Susijengin luottoluotsi Pekka Salmisesta naisten päävalmentaja

15.4.2015 Vuodesta 2001 Suomen miesten koripallomaajoukkueen eli Susijengin nousua rakentamassa ollut Pekka Salminen, 51, on nimitetty naisten päävalmentajaksi. Paraikaa joensuulaista Kataja Basketia Korisliigassa valmentava Salminen aloittaa laaja-alaisessa ja päätoimisessa tehtävässään Koripalloliitossa 1.6.

Pekka Salminen on Koripalloliiton uusi naisten päävalmentaja. Naisten maajoukkueen ohella Salminen vastaa tyttömaajoukkueiden ohjelmakehityksestä ja osallistuu nuorten pelaajien valmennukseen HBA:ssa.

Salminen on ollut rakentamassa Susijengin nousua vuodesta 2001 maajoukkueen valmennustiimissä, johon kuuluvat mm. kuvassa olevat (vasemmalta) Lassi Tuovi, Salminen, päävalmentaja Henrik Dettmann ja Jukka Toijala.

Parhaillaan Salminen valmentaa Korisliigassa Katajaa. Uudessa tehtävässään Salminen aloittaa Koripalloliitossa 1.6.

Naisten maajoukkue pääsee ensimmäisenä osalliseksi FIBA:n maailmanlaajuiseen kalenterimuutokseen, joka tuo sarjakauden aikaiset maajoukkueikkunat takaisin koripalloon. Naisten seuraavat EM-karsinnat käynnistyvät ensimmäisen maajoukkueikkunan auetessa marraskuussa 2015. Kuvat: Ville Vuorinen & Vesa Kuukka/Kuvanmaailma.

Pekka Salminen toimii uudessa tehtävässään Suomen naisten koripallomaajoukkueen päävalmentajana, vastaa kaikkien tyttömaajoukkueiden ohjelmakehityksestä, osallistuu Helsinki Basketball Academyn tyttöpelaajien valmennukseen sekä jatkaa Susijengin apuvalmentajana.

Salminen on kerännyt aiemmat kannuksensa miesten koripalloilun puolelta. Hän on urallaan valmentanut kautta aikain viidenneksi eniten Korisliigan runkosarjaotteluita joukkueinaan Pussihukat, Torpan Pojat, Espoon Honka ja Tapiolan Honka sekä Kataja. Lisäksi Salminen on valmentanut viisi kautta Ruotsin liigassa saavuttaen kaksi Ruotsin mestaruutta sekä yhden hopean.

- Olemme äärimmäisen tyytyväisiä, että saamme Pekan kaltaisen kokeneen valmentajan työskentelemään täyspäiväisesti nais- ja tyttökoripallon pariin. Pekka pystyy tulevassa työssään tuomaan kokemuksensa Susijengin kanssa naisten maajoukkueen käyttöön. Hän on kuitenkin ollut tärkeässä roolissa rakentamassa miesten maajoukkueen huimaa nousua viimeiset 15 vuotta, kehuu Koripalloliiton valmennuksenjohtaja Ari Tammivaara.

Salminen aloitti miesten maajoukkueen apuvalmentajana vuonna 2001 ja on toiminut seuravalmennuksen ohella tehtävässä siitä lähtien. Viime vuosina Salminen on päässyt nauttimaan muun Susijengin kanssa suoranaisesta arvokisaputkesta. Suomen miehet pelaavat syksyllä kolmannessa peräkkäisessä EM-lopputurnauksessa ja osallistuivat viime vuonna historiansa ensimmäisiin MM-kisoihin.

Intoa täynnä

Suomen naisten maajoukkueen pitkän tähtäimen tavoitteissa on päästä EM-kisoihin ja vakiinnuttaa paikka siellä. Viimeksi Suomi on nähty naisten EM-lopputurnauksessa vuonna 1987.

- Onhan tämä aivan hemmetin mielenkiintoinen haaste paitsi itselleni myös koko koripalloperheelle. On keskityttävä nykyhetkeen ja samalla rakentaa voimakkaasti myös tulevaa, kommentoi Salminen.

