Koripallon lisenssitutkimus: Kasvupotentiaalia löytyy, vaikka väestöennuste haastaa lajin tulevaisuudessa

22.9.2020 09:03 Koripalloliiton laajassa lisenssiselvityksessä tutkittiin lukuja drop out -ilmiön takaa. Lisäksi lisenssilukuja verrattiin Tilastokeskuksen julkaisemiin lukuihin väestörakenteesta ja piirrettiin lajin tulevaisuuden näkymiä pohjautuen väestömuutoksen ennusteisiin.

Valmistuneen selvityksen tavoitteena oli selvittää koripallon lopettaneiden ja aloittaneiden pelaajien lukumääriä ja osuuksia nuorten ikäluokissa sekä alueittain. Suomen väestöennusteesta esiin nousevat syntyvyyden lasku ja pienevät ikäluokat luovat haasteen myös koripallolle tulevina vuosina. 

Selvityksen ja ennusteen valmistelivat Markku Salmikivi ja Timo Mannonen, jotka ovat tehneet Koripalloliitolle useita tilastoihin pohjautuvia selvityksiä vajaan kolmenkymmenen vuoden ajan.

- Lisenssitutkimus ja -ennuste antavat eväitä ja työkaluja, jotka pohjautuvat puhtaasti numerodataan. Vaikka toinen on faktaa ja toinen ennuste, uskon, että näistä numeroista niin seurat kuin Koripalloliittokin saa tärkeän työkalun itselleen, Markku Salmikivi näkee.

- Koripalloliiton ja seurojen puolesta haluan esittää suuret kiitokset Markulle, Timolle sekä Tiina Karvoselle tämän loistavan aineiston koostamisesta. Yritämme yhdessä ehkäistä drop out -ilmiötä ja näiden dokumenttien avulla tiedämme nyt tarkasti, missä ikäluokissa ja alueilla ongelma on akuutti, sanoo Koripalloliiton toimitusjohtaja Ari Tammivaara.

Kuinka lisätä jatkavien määrää? 

Selvityksessä selviää, että koripallon harrastajamäärä näyttää olevan suurimmillaan ikäluokissa U9-U12. 

Tutkimus suoritettiin kausien 2017-18, 2018-19 sekä 2019-20 lisenssiaineistojen perusteella ja siinä korostetaan, että yhden kaudenvaihdon drop out -lukuihin tulee suhtautua varauksella. Drop out on ilmiönä kuitenkin tuttu lähes kaikista lajeista. Koripallon osalta näyttää, että U13-ikäluokasta eteenpäin ikäluokkakohtainen pelaajamäärä pienenee kausittain junioriputken loppuun saakka. 

Tarkastelujaksolla U11- ja U15-ikäluokkien välillä viidennes lopetti harrastamisen – drop outin ollessa pienimmillään kyseisessä ikähaarukassa. Suurimpia drop out -piikkejä näyttää prosentuaalisesti muodostavan juniori-iän (U19) päättyminen, jolloin puolet pelaajista lopetti. Tyttöjen lopettaminen jo U17-ja U18-kausien jälkeen oli selvästi poikia yleisempää. 

Alle 8-vuotiaiden kohdalla aloittavien määrä on suurta, mutta myös puolelle heistä koripallo näyttäisi jäävän kokeilun tasolle.

Suurien kaupunkien sisällä tarjolla potentiaalia sitä etsiville

Koripallokuntia (vähintään yksi koripalloseura) Suomessa oli kaudella 2018-19 yhteensä 78, joten koripalloseura löytyi joka neljännestä kunnasta. Koripallokunnissa asui kuitenkin peräti kolme neljäsosaa Suomen väestöstä. Noin puolet koripalloilijoista asui Uudellamaalla. 

Koripallon vetovoima juniori-ikäisten keskuudessa on paras Vimpelissä (13,2%), Forssassa (10,3%) ja Karkkilassa (9,4%). Kymmenen suurimman kunnan osalta paras vetovoima on Espoossa (3,5%) ja Lahdessa (3,3%).

