Sasu Salinille jatkosopimus Lenovo Tenerifen kanssa

7.7.2023 18:06 Kohta jo vuosikymmenen päivät Espanjassa viihtynyt helsinkiläislähtöinen MaSu-Basketin kasvatti ja Susijengin kapteeni Sasu Salin, 32, jatkaa uraansa Lenovo Tenerifen kanssa. Salin aloittaa 1+1-vuotisen jatkosopimuksensa myötä syksyllä jo viidennen kautensa Teneriffan La Lagunassa.

Sasu Salin viihtyy Teneriffan kultapaidoissa. Kuva: FIBA Champions League.

Salin siirtyi Sloveniasta Espanjaan ensimmäisen kerran kevättalvella 2015 ja hän aloittaa syksyllä peräti yhdeksännen kautensa Espanjan ACB-liigassa. Tuoreen jatkosopimuksen myötä Salinilla on edessään jo viides kokonainen kausi Teneriffan San Cristóbal de La Lagunassa majaansa pitävän Lenovo Tenerifen riveissä.

Lisäksi sopimus sisältää option kaudesta 2024–25.

- Olen perheen kanssa viihtynyt tosi hyvin La Lagunassa ja se projekti, mitä seura lähti tekemään alusta asti, on ollut kiinnostava. Heillä on edelleen haluja jatkaa vanhalla tutulla rungolla ja on siistiä olla osa sitä, Sasu hymyilee.

Salinin kaudet teneriffalaisjoukkueessa ovat olleet hänen Espanjan vuosiensa tilastojen valossa tehokkaimmat, mutta myös voitokkaimmat. Lenovo on Salin avainpelaajanaan juhlinut niin FIBA Intercontinental Cupin (2020, 2023) kuin FIBA Mestareiden Liigankin (2022) mestaruutta ja yltänyt Espanjan ACB-liigassa parhaimmillaan kolmanneksi (2022). Yksilötasolla Salin on myös FIBA Mestarien Liigan kaikkien aikojen eniten kolmen pisteen heittoja upottanut pelaaja.

Myös tulevalla 2023–24-seurajoukkuekaudella Lenovo Tenerife pelaa Espanjan ACB-liigaa sekä FIBA Mestarien Liigaa. Viime kaudella joukkue ylsi ACB-liigassa puolivälieriin ja sijoittui Mestarien Liigassa kolmanneksi.

- Yksilöllisellä tasolla totta kai tavoitteena on, että ensi kauden jälkeen otetaan optiovuosi täytäntöön. On tässä voitettavaakin vielä: olisi makeaa voittaa Espanjan cup ja oltiinhan me pari kautta sitten voiton päässä ACB:n finaalistakin, eli ilman muuta mahdollisuuksia on. Mestarien Liigassa ilman muuta lähdetään taas tavoittelemaan mestaruutta, Salin listaa kauden tavoitteiksi.

Tällä hetkellä Salin valmistautuu kapteenin ominaisuudessa Aasian MM-kisakesään 2023. Susijengi aloittaa MM-kisansa Okinawalla pelattavassa E-lohkossa, jossa se ottaa mittaa olympiapronssimitalisti Australiasta (25.8.), kisaisäntä Japanista (27.8.) ja EM-pronssimitalisti Saksasta (29.8.).

- Keväällä en ollut ihan parhaassa iskussa huhtikuun alun loukkaantumisen vuoksi, vaikka muuten olinkin viimeisissä pudotuspeleissä ihan hyvässä tikissä. Nyt on ollut onneksi aikaa levätä ja laittaa itsensä vielä vähän parempaan kuntoon. Kroppa tuntuu nyt parin viikon treenin jälkeen hyvältä ja on kiva lähteä susikesää kohti!

Slovenian ja Espanjan mitalisti, moninkertainen arvokisakävijä

Salin ponnahti malmilaisen MaSu-Basketin juniorimyllystä suomalaisen koripalloväen tietoisuuteen Espoon Hongassa kaudella 2007–08 vasta 16-vuotiaana. Salin vietti Hongassa kolme kautta, keräsi palkintokaappiinsa yhden SM-kullan sekä yhden Suomen cupin mestaruuden ja viimeisteli viimeisellä kaudellaan Hongalle 9,2 pistettä ja 2,7 levypalloa ottelua kohden.

Salin allekirjoitti 19-vuotiaana monivuotisen sopimuksen Slovenian suurseuran Union Olimpija Ljubljanan kanssa, missä hän viihtyi ensimmäiset neljä ja puoli kautta ammattilaisurastaan. Tuona aikana Salin juhli kolmasti Slovenian cupin mestaruutta ja kerran Slovenian supercupin mestaruutta. Lisäksi hänet nimitettiin kertaalleen Eurocupin viikon pelaajaksi (kausi 2013-14, viikko 7).

