Korisliigan välieräennakossa Kataja ja Nokia: ”Vaikka joukkueilla olisi kuinka iso ero paperilla, playoffeissa ottelut jäävät yleensä kiinni parista pallonhallinnasta”

18.4.2024 12:30 Kataja Basketin Thomas Tumba ja BC Nokian Tucker Richardson suhtautuvat alkavaan välieräsarjan keskenään hyvin samankaltaisin ajatuksin. Kumpikin tietää, että yksikin kriittinen pallonmenetys ja vastustaja voi päästä peruuttamattomasti niskan päälle.

BC Nokia ja Kataja Basket kohtasivat tammikuussa Suomen cupin välierässä. Tuossa ottelussa nokialaiset olivat vahvempia. Kuva: Ville Vuorinen

Kataja Basketin puolustuseksperttinä kunnostautunut Thomas Tumba hymyilee maireasti juuri päättyneen puolivälieräsarjan jälkeen. Sensaatiomaisen kauden pelannut Korihait joutui pakkaamaan laukkunsa kesälomille, kun legendaarinen joensuulaisseura repi seuraavan kierroksen pääsylipun itselleen.

– Suurin helpotus kaikille oli varmasti se, ettei tarvinnut enää lähteä tekemään enempää matkoja Joensuun ja Uudenkaupungin välillä, Tumba nauraa.

Eikä ihme. Yhteen suuntaan matka on kevyet 600 kilometriä.

– Mutta muiltakin osin oli kyllä hyvä tunnelma, ja kaikki olivat oikeutetusti ylpeitä itsestään. Oli haastava sarja, jossa pelattiin todella kovaa. Ei tämä silti ollut meille todellakaan mikään yllätys. Kaikki olettivat koko ajan, että menemme tästä jatkoon, vaikka kotietu puuttuikin. Kyllä pitkälle etenevän joukkueen pitää joka tapauksessa pystyä voittamaan otteluita vieraissakin, joten ei se meille omasta mielestämme muuttanut kauheasti mitään.

Korihait tuli pudotuspeleihin ylemmän jatkosarjan kolmannelta sijalta, joten heillä oli playoffeihin kotietu. Kuudennelta sijalta ponnistanut Kataja pystyi kuitenkin yllättämään – jos yllättämisestä ylipäätään voidaan puhua tällaisella kaudella, jona liigan kärki on ollut aivan äärimmäisen tiukkaa ja tasaväkistä.

Tumba kuitenkin muistuttaa, että se, että puolivälierissä otteluvoitot jakautuivat 3–1 Katajan hyväksi, saattaa vaikuttaa paljon toispuoleisemmalta kuin sarja oikeasti oli.

Kaikissa voitoissamme oli todella pienet marginaalit, joten sarja olisi voinut kääntyä hetkellä millä hyvänsä vielä toisinkin päin, hän toteaa.

Nyt vastassa kuitenkin on todella erilainen joukkue. Pirkanmaan näädät eli BC Nokia pelasi yhtä lailla sensaatiomaisen kauden ja sai itselleen jatkosarjavaiheen jälkeen liigan sijan kaksi. Valmistautuminen on vielä kesken, mutta jotakin Tumba uskaltaa jo sanoa tulevasta vastustajasta:

– Siinä missä Korihait laittoi palloa hyvin paljon sisäpelaajilleen, Nokia puolestaan ei tee sitä lähes ollenkaan. He pelaavat todella nopeaa koripalloa. Se on haasteena aivan erilainen. Nokian kanssa pitää olla koko ajan valmis ja koko ajan hereillä, koska hyökkäyksessä tapahtuu niin paljon niin nopeasti. Kuka tahansa heidän kokoonpanossaan voi ottaa hyökkäyspäässä sen ratkaisun, joten tiettyjen yksilöiden sulkeminen ei auta mitään.

Tucker Richardson painottaa pallosta huolehtimisen tärkeyttä

BC Nokialla on takanaan parhaillaan melko samanlainen sarja kuin Katajallakin, ainakin mitä tulee tasaväkisyyteen. Kouvot ponnisti playoffeihin alemmasta jatkosarjasta mutta onnistui läpi kauden antamaan todella väkevän haasteen kaikille kohtaamilleen joukkueille.

Tammikuussa kuukauden pelaajan palkinnon pokannut Nokian Tucker Richardson analysoi puolivälieriä:

– Vaikka voitimmekin Kouvot 3–0, niin ensimmäisessä ottelussa jouduimme pelaamaan kaksi jatkoaikaa. Ja viimeisenkin ottelun ratkaisivat vasta ne pari viimeistä pallonhallintaa. Joten ne olivat tiukkoja otteluita, mutta ilmiselvästi on meidän ja tulevan kannaltamme todella hyvä merkki, että pystyimme joka kerta puristamaan voiton lopussa.

Välierissä vaikeustaso silti nousee. Se on selvää Richardsonin kaltaiselle itsevarmalle onnistujallekin.

– Kyllä tästä haastavampi kierros tulee. Olemme pelanneet Katajaa vastaan todella hyvin kauden varrella, mutta playoffeissa silti yleensä käy niin, että vaikka joukkueilla olisi kuinka iso ero paperilla, niin yleensä ottelut jäävät kiinni parista pallonhallinnasta. Vaikka kuinka tuntisit oman joukkueesi paremmaksi, ei koskaan tiedä, miten lopulta käy.