- Väestötutkimuksen mukaan meillä on isoissa kaupungeissa paljon kaupunginosia, joissa on paljon pieniä lapsia ja nuoria, mutta suhteellisesti vähän koripalloharrastajia. Kun emme saavuta lapsia tai lapset joutuvat matkustamaan pitkiä matkoja harrastaakseen, emme saa täyttä potentiaalia irti. Meidän piti keväällä järjestää kiertue, jossa kokoamme seurat yhteen ja käymme yhdessä läpi näitä numeroita ja pohdimme yhdessä korjausliikkeitä. Kun tilanne palaa taas ennalleen maailmassa, jalkaudumme seuroihin näiden numeroiden kanssa, Tammivaara sanoo.

Lisenssiennusteessa paljastuu, että ilman korjaavia liikkeitä, lajin nykyisellä vetovoimalla ja ennustetulla väestökehityksellä koripallon junioripelaajien määrä tulee pienenemään kauteen 2032-33 mennessä lähes 2000 pelaajalla eli 13,6 prosentilla. Samalla mittaristolla Uusimaa näyttäisi olevan ainoa alue, jossa lisenssimäärät pysyvät kasvussa. 

Tutkimusaineisto ja väestöennuste tarjoavat kuitenkin myös useita kasvun mahdollisuuksia.

- Ulkomaalaistaustaisten määrän kasvu ja suhteellinen osuus väestössä on merkittävä. Vuonna 2018 esimerkiksi Espoossa 0-6-vuotiaista liki neljäsosa on ulkomaalaistaustaisia, mikä on 15 prosenttiyksikköä enemmän kuin vielä vuosikymmen sitten. On tärkeää miettiä, miten heidät saadaan lajin pariin. Samalla se haastaa Koripalloliiton ja koko korisperheen miettimään omaa viestintäänsä – tavoitetaanko kaikki halukkaat ja innokkaat pelkällä suomen kielellä, Salmikivi sanoo.  

Pääset tutustumaan selvitykseen sekä ennusteisiin alapuolelta:
Koripallon aloittaminen ja lopettaminen -selvitys >
Väestönmuutokset ja koripallon harrastajamäärät -lisenssiennuste >
Väestönmuutos ja koripallo: katsaus 10 suurimman kaupungin tilastoihin >

 
19.10.2021 08:56 Koripalloliitto tiedottaa

Paluu korisarkeen etenee rohkaisevalla tahdilla – harrastajat ja katsojat löytäneet tiensä takaisin

Alkukauden lisenssi- ja katsojatilastot ovat rohkaisevaa luettavaa koripalloperheelle. Lisenssimäärät ovat palanneet samalle tasolle kuin ennen koronapandemiaa, ja yleisö on löytänyt myös takaisin liigakatsomoihin.

1.7.2021 08:14 Pelaajat

Koriskauden 2021-22 lisenssit myynnissä

Koripallokausi 2021–2022 käynnistyi virallisesti 1.7.2021 ja samalla käynnistyi uuden kauden lisenssien myynti.

27.4.2021 14:47 Koripalloliitto tiedottaa

Koripalloliiton uusi lisenssityökalu on vapaasti seurojen käytössä

Koripalloliitto on tuottanut oman lisenssitilastointisivuston palvelemaan jäsenseurojaan. Tilastosivuilta seurat pystyvät hyödyntämään kerättyä ja suodatettua lisenssidataa oman kehityksensä arviointiin ja tulevaisuuden suunnitelmien laatimiseen.

16.9.2021 14:22 Yhteistyökumppanit

We deliver -rahasto jakoi ennätysmäärän stipendejä

Koripalloliiton, PostNordin ja Koripallosäätiön yhteistyön myötä perustettu We deliver -rahasto jakoi syyskuussa 110 stipendiä vähävaraisien perheiden koripallon harrastamisesta aiheutuvien kulujen kattamiseen.

