Elias Valtosella vahva debyyttikausi ammattilaisena

27.4.2021 16:16 Elias Valtonen otti tällä kaudella ensimmäisen askeleensa ammattilaisena pelatessaan Daniel Janssonin ja Hussain Dassoukin alaisuudessa Saksan ProA:ssa Tigers Tübingenin joukkueessa. Valtonen kuului Tigersin ehdottomiin onnistujiin ja Janssonille kertyi kaudesta paljon oppia valmentajana.

Elias Valtonen pelasi ensimmäisen kautensa ammattilaisena. (Kuva: Ville Vuorinen)

Valtonen jätti USA:n yliopistokentät taakseen kahden Arizona Statessa vietetyn vuoden jälkeen ja pelasi ensimmäisen kautensa ammattilaisena Saksan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla ProA:ssa. Tigersin kausi oli monien takaiskujen sävyttämä ja lopulta joukkue jäi pudotuspelien ulkopuolelle sijoituttuaan sijalle 13.

- Oli vähän ailahteleva kausi. Emme saaneet peliä ihan rullaamaan alusta asti niin kuin piti. Treenasimme puolustusta tosi paljon harjoituskaudella, mutta se ei näkynyt vastustajan pisteissä. Loppupuoliskolla alkoivat loukkaantumiset tosi paljon vaivata. Olin viimeinen ulkomaalaispelaaja viimeisen kuukauden ajan. En tiedä mistä johtui, mutta silloin saimme peliämme hieman paremmin uomiin ja saimme muutaman voiton. Olisimme kuitenkin muutaman voiton voineet ottaa enemmän, Valtonen puntaroi joukkueen kautta.

Henkilökohtaisella tasolla Valtosen kausi oli hieno. Valtonen sai vastuuta keskimäärin 30 minuuttia ottelua kohden tilastoiden 15,8 pistettä, 4,8 levypalloa, 2,5 syöttöä, 1,1 riistoa ja 1,0 torjuntaa. Valtonen tunteekin menneensä pelaajana eteenpäin kauden aikana.

- Tosi paljon treenattiin myös henkilökohtaista taitoa kauden aikana ja uskon kehittyneeni monella osa-alueella. Meillä oli paljon erilaisia pallonkäsittely- ja viimeistelyharjoitteita. Uskon menneeni niissä eteenpäin ja myös ihan heittämisessä. Valmentajien kanssa keskityimme tosi paljon myös päätöksenteon nopeuttamiseen. Uskon kehittyneeni myös päätöksenteon nopeuden ja –valmiuden sekä erilaisten tilanteiden ratkaisemisessa.

Valtonen pääsi pelaamaan ensimmäisen ammattilaiskautensa suomalaisvalmentajien alaisuudessa, kun Jansson toimi ensimmäistä kauttaan Tigersin päävalmentajana ja hänellä oli apunaan Hussain Dassouki. Valtonen kehuu valmentajiaan.

- Tykkäsin olla tosi paljon ”Dannyn” valmennuksessa. Hän on pelaajalähtöinen valmentaja ja haluaa auttaa meitä eteenpäin. Hän auttoi minua pääsemään takaisin siihen, että luotan itseeni ja pelaan rohkeasti. Se, että olin hänen valmennuksen alaisuudessa, oli yksi iso osa miksi kauteni meni henkilökohtaisella tasolla ihan hyvin. ”Husbo” oli siinä myös iso apu ja hänen kanssaan tehtiin paljon henkilökohtaista treeniä, kiittelee Euran Veivin kasvatti.

Ensi kaudeksi Valtosella olisi paikka Tigersin miehistössä, mutta verkot ovat vesille myös muualla.

- Jatkosuunnitelmat ovat vähän vielä auki. Minulla olisi mahdollisuus jatkaa Tübingenissä ja se on minulle erittäin hyvä paikka. Pitää kuitenkin katsoa rauhassa onko kiinnostusta muualta ja onko järkeä lähteä. Tübingenissä asiat ovat sen verran hyvin, että siellä on paikka mennä takaisin, mutta totta kai tavoitteet ovat nousta korkeammalle tasolle. Kauteen lähdettäessä jo oli tavoitteena pelata tuolla kausi tai kaksi ja sitten siirtyä korkeammalle tasolle. Katsotaan, että onko jo nyt oikea aika siirtyä eteenpäin.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Jansson myöntää jo kauteen lähdön olleen vaikea. Vaikka kausi oli tuloksellisesti joukkueelle pettymys, niin Jansson katsoi myös tulosten taakse arvioidessaan kautta.