Richardsonin silmään tilanne näyttää kaikin puolin hyvin samanlaiselta kuin vastustaja Tumballekin. Nokiakin joutuu nimittäin nyt asennoitumaan täysin erilaiseen pelitapaan kuin mitä he kohtasivat heidän edellisellä vastuksellaan.

– Kouvot pelasi paljon palloa sisään post-up-tilanteisiin, mutta Kataja tekee sitä paljon vähemmän. Kataja heittää paljon enemmän kolmosia. Jos he myös osuvat heittonsa, heistä tulee todella vaikea joukkue voittaa. Meidän täytyy pystyä viemään heiltä heittopaikkoja pois ja pitää tietyt tehokkaat yksi vastaan yksi -pelaajat aisoissa. Kunhan pidämme huolen, että varmistamme levypallot emmekä menetä palloa, niin meillä on todella hyvä mahdollisuus voittaa sarja.

Otteluohjelma

Pe 19.4. klo 18:30 BC Nokia - Kataja Basket
Ma 22.4. klo 18:30 Kataja Basket - BC Nokia
To 25.4. klo 18:30 BC Nokia - Kataja Basket
Ma 29.4. klo 18:30 Kataja Basket - BC Nokia
Tarvittaessa
Ke 1.5. klo 18:30 BC Nokia - Kataja Basket
Pe 3.5. klo 18:30 Kataja Basket - BC Nokia
Su 5.5. klo 17:00 BC Nokia - Kataja Basket

Liput 

BC Nokian kotiotteluihin >
Kataja Basketin kotiotteluihin >

 
19.4.2024 21:37 Korisliiga

BC Nokia hurjasteli päätöskympillä karkuun Katajalta välieräavauksessa

BC Nokia ja Kataja Basket aloittivat välieräsarjansa perjantaina Harjuniityn Liikuntahallilla Nokialla. Kotijoukkueen nousujohteinen esitys toi avausvoiton lukemin 86–67 (33–26).

18.4.2024 21:06 Korisliiga

Tulikuuman Topias Palmin ranne hiljensi Kisahallin – Kauhajoelta vakuuttava välieräavaus

Korisliigan välierät käynnistyivät torstaina, kun runkosarjan ykkönen Helsinki Seagulls isännöi Kauhajokea. Vilppaan avauskierroksella kaatanut Kauhajoki jatkoi loistavia otteitaan, kun se nappasi vierasvoiton Helsingistä 81–88 (39–46).

17.4.2024 09:15 Korisliiga

Rakkaat viholliset välierissä: Helsinki Seagulls ja Kauhajoki mittelevät keskenään finaalipaikasta

Helsinki Seagullsin Okko Järvi ja Kauhajoen Topias Palmi odottavat kumpikin vesi kielellä välierien tunnelmaa. Seurojen välisissä kohtaamisissa on aina erityinen lataus ilmassa.

14.4.2024 19:31 Korisliiga

Kataja repi tiukan taisteluvoiton itselleen – Korisliigan välieräparit selvillä

Neljäs ja viimeinen joukkue, joka lunasti lipun miesten Korisliigan välieriin, on Kataja Basket.

13.4.2024 21:01 Korisliiga

Kauhajoen ja Vilppaan kamppailu äityi jännäriksi, mutta Eero Innamaa johti joukkueensa välieriin

Miesten Korisliigan puolivälierissä ratkesi jälleen yksi sarja, kun Kauhajoki selätti Salon Vilppaan kolmannen kerran.

12.4.2024 20:43 Korisliiga

Nokia eteni välieriin – Kataja pisteellä niskan päälle

BC Nokia selvisi kevään toisena joukkueen puolivälieristä jatkoon. Kataja Basket otti edun haltuun omassa sarjassaan.

11.4.2024 22:14 Korisliiga

Vilpas laittoi kapulan Kauhajoen rattaisiin – Seagulls eteni välieriin puhtaalla pelillä

Miesten Korisliigassa yksi neljästä puolivälieräsarjasta saapui päätökseensä.

9.4.2024 21:08 Korisliiga

Kataja tasasi tilit Korihaita vastaan – Nokialle toinen voitto Kouvoista

Miesten Korisliigassa jatkettiin puolivälieriä. Katajan Thomas Tumba juhli sekä tärkeää otteluvoittoa että uransa isointa pistesaldoa.

8.4.2024 20:41 Korisliiga

Kobrat taisteli kovaa, mutta Seagulls oli jälleen liian kova pala – Kauhajoki laittoi Vilppaan selkä seinää vasten

Miesten Korisliigassa kaksi puolivälieräsarjaa saavutti kiperän 2–0-tilanteen. Toista sarjoista johtaa kotietujoukkue, toista taas haastaja.

6.4.2024 21:22 Korisliiga

BC Nokia repi avausvoiton tuplajatkoaikatrilleristä

Korisliigan neljästä puolivälieräsarjasta viimeinen käynnistyi, ja avausvoiton otti kotietua nauttiva Nokia.

Näytä lisää vastaavia