Vuoden 1964 olympiajoukkue vietti 50-vuotisjuhlaansa

17.10.2014 Suomen urheiluhistorian ainoa karsintojen kautta kesäolympialaisiin selviytynyt palloilujoukkue muisteli 50 vuoden takaisia tähtihetkiä juhlalounaalla Helsingissä.

Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja Risto Niemisen isännöimässä tilaisuudessa paikalla olivat Vuoden 1964 Tokion Olympiajoukkueen pelaajat Teijo Finneman, Juha Harjula, Risto Kala, Kauko Kauppinen, Pertti Laanti, Kari Liimo ja Raimo Lindholm, päävalmentaja Kalevi Tuominen ja Tokiossa tuomarina ollut Juhani Salmenkylä. Elossa olevista pelaajista Raimo Vartia ei päässyt paikalle. Joukkuetta tervehtimään saapui myös Susijengin päävalmentajan Henrik Dettmann.

– Te olette Susijengin kantaisät. Suomalaisten palloilulajien tienraivaajina teille kuuluu kaikki se kunnioitus, jota nykyinen urheiluyhteisömme kykenee antamaan. Toivon että suomalaisen urheilun uudessa toimintatavassa respect-ajattelu nousee aivan uudelle tasolle. Te ette ole entisiä koripallotähtiä, vaan koripallotähtiä nyt ja aina, Risto Nieminen sanoi.

Tokion olympiajoukkueen päävalmentajana toiminut Kalevi ”Kallu” Tuominen totesi, että historiallisen joukkueen jäsenet saavat nykyisin urheilutapahtumissa vaihtelevasti huomiota.

– Joissain tilaisuuksissa meidät muistetaan ja joissain ei. Joskus saamme aplodit kun olemme paikalla, toisinaan joudumme selittämään miksi tällaisilla vanhoilla ukoilla on Koripalloliiton vip-kortti, Tuominen naurahti.

– Vahvaan urheilukulttuuriin kuuluu, että fanit tuntevat historian ja muistavat muutakin kuin voittajat. Urheilun ytimessä ovat tarinat ja niiden synnyttämä traditio, johon sukupolvet toisensa jälkeen voivat kiinnittyä. Tämän joukkueen ympärillä tarinoita totisesti riittää, Nieminen jatkoi.

 

Uhkapelillä Olympialaisiin

Vuonna 1963 EM-kisoissa kehnosti menestyneellä Suomen koripallomaajoukkueella oli vaikeuksia saada Suomen Koripalloliitto ja Olympiakomitea lähettämään joukkue Tokion olympialaisten karsintoihin Geneveen. Kovien neuvottelujen jälkeen Tuomisen onnistui saada Olympiakomitea maksamaan matkasta aiheutuvat kulut sillä ehdolla, että Suomi selviytyisi kisoihin.

– Kunnioitan Olympiakomitean hallituksen rohkeutta siinä päätöksessä, että meidät lähetettiin karsintoihin ja sitten itse kisoihin. Tuloksena oli pala suomalaista Olympia- ja urheiluhistoriaa, sanoo Kalevi Tuominen 50 vuotta tapahtumien jälkeen.

Suomi aloitti olympiakarsinnat selvällä voitolla Unkarista luvuin 80–58. Seuraavaksi Suomi voitti Israelin, Sveitsin, Itä-Saksan ja Itävallan.  Ratkaisupeleissä vastaan tuli Bulgaria, jota Suomi ei ollut aiemmin voittanut kertaakaan. Peli oli tasaista viime minuuteille saakka kunnes Tuominen otti aikalisän ja komensi pelaajat paikkaprässiin, jonka hän oli oppinut Yhdysvalloissa ollessaan. Viimeiset minuutit Suomi vei luvuin 14–2 ja varmisti kisalipun Olympialaisiin.

– Hain taktisia vinkkejä matkustelemalla paljon Yhdysvalloissa seuraamassa yliopistokoripalloa. Opin niillä reissulla mm. koko kentän paikkapuolustuksen, joka on nykymuotoisen trap-puolustamisen esimuoto. Lisäksi opin varioimaan paikkapuolustusta ja prässäävää miesvartiointia, ja tämä tuli karsinnoissa monelle joukkueelle yllätyksenä, Tuominen myhäilee.

 

Rankka keikka Tokiossa

Suomen Olympiajoukkueessa Tokioon matkusti 12 hyvin harjoitellutta pelaajaa, joista Timo Lampén, Martti Liimo, Uolevi Manninen ja Jorma Pilkevaara ovat jo siirtyneet ajasta ikuisuuteen.

– Olimme tiivis ryhmä ja intohimoisen kiinnostuneita pelistä, muistelee joukkueen kuopuksiin lukeutunut Teijo Finneman.