- Lähtökohtaisesti tilanne oli haastava, sillä viime kesäkuussa roikkui vahvasti ilmassa vielä kysymysmerkkejä siitä, voidaanko toimintaa ylipäätään jatkaa. Vaikka Tigersin normaaliin vuosiin verrattuna budjetti oli käytännössä olematon, niin päätettiin lyödä kasaan nuori joukkue joka pystyy taistelemaan illasta toiseen. Lisäksi vielä haasteena olivat voimassaolevat sopimukset, jotka eivät itsessään olleet kohtuuttomia, mutta toki pandemian asettamissa uusissa olosuhteissa ne söivät aika suhteettoman osuuden kokonaispalkkabudjetista, Jansson avaa joukkueen lähtökohtia kauteen.

- Tähän nähden meidän kaudessa oli kosolti onnistumisia. Illasta toiseen taisteltiin eikä meitä missään vaiheessa lyöty ulos salista. Muutama nuori pelaaja kehittyi silmissä kauden aikana, ja vaikka voitto/tappiosarake oli ahneen kilpailijan näkökulmasta pettymys, niin esimerkiksi hyökkäyksessä pelasimme ajoittain äärimmäisen näyttävää kollektiivista korista.

Jansson oli myös tyytyväinen suomalaissuojattiinsa.

- Elias suoriutui mielestäni hyvin. Me halusimme saada vastauksen siihen, että pystyykö Elias nuoresta iästään huolimatta pelaamaan ammattilaissarjassa ulkomaalaisvahvistuksen tasolla. Monet unohtavat sen seikan, että valitsimme Eliaksen tänne niin sanotusti "yhtenä amerikkalaisena". Vaikka odotettavissa oli, että Elias varmasti pystyy pelaamaan tällä tasolla, niin kysymys kuului ennemmin, että pystyykö hän täyttämään "vahvistukseen" kohdistuvat odotukset. Ja jos kautta hiukan haparoivan alun jälkeen katsoo kokonaisuutena, niin tähän kysymykseen saimme kyllä vastauksen keväällä, Jansson kehaisee nuorukaista.

Ennen tätä kautta Jansson oli toiminut viisi kautta Bundesliigassa pelaavan Ulmin akatemiajoukkueen päävalmentajana ProA- ja ProB-tasolla, mutta tällä kertaa hänellä oli ensimmäistä kertaa käsissään ammattilaisjoukkue. Ensimmäisestä kaudesta Tigersin kanssa kertyi runsaasti oppia tulevaa ajatellen.

- Ensimmäistä kertaa olin joukkueen peräsimessä, jossa toimi yhteensä neljä ulkomaalaisvahvistusta ammattilaisena. Pienestä budjetista johtuen kaikki olivat ensikertalaisia, ja pakko myöntää, että yksi tai useampi ulkomaalainen kokemuksella höystettynä olisi varmasti ollut parempi yhdistelmä. Aiemmin valitin jo sitä kuinka iso pettymys valmentajana itselle oli meidän puolustuspelaaminen, ja uskon että nimenomaan kokemuksen puute aiheutti sen, että meille oli valtavan vaikeaa synnyttää ylpeyttä ja identiteettiä meidän puolustukselle tässä ympäristössä, Jansson arvioi.

Ennen kauden loppua Jansson teki Tigersin kanssa kahden vuoden jatkosopimuksen. Näin hän pääsee jatkamaan tämän vuoden pohjalta kohti ensi kautta.

- Yksi ehdoton kulmakivi on jatkaa projektin rakentamista, ja olemme julkaisseet jo viisi jatkosopimusta. Mitä luultavimmin tulemme olemaan vielä nuorempia ensi kaudella, mutta edellä mainitut viisi jatkajaa kasvoivat ProA-pelaajiksi viime kauden aikana, ja ovat ihan varmasti parempia kaudella 2021-22. Tästä on hyvä jatkaa, kunhan muistaa pitää malttia mukana ja antaa poikien vapaasti kokeilla ja kasvaa.

 

 
17.2.2022 11:41 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin hyvistä lähtökohdista Espanjan cupiin – ”Koris on tällä hetkellä kivaa”

Espanjan perinteinen ja arvostettu cup-kilpailu, Copa del Rey, pelataan loppuviikon aikana. Suomalaisedustuksesta vastaavat Teneriffan Sasu Salin ja Emir Sulejmanovic sekä Manresan Elias Valtonen.

