19.5.2022 10:24 Carl Lindbom aloitti kauden Puolassa ja päätti sen Islannissa. Lindbomin kauteen mahtui kokonaisuudessaan paljon.
Carl Lindbom pelasi kauden aikana Puolassa ja Islannissa. (Kuva: Ville Vuorinen)
Lindbom katseli vielä vaihtoehtojaan, kun pallot lensivät ilmaan Euroopassa, mutta lopulta pelipaikka avautui hänelle tutussa osoitteessa, kun lokakuun alussa Lindbom teki kahden kuukauden sopimuksen puolalaisen Sopotin kanssa. Sopimuksen päätyttyä hän katseli jälleen hetken vaihtoehtojaan ennen kuin pakkasi tavaransa ja suuntasi tammikuussa Islantiin reykjavikilaisen KR:n riveihin.
Sopotissa Lindbom ehti pelata kahdeksan ottelua Puolan liigassa 14,5 minuutin, 3,6 pisteen ja 2,9 levypallon tilastoilla. Sopotissa Lindbom pääsi pelaamaan myös FIBA Europe Cupia, jossa kertyi kuusi peliä 18,9 minuutin, 6,2 pisteen ja 3,5 levypallon keskiarvoilla.
- Oli aika kokemusten täyteinen kausi. Se alkoi Puolasta, kun menin sinne kauden jo alettua, ja menin sinne täyttämään heidän loukkaantuneen pelaajan paikkaan. Se oli kokemuksena kiva ja pääsimme FIBA Europe Cupissa 16 parhaan joukkoon. Oma peli meni ihan OK ja täytin sen roolin mikä minulle annettiin. Oma tavoitteeni oli, että veisin sen pelaajan pelipaikan joukkueesta ketä menin paikkaamaan. Se meinasi onnistua, sillä valmentaja olisi halunnut minun jatkavan, mutta seurajohto ei antanut valmentajalle rahaa uuden pelaajan hankkimiseksi, Lindbom kertaa kauttaan Puolassa.
Lindbom ehti olla kuukauden suunnittelemassa seuraavaa pelisiirtoaan, kunnes reykjavikilainen KR lähetti sopimustarjouksen johon Lindbom tarttui.
- Siinä ladattiin hetken akkuja ja katsottiin muita vaihtoehtoja Puolasta ja siinä oli neuvotteluja, mutta sitten Reykjavikista tuli sen verran hyvä paketti, että päätin tarttua siihen.
Islannissa Lindbom sai runsaasti vastuuta pelaten lähes 34 minuuttia. Peliajan myötä myös tehoja tuli kiitettävästi 17,0 pisteen, 7,1 levypallon ja 1,9 syötön keskiarvoilla.
- Se oli hieno ja vähän erilainen kokemus paikkana ja liigana. Oma peli oli sinänsä positiivinen ja pääsin isoon rooliin ja pelaamaan omassa roolissa ja hakemaan omaa rytmiä. Puolassa minulla oli hieman pienempi rooli kuin olisin toivonut enkä oikein päässyt rytmin. Islannissa oli tärkeä päästä pelaamaan ja olla oma itseni. Reykjavikissa löysin taas oman pelini, kuntoni ja itseluottamukseni.
KR sijoittui runkosarjassa kahdeksanneksi. Kausi kuitenkin päättyi pudotuspeleissä suoraan kolmessa ottelussa Njardvikia vastaan.
- Kun menin sinne, niin puhuttiin, että tavoite oli vaihtaa kurssia ja voittaa mestaruus. Tarkoitus oli hankkia vahvistuksia ja yksi kovan CV:n omaava jenkkisentteri oli tulossa, mutta hän päätti olla hyppäämättä lentokoneeseen Australiassa. Sitten painettiin hätänappia ja hankittiin uusi sentteri, mutta osoittautui hudiksi. Hän saikin potkut kaksi päivää ennen pudotuspelejä.
- Jouduimme lähtemään pudotuspeleihin ilman sentteriä ja pelaamaan small-ballia. Annoimme siinä liikaa tasoitusta eikä meillä ollut asetta vastata Njardvikin materiaalin leveyteen. Siinä oli huonoa tuuria ja myös joukkue oli huonosti rakennettu, Lindbom avaa Islannin kokemusta.
Lindbom on urallaan pelannut Puolan ja Islannin lisäksi myös Saksassa, Liettuassa, Kroatiassa ja Ranskassa. Tällä hetkellä hän haluaa nauttia Suomen keväästä ja kesästä ennen päätöstään uransa seuraavasta vaiheesta.
- Nyt kaikki on ihan auki. Ensin nautitaan perhearjesta hetken ja sitten katsellaan Suomessa ja ulkomailla vaihtoehtoja mihin perheen kanssa lähdetään ja mahdollisesti asetutaan. Nyt kausi loppui näin aikaisin, niin voi vähän nauttia, kun viime kesä jäi lyhyeksi.
Carl Lindbomin tilastot Puolan liigassa
Carl Lindbomin tilastot FIBA Europe Cupissa
Carl Lindbomin tilastot Islannin liigassa
Helsingin NMKY:ssa koripallo-oppinsa saanut ja viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Max Besselink, 20, pelaa tänään perjantaina ensimmäisen arvokisakarsintaottelunsa Susijengin paidassa. Jo pitkään lupauksia herättäneen Besselinkin kokoonpanopaikan taustalla on nousujohteinen tulokaskausi Saksan Bundesliigan BC Göttingenissä.
Mikael Jantunen sai koripalloammattilaisuralleen lentävän lähdön voittamalla Belgian mestaruuden sekä Belgian ja Alankomaiden yhteisliigan parhaan kuudennen pelaajan palkinnon Filou Oostendessa. Kuluvalla kaudella Jantunen, 22, on jatkanut tasaista kehityskäyräänsä Italian Serie A:ssa Basket Trevison paidassa.
