Ruotsin liigassa tällä kaudella kolme suomalaispelaajaa - Karsten ja Salmi aloittavat ammattilaisuransa

1.10.2020 09:57 Ruotsin sarjassa nähdään tällä kaudella kolme suomalaispelaajaa, kun Ninni Salmi ja Sandra Karsten aloittavat ammattilaisuransa Wetterbydgen Sparksin riveissä. Isabella Kaukopaasi sen sijaan aloittaa toisen kautensa Visbyn joukkueessa.

Ninni Salmella on edessään ensimmäinen kausi ammattilaisena (Kuva: Ville Vuorinen)

Salmi vietti neljä kautta USA:n yliopistossa pelaten ensin San Franciscon yliopistossa kolme vuotta ennen kuin siirtyi viimeiseksi kaudekseen Northern Illinoisin kouluun.

Nyt Salmi aloittaa ammattilaisuransa Ruotsissa, kun hän teki kesällä Wetterbygden Sparksin kanssa sopimuksen.

- Minulla oli yliopistossa skandinaavialaisia joukkuekavereita ja Ruotsissa pelaaminen kiinnosti minua. Wetterbygden otti yhteyttä ja tiesin valmentajan yliopiston joukkuekaverin kautta. Juttelimme ja löysimme nopeasti yhteisen sävelen, Salmi kertoo siirtonsa taustoista.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Salmella oli sormensa pelissä myös Karstenin sopimuksessa.

- Agentti etsi töitä ja Ruotsissa oli kiinnostusta. Ninni oli juuri allekirjoittanut sopimuksen Sparksin kanssa ja kehui joukkuetta, Karsten paljastaa.

Lopullisessa seuravalinnassa tutun kaverin löytyminen samasta joukkueesta ei ollut kuitenkaan ratkaiseva tekijä.

- Enemmän sitä etsii itselleen sopivaa joukkuetta, mutta on tietenkin plussaa, jos siellä on ennestään tuttu pelaaja. Pääasia on kuitenkin se, että kunhan joukkue sopii minulle henkilökohtaisesti, muistuttaa Karsten.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Salmi ja Karsten ovat tuttuja ollessaan joukkuekavereita jo Wartti Basketissa sekä Helmi Capitalsissa. Nyt he aloittavat ammattilaistaipaleensa myös yhdessä.

- On kiva, että pystymme puhumaan välillä suomea kentällä. Olin iloinen, kun kuulin hänen tehneet sopimuksen, sillä tiedän kuinka kova Sandra on tekemään töitä ja hyvä pelaaja, Salmi iloitsee.

Karsten pelasi myös neljä vuotta USA:n yliopistossa ja sopeutuminen eurooppalaiseen koripalloon on sujunut hyvin.

- Oli jo ikävä eurooppalaista koripalloa. Tykkään meidän pelikonseptista ja enemmän eurooppalaisesta koriksesta kuin siitä mitä jenkeissä pelattiin.

- Tempo on kovempi, kun hyökkäysaikaa on vähemmän. Peli on nopeampaa ja joutuu ottamaan samalla nopeampia ratkaisuja.

Salmi on nauttinut siitä, että voi nyt keskittyä pelkästään koripalloon.

- Tuntuu tosi hyvältä ja olen kaivannut eurooppalaista korista. Pelaaminen on paljon vapaampaa ja on mukava palata tutumpaan ympäristöön.

- Yliopistossa on koulu siinä rinnalla ja valmentajat seuraavat tarkkaan myös koulumenestystä. Yliopistossa ei oikein pääse irti siitä joukkueen ilmapiiristä, kun on koko ajan jotain. Ammattilaisena on paljon vapaampaa.

Sparks on viime vuodet ollut Ruotsin liigassa runkosarjassa keskivaiheilla taistellen tiukasti pudotuspelipaikasta. Karsten toivoo joukkueen yltävän tällä kaudella lähemmäs kärkitaistelua.