- Nuorten maajoukkuetoimintoja on kehitetty johdonmukaisesti monen vuoden ajan ja on hienoa, että kyseinen kehitystyö on koskenut kaikkia maajoukkueita sukupuoleen tai ikään katsomatta. Se antaa hyvän pohjan jatkolle. Samaan aikaan on tunnistettava esimerkiksi naisten maajoukkuetta koskevat erityispiirteet. Toisin kuin miesten maajoukkueessa kaikki parhaat naispelaajamme eivät ole vielä ammattiurheilijoita. Meidän on luotava olosuhde, jossa naispelurimme voivat keskittyä oman potentiaalinsa löytämiseen, linjaa Salminen.

Naisten maajoukkueen päävalmentajan posti tulee olemaan Salmisen työnkuvassa näkyvin osa, mutta yhtä suurella mielenkiinnolla Salminen odottaa Helsinki Basketball Academyssa, Mäkelänrinteen Urheilulukiossa opiskelevien nuorten valmennusta.

- HBA-Märskyn poikajoukkue on päässyt otsikoihin noustuaan miesten A-divariin ja pärjättyään hienosti myös nuorten Euroopan liigassa. Tärkeintä on kuitenkin se, että pelaajien jokapäiväisten harjoitusolosuhteiden parantamiseen ja harjoitusten laatuun on pistetty valtavasti paukkuja. Vähemmälle huomiolle on jäänyt, että HBA:ssa on täysin vastaava ohjelma ollut koko ajan käynnissä tyttökoripalloilijoille. Nuorten, eteenpäin pyrkivien ja kehityshaluisten pelaajien kanssa on aina antoisaa työskennellä.

Salmiselle nuorten valmennus on tuttuakin tutumpaa, sillä miesten maajoukkuevalmennuksen ohella hän on täyttänyt kesänsä toimimalla vuosien saatossa niin 16-, 18- kuin 20-vuotiaiden miesten maajoukkueiden päävalmentajana.

Naisten EM-karsinnat siirtyvät jo maajoukkueikkunoihin

Oman lisämausteensa Salmisen tuleviin tehtäviin tuo kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n tekemät muutokset aikuisten maajoukkuetoimintaan. Sekä naisten että miesten toiminnassa ollaan siirtymässä maailmanlaajuisesti takaisin 1990-luvulta tuttuihin, sarjakauden aikaisiin maajoukkueikkunoihin, joiden aikana pelataan EM- ja MM-karsintoja.

Ensimmäisenä muutoksen pääsevät kokemaan nimenomaan naiset, joiden seuraavat EM-karsinnat käynnistyvät marraskuussa 2015 ja jatkuvat helmikuun sekä marraskuun 2016 maajoukkueikkunoissa. Kunkin 11-päiväisen maajoukkueikkunan aikana pelataan kaksi EM-karsintaottelua. Karsinnat tähtäävät vuoden 2017 kisoihin. Miesten puolella maajoukkueikkunoihin siirrytään vuonna 2017.

- Maajoukkueikkunoihin siirtyminen on lajille hieno mahdollisuus. Pelaajien vuosi rytmittyy jatkossa selkeämmin koripallokauteen sekä kesään, jolloin voi keskittyä puhtaasti harjoitteluun ja pitää ehkä vähän lomaakin. Maajoukkueikkunat tuovat myös lajille lisänostetta pitkän sarjakauden keskelle, Salminen arvioi.

Salminen seuraa naisten maajoukkueen päävalmentajan tehtävässä hyvää ystäväänsä Anton Mirolybovia, joka luotsasi ”Naarassusia” vuodesta 2012. Mirolybov solmi vuodenvaihteessa kaksivuotisen jatkosopimuksen valmentamansa Korisliiga-joukkueen KTP-Basketin kanssa. Samalla Mirolybov joutui luopumaan naisten maajoukkueen tehtävästään, koska tehtävän yhdistäminen miesten liigavalmennukseen on aikataulusyistä käytännössä mahdotonta tulevien maajoukkueikkunoiden johdosta.

Pekka Salmisen johdolla naisten maajoukkue kokoontuu ensi kerran kesällä leiritykseen, jonka tarkoituksena on luoda pohjat ensi marraskuussa ja helmikuussa avautuville maajoukkueikkunoille ja EM-karsinnoille. Maajoukkueen tarkka kesäohjelma julkaistaan myöhemmin.

