Keskikastista korkeimmalle huipulle – Jamar Wilson ja Kataja hiovat puolustuspeliään tulevalla kaudella

29.9.2021 17:15 Kataja Basket on pitänyt tasoaan yllä vuosien vieriessä, mutta mitaleille asti ei neljään viime kauteen ole ollut asiaa. Nyt Susijengi-veteraani Jamar Wilson yrittää joukkueineen löytää pelin viimeisen puuttuvan palasen.

Jamar Wilsonille tuleva kausi on kolmas Kataja Basketissa. Kuva: Ville Vuorinen

Joensuulainen Kataja Basket taisteli viime keväänä mukaan playoffeihin brutaalisti sanottuna haudan takaa, mutta tie katkesi ensimmäisellä kierroksella. Nyt joukkue valmistautuu tekemään matkan pidemmälle, ja vaikka kokoonpanossa on näkynyt vaihtelua, hyökkäysten tahtipuikkoa heiluttaa yhä vanha tuttu Susijengi-konkari Jamar Wilson.

– Olen superinnoissani sen osalta, miltä kemia ja pelaajien yhteensopivuus vaikuttavat. Toisaalta olemme valitettavasti taas menettäneet tärkeitä pelaajia loukkaantumisille, ja se hidastaa yhteistä kehitystämme. Ainahan yhden puuttuminen antaa toiselle mahdollisuuden nousta ratkaisijaksi, mutta ilman kolmea tärkeää pelaajaa menetämme kokonaisena joukkueena väistämättä harjoitteluvaiheen tuomaa arvoa, Wilson sanoo.

Kataja joutuu näillä näkymin aloittamaan kautensa ainakin ilman Joona Tuomalaa, Mikael Laihosta ja huippukiinnitys Christopher McKingihtia. Viimeisenä mainittua Wilson kehuu kokeneeksi johtajaksi, ja onhan McKnight toisaalta todistanutkin osaamistaan voittaessaan Kauhajoen riveissä Korisliiga-mestaruuden keväällä 2019.

Kuten yleisesti tiedetään, askel keskitason joukkueesta huipputason joukkueeksi ei ole helppo. Kilpailu on kivaa, ja kaikkien palasten pitää loksahtaa paikalleen, jotta joukkue voi vakavissaan kilpailla mestaruudesta.

Päävalmentajan paikalla jatkaa yhä Petri Virtanen, joka rakentaa parhaillaan kuumeisesti kuvioita, joilla tämä askel saadaan otettua. Pelinjohtaja Wilson näkee, että joukkueen kehityskohteet on tarkasti huomioitu ja niitä on harjoittelukauden aikana myös kehitetty.

–  Meillä on pitkä ja liikkuva joukkue, joten yritämme päästä juoksemaan kenttää. Eikä meillä viime vuonnakaan varsinaisesti ollut mitään ongelmia hyökkäyspäässä. Vajeemme ovat olleet enemmän puolustuspäässä ja levypallopelaamisessa. Keskitymme siksi pohtimaan enemmän niitä alueita, Wilson kertoo.

Kun keskustelu kääntyy joukkueen nuoriin nouseviin pelaajiin, Wilson toteaa heti, että yleisön kannattaa seurata tarkasti hänen vaihtomiestään pelinjohtajan tontilla eli Valtteri Mervolaa.

– Hän työskentelee ahkerasti, ja hänellä on todella haastava rooli. Pelinjohtajan paikalla pelaaminen nuorella iällä on vaikeaa, koska hänen täytyy pitää huoli, että muu joukkue uskoo häneen ja hän pystyy toimimaan äänekkäästi ja itsevarmasti. Hän on tehnyt toistaiseksi erinomaista työtä, vaikka onkin vasta 19-vuotias pelinjohtaja ammattilaisjoukkueessa.

Wilson itse sen sijaan on jo veteraanipelaaja. Kehitysaskeleita nähdään toki pelitaktiikassa ja kokoonpanon nuoriso-osastolla, mutta voiko uransa jälkipuolella oleva mentori kehittyä yhä itsekin?

– Minähän opin uusia asioita joka päivä. En ole kovin tilasto-orientoitunut pelin analysoija, mutta olen parilla viime kaudella heittänyt paljon enemmän kolmosia kuin koskaan ennen. En ole vieläkään ensisijaisesti heittäjä, mutta se osoittaa, että tämän pelin rikkaus on siinä, että vaikka olisit kuinka vanha, voit aina kehittää omaa pelaamistasi.