- Olemme pelanneet harjoitusotteluita sekä sarjanousijaa että kärkipään joukkuetta vastaan ja niiden välillä on aika iso ero. Mielestäni me olemme jossain siinä välissä ja toivottavasti lähempänä siellä kärkeä.

Sandra Karstenin ammattilaisura alkaa Ruotsista. (Kuva: Ville Vuorinen)

Salmen mukaan joukkueen pitää saada vielä viimeiset palaset kohdilleen.

- On vähän näkynyt, että meillä on uusi joukkue ja uusi valmentaja. Peli on vielä vähän hakemista.

- Pelaamme vauhdikkaasti ja puolustamme aggressiivisesti. Meillä on tietty systeemi, mutta pelaajilla on myös vapauksia lukea pelejä ja reagoida niihin. Odotamme vain, että pääsemme kaikki samalle sivulle.

Salmi toivoo pystyvänsä auttamaan joukkuetta menestymään ja siinä samalla kehittymään itsekin.

- Tavoitteena on auttaa jengiä ja tuoda fyysisyyttä ja henkistä kovuutta. Yritän tuoda levypallovoimaa ja kehittyä puolustuspäässä.

Karstenin tulevan kauden tavoitteet ovat hyvin samansuuntaiset Salmen kanssa.

- Haen mahdollisimman hyvää kautta. Yritän kehittyä puolustamisessa ja oman heiton etsimisessä.

Sparksin kausi alkaa perjantaina Mark Basketia vastaan.

Kaukopaasi hakee läpimurtokautta

Isabella Kaukopaasi aloittaa toisen kautensa Visbyn joukkueessa. Viime kautta varjosti loukkaantuminen eikä hän saanut itsestään parasta irti ja haluaa nyt näyttää parastaan.

- Jatkosopimuksen tekeminen Visbyn kanssa oli helppo päätös, sillä halusin jatkaa täällä. Minulla oli muitakin vaihtoehtoja joita mietin, mutta viime kauteni oli vaikea enkä pystynyt antamaan itsestäni kaikkea. Nyt käteni on leikattu ja nyt minulla on mahdollisuus.

Isabella Kaukopaasi aloittaa toisen kautensa Visbyssä. (Kuva: Erica Thomsson)

Loukkaantuminen vaivaa Kaukopaasia edelleen ja häneltä jää kauden alku väliin.

- Kyynärpää leikattiin kaksi viikkoa sitten ja sieltä otettiin irronnut luupala pois, joka oli vaivannut minua. Olen nyt noin kuusi viikkoa pois, joten minulta jää pari ensimmäistä kuukautta väliin.

Visbyn viime kausi oli vaikea, sillä joukkue oli sarjan keskeytyshetkellä jaetulla viimeisellä sijalla voitettuaan 18 pelistään vain kaksi. Tähän kauteen Kaukopaasi lähtee paljon luottavaisempana.

- Jos vertaan viime kauteen, niin meillä on mielestäni paljon parempi joukkue. Nyt meillä on pelaajia oikeille pelipaikoille, kun viime vuonna tuntui, että otettiin vain takakentän pelaajia. Nyt meillä on pituutta ja nopeutta joukkueessa ja treenit ovat fyysisiä. Meillä on upea joukkue, hehkuttaa Kaukopaasi.

- Valmentajista huomaa, että he ovat tyytyväisiä vahvistuksiin ja valmentajan mielestä meillä on tällä kaudella mahdollisuudet vaikka mihin, hän jatkaa.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Jahka hän tervehtyy pelikuntoon, Kaukopaasi toivoo pystyvänsä näyttämään kyntensä.

- Haluan pelata aggressiivisesti ja näyttää mihin pystyn. Nyt on minun aikani loistaa ja tuntuu siltä, että nyt hetkeni on tullut.

Visbyn kausi pyörähtää käyntiin lauantaina vierasottelulla IK Eosia vastaan.