– Puhuimme pelistä koko ajan ja taktiikkakin tuli selkäytimestä. Sitä paitsi en osaa edes sanoa mikä oli harjoittelua ja mikä vapaa-aikaa. Urheilimme vain kaveriporukalla kaikki illat. Osan aikaa oli valmentaja paikalla ja silloin oli ne viralliset harjoitukset, mutta myös kaikki muu työltä jäävä aika käytettiin urheiluun. Se oli silloin parasta hupia ja ajanvietettä, Finneman sanoo.

Päävalmentaja Tuominen allekirjoittaa huikeat harjoitusmäärät.

– Pelaajamme harjoittelivat lähes 1000 tuntia viimeisen vuoden aikana ja pidimme useita 10 vuorokauden leirejä, joiden aikana pelattiin harjoitusottelu joka ilta, Tuominen kertoo.

– Joukkueen harjoitteluasenne oli todella rautainen, ja sitä tarvittiinkin, sillä kisoissa pelasimme lyhyessä ajassa yhdeksän ottelua.

Itse olympialaisissa Suomi aloitti urakkansa kahdeksan pisteen voitolla Etelä-Koreasta. Toisessa ottelussa vastaan asettui kisojen ehdoton ennakkosuosikki Yhdysvallat. Suomi aloitti ottelun yllättävän hyvin ja oli alkuminuutit johdossa. Lopussa yhdysvaltalaisten fysiikka kuitenkin tuli esille ja Suomi hävisi ottelun luvuin 51–77. Kolmannen alkusarjapelinsä Suomi hävisi Uruguaylle 55–73, mihin kaatuivat mahdollisuudet mitaleille.

– Uruguay-ottelu oli ennen kokemattoman törkeä. Emme olleet tottuneet eteläamerikkalaiseen pelitapaan, jossa kyynärpäät kävivät jatkuvasti korkealla ja homma meinasi mennä tappeluksi. Ehkä siinä itsekin kuumuimme turhaan ja todelliset menestyssaumat taisivat kaatua siihen vaikka pelillisesti olimmekin tasaväkisiä, muistelee Pertti Laanti.

Alkulohkossa Suomi kohtasi vielä Brasilian, Australian, Perun ja Jugoslavian. Suomi voitti Australian ja Perun, jolloin se pääsi pelaamaan sijoista 9–12. Vastaan tuli isäntämaa Japani, jolle Suomi hävisi. Sijoista 11–12 käyty kamppailu päättyi Suomen 73–72 voittoon Meksikosta.

 

Olympiamenestys synnytti koripallobuumin

Tokion joukkueen runko pysyi kasassa myös Olympialaisten jälkeen, ja 1960-luvulla suomalainen koripallo sai nauttia melkoisesta buumista.

– Nyt on koripallossa hyvä noste päällä, mutta kyllä meidänkin aikana saatiin maistaa kansansuosiota. Kun vuonna 1967 pelasimme Helsingissä EM-kotikisoissa, niin katsomossa oli parhaimmillaan yli 10 000 ihmistä, ja tunnelma kävi todella kuumana koko matsin ajan, Kari Liimo myhäilee.

Suomi sijoittui kotikisoissaan kuudenneksi, ja vuonna 1969 Kari Liimosta tuli ensimmäinen suomalainen NBA-varattu pelaaja, kun Los Angeles Lakers varasi hänet seitsemännellä kierroksella.

– Tienraivaajia tarvitaan. Viime kesän MM-kisoissa Susijengi teki osaltaan suomalaista urheiluhistoriaa, mutta meitä auttoi tietoisuus siitä, mitä 60-luvun tähdet saivat aikaan. Tiesimme, että menestys on mahdollista myös suomalaiselle koripallolle, Henrik Dettmann kiteyttää.

Asiat

 
26.7.2024 19:01 Sudenpennut

Suomen 18-vuotiaiden poikien kokoonpano EM-kotikisoihin vahvistettu

Suomen 18-vuotiaiden poikien kokoonpano EM-kotikisoihin on vahvistettu. Ikäluokan kesän 2024 EM-kisat pelataan Tampereen Hakametsässä 27.7.-4.8.2024. Suomi kohtaa turnauksen alkulohkossaan Liettuan, Espanjan ja Slovenian.

26.7.2024 12:16 Sudenpennut

Sudenpennut valmiina Tampereen EM-kotikisoihin – ”Sitoutunut, motivoitunut ja yhtenäinen”

Suomen 18-vuotiaiden poikien maajoukkue aloittaa Tampereella järjestettävät A-divisioonan EM-kisansa huomenna lauantaina, kun Hakametsän Haka 1:ssä vastaan tulee Liettua klo 18:30. Suomen D-alkulohko on kovatasoinen, kun vastaan tulee Liettuan lisäksi sunnuntaina Espanja ja maanantaina Slovenia.