Kataja Basket 2021-22 pähkinänkuoressa

Korisliiga käynnistyy perjantaina 1.10., kun avausottelussa Korihait kohtaa Kauhajoen. Lauantaina on ohjelmassa viiden ottelun kierros. Kaikki Korisliigan ottelut ovat katsottavissa maksullisen Ruutu+-palvelun kautta. 

Henkilöt

 
17.2.2024 20:32 Korisliiga

Kauhajoki kukisti kilpailijansa Vilppaan – tappiot kummallekin Korisliigan kärkikaksikosta

Miesten Korisliiga-illassa pelattiin niin ylempää kuin alempaakin jatkosarjaa yhteensä viiden ottelun verran. Korisliiga jää maajoukkuetauolle ja palaa perjantaina 1. maaliskuuta.

16.2.2024 20:15 Korisliiga

Taz Sherman pilasi KTP:n illan – Kotkan tappioputki venyi seitsemään

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa Kobrat katkaisi tappioputkensa, mutta KTP-Basket joutui jatkamaan omaansa.

14.2.2024 21:12 Korisliiga

Bisons ei päästä Lahtea karkuun putoamispaikalta – myös kärkikaksikko jatkaa tasapisteissä

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voiton ystävänpäivän kunniaksi ottivat Helsinki Seagulls, BC Nokia ja Korihait. Alemmassa sarjassa juhlivat Kouvot ja Bisons Loimaa.

13.2.2024 20:30 Korisliiga

Lahdelle toinen perättäinen voitto – vastustaja pysyi jälleen alle 80:ssä

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa Lahti Basketball otti vierasvoiton Kobrista.

12.2.2024 10:04 Korisliiga

Hannes Pöllä virittelee paluuta Korisliigaan Kataja Basketin paidassa

Jo vuodenpäivät sivussa pääsarjakentiltä ollut Susijengi-sentteri ja Namika Lahti Juniorien kasvatti Hannes Pöllä, 25, on tekemässä paluuta Korisliigaan. Korisliigan vuoden tulokkaana kaksi vuotta sitten palkittu 211-senttinen Pöllä on allekirjoittanut kuluvan ja seuraavan kauden pituisen sopimuksen joensuulaisen Kataja Basketin kanssa.

11.2.2024 18:56 Pääjuttu

Erik Sajantilan vahva heittoilta kantoi – Lahti pitkästä aikaa voiton makuun

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa tänään voittoa juhli Korihait, kun taas alemmassa sarjassa Lahti Basketball sai kolmen pelin tappioputken jälkeen täytettä pistetililleen.

10.2.2024 21:11 Korisliiga

Kauhajoki avasi ylemmän jatkosarjan voitolla – alemmassa juhlivat Pyrintö ja Bisons

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa pistetilejään kartuttivat Kauhajoki, Tampereen Pyrintö ja Bisons Loimaa. Tappion kärsineen KTP:n päävalmentaja Roope Mäkelä aikaisti eropäätöstään.

8.2.2024 21:32 Korisliiga

Korisliigan jatkosarjat käyntiin: Vilpas avasi voitolla

Miesten Korisliigan ylempi jatkosarja polkaistiin käyntiin Salon Vilppaan kotivoitolla.

7.2.2024 12:15 Korisliiga

BC Nokian Tucker Richardson Korisliigan tammikuun kuukauden pelaaja

Voitosta voittoon tammikuussa marssineen BC Nokian monipuolinen Tucker Richardson on valittu tammikuun kuukauden parhaaksi pelaajaksi.

5.2.2024 16:30 Korisliiga

Korisliigan jatkosarjojen ohjelma vahvistettu

Korisliigan jatkosarjat käynnistyvät torstaina 8. helmikuuta Salon Vilppaan ja BC Nokian välisellä ylemmän jatkosarjan ottelulla. Joukkueet pelaavat jatkosarjoissa kaksinkertaisen sarjan, jossa joukkueet kohtaavat samassa jatkosarjassa pelaavat joukkueet kertaalleen kotikentällä ja kerran vieraskentällä.

Näytä lisää vastaavia