25.1.2022 14:37 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen pelaa loistokautta Espanjassa – ”Meillä on älyttömän hyvin rakennettu joukkue”

Ensimmäistä kauttaan Espanjassa pelaava Elias Valtonen, 22, on ottanut nopeasti paikkansa Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

18.1.2022 10:51 Susijengi

Illinoisin susitähti Jacob Grandison: ”Odotan ekaa tilaisuutta pelata susifanien edessä”

Susijengi esitteli viime kesänä lauman uutena tulokkaana 198-senttisen ja 23-vuotiaan suomalaistaustaisen yhdysvaltalaislaiturin Jacob Grandisonin. Seniorikauttaan NCAA-liigassa pelaava Grandison on noussut viime kuukausina valokeilaan yliopistosarjan parhaimmistoon kuuluvan Illinoisin joukkueen paidassa.

19.11.2021 15:24 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälä viihtynyt Romaniassa – ”Täällä on kiva pelata”

Ilari Seppälä, 28 aloitti kolmannen vuotensa ulkomailla tehtyään sopimuksen romanialaisen Arges Pitestin kanssa. Pienen loukkaantumisen jälkeen Susijengin MM-karsintajoukkueeseen valittu Seppälä on päässyt jälleen tositoimiin.

22.10.2021 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Okko Järvi lähti hakemaan uusia haasteita Belgiasta – ”Uskomattoman paljon lisää motivaatiota”

Viime kauden päätteeksi Korisliigan parhaaksi pelaajaksi valittu Okko Järvi, 25, koki kauden jälkeen, että on aika kokeilla jotain uutta. Järvi teki jo alkukesästä sopimuksen belgialaisen Phoenix Brysselin kanssa ja siirtyi ensimmäistä kertaa urallaan ulkomaan kentille.

15.10.2021 13:14 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni nauttii suuresta roolista – ”Olen tottunut siihen”

Edon Maxhuni, 23, johdatti Pärnun viime kaudella Viron liigan hopealle ja täksi kaudeksi hän siirtyi Hollannin viime kauden hopeajoukkue Heroes Den Boschin joukkueeseen. Maxhuni on ottanut alkukaudesta heti ison ja johtavan roolin joukkueessa.

8.10.2021 13:08 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen saanut jo oppia ammattilaisuransa alkutaipaleella – ”Tein urani kannalta oikean ratkaisun”

Mikael Jantunen, 21, jätti USA:n yliopistokentät taakseen kahden vuoden jälkeen ja otti ensimmäisen askeleen ammattilaisurallaan tehtyään sopimuksen Belgian hallitsevan mestari Filou Oostenden kanssa. Jantunen on ollut tyytyväinen kauden alkuun.

1.10.2021 12:28 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenilla uusi pelipaikka täksi kaudeksi – ”Peli muuttuu ja täytyy muuttua sen mukana”

Alexander Madsen aloittaa Latvian mestari VEF Riiassa kolmannen kautensa. Vielä viime kaudella nelos- ja vitospaikan välillä sukkuloinut Madsen lähtee kauteen nyt selkeänä sentterinä.

25.9.2021 13:29 Suomalaiset ulkomailla

Aatu Kivimäki ei pelkää vahvistuksen paineita – ”Sitä on tultu hakemaankin”

Aatu Kivimäki, 24, otti ensimmäisen askeleensa ulkomaan kentille tänä kesänä, kun hän siirtyi Saksan ProA:ssa pelaavan Tigers Tübingenin riveihin. Kivimäkeä odottaa iso rooli Daniel Janssonin ja Hussain Dassoukin valmentamassa joukkueessa.

17.9.2021 17:26 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen lähtee ennakkoluulottomasti Espanjan valloitukseen

Elias Valtonen otti ison hyppäyksen urallaan, kun hän teki kesällä kolmivuotisen sopimuksen kivikovassa Espanjan liigassa pelaavan Manresan kanssa. Valtonen on osoittanut harjoitusotteluissa olevansa valmis tulevaan haasteeseen.

