Arvokisakävijä Uusi-Seelanti pelaa kollektiivista, vauhdikasta koripalloa

24.6.2024 10:00 Susijengin ja Uuden-Seelannin edellisestä kohtaamisesta on vierähtänyt jo vuosikymmen, mutta kokeneen arvokisakävijän yhteispelin päärakennusaineet ovat pysyneet vuosien saatossa samana. Uusi-Seelanti pelaa yhdessä, puolustaa joukkueena, heittää kaukaa tarkasti ja tahtoo juosta kenttää aina kuin mahdollista.

Täältä pesee: Uusi-Seelanti on tiistaina kovan tason haaste Susijengille. Kuva: FIBA.

- Uutta-Seelantia voisi luonnehtia pelipaikattomaksi koripallojoukkueeksi. Rotaatiossa on useampi yli kaksimetrinen pelaaja eikä ole niin väliä, pelaavatko pelaajat kakkos-, kolmos- vai nelospaikkaa. Joukkue liikkuu kollektiivisesti hyvin ja kaikki pelaajat toteuttavat hyvin yhteistä konseptia, Susijengin scouttina toimiva Teemu Turunen summaa.

Uusi-Seelanti osoitti iskukykyään kansainvälisillä näyttämöillä viime kesän MM-kisoissa nujertamalla Egyptin ja Jordanian ja pelaamalla tasaväkisesti niin Kreikkaa kuin Meksikoaankin vastaan ennen taipumistaan.

Kaiken taustalla ovat maan vahvat koripalloperinteet. Uuden-Seelannin miehistö on kerännyt ammattilaiskokemusta Australian pääsarjan (NBL) lisäksi mm. Espanjan ACB-liigassa ja Saksan Bundesliigassa sekä kerännyt kokemusta Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:sta. Teemu Turusen mukaan kokemus välittyy kaikesta.

- Uudella-Seelannilla on todella monta varteenotettavaa yksilöä, kuten MM-kisojen tilastoistakin näkyy. Australian liigaa harvempi eurooppalainen seuraa, mutta sehän on todella kova sarja. Leveällä rintamalla kokemusta myös Euroopan kovista sarjoista, Turunen alleviivaa vastustajan kovuutta.

Uutta-Seelantia vastaan kikkakonstit eivät tepsi, kertoo Turunen. Yhtenäistä joukkuetta vastaan pelatessa on nimenomaan pysyttävä yhtenäisenä.

- Uusi-Seelanti on sen verran iso joukkue, että levypalloissa on pärjättävä. Näin hyvin liikkuvaa joukkuetta vastaan palloskriinipuolustus on myös avainasemassa. Meidän pitää olla huolellisia ja pystyä kontrolloimaan pelin rytmiä, hän arvioi.

- Tämä joukkue on myös hyvä muistutus siitä, miten hyvässä nosteessa koripallo on kansainvälisesti. Uusi-Seelanti johti esimerkiksi Kreikkaa MM-kisoissa parhaimmillaan viidellätoista pisteellä.

Suomi ja Uusi-Seelanti ovat vuosien saatossa pelanneet kolme miesten maaottelua, joista Suomi on voittanut kaksi. Edellisen kerran joukkueet kohtasivat Bilbaon MM-kisakentillä 4.9.2014 ottelussa, jonka Uusi-Seelanti voitti 65-67.

Susijengi ja Uusi-Seelanti kohtaavat tiistai-iltana 25.6. klo 18.30 Espoo Metro Areenalla. Liput otteluun täältä.

Teemu Turusen tärpit: seuraa heitä

Finn Delany (200 cm/28 v): ”MM-kisoissa 16,4 pistettä ottelua kohden. Korisjargonilla ilmaistuna erittäin hyvä pelaaja hyökkäämään lähestyvää puolustajaa vastaan ja hyvä kolmen pisteen heittäjä.”

Reuben Te Rangi (198/29): ”Delanyn tavoin MM-kisoissa 16,4 pistettä ottelussa. Monipuolinen korintekijä. Osaa ottaa heiton omasta kuljetuksesta, osaa ajaa korille, osaa heittää syötön päätteeksi.”

Shea Ili (184/32): ”MM-kisoissa 7,6 syöttöä ottelua kohden, mikä kertoo kaiken olennaisen hänen syöttötaidostaan. Todella nopea pelaaja, erinomaisen hyvä syöttäjä. Joukkueen aivot.”

Uusi-Seelanti, olympiakarsintamiehistö 2024

#

Nimi

Pituus

Syntynyt

Seura

1

Reuben TE RANGI

198

1994

Auckland Tuatara (NZL)

2

Izayah LE'AFA

188

1996

Wellington Saints (NZL)

3

Finn DELANY

200

1995

Zaragoza (ESP)

5

Yanni WETZELL

208

1996

ALBA Berlin (GER)

8

Sam MENNENGA

206

2001

New Zealand Breakers (NZL/AUS)

9

Corey WEBSTER

188

1998

Auckland Tuatara (NZL)

10

Ben GOLD

211

2003

Marquette (NCAA)

11

Flynn CAMERON

196

2000

Taranaki Airs (NZL)

12

Ethan RUSBACH

196

1992

Franklin Bulls (NZL)

15

Tom VODANOVICH

201

1994

Auckland Tuatara (NZL)

20

Jordan NGATAI

196

1993

Hawke's Bay Hawks (NZL)

24

Tyrell HARRISON

214

1999

S.D. Spartans (AUS)

42

Dan FOTU

200

1999

New Zealand Breakers (NZL/AUS)

51

Shea ILI

184

1992

Melbourne United (AUS)

  • Päävalmentaja Pero CAMERON
  • Valmentaja Ross McMAINS
  • Valmentaja Trent ADAM
  • Valmentaja Jovan GOREC
 
12.7.2024 12:05 Susijengi

Perttu Blomgrenin ura jatkuu Balkanilla, uusi seura KK Bosna

Viime kaudella Slovenian liigaa ja Adrianmeren kakkosliigaa Helios Domzalen paidassa pelannut Lapuan Kobrien kasvatti Perttu Blomgren, 22, jatkaa uraansa Balkanilla. Blomgrenin uusi seura on kovin satsauksin tulevaan kauteen lähtevä perinteikäs bosnialaisseura KK Bosna, joka tähtää kaudella niin Bosnian liigan kuin Adrianmeren kakkosliigankin mestaruuksiin.