30.4.2021 10:21 Susiladies

Susiladies-ohjelma on suomalaisen tyttö- ja naiskoriksen yhteinen toimintamalli

Suomalainen tyttö- ja naiskoripallo on kovassa nosteessa. Tyttöjen maajoukkueet kilpailevat parhaillaan korkeimmalla A-tasolla Euroopassa. Naisten maajoukkue on samaan aikaan alkanut ottaa harppauksia kohti kärkeä ja naiskorikselle on syntymässä uusi supertähti. Entistä valoisamman tulevaisuuden selkänojana toimii Susiladies-strategia.

27.4.2021 08:00 Koripalloliitto tiedottaa

Digitaalinen pöytäkirja eSCO korvaa paperiset pöytäkirjat kaikissa korissarjoissa

Koripalloliitto on toteuttanut oman digitaalisen ottelupöytäkirjan, joka korvaa jatkossa paperiset pöytäkirjat. Nettiselaimessa toimiva eSCO on kaikkien Koripalloliiton jäsenseurojen käytössä veloituksetta. Kaikki sarjat siirtyvät digitaaliseen pöytäkirjaan ensi kauden aikana.

15.1.2021 08:25 Seurauutinen

Seurauutisia #50: Tapiolan Honka on nyt myös aikuisten seuratoiminnan Tähtiseura

Espoolaisseuralle myönnettiin 13.1. punainen aikuisten Tähtiseura-status osoituksena laadukkaasti toteutetusta aikuisten liikunnan seuratoiminnasta. Hongasta tuli ensimmäinen koripalloseura, jolla on status niin lasten ja nuorten sekä aikuisten puolella.

21.12.2020 08:20 Seurauutinen

Seurauutisia #49: Lahti Basketball Junioreista uusi Tähtiseura

Lahti Basketball Junioreille myönnettiin 15.12.2020 lasten ja nuorten Tähtiseura-status osoituksena laadukkaasti toteutetusta seuratoiminnasta. Seurasta tuli 14. koripalloseura, joka sai Tähtimerkin.

18.9.2020 13:55 Koripalloliitto tiedottaa

Urheilujärjestöt yhdenmukaistavat sääntöjään vedonlyönnin osalta

Pilottiliitot ovat lähteneet yhdessä päivättämän kilpailusääntöjään. Tavoitteena on, että kaikki urheilujärjestöt yhdenmukaistavat kilpailusääntönsä vedonlyönnin osalta. Toimenpiteellä pyritään torjumaan kilpailumanipulaatiota ja turvaamaan kaikkien oikeus reiluun peliin.

28.4.2020 12:07 Koripalloliitto tiedottaa

Seurojen mahdollisuudet: Avustukset, tuet ja hankkeet -dokumentti julkaistu

Seuratoiminnan tueksi on mahdollista hakea erilaisia avustuksia ja hanketukia. Koripalloliitto on julkaissut seurojen tueksi dokumentin, jossa avataan eri vaihtoehtoja avustuksen ja tukien saamiselle.

6.4.2020 18:00 Koripalloliitto tiedottaa

Studio 6: Uudessa koripallon keskusteluohjelmassa sinä pääset kysymään Suomen koristähdiltä

Koripalloliiton uusi viikoittainen keskusteluohjelma tuo keskiviikkoisin suomalaisen koripallon huippuvieraat sinun ruudullesi. Studio 6 on katsottavissa suorana lähetyksenä YouTubessa sekä Elisa Viihteessä. Ensimmäisen vieras on keskiviikkona 8.4. Shawn Huff.

31.3.2020 13:31 Koripalloliitto tiedottaa

Seurojen kyselytunti livenä YouTubessa 2.4.

Koripalloseuroilla on mahdollista saada askarruttaviin kysymyksiin vastauksia torstaina 2.4. klo 18:00 alkaen, kun Koripalloliitto järjestää Seurojen kyselytunnin YouTubessa.