 

Joukkuelajiliitot vetosivat kulttuuriministeri Tanja Karpelaan

Joukkuelajiliittojen johto tapasi Palloliiton puheenjohtajan Pekka Hämäläisen johdolla kulttuuriministeri Tanja Karpelan eduskunnassa ja vetosi alla olevalla kirjelmällä kulttuuriministeriin, jotta joukkueurheilumuotojen asema yhteiskunnan rahoituksessa huippu-urheilun osalta saatettaisiin samalle tasolle kuin yksilölajien tuki.

#Hi5 – osallistu ja jaa seurasi positiivista meininkiä

Koripalloliiton #Hi5 on valtakunnallinen hanke, jonka avulla halutaan parantaa ottelutapahtumien ilmapiiriä. Jaa nyt seurasi onnistumiset ja kerro myös muille, miksi teillä on hyvä meno!

28.9.2017 Maaottelu

Muutoksia koripallon virallisiin pelisääntöihin: askelsääntö ja epäurheilijamainen virhe

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on hyväksynyt sääntöihin muutoksia, jotka astuvat voimaan kauden 2017/18 alusta. Alla yhteenvetoa askelsäännön sekä epäurheilijamaisen virheen tuomitsemisen muutoksista.

Ehdota nimeä hankkeelle – Koripalloliitto pyrkii parantamaan ottelutapahtumien ilmapiiriä

Koripalloliitto käynnistää valtakunnallisen hankkeen, jonka avulla halutaan parantaa ottelutapahtumien ilmapiiriä ja tuottaa seuroille työkaluja epäasiallisen käytöksen kitkemiseen.

28.8.2015 21:04 Liittoa koskeva tiedote

Airas, Finneman, Pounds ja Salmenkylä Suomi-koriksen Hall of Fameen

Pelaajalegendat Terhi Airas, Teijo Finneman ja Larry Pounds sekä monitoimimies Juhani Salmenkylä muodostavat Suomi-koriksen Hall of Famen vuosikerran 2015. Hall of Fame -jäsenyys on kunnianosoitus ansiokkaasti suomalaiseen koripalloon vaikuttaneille henkilöille, ja valinnoista vastaa asiantuntijaraati, jossa on mukana Koripalloliitto, Koripallosäätiö, Koripallomuseo ja Suomen Urheilumuseo.

30.1.2012 04:20 Liittoa koskeva tiedote

Koripallon medianäkyvyydessä huima nousu vuonna 2011

Suomen koripallomaajoukkueen eteneminen EM-lopputurnaukseen 16 vuoden tauon jälkeen ja sensaatiomainen menestys – yhdeksäs sija – Liettuassa pelatuissa EM-kisoissa poikivat lajille huimia kasvukäyriä medianäkyvyyden saralla, kertoo Suomen Koripalloliiton tilaama Sponsor Insight –tutkimus.

31.12.2017 09:50 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisat, Lauri Markkasen nousu NBA-tähteyteen ja 16-vuotiaiden EYOF-pronssi: koripallovuosi 2017 jää historiankirjoihin

2017 jää historiaan vuotena, jolloin koripallo nousi Suomessa koko kansan huulille. Lauri Markkasen uroteot Arizona Wildcatsissa ja Chicago Bullsissa, Susijengin hurmokselliset otteet EM-kotikisoissa sekä suomalaisen koripallohistorian ensimmäinen kansainvälinen arvokisamitali 16-vuotiaiden poikien olympiafestivaaleilla olivat tapahtumarikkaan koripallovuoden kohokohdat.

Kuusi uutta legendaa Suomi-koriksen Hall of Fameen

Suomen itsenäisyyden 100-juhlavuonna valintaraati päätti täydentää Hall of Famea kuudella uudella ansioituneella legendalla. Tänä vuonna kunniagalleriaa täydentävät Martti Huhtamäki, Mikko Koskinen, Sakari Pehkonen, Anja Suomalainen, Timo Suviranta ja Veikko Vainio.

8.3.2017 Haastattelu

Tiina Sten ja Ville Kaunisto valittiin FIBA:n Time Out -koulutusohjelmaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

Tunnelmia ikimuistoisesta koripallovuodesta 2016

Suomi-koripallon nousukiito jatkui tasaisena vuoden 2016 aikana. Basket.fi kokosi koripalloväelle vuoden uutisotsikot yhteen vuodenvaihteessa muisteltavaksi aina kevään mestaruuksista 20-vuotiaiden miesten EM-kisoihin ja suomalaispelaajien kansainvälisillä kentillä niittämään menestykseen.

Näytä lisää vastaavia