11.9.2021 10:45 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin haluaa palkintokaappiinsa täytettä – ”Olisi hieno päästä voittamaan jotain”

Sasu Salin pelasi viime kaudella yhden uransa parhaimmista kausista ja pääsi ensimmäistä kertaa maistamaan Espanjan liigan välierien tunnelmaa. Tällä kaudella Salin haluaa voittaa jotain ja ensimmäisen kerran siihen on mahdollisuus jo viikonloppuna.

27.7.2021 16:15 Susijengi

Roope Ahonen: ”Koen kehittyneeni kolmessa vuodessa tosi paljon”

Susijengi on saanut vahvuuteensa tervetulleen paluumuuttajan, kun Salon Vilppaan kasvatti ja tuore Espanjan kakkosliigan mestari Roope Ahonen, 31, on vetänyt susipaidan ylleen kolmen vuoden tauon jälkeen. Kuin varkain eurokenttien konkariksi varttunut Ahonen kertoo palavansa halusta tuoda taitonsa ja kokemuksensa maajoukkueen käyttöön.

5.7.2021 14:36 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaispelaajilla haastavat kaudet Ranskassa

Ranskan pelikentillä nähtiin menneellä kaudella yhteensä neljä suomalaispelaajaa. ProB:ssä Ilari Seppälä ja Henri Kantonen pelasivat Aix-Mauriennen riveissä ja Carl Lindbom pelasi samassa sarjassa Antibes Sharksin joukkueessa. NM1:ssä Marius van Andringa vietti kauden Lorientin paidassa.

26.6.2021 12:17 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla hieno kausi – ”Kokonaisuudessaan kausi oli tosi onnistunut”

Sasu Salinin kausi Espanjan liigassa Teneriffan kanssa päättyi välierään. Vaikka joukkue ei päässyt taistelemaan mestaruudesta, niin kausi oli kokonaisuudessaan sekä Salinille että Teneriffalle positiivinen.

21.6.2021 10:06 Suomalaiset ulkomailla

Pudotuspelit käynnistyvät Ranskassa – Lassi Tuovin valmentaman Strasbourgin kausi jo nyt menestys

Lassi Tuovin Strasbourg sijoittui Ranskan ProA:n runkosarjassa kolmanneksi ja pääsee hyvistä lähtökohdista maanantaina alkaviin pudotuspeleihin. Tapahtui viimeisen viikon loppurutistuksessa miten tahansa, on Strasbourgin kausi ollut jo menestys.

3.6.2021 17:14 Suomalaiset ulkomailla

Itävallan mestaruus maistui suomalaisille – ”Kyllä se näkyi kuinka tärkeä se oli”

Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden pääsi juhlimaan kauden päätteeksi Itävallan mestaruutta. Mirolyboville ja Dolencille mestaruus merkitsi paljon ja tuntui hyvältä.

31.5.2021 21:15 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin valmiina pudotuspelien alkuun – ”Vastustaja on tuttu”

Espanjan liigassa pudotuspelit käynnistyvät maanantaina ja Sasu Salinin sekä Emir Sulejmanovicin osalta puolivälierät alkavat tiistaina. Suomalaiskaksikon joukkueen Teneriffan vastustajaksi asettuu Mestarien liigan mestari San Pablo Burgos.

30.5.2021 21:31 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen sai ehjän kauden - "Kehitystä tapahtui”

Alexander Madsen pääsi juhlimaan uransa toista Latvian mestaruutta, kun VEF Riika jyräsi mestariksi. Henkilökohtaisella tasolla Madsen välttyi pahimmilta loukkaantumisilta ja ainoa takaisku kauden aikana oli sairastuminen koronavirukseen.

29.5.2021 11:44 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni kasvoi johtajana kauden aikana – ”Sain olla isossa roolissa joukkueessa”

Edon Maxhuni pelasi erinomaisen kauden virolaisen Pärnu Sadamin riveissä. Maxhuni johdatti Pärnun aina Viron liigan finaaliin saakka ja palkintona kaudesta oli hopeinen mitali sekä valinta Viron liigan tähdistöviisikkoon.

14.5.2021 15:58 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koposella erilainen kausi – ”Oli kiva palata Italiaan”

Petteri Koposen kausi oli hänen aiempaan uraansa verrattuna erilainen, sillä hän oli koko alkukauden pelaamatta ja siirtyi vuodenvaihteen jälkeen Italiaan Pallacanestro Reggianan joukkueeseen. Pätkäkausi Italiassa jätti Koposelle hyvän maun.

Näytä lisää vastaavia