Bundesliigaan siirtyvän Muurisen tulevaisuus näyttää valoisalta

7.7.2010 Italian kakkosliigasta Saksan Bundesliigan Frankfurt Skylinersiin siirtyvä maajoukkuelaituri Kimmo Muurinen, 29, on tyytyväinen mies. Kevätkautta varjostaneet loukkaantumiset ovat tiessään, toipuminen elokuun EM-karsintoihin aikataulussa ja ammattilaisuran tulevaisuus näyttää valoisalta.

Frankfurtiin siirtyvä Kimmo Muurinen kertoo olevansa "parhaassa mahdollisessa tilanteessa."

Muurinen aloitti ammattilaisuransa viime kaudella Italiassa Martos Napolin ja Bialetti Scafatin riveissä.

Tyräleikkauksesta hyvää vauhtia toipuva Muurinen sanoo toipuvansa EM-karsintoihin "ehdottomasti". Kuvat: Tomi Kaminen ja Francois Perthuis.

Muurinen kertoo vainunneensa mahdollisuuden pelata Saksan Bundesliigaa kaudella 2010/11 jo keväällä, kun tieto Gordon Herbertin valmentajasopimuksesta Frankfurt Skylinersiin levisi koripallopiireihin. Kaksikko tutustui toisiinsa kauden 2007/08 joulutauolla, jolloin Herbert kutsui Muurisen valmentamaansa Aris Thessalonikiin harjoittelemaan - ja piti näkemästään.

- Heti kun sain tietää "Gordien" päässeen Frankfurtiin, aloin arvuutella, että olisiko hän kiinnostunut palkkaamaan minut joukkueeseensa. Kauden päätyttyä Skyliners otti yhteyttä melkein heti, ja sopimus syntyi saman tien, kertoo Muurinen tyytyväisenä.

Muurinen aloitti ammattilaisuransa vuosi sitten syksyllä siirtyessään Espoon Hongasta Italian pääsarjan Martos Napoliin. Ammattipelaaja toisensa jälkeen jätti kuitenkin talousvaikeuksien kanssa painivan Napolin kauden edetessä, ja kuukauden odottelun jälkeen Muurinen siirtyi loppukaudeksi Italian kakkosliigan Scafatiin.

Rikkonaisen kauden jälkeen Muurinen kuvailee Frankfurtiin siirtymistä parhaaksi mahdolliseksi tilanteeksi. Viimeisen kahden vuoden ajan Euroopan pelaajamarkkinat ovat käyneet kuumimmillaan vasta elokuun lopulla, joten Muurinen on saanut selkoa tulevan kauden tilanteestaan lähes ennätysajassa.

- (Frankfurtissa 2002-06 pelannut) Jukka Matinen soitti mulle melkein heti kuultuaan siirrostani ja sanoi, että pääsen parhaaseen mahdolliseen seuraan. Olen kuullut vain positiivisia asioita Frankfurtin kaupungista, Skylinersin organisaatiosta ja seuran fasiliteeteista, Muurinen hymyilee.

- Sehän tässä on parasta, että kun viime kausi oli niin epävarma ja rikkonainen ja sopimusneuvottelut alkoivat vasta elokuun lopussa, nyt kaikki yksityiskohdat ovat selvillä jo komeasti ennen EM-karsintojen alkua. Kun sopimusasiat ovat selvillä ja tiedän saavani myös perheeni mukaan Frankfurtiin, voin keskittyä sekä maajoukkuetehtäviin että tulevaan kauteen entistä paremmin.

Myös Skylinersille avautuva mahdollisuus pelata Euroopan kakkosseurakilpailu EuroCupia motivoi Muurista.

- Mahdollinen pääsy europeleihin on yksi positiivinen asia lisää. Ennen kansainvälisiä matseja pitää selviytyä kuiville karsintavaiheesta, mutta voin jo nyt sanoa, että mahdollisuutta pelata EuroCupia odotetaan aika innolla.