24.3.2020 08:12 Koripalloliitto tiedottaa

Suden jäljillä -materiaali omatoimiharjoitteluun seurojen ja pelaajien käyttöön

Susijengi-tähtien Sasu Salinin ja Carl Lindbomin Pirkka-yhteistyönä toteutettu Suden jäljillä -treenipaketti on nyt vapaasti käytettävissä kaikille kädenojennuksena karenssiolosuhteiden kanssa painivalle korisperheelle.

23.3.2020 14:48 Koripalloliitto tiedottaa

Koripalloseurat luovat vinkkejä omatoimiseen harjoitteluun

Koripalloseurat ympäri Suomen ovat koronavirusepidemian aikaan alkaneet jakamaan vinkkivideoita omatoimiseen harjoitteluun. Suomen Koripalloliitto kerää päivittäin omalle sivustolleen uusia mielenkiintoisia harjoitteita, joita voi tehdä kotioloissa.

1.7.2019 09:28 Pääjuttu

Uusi koripallokausi käynnistyy – lisenssit kaudelle 2019-20 myynnissä

Koripallokausi 2019–2020 käynnistyy virallisesti 1.7.2019. Viime kauden aikana koripalloperheemme oli jälleen suurempi kuin koskaan aiemmin. Toissa kaudella rikoimme historiallisen 20 000 haltijan määrän ja kasvu jatkui viime kaudella. Viime kaudella meitä oli yhteensä 20 496.

19.6.2019 09:57 Koripalloliitto tiedottaa

Koripalloliiton kilpailusäännöt pelikaudelle 2019-20 vahvistettu

Koripalloliiton liittohallitus on vahvistanut pelikauden 2019-20 kilpailusäännöt. Tähän alle on kerätty kilpailusääntöjen suurimmat muutokset, joista merkittävimmät ovat uudistunut lisenssijärjestelmä sekä laajentunut nuorten rinnakkaisedustusoikeus. Muitakin muutoksia on tullut, joten kilpailusääntöjen osalta kannattaa aina tarkistaa asia voimassa olevista säännöistä.

3.6.2019 13:15 Koripalloliitto tiedottaa

Tunnetut urheilijat antoivat kasvonsa Et ole yksin -kampanjalle

Tunnetut urheilijat seitsemästä lajista ovat mukana epäasiallisen käytöksen ja häirinnän vastaisessa kampanjassa. Väestöliiton ja suomalaisen urheilun yhteishankkeessa tarjotaan jatkossa urheiluseuroille konkreettisia työkaluja epäasiallisen käytöksen vähentämiseksi.

25.1.2019 12:58 Seurauutinen

Seurauutisia #2: Koripalloliitto hakee pilottiseuroja Et ole yksin -hankkeeseen

Et ole yksin on Väestöliiton ja urheilun yhteishanke, jonka tarkoituksena on ennaltaehkäistä ja vähentää kiusaamista, seksuaalista häirintää ja kaikenlaista väkivallan kokemuksia urheilussa. Eri lajien pilottiseurat toimivat suunnannäyttäjinä ja saavat käyttöönsä ohjeita sekä koulutuksia. Ilmoita seuranne mukaan 1.2. mennessä.

11.1.2019 18:27 Susijengi

Tule tekemään Susijengin MM-karsintaottelua – vapaaehtoisten haku käynnissä

Miesten koripallon MM-karsintaottelu Suomi–Ranska pelataan torstaina 21.2.2019 Espoo Metro Areenalla. Iloiseen ja osaavaan vapaaehtoisten joukkoon haetaan nyt uusia vapaaehtoisia. MM-karsintaottelun järjestämisessä tarvitaan noin 100 vapaaehtoista erilaisiin ottelu- ja tapahtumatoteutuksen tehtäviin. Hakuaikaa on 27.1. saakka.

23.10.2018 14:49 Koripalloliitto tiedottaa

We deliver -rahasto tukemaan korisharrastusta – hae tukea 2.12. mennessä

Uutena osana Koripalloliiton ja PostNordin yhteistyötä avataan We deliver -rahasto, jonka avulla tuetaan vähävaraisten lapsiperheiden koripalloharrastusta. Tukea voi hakea 2.12. asti.

Näytä lisää vastaavia