Yksi seurajoukkuekauden 2022-23 suurimpia suomalaismenestyjiä on ollut esikoiskauttaan Saksan Bundesliigassa pelaava Susijengin aloittava pelinrakentaja Edon Maxhuni, 24. Aiemmin ammattilaisurallaan mm. Virossa ja Hollannissa pelannut Maxhuni teki itsestään nimen viime vuoden EM-kisoissa ja on jatkanut Crailsheimissa siitä, mihin Prahassa ja Berliinissä jäi.
Sasu Salinilla on tulossa mielenkiintoiset viikot, kun edessä on isoja otteluita. Ensimmäisenä edessä on tulevana viikonloppuna pelattava FIBA Intercontinental Cup, jota seuraavat Copa del Rey sekä MM-karsintaottelut Susijengin kanssa.
Ilari Seppälän alkukausi Ranskan ProB:ssä pelaavan Saint-Chamondin riveissä meni pilalle loukkaantumisen takia. Nyt Seppälä on kuitenkin vihdoin kuntoutunut pelikuntoon.
Lauri Markkanen, 25, joutui maanantaina iltapäivällä jännittämään omaa kutsuaan NBA:n vuotuiseen All-Star-otteluun kalkkiviivoille asti. Kun Markkasen nimi lopulta mainittiin, Susijengin jyväskyläläinen ykköstykki kävi ilon keskellä mielessään kaikki historialliseen saavutukseen johtaneet hetket.
Viime kaudella Korisliigan parhaaksi pelaajaksi valittu Remu Raitanen teki kesällä sopimuksen Espanjan kakkostasolla, LEB Orossa, pelaavan Albaceten kanssa. Raitanen on esiintynyt vahvasti ensimmäisellä ulkomaan ammattilaiskaudellaan.
Miro Little kohosi helmikuussa Susijengiin ensimmäisenä alle 18-vuotiaana debytanttina sitten Teemu Rannikon (1997). Päättyvä vuosi on vienyt Tampereen Pyrinnön kasvatin Susijengin EM-kisamittelön kautta Yhdysvaltoihin ja Sunrise Christian Academyyn, jossa Little on alkuyskähtelyjen jälkeen lunastanut paikkansa joukkueensa eliitissä matkalla kohti NCAA:ta.
Alexander Madsen siirtyi kesällä Kreikan huippuseuroihin lukeutuvan AEK Ateenan joukkueeseen. Madsenin alkukauteen on mahtunut paljon.
Saksalaisen Merlins Crailsheimin kanssa sopimuksen tehnyt takamiesvelho Edon Maxhuni on aloittanut kautensa Bundesliigassa lupaavasti. Merlins on mukana myös keskiviikkona alkavassa FIBA Europe Cupissa, jossa Maxhuni saa vastaansa muun muassa Craiovan suomalaiskaksikon Topias Palmin ja Shawn Hopkinsin.
Mestarien liigan lohkovaiheen ottelut käynnistyivät maanantaina ja suomalaisten osalta pelit starttaavat tiistaina. Tänä vuonna Mestarien liigassa nähdään yhteensä kolme suomalaispelaajaa ja kaksi päävalmentajaa.
Tampereen murre tulee tällä kaudella tutuksi romanialaisen SCMU Craiovan pukukopissa, kun Topias Palmi ja Shawn Hopkins tekivät kesällä joukkueen kanssa sopimukset. Ystävykset pääsevät tositoimiin jo tiistaina alkavissa FIBA Europe Cupin karsinnoissa.
Topias Palmi siirtyi kesken kauden belgialaisseura Limburg Unitediin. Palmi väläytteli kauden aikana ja pääsi juhlimaan Belgian cupin voittoa, mutta kokonaisuudessaan kausi Belgiassa oli Palmille hankala.
Elias Valtonen osoitti, ettei hyppäys Saksan kakkostasolta Euroopan kovimpaan kansalliseen liigaan ole euralaislähtöiselle nuorukaiselle ponnistus eikä mikään. Sekä Valtonen että hänen seurajoukkueensa Manresa pelasivat erinomaisen kauden.
Alexander Madsen vietti menestyksekkäät, mutta vaiherikkaat kolme kautta latvialaisen VEF Riian riveissä. Seuraavaksi edessä siintää kiireinen kesä Susijengin kanssa.
Ilari Seppälä pelasi menneen kauden Romanian liigassa Pitestin joukkueessa. Seppälä nautti suurta vastuuta joukkueessa ja pelasi jälleen vahvan kauden.
Sasu Salinista tuli tällä kaudella Mestarien liigan kaksinkertainen ennätysmies, kun hän teki kaikkien aikojen ennätyksen onnistuneissa kolmen pisteen heitoissa sekä yhden kauden onnistumisissa. Salin pisteli myös henkilökohtaisia ennätyksiään uusiksi kauden aikana.
Edon Maxhuni pelasi vahvan kauden hollantilaisen Heroes Den Boschin riveissä. Maxhunin onnistuneen kauden kruununa oli Hollannin mestaruuden voittaminen.
Daniel Dolenc pelasi viime kauden Ranskan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Nationale Masculine 1:ssä. Ensi kaudeksi Karhubasketiin siirtyvä Dolenc piti Ranskassa vietettyä kautta kokemuksellisesti rikkaana, mutta pelillisesti vaikeana.
Espanjan liigassa pudotuspelit käynnistyivät tiistaina ja suomalaisista ensimmäisenä uunista ulos pääsee keskiviikkona Elias Valtonen. Sasu Salin odottaa vuoroaan torstaina.