Robert Petersen - koripallon uranuurtaja Suomessa

16.5.2024 12:05 Toukokuun 16. päivä 2024 tulee kuluneeksi 96 vuotta Robert "Petteri" Petersenin syntymästä. Amerikkalaissyntyisen valmentajan perintö elää suomalaisessa koripallossa vahvana, ja esimerkiksi 15-vuotiaiden SM-sarja on nimetty hänen mukaansa Robert Petersen Cupiksi.

Koripallosta tunnetus Brigham Young Universityn kasvatti Petersen saapui Suomeen ensimmäisen kerran mormonilähetyssaarnaajana vuonna 1949. Hänen matkastaan ja vaikutuksestaan muodostui keskeinen osa suomalaisen koripallon historiaa.

Vuonna 1949 Petersen ja muut lähetyssaarnaajat muodostivat näytösjoukkueen, joka levitti uskonnon ohella koripallon ilosanomaa ympäri Suomea. Tämän kiertueen ansiosta koripallon suosio alkoi kasvaa Suomessa. Muutaman vuoden jälkeen Petersen palasi kotimaahansa, mutta Suomi oli jo ehtinyt jättää jälkensä hänen sydämeensä. Hän muutti takaisin Suomeen pysyvästi vuonna 1959. Hän kuului Suomen koripallomaajoukkueen valmentajistoon muun muassa Helsingin olympialaisissa 1952 ja Tokion olympialaisissa 1964. Vuosien 1959–67 välillä hän ja toinen valmentajalegenda Kalevi Tuominen johdattivat Suomen maajoukkueen Euroopan kuudennelle sijalle. Petersen kuului vielä vuonna 1995 Suomen miesten maajoukkueen valmennusjohtoon, kun Suomi pelasi Ateenan EM-kisoissa.

SM-sarjassa Petersen valmensi Panttereita vuosina 1963–73 sekä 1989–91. Vuodesta 1974 lähtien hän työskenteli Koripalloliiton koulutus- ja valmennuspäällikkönä. Siinä tehtävässä hän vaikutti merkittävästi pelaaja- ja valmentajapolvien kasvatukseen aina 1990-luvulle saakka.

Petersenin osaaminen ei jäänyt vain kentälle; hän myös dokumentoi tietonsa ja kokemuksensa. Vuonna 1993 julkaistiin hänen kirjoittamansa kirja "Koripallovalmennus". Koripallon ohella Petersen esitteli suomalaisille popcornin, joka levisi amerikkalaiseen tapaan erityisesti urheilu- ja viihdeyleisöjen suosioon.

Robert Petersen oli suomalaisen koripallon uranuurtaja, joka omalla panoksellaan auttoi valtavasti lajin kasvua ja kehitystä Suomessa. Hänen perintönsä elää edelleen niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin.

Petersen kuuluu suomalaisen koripallon Hall of Fame kunniagalleriaan. Hall of Fameen liitetään uusia jäseniä koripallon superlauantaina 25.5.2024. Tule mukaan juhlimaan legendoja ja nauttimaan herkullisesta illallisesta ja korisväen viihdyttävästä seurasta: Superlauantai

 
14.5.2024 12:47 Pääjuttu

KUTSU: Tervetuloa korisperheen superlauantaihin 25.5.

Superlauantai tuo yhteen pelaajat ja fanit, erotuomarit ja seuratoimijat, huippusarjat ja junnut sekä alumnit – kaikki, joiden sydän sykkii korikselle. Varmista paikkasi heti - tätä yhteistä päivää et halua missata!

1.7.2024 16:32 Pääjuttu

Suomi vankistaa asemaansa koripallokartalla, FIBA:n pääsihteeri Andreas Zagklis vieraili Suomessa

Suomalaisen koripallon nousujohde on noteerattu myös kansainvälisen koripalloliitto FIBA:n päämajassa, ja viime viikolla Suomessa nähtiinkin varsin korkea-arvoinen vieras: FIBA:n pääsihteeri Andreas Zagklis. Zagklis nautti Suomessa Susijengin Uusi-Seelanti -ottelusta ja vieraili pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urheassa.

17.6.2024 08:28 Pääjuttu

Pidä suomikoris taskussa - seuraa Koripalloliiton kanavia somessa

Koripalloliitto viestii laajasti suomalaisen kilpa- ja harrastekoripallon tapahtumista, ihmisistä ja ilmiöistä.

25.5.2024 19:00 Hall of Fame

Kuusi uutta legendaa suomalaisen koripallon Hall of Fame -kunniagalleriaan

Koripallon Hall of Fame täydentyi lauantaina kuudella uudella lajilegendalla: Timo Haukilahti, Jyrki Immonen, Paavo Koskivaara, Jonathan Moore, Satu Saarteinen ja Pyry-Matti Vasama.

25.5.2024 13:50 Koripalloliitto tiedottaa

Shawn Huff uutena Koripalloliiton liittohallitukseen – Meri Löyttyniemi ja Petri Peltoniemi uudelle kolmivuotiskaudelle

Koripalloliiton kevätliittokokous järjestettiin 25.5. Kulttuurikasarmilla Helsingissä. Liittohallitukseen saatiin uusi jäsen, kun Susijengin entinen kapteeni Shawn Huff äänestettiin liittohallituksen jäseneksi.

23.4.2024 13:00 Pääjuttu

Koriskokemus-palautekanava kerää palautetta seurojen ja Koripalloliiton toiminnasta

Palautteen avulla kehitetään suomalaista koripalloa entistä paