälle, jossa Lotta-Maj Lahtinen, Meri Kanerva ja Magdalene Agyei pääsivät haastamaan yhtä naiskoriksen kärkimaista.

Awak Kuier pääsi huudattamaan loppuunmyytyä kotiyleisöä ensimmäisellä minuutilla, kun Kuer tanssahteli korin alta kaksi pistettä ja heti perään oli omassa päädyssä torjuntahommissa. Suomen puolustus aiheutti ottelun alussa päänvaivaa Unkarille, jonka ensimmäistä pelitilannekoria jouduttiin odottamaan reilut neljä minuuttia.

Suomi ei kumartanut alussa Unkaria, vaan joukkueen aktiivinen puolustuspelaaminen aiheutti avauskympillä kaikkiaan seitsemän menetystä vieraille. Roosa Lehtorannan onnistunut kahden pisteen heitto kavensi eron tilanteeseen 13–15 ensimmäisen kymmenminuuttisen päätteeksi.

Suomen vaihtopenkki eli raivoisasti mukana ottelun tiimellyksessä. Kuva: Ville Vuorinen

- Annoimme puolustuspäähän työkaluja ja pelaajat käyttivät niitä taitavasti läpi koko ottelun. Meillä on fantastisia pelaajia ja se tietomäärä, jonka pelaajat ovat omaksuneet tämän ikkunan aikana, on valtava. Tärkeintä on myös se, että he ratkoivat ongelmia keskenään, päävalmentaja Ilkka Palviainen summasi.

Toisen neljänneksen alku oli toisinto ottelun alulle, kun Suomen puolustus ei antanut tuumaakaan periksi. Magdalene Agyein onnistunut ajo vei Unkarin aikalisälle neljänneksen puolivälissä, kun Suomi oli pitänyt Unkarin nollilla ja noussut 20–15-johtoasemaan. Unkari sai neljänneksen lopulla juonesta kiinni ja nousi puoliajalle kolmen pisteen taukojohtoon (28–31) Cyesha Goreen onnistuneella kolmen pisteen heitolla.

Toisella puoliajalla vauhtia lisää

Ottelun tempo nousi puoliajan jälkeen ja molemmat joukkueet pääsivät juoksemaan kenttää avauspuoliaikaa paremmin. Tasaisen kolmannen neljänneksen jälkeen ottelun päätöskympille lähdettiin Unkarin kolmen pisteen johtoasemasta (43–46).

- Tänään oli todella fyysinen peli. Olen tyytyväinen, miten pystyimme joukkueena haastamaan tänään Unkaria. Toivottavasti pääsisi pian pelaamaan tämän meidän joukkueen kanssa uudestaan, 17 pisteen ja 10 levypallon tuplatuplan kirjauttanut Awak Kuier summasi ottelun jälkeen.

Unkari onnistui kahdesti päätösneljänneksen alussa pakottaen Suomen aikalisälle. Awak Kuierin onnistunut kolmen pisteen heitto toi Suomen neljän pisteen päähän ja onnistuneen puolustuksen jälkeen Elina Koskimiehen floater toi Suomen jo korin päähän. Hetkeä myöhemmin Agyei nosti kaksi pistettä ja pakotti Unkarin aikalisälle Suomen noustessa 51–50-johtoon, kun ottelua oli jäljellä reilut viisi minuuttia.

Elina Koskimies raastoi molemmissa kenttäpäädyissä. Kuva: Ville Vuorinen

Aikalisän jälkeen Unkari näytti, miksi se on huippumaa eurooppalaisessa naiskoriksessa, kun se vei seuraavat kaksi minuuttia 7–0. Suomi taisteli lopussa sinnikkäästi nousten päätösminuutilla vielä viiden pisteen päähän. Lopussa Unkari laittoi vielä pari kovaa koria sisään ja nappasi voiton lukemin 56–67.

- Unkarin tekemisessä näkyi kokemus. EM-kisat ovat marinoineet heidät pelaamaan ja toimimaan yhdessä tiukassa paikassa. Meillä meni hyökkäyspäässä vähän pomputtamiseksi, ei löydetty pelaajia lopussa vapaita pelaajia enää syöttämällä. Summaisin, että emme olleet vielä valmiita voittamaan näin kovaa joukkuetta, päävalmentaja Palviainen niputti.

Ensimmäinen karsintaikkuna antoi rohkaisevia signaaleja

Suomi kaatoi Bulgarian vieraskentällä, mutta taipui naiskoriksen suurmaalle Unkarille niukasti kotikentällään. Naisten EM-karsinnat jatkuvat vuoden päästä.

- Puhuimme kopissa, että ensin kasvoimme yhdessä viikon aikana ja nyt kasvoimme yhteen. Meillä on kollektiivi, joka toimii yhdessä ja joka tarjoaa mahdollisuuksia useille pelaajille. Me yritämme löytää ne pelaajat, jotka sinä päivänä onnistuvat, Palviainen niputti karsintaikkunaa.

- Menimme joukkueena eteenpäin tämän ikkunan aikana. Voittoja ei liiemmin ole viime vuosina tullut ja lopputulos tänäänkään ei mielestäni kerro ihan kaikkea. Voimme haastaa kenet vaan ja voittaakin. Saimme lyhyen karsintaikkunan aikana hyvin irti joukkueesta ja melkein tavoiteltu tulos, Koskimies avasi.

Ottelutilasto >

15.2.2024 17:20 Susiladies

Susiladies nousi kuusi sijaa maailmanlistalla – listaharppaus toiseksi kovinta maailmassa

Suomen naisten koripallomaajoukkue löytyy kansainvälisen koripalloliitto FIBA:n tuoreimmalta listaukselta sijalta 60.

5.2.2024 10:44 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen loisti suomalaiskohtaamisessa – Awak Kuierin Venezia nappasi silti voiton

Helmi Tulonen vei tilastojen valossa pidemmän korren Awak Kuierista, mutta Kuierin Reyer Venezia kuittasi voiton joukkueiden kohtaamisessa. Saksassa nähtiin myös suomalaisten yhteenotto.

2.2.2024 18:37 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehen tähtäimessä Saksan mestaruus ja EM-kisat

Elina Koskimies mietti viime kesänä, että jättäisi Saksan kahden siellä vietetyn kauden jälkeen. Hallitsevan mestarin ja EuroCup-joukkue Kelternin tarjous käänsi kuitenkin Koskimiehen pään ja nyt hän taistelee Saksan mestaruudesta.

22.1.2024 13:12 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalo ja Anissa Pounds heittivät kovat pisteet voitoissa

Elina Aarnisalo ja Anissa Pounds johdattivat Susiladies-pelaajien laajaa rintamaa Euroopan korisparketeilla. Sara Rokkanen kirjautti niin ikään hienon pistemäärän ja Helmi Tulonen auttoi joukkueensa tärkeään voittoon Italiassa.

18.1.2024 10:03 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierin Venezia eteni EuroCupin puolivälieriin

Reyer Venezian mestaruusjahti EuroCupissa jatkuu, kun Awak Kuier oli johdattamassa joukkuetta puolivälieriin. Lotta-Maj Lahtisen Sedis Basquetin taival kuitenkin päättyi.

15.1.2024 11:51 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuier ja Elina Aarnisalo voittojen takuunaisina

Awak Kuier ja Elina Aarnisalo olivat isoissa rooleissa joukkueidensa jatkaessa tappioitta sarjoissaan. Sofia Pelander teki kovaa jälkeä Ruotsissa ja Anissa Pounds oli joukkueensa pisteykkönen Saksassa.

12.1.2024 10:00 Yhteistyökumppanit

Autosalpa jatkaa maajoukkueiden yhteistyökumppanina pitkällä sopimuksella

Uuden yhteistyösopimuksen myötä Autosalpa toimii jatkossa kaikkien Suomen koripallomaajoukkueiden yhteistyökumppanina. Sopimus pitää sisällään naisten sekä 18-vuotiaiden miesten EM-kilpailut.

11.1.2024 09:51 Suomalaiset ulkomailla

EuroCupin neljännesvälierät käynnistyivät - Kuierille voitto, Lahtiselle tappio

EuroCupin neljännesvälierät käynnistyivät keskiviikkoiltana. Awak Kuierin Reyer Venezia otti tiukan otteen jatkopaikasta, kun Lotta-Maj Lahtisen Sedis Basquet taipui omassa ottelussaan. Saksassa Roosa Lehtorannan taistelu cupin voitosta jatkuu.

10.1.2024 10:00 Yhteistyökumppanit

PwC on koripallomaajoukkueiden uusi yhteistyökumppani

Konsultointi- ja tilintarkastusyhtiö PwC toimii jatkossa Susijengin ja Susiladiesin yhteistyökumppanina. Sopimus on kestoltaan monivuotinen.

8.1.2024 09:53 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierin Venezia eteni Italian cupin finaaliturnaukseen

Awak Kuier aloitti vuotensa selvittämällä tiensä Italian cupin Final Four -lopputurnaukseen. Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol sinetöi Espanjassa paikkansa cup-turnauksessa. Saksassa Elina Koskimies ja Roosa Lehtoranta saivat vuodelleen vahvan startin.