11.7.2024 16:53 Pääjuttu

Susijengin EM-kotikisojen ensimmäiset liput myyntiin elokuun lopussa – etuosto-oikeus 6. pelaajilla

Henkeäsalpaavia koripalloelämyksiä olympiakarsinnoissa tarjoillut nälkäinen Susijengi kutsuu ensi vuonna Euroopan kovimmat joukkueet ja suurimmat tähdet Tampereelle, kun Suomi isännöi koripallon EM-kisoja 2025. Vuotta ennen kisoja käynnistyvä lipunmyynti tarjoaa 6. pelaaja -uutiskirjeen tilaajille mahdollisuuden napata ensimmäisenä parhaat tiketit.

11.7.2024 12:34 Susijengi

Severi Kaukiaiselle jatkosopimus BC Kalev/Cramoon

Viime kaudella Viron suurseuran BC Kalev/Cramon kanssa Viron cupin ja kansallisen liigan mestaruudet voittanut sekä Viron-Latvian-liigan finaaliin edennyt Kotkan Peli-Karhujen kasvatti Severi Kaukiainen, 185 cm ja 26 vuotta, on solminut tulevaa kautta koskevan jatkosopimuksen tallinnalaisjoukkueen kanssa.

11.7.2024 12:17 Susijengi

Olivier Nkamhoua NBA:n kesäliigaan Portland Trailblazersissa

Susijengin avainpelaajiin vasta päättyneissä Valencian olympiakarsinnoissa kuulunut Helsingin NMKY:n kasvatti Olivier Nkamhoua, 24, edustaa Portland Trailblazersia NBA:n vuotuisessa Las Vegasin kesäliigassa. Samaan aikaan Tuomas Iisalo ja Petteri Koponen ovat aloittaneet valmennusurakkansa NBA:n kesäliigassa.

9.7.2024 13:04 Susijengi

Scariololta ylistystä Susijengille – Dettmann: “Työ tekijäänsä kiittää”

Espanjan tappiottomana Pariisin olympialaisiin kotikarsintaturnauksestaan johtanut mestarivalmentaja Sergio Scariolo ei säästellyt Susijengiin kohdistuneita kehuja joukkueiden keskinäisen ottelun jälkeen. Koripalloliiton valmennuksenjohtaja Henrik Dettmann näkee, että Scariolon kehut kuvaavat paikkansapitävästi Susijengin lähitulevaisuuden näkymiä.

9.7.2024 11:00 Susijengi

Sasu Salin roimassa nousussa pelattujen maaottelujen listalla

Susikapteeni Sasu Salin, 33, kohosi päättyneen olympiakarsintakesän aikana Antti Nikkilän ja Kalevi ”Monni” Sarkalahden ohi pelattujen miesten maaottelujen kaikkien aikojen 15. sijalle ja hätyyttelee jo kärkiviisikkoa. Samaan aikaan Salin nousi pykälällä heitettyjen miesten maaottelupisteiden listalla.

8.7.2024 12:05 Susijengi

Brasilia, Espanja, Kreikka ja Puerto Rico olympialaisiin

Miesten olympiakarsintaturnaukset huipentuivat sunnuntaina neljällä karsintalohkopaikkakunnalla järjestettyihin turnausfinaaleihin. Paikkansa Pariisin olympialaisissa varmistivat finaalivoitoillaan Brasilia, Kreikka, Espanja sekä hurmoksellisia otteitaan kotiturnauksessaan jatkanut Puerto Rico.

8.7.2024 11:58 Susijengi

Mikael Jantunen nimettiin olympiakarsintaturnauksen tähdistöviisikkoon

Susijengin uuden sukupolven avainmiehiin kuuluva Mikael Jantunen, 24, nimettiin Valencian olympiakarsintaturnauksen tähdistöviisikkoon. Jantusen lisäksi tähdistöviisikkopaikat saivat Bahaman Deandre Ayton, Espanjan Santi Aldama ja Willy Hernangomez sekä Libanonin Omari Spellman.

7.7.2024 13:13 Susijengi

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi: ”Meillä on paljon, jonka varaan rakentaa”

Päävalmentajauransa 36. miesten maaottelun lauantai-iltana Valencian olympiakarsintasemifinaalissa valmentanut Lassi Tuovi, 37, oli turnauksen päätyttyä rauhallinen ja mietteliäs. Intensiivinen olympiakarsintakesä palautti Susijengin kollektiivisen identiteettinsä äärelle ja antoi koko ryhmälle paljon työstövaraa tulevaan.

7.7.2024 12:23 Susijengi

Olympiakarsintojen finaaliparit selvillä, ennakkosuosikit pitivät pintansa

Olympiakarsinnoissa käytiin lauantaina kahdeksan kiihkeää semifinaalia neljällä eri turnauspaikkakunnalla. Giannis Antetokounmpon Kreikka jätti Luka Doncicin Slovenian lähtötelineisiin ja Puerto Rico jatkoi hurmoskoripalloaan kotiyleisönsä edessä.

Näytä lisää vastaavia