Toipuminen aikataulussa

 

Muurinen aloitti ammattilaisuransa 28-vuotiaana edustettuaan edelliset viisi kautta Korisliigan Espoon Honkaa. Muurisen ensimmäinen ammattilaispysäkki oli Italian liigan Martos Napoli. Joukkueen riveissä pelasi Robert Traylorin, Damon Jonesin ja Travis Bestin kaltaisia entistiä NBA-ammattilaisia, mutta nimekkäästä kokoonpanosta huolimatta jälki oli tylyä: talousvaikeuksiin ajautunut seura hävisi syyskaudella kaikki 11 otteluaan.

- Huomasin Napolissa jo syyskaudella, että hommat eivät toimi ihan sovittuun malliin, mutta uskoin asioiden korjaantuvan ajan myötä. Olin fyysisesti hyvässä kunnossa ja pelasin mielestäni aika hyvää korista, mutta pikku hiljaa minulle alkoi valjeta, että seuran tilanne ei ole muuttumassa paremmaksi, Muurinen muistelee.

- Olin lopulta joukkueen ammattilaisista ainoa, joka palasi joulutauon jälkeen Napoliin. Siinä vaiheessa olimme agentin kanssa jo jonkin aikaa etsineet uutta seuraa.

Muurisen ammattilaisuran seuraava pysäkki oli Italian kakkosliigan pudotuspelipaikasta taistellut Bialetti Scafati. Napolissa pelattujen syyskauden otteluiden ja ensimmäisen Scafatin paidassa pelatun ottelun välillä ehti kulua kuukauden päivät, ja rytmiin pääseminen kevätkauden aikana oli vaikeaa.

- Napolissa asiat menivät lopulta niin huonoiksi, että joukkue ei edes harjoitellut. Ehdin kuukauden verran treenata yksilöharjoitteita Napolissa, ja Scafatiin siirtyessäni harjoitustempo nousi heti nollasta sataan. Kroppa ei ollut siihen valmis, ja koko kevätkauden ajan oli joka matsissa jotain vammaa.

Scafatin kausi päättyi 14. toukokuuta kolmanteen puolivälierätappioon Prima Verolia vastaan. Kesäkuussa Muuriselta leikattiin kevätkaudella riesana ollut tyrä, ja viimeiset viikot ovat menneet kuntoutuksen merkeissä.

- Leikkauksesta alkaa nyt olla neljä viikkoa. Olen päässyt jo juoksemaan treeneissä 5-0-harjoitteita, ja toiveissa olisi, että pääsisin viikonvaihteen Portugalin leirillä hakemaan kontaktia jo 5-5-harjoitteista. Sen jälkeen tarkoituksena on sopeutua normaaliin treenirytmiin, Muurinen laskeskelee.

Elokuussa pelattaviin EM-karsintoihin Muurinen kertoo toipuvansa "ehdottomasti".

- Karsinnoissa olen aivan ehdottomasti mukana. Toipuminen on mennyt täysin aikataulun mukaan. Kivut ovat häviämään päin ja juoksutuntuma hyvä. Maajoukkuetreenejä on ollut mukava katsoa vierestä, kun alkujännitys on tiessään ja pojat ovat saaneet todella hyvin juonesta kiinni.

Lue myös seuraavat artikkelit:

 

 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

16.10.2017 Haastattelu

Dettmann: ”Euroliigan ahneus uhkaa koripallon tulevaisuutta”

Koripallon MM-karsintojen kolkutellessa ovella jatkuu FIBA Euroopan ja Euroliigan välinen aikataulukiista, joka koskee marras- ja helmikuun MM-karsintaikkunoita. Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann harmittelee pattitilannetta, jossa pelaajat ovat joutuneet pelinappuloiksi valtataistelussa lajiliiton ja maanosan suurseurojen välillä.