25.7.2024 14:21 Suomalaiset ulkomailla

Maailmanmestari Gordon Herbert Bayern Münchenin peräsimeen kaksivuotisella sopimuksella

Saksan maajoukkueen päävalmentajan tehtävät Pariisin olympialaisten jälkeen jättävä suomalais-kanadalainen Gordon Herbert, 65, on allekirjoittanut kaksivuotisen päävalmentajapestin Euroliigaa pelaavan hallitsevan Saksan mestarin Bayern Münchenin kanssa. Herbert palkittiin tammikuussa Suomen Urheilugaalassa vuoden valmentajana.

25.7.2024 11:26 Sudenpennut

Näin pelataan 18-vuotiaiden poikien EM-kisat

Neljä alkulohkoa, kuusitoista joukkuetta, kuusitoista pudotuspelipaikkaa ja kolme mitalistia: Tampereen Hakametsässä 27.7.–4.8. pelattavat 18-vuotiaiden poikien vuoden 2024 EM-kotikisat pelataan jo tutuksi käyneellä nuorten arvokisamallilla.

24.7.2024 22:29 Sudenpennut

Sudenpennuilla vilkas kolmen maaottelun keskiviikko – yksi voitto, kaksi tappiota

Sudenpennut pelasivat keskiviikon aikana kolme maaottelua eri osoitteissa. Suomen 18-vuotiaat tytöt voittivat Latvian Susi Training Centerissä, Tampereella pelattaviin EM-kotikisoihin valmistautuvat 18-vuotiaat pojat hävisivät Hakametsässä Ranskalle ja 15-vuotiaat pojat taipuivat Latvialle Anykščiaissa.

24.7.2024 12:04 Korisliiga

Kobrille tukku sopimuksia

Lapuan Kobrien runko pysyy kasassa tulevalla Korisliiga-kaudella. Tuoreet pelaajasopimukset kattavat viisi viime kaudelta tuttua kasvoa sekä amerikkalaisvahvistus Samari Curtisin.

24.7.2024 11:10 U18 EM-kotikisat 2024

Seuraa heitä: Euroopan tulevaisuuden tähdet saapuvat Tampereen U18 EM-kisoihin

18-vuotiaiden poikien EM-kisoissa on vuosien saatossa nähty koko joukko tulevia NBA-tähtiä aina Kristaps Porzingisista Rudy Gobertiin ja Domantas Saboniksesta Dennis Schröderiin. Myös Tampereella pelattaviin U18 EM-kisoihin on saapumassa koko joukko eurooppalaisia lupauksia, joilla ennakoidaan polkua NBA-tähteyteen asti.

23.7.2024 10:00 Sudenpennut

Suomen kaikkien aikojen Top 10 juniorimaajoukkueet: Hakalasta ja Kulosesta 2020-luvun urotekoihin

U18 poikien EM-kotikisoja odotellessa on aika luoda katsaus Suomen koripallohistorian kaikkien aikojen parhaiten sijoittuneisiin juniorimaajoukkueisiin. Lea Hakalan ja Kari Kulosen johtamien joukkueiden uroteot ovat listalla edelleen kovaa valuuttaa, mutta seitsemästä parhaasta suomalaissijoituksesta viisi on tullut viimeisen kahdeksan vuoden sisään.

22.7.2024 11:32 Sudenpennut

Markkas-maniaa, yleisöennätyksen hätyyttelyä ja uuden sukupolven esiinmarssi: muistoja kesän 2016 FIBA U20-kotikisoista

Tällä ja ensi viikolla Tampereella nähdään harvinaista herkkua, kun Suomi isännöi 18-vuotiaiden poikien EM-kotikisoja Hakametsässä. Edellisen kerran juniorien EM-kisoja pelattiin Suomessa kahdeksan vuotta sitten Helsingin U20-kotikisojen merkeissä. Nuo kisat muistuvat mieleen erityisesti Lauri Markkasen esiinmarssista, yleisöryntäyksestä ja Suomi-koriksen uuden sukupolven esittäytymisestä.

22.7.2024 10:38 Susijengi

Nkamhoua pisti tuulemaan kesäliigan päätösottelussa

Susijengin nuorta kaartia edustava Olivier Nkamhoua, 24, sai runsaasti peliaikaa Portland Trailblazersin paidassa NBA:n Las Vegasin kesäliigan päätösottelussa. Nkamhoua käytti 24 peliminuuttiaan tehokkaasti kirjaamalla viiden pisteensä kylkeen kuusi levypalloa, kolme syöttöä, yhden riiston ja peräti kuusi blokkia.

Näytä lisää vastaavia