 
15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

2.2.2024 18:37 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehen tähtäimessä Saksan mestaruus ja EM-kisat

Elina Koskimies mietti viime kesänä, että jättäisi Saksan kahden siellä vietetyn kauden jälkeen. Hallitsevan mestarin ja EuroCup-joukkue Kelternin tarjous käänsi kuitenkin Koskimiehen pään ja nyt hän taistelee Saksan mestaruudesta.

14.12.2023 16:50 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalo ammentanut oppia ammattilaiskentillä

Elina Aarnisalo pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla, kun hän koripalloilee Kangoeroes Mechelenin riveissä ennen siirtymistään USA:n yliopistoon. Aarnisalo on saanut arvokasta oppia Euroopan huipulta.

9.12.2023 07:45 Suomalaiset ulkomailla

Lotta-Maj Lahtinen palasi loukkaantumisen jälkeen vahvempana takaisin

Lotta-Maj Lahtisen oli määrä tehdä debyyttinsä ammattilaiskentillä jo viime kaudella, mutta paha loukkaantuminen juuri kauden alkua siirsi suunnitelmia vuodella. Täksi kaudeksi Lahtinen palasi tositoimiin täydessä kunnossa ja teki sopimuksen espanjalaisen EuroCup-joukkue AE Sedis Basquetin kanssa.

29.9.2023 20:00 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen valmiina toiseen kauteensa Italian Serie A1:ssä – ”Tiedän nyt mitä tässä liigassa pelaaminen vaatii”

Helmi Tulonen pelasi ensimmäisen kautensa Italian Serie A1:ssä Le Mura Luccan riveissä, mutta täksi vuodeksi seuraksi vaihtui Sanga Milano. Tulonen uskoo pystyvänsä tällä kaudella entistä parempaan.

14.6.2023 14:05 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalinilla positiivinen vuosi Ferrolissa – ”Kausi oli onnistunut”

Marianne Kalin, 26, pääsi juhlimaan sarjanousua, kun Universitario de Ferrol teki ranskalaisen visiitin Espanjan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle LF Challengeen ja nousi ensi kaudeksi LF Endesaan. Kausi oli Kalinille onnistunut myös henkilökohtaisesti.

5.6.2023 15:14 Suomalaiset ulkomailla

Veera Pirttisellä positiivinen kausi Espanjassa – ”Jäi paljon reppuun tulevaa ajatellen”

Veera Pirttinen, 26, pelasi menneen kauden Espanjan liigassa, LF Endesassa, Bembibren joukkueessa. Pirttiselle jäi kaudesta positiivinen tunne niin henkilökohtaisesti kuin joukkueen osalta.

31.5.2023 11:27 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen nautti Espanjassa – ”Yksi parhaista kokemuksista ulkomailla”

Annika Holopainen, 29, pelasi ensimmäisen kautensa Espanjassa. Aiemmin urallaan Saksassa, Puolassa, Islannissa ja Ranskassa pelannut Holopainen nautti ajastaan Espanjassa, vaikka pelikentällä oli välillä haastavaa.

29.5.2023 18:51 Suomalaiset ulkomailla

Kausi jätti Helmi Tuloselle paljon kysymysmerkkejä – ”Jäin kaipaamaan vastauksia”

Helmi Tulosella, 24, oli monivaiheinen kausi Italian Serie A1:n Le Mura Luccassa. Tuloselle jäi kauden jälkeen hieman hämmentyneet tunnelmat.

24.5.2023 12:06 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijänen palaa Ferrolin joukkueeseen – ”Seura haluaa panostaa tulevaan kauteen”

Viime kaudella Espanjan liigan Bembibressä pelannut Anniina Äijänen, 27, vaihtaa seuraa. Äijänen palaa tuttuun ympäristöön, kun hän on tehnyt sopimuksen sarjanousija Universitario Ferrolin kanssa.

Näytä lisää vastaavia