Kevättalvella 2015 Salin kaupattiin Olimpijasta Espanjan ACB-liigaa ja Eurocupia pelanneeseen CB Gran Canariaan. Salin solmi CB Gran Canarian kanssa jatkosopimuksen, joka piti hänet seurassa kevääseen 2017 asti. Salin ja CB Gran Canaria veivät Espanjan Supercupin mestaruuden syksyllä 2016.

Vuosina 2017-19 Salin edusti Espanjan liigaa, Euroliigaa ja Eurocupia pelannutta Unicaja Malagaa. Kesällä 2019 hänen tiensä vei nykyisen joukkueeseensa, Teneriffan Lagunan kaupungissa majaansa pitävään Lenovo Tenerifeen, jonka kanssa Salin on tehnyt lopullisen läpimurtonsa Espanjan liigan eliittiin.

Salin on ollut avainpelaajia Teneriffan joukkueessa viimeisen neljän kauden aikana ja juhlinut joukkueensa kanssa FIBA Intercontinental Cupin mestaruutta 2020 ja 2023, FIBA Mestareiden Liigan mestaruutta 2022, FIBA Mestareiden Liigan kolmatta sijaa 2023 sekä Espanjan ACB-liigan kolmatta sijaa 2022.

Yli kahdeksan vuotta kestäneellä taipaleellaan Euroopan kovatasoisimpana kansallisena pääsarjana tunnetussa Espanjan ACB-liigassa Salin on pelannut 284 ottelua 21,4 minuutin, 8,6 pisteen, 2,0 levypallon ja 1,3 riiston keskiarvoin. Salin on upottanut uransa aikana Espanjan kentillä hurjat 590 kolmen pisteen heittoa.

Salin kuuluu myös Suomen kaikkien aikojen maajoukkuekoripalloilijoiden eliittiin.

Salin on kuulunut Susijengin avainpelaajiin aina debyyttikesästään 2010 asti, jolloin hän kohosi kertayrittämällä joukkueen parhaaksi pistemieheksi (12,7p/ottelu) ja koko EM-karsintojen tarkimmaksi kolmen pisteen heittäjäksi (64,0%).

Susijengin kapteeniksi syksyllä 2022 nimetty Salin on tähän mennessä pelannut 131 miesten maaottelua ja heittänyt niissä 1306 pistettä, joka oikeuttaa hänet kaikkien aikojen miesten maaotteluiden pistetilaston 17. sijaan heti Teemu Rannikon (15.) ja Anssi Rauramon (16.) vanavedessä.

Salin on edustanut Suomea vuosien 2011, 2013, 2015, 2017 ja 2022 EM-kisoissa, vuoden 2014 MM-kisoissa, vuosien 2012 ja 2020-21 EM-karsinnoissa sekä vuosien 2017-19 ja 2021-23 MM-karsinnoissa. Nuorten maajoukkueurallaan Salin pelasi 66 ottelua 15,9 pisteen keskiarvolla.

Henkilöt

 
1.4.2024 09:52 Suomalaiset ulkomailla

Susijengiläiset kovassa iskussa europarketeilla

Susijengin pelaajat onnistuivat laajalla rintamalla viikonlopun otteluissa. Edon Maxhuni oli loistovireessä Ranskassa, Alex Murphy oli joukkueensa ykköstykki Espanjassa ja Perttu Blomgren oli käsi kuumana Sloveniassa.

30.3.2024 09:21 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball EuroCupin finaaliin

Paris Basketball raivasi tiensä EuroCupin finaaliin, kun Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon miehistö kaatoi London Lionsin suoraan kahdessa ottelussa. Ranskassa Ilari Seppälä siivitti Saint-Chamondin tärkeään voittoon.

27.3.2024 09:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball aloitti EuroCupin välierät komeasti

Mikael Jantunen oli jälleen hyvässä iskussa, kun Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin finaalipaikkaan. Saksassa Valtteri Mervola auttoi joukkueensa pitämään sarjapaikkansa.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

18.3.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin juhli tärkeää voittoa suomalaiskohtaamisessa

Espanjassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Sasu Salin matkasi Teneriffasta Alexander Madsenin vieraaksi Andorraan. Remu Raitasen Caceres otti myös tärkeän voiton Espanjassa.

15.3.2024 08:24 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball EuroCupin välieriin

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball eteni EuroCupin välieriin. Mestarien liigassa Sasu Salinin Teneriffa varmisti puolivälieräpaikan.

11.3.2024 07:44 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen siivitti Granadan tärkeään voittoon

Elias Valtosen mainiot esitykset Granadan paidassa saivat jatkoa, kun hän pääsi juhlimaan ensimmäistä voittoaan uuden seuransa riveissä.

4.3.2024 10:28 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosella komea debyytti Granadassa – ”Ihan hyvin se toimi”

Elias Valtonen otti heti paikkansa Granadan joukkueessa, kun hän suoriutui komeasti debyytissään. Ranskan liigassa suomalaiset pääsivät nauttimaan tärkeistä voitoista.

Näytä lisää vastaavia