25.8.2017 14:45 Haastattelu

Henrik Dettmann: Neljännesvuosisadan maajoukkuevalmentajauran virstanpylväitä

Luotsattuaan Helsingin NMKY:n kolmeen Suomen mestaruuteen valmensi Henrik Dettmann Suomen miesten koripallomaajoukkueen ensimmäiseen otteluunsa toukokuussa 1992. Viimeksi kuluneen 25 vuoden aikana Dettmann on valmentanut maajoukkuetasolla Suomea ja Saksaa, luotsannut joukkueensa arvokisoihin yhdeksästi sekä uudistanut molempien koripallomaiden työympäristön juurta jaksain.

4.8.2017 09:00 Haastattelu

Matti Nuutinen 50. maaottelun aattona: ”Nälkä on kasvanut syödessä”

Kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Matti Nuutinen, 27, debytoi miesten maajoukkueessa kesällä 2012 arkkityyppisenä duunaripelaajana. Viisi vuotta myöhemmin, 50. maaottelunsa kynnyksellä, Nuutinen on kaksinkertainen arvokisakävijä, monivuotinen koripalloammattilainen ja elintärkeä osa maajoukkuetta niin puolustajana kuin energiapelaajanakin.

29.7.2017 11:50 Haastattelu

Susijengin Fiifi Aidoo: ”Mä rakastan näitä kaikkia jätkiä”

Susijengin EM-kisakesä 2017 pyörähtää maaotteluiden osalta käyntiin tänään lauantaina, kun lauma saalistaa Tampereen Hakametsän parketilla Latviaa vastaan. Vuosi sitten niin ikään Tampereella miesten maaotteludebyyttinsä tehnyt Fiifi Aidoo, 21, on yksi Susijengin nuoren kaartin pelaajista, joka kärkkyy entistä suurempaa vastuuta sinivalkopaidassa.

19.7.2017 16:48 Haastattelu

Alex Murphy: ”Tämä on jännittävää aikaa suomalaiselle koripallolle”

Susijengi kerääntyi maanantaina Helsingissä yhteen aloittaakseen viimeistelevän valmistautumisjaksonsa ensimmäisiin Helsingissä pelattaviin koripallon EM-kisoihin viiteenkymmeneen vuoteen. Tehokkaan seniorikauden USA:n yliopistoliiga NCAA:n Northeasternissa päättänyt Alex Murphy, 24, odottaa nyt tilaisuuttaan esitellä taitojaan sinivalkopaidassa.

6.7.2017 12:15 Haastattelu

Kesäliigaan valmistautuva Lauri Markkanen: ”Chicago on ottanut minut hyvin vastaan”

Lauri Markkasen, 20, lapsuuden ja nuoruuden unelma toteutui keskiviikkona, kun hän allekirjoitti tulokassopimuksen NBA:n kaikkien aikojen seuroihin lukeutuvan Chicago Bullsin kanssa. 213-senttinen jyväskyläläisen HoNsUn kasvatti kehuu viihtyneensä uudessa kotikaupungissaan erinomaisesti ja sanoo vastaanoton olleen lämmin.

3.8.2011 Haastattelu

PM-kisoissa kunnostautunut Lee odottaa tosipelejä

Ensimmäisen ammattilaiskautensa Italiassa keväällä päättänyt maajoukkuelaituri Gerald Lee jr, 23, kunnostautui Suomen parhaana korintekijänä viime viikolla järjestetyissä miesten PM-kisoissa. Hyvistä otteistaan huolimatta Lee painottaa, että hänen ja ”susijengin” todellinen taso mitataan vasta elokuun EM-karsinnoissa.

7.7.2011 Haastattelu

Sasu Salinilla takanaan ikimuistoinen kausi

Elokuussa 2010 rakettimaisen nousun miesten maajoukkueeseen tehneellä Sasu Salinilla, 20, on takanaan ikimuistoinen kausi slovenialaisen Euroliiga-joukkue Union Olimpija Ljubljanan takakentällä. Tänä kesänä Salin toivoo menestyksekkäälle vuodelleen jatkoa aina Liettuan EM-kisoista asti.

Näytä lisää vastaavia