Susijengi lohkokakkoseksi MM-karsinnoissa, maagisesti heittänyt Saksa lohkovoittoon

27.2.2023 21:25 Susijengi antoi ensimmäisen iskun, puolusti antaumuksella ja toteutti pelisuunnitelmaansa rohkeasti, mutta Saksa näytti, miksi on hallitseva EM-pronssimitalisti. Loppuunmyyty Espoo Metro Areena sai nähdä trillerimäisen MM-karsintahuipennuksen, jonka voittajaksi selvisi kolmosensa käsittämättömällä 62,5% tarkkuudella upottanut Saksa.

Topias Palmin heitot upposivat MM-karsintahuipennuksessa. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Kapteeninsa Johannes Voigtmannin (23/9/9 syöttöä) johdolla käsittämättömiä kolmosia yksi toisensa jälkeen upottanut Saksa näytti purjehtivan kohti voittoa kolmannen jakson jälkipuoliskolla venytettyään johtonsa jo 55-67:aan.

Susijengi sai kuitenkin jalat takaisin puolustukseen uransa ensimmäiset miesten maaotteluminuutit pelanneen Severi Kaukiaisen (0/0) johdolla ja Topias Palmi (16/1) löysi korintekojyvän.

Peräti 6501-päinen Espoo Metro Areenan kotiyleisö odotti näkevänsä jälleen uuden historiallisen Susijengin viime hetken nousun, kun Palmi ja ennakkoluulottomia ajoja esittänyt Alex Murphy (16/5/3 syöttöä) kuroivat saksalaisjohdon yhteen pisteeseen (78-79) kaksi minuuttia ennen loppua ja Palmi tasoitti pelin kolmosella (81-81) viimeisen minuutin alkaessa.

Voigtmann palautti kuitenkin tahtipuikon Saksalle layupillaan, jonka jälkeen Jonas Richter blokkasi Edon Maxhunin (8/1/6 syöttöä) ajon ja Saksa pääsi heittämään ratkaisevat pisteet vapaaheittoviivalta.

- Saimme Saksalta pois heidän vahvuuksiaan eli vahvaa levypallo- ja korinaluspelaamistaan, mutta tänään he löysivät kaukaa aseet, joilla voittaa pelin. He näyttivät, miksi voittivat lohkon, miksi ovat dominoineet MM-karsintoja ja hakeneet EM-pronssia, Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi tiivisti.

- Koripallo on tällaista, että jos peli on kääntymässä sinulle loppuhetkillä, niin joskus heitot menee sisään ja joskus ohi. Sitten pitää ottaa pelistä liikenevä oppi mukaan ja olla ylpeitä siitä, mitä yli kuudelle tuhannelle ihmiselle näytettiin.

Palmi harmitteli puolustuspään notkahduksia

Marraskuussa pelatussa MM-karsintaottelussa Bambergissa Saksa dominoi kenttätapahtumia alusta loppuun, mutta Espoossa aloitteentekijä oli todellakin Susijengi.

Ottelun kahdella perättäisellä kolmosella aloittanut Mikael Jantunen (20/6) muodosti yhdessä Alex Murphyn (16/5/3 syöttöä) kanssa Susijengin hyökkäyksen syömähampaan ja Elias Valtonen (7/4/3 riistoa) täydensi ”small ball”-viisikon ison pään, joka tukotti saksalaisten tiet korille ja pakotti heittämään kaukaa.

Karsinnoissa kolmosensa 31,8% tarkkuudella upottaneella Saksalla oli kuitenkin pelin ensimmäisellä 30 minuutilla yhtäaikaisesti joulu, pääsiäinen ja juhannus kaaren takaa – Saksan ensimmäisestä seitsemästätoista kolmosesta jopa kolmetoista osui Espoo Metro Areenan naruihin.

Päätösjakson kirivaiheessa pääosassa loisti erinomaisessa heitossa ollut Topias Palmi, kun taas Severi Kaukiainen, Elias Valtonen ja Sasu Salin (10/1/3 syöttöä/5 riistoa) härnäsivät saksalaiset runsaaseen määrään pallonmenetyksiä. Palmi jäi harmittelemaan joukkuepuolustuksen notkahduksia pelin puolimatkan krouvissa.

- Sillä saralla voi olla tyytyväinen omaan suorittamiseen, että heitto putosi ja sitä myöten Lassi (Tuovi) alkoi piirtää heittoja lisää meikäläiselle, joka tietenkin ruokki itseluottamusta. Ihan tyytyväinen ei kuitenkaan voi olla. Harmittaa toisen ja kolmannen jakson puolustuspään heikot vaiheet, joiden aikana päästettiin Saksa rinnalle ja ohi, Palmi harmitteli.

- Pukukopissa todettiin kuitenkin se tosiasia, että me hoidettiin itsemme MM-kisoihin ja vielä ensimmäisenä joukkueena Euroopasta. Nyt jätetään tämä yksi tappio taakse, otetaan oppia ja hyvällä tsempillä loppukauteen Romaniassa.

Susijengi voitti karsinnoissa pelaamastaan kahdestatoista ottelusta yhdeksän. Yhden voiton enemmän hakenut ja keskinäiset ottelut voittanut Saksa eteni Aasian MM-kisoihin lohkoykkösenä.

Kaukiainen tarjosi leveyttä Susijengiin

Nyt päättyneiden MM-karsintojen aikana Susijengi käytti kentällä pitkälti toistakymmentä pelaajaa ja löysi rohkeita ratkaisijoita laajoista reserveistään.

Karhu Basketissa parasta kauttaan pelaava Peli-Karhujen kasvatti Severi Kaukiainen ilmoittautui uutena miehenä mukaan Susijengin ”isoon listaan” kansanvälisen tason puolustuspelaamisellaan ja rohkealla pallonkäsittelyllään.

- Totta kai kentälle tullessa jännitti, mutta lähdin rakentamaan omaa peliä sitä kautta, että teen niitä asioita, mistä on hyötyä joukkueelle. Seurajoukkueessa mun rooli on puolustaa kovaa, tuoda pallo ylös ja laittaa palloa liikkeelle ja sitä tein tänään. Se yksi heittopaikka meni tänään ohi, mutta ei voi mitään, seuraava menee sisään, Kaukiainen summasi oman pelinsä.

Susijengi kerääntyy seuraavan kerran ensi kesänä isolla ryhmällä, jossa mukana ovat luonnollisesti myös Yhdysvalloissa NBA-, NCAA- ja high school-kentillä pelaavat suomalaispelaajat. Myös Kaukiaisen nälkä kasvaa syödessä.

- Tää on hieno porukka. Jätkät ottivat tosi hyvin mukaan ja tästä voi vain nauttia. Ensi kesää kohti.

Susijengi – Saksa 81-87 (22–17, 40–43, 62-69), miesten maaottelu (MM-karsintaa), Espoo Metro Areena 27.2.2023

Susijengi: Mikael Jantunen 20/6, Alex Murphy 16/5/3 syöttöä, Topias Palmi 16/1, Sasu Salin 10/1/3 syöttöä/5 riistoa, Edon Maxhuni 8/1/6 syöttöä, Elias Valtonen 7/4/3 riistoa, Daniel Dolenc 2/2, Remu Raitanen 2/1, Henri Kantonen 0/3, Ilari Seppälä 0/0/3 syöttöä, Severi Kaukiainen 0/0, Shawn Hopkins.

Saksa: Johannes Voigtmann 23/9/9 syöttöä, David Krämer 16/3, Karim Jallow 14/5, Jonas Richter 10/2/3 blokkia.

 
24.2.2023 17:40 Susijengi

Ilari Seppälä jatkoajan kultaranne, Susijengi jatkoaikavoittoon Tel Avivissa

Vapautuneesti pelannut Israel otti aloitteen omiin käsiinsä helmikuun MM-karsintaikkunan avausottelussa ja oli tyrmätä suomalaisvieraansa jo lähtötelineisiin. Susijengi löysi kuitenkin intensiteettinsä puolustuspäässä ja jahtasi pelin jatkoajalle, jossa ”Lapuan pehtoori” Ilari Seppälä petasi perättäisillä onnistumisillaan vieraille 95–97 (46–35, 83–83) -trillerivoiton.

23.2.2023 10:11 Susijengi

Uudistunut Israel luottaa vanhaan ja hyväksi havaittuun

Israelin maajoukkueen kokoonpanossa on käynyt puhuri sitten marraskuun MM-karsintaikkunan, jolloin joukkue karsiutui ensi syyskesän MM-kisoista. Kaksi viisikollista pelaajia ovat sivussa ja päävalmentaja vaihtunut, mutta tästä huolimatta valmentaja Mikko Larkas odottaa Israelin saapuvan perjantain iltapäiväpeliin omilla vahvuuksillaan.

14.11.2022 21:18 Susijengi

Susijengi rynni ryhtiliikkeen jälkeen Virolta karkuun

Jälleen kerran Viro teki MM-karsintaottelusta Susijengille vaikean, mutta toisen jakson alhosta noustuaan Susijengi hallitsi peliä. Mikael Jantunen säkitti piste-ennätyksensä, Alexander Madsen ja Daniel Dolenc dominoivat korinalustaa ja Sasu Salin säkitti karkumatkan ratkaisuheitot, kun Susijengi nautti 5528-päisen kotiyleisön edessä 91–71 (39-41) -voiton.

11.11.2022 22:20 Susijengi

Fyysinen Saksa järjesti Susijengille klinikan Bambergissa

Saksa ampaisi perjantai-iltana yksin MM-jatkokarsintalohko J:n piikkipaikalle kaatamalla Susijengin pistein 94–80 (44–36). Saksa piti läpi toisen puoliajan vierailleen klinikkaa tehokkaasta eurooppalaisesta joukkuehyökkäyksestä, ja vaikka Susijengi virittelikin loppukiriä, osoittautui Saksan hankkima turvaväli turhan suureksi vieraiden saavuttaa.

28.8.2022 20:59 Susijengi

Sasu Salin heitti häkälöylyt Saku Suurhallissa – Susijengi tuuman päähän MM-kisapaikasta

Isäntäjoukkue Viro repi, puri ja hiersi ja kaivautui naruista takaisin peliin mukaan kotiyleisönsä mylviessä, mutta Susijengi kesti paineet. Susipuolustus nauliutui kohdalleen ratkaisevilla hetkillä ja ninjana varjoista ampaissut Sasu Salin latoi kolmosen toisensa jälkeen, kun Susijengi päätti illan Tallinnassa 68–76 (36–47) -voittoon.

25.8.2022 21:36 Susijengi

Susijengi rynnisti MM-karsintavoittoputkelle jatkoa, Israel kaatui Tampereella

Susijengin MM-karsintavoittojen putki kasvoi torstaina yhdellä. Periksiantamattomana vastustajana tunnettu Israel kaivautui loppuhetkillä 13 pisteen takaa tasoihin, mutta puolustuspään ryhtiliike ja Elias Valtosen, Lauri Markkasen ja Petteri Koposen viime minuuttien onnistumiset takasivat Susijengille 79–73 (47–37) -voiton 11 554 katsojan hurratessa.

3.7.2022 23:57 Susijengi

Susijengi narrasi voiton Kroatiasta Rijekan saunassa, viides voitto taskussa MM-jatkokarsintoihin

Aikakaudet vaihtuvat, Susijengin olemus säilyy. Kroatia tuuletteli lähes varmaa voittoaan sunnuntain MM-karsintaottelun viimeisellä minuutilla, kunnes Edon Maxhunin ja Lauri Markkasen kolmoset ja liian aikaisin nuolaisseen isäntäjoukkueen täydellinen sulaminen vapaaheittoviivalta veivät Susijengin 79–81 (34–43) -vierasvoittoon Rijekan trooppisissa olosuhteissa.

30.6.2022 22:02 Susijengi

Susijengi varmisti MM-karsintalohkon voiton Lassi Tuovin päävalmentajadebyytissä

Espoo Metro Areenan 6951 katsojan kotiyleisö sai helteisenä torstai-iltana täyden lipunhinnan edestä viihdettä, kun Susijengi raivosi 85–69 (43–46) -revanssivoittoon Ruotsista uuden päävalmentajansa Lassi Tuovin debyyttiottelussa. Hitaan alun jälkeen Susijengi dominoi peliä urheilullisuudellaan ja monipuolisuudellaan ja jyräsi MM-karsintalohkonsa voittoon.

28.2.2022 21:36 Susijengi

Susijengi teki suomalaista palloiluhistoriaa – Euroopan mestari Slovenia kaatui jo toisen perättäisen kerran

Susijengi otti jättimäisen harppauksen kohti vuosien 2022–23 MM-jatkokarsintaa kukistamalla hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian jo toisen kerran. Sasu Salin liekitti Susijengin 21 pisteen johtoon avauspuoliskolla, ja kun Slovenia kiri lopussa kantaan, varmistivat Ilari Seppälän ja Elias Valtosen onnistumiset Suomelle 79–83 (31–52) -vierasvoiton.

25.2.2022 21:24 Susijengi

”Tulevaisuuden Susijengi” saalisti Euroopan mestarin hampaisiinsa

Hallitseva Euroopan mestari ja olympianelonen Slovenia ei saanut moottoriaan kertaakaan kunnolla käyntiin perjantai-illan MM-karsintaottelussa Espoo Metro Areenalla. Sasu Salin osui kaaren takaa seitsemän kertaa, 17-vuotias Miro Little hurmasi yleisön energiallaan ja joka ikinen penkiltä tullut pelaaja toi lisää energiaa Susijengin 86–76 (32–31) -voitossa.

Näytä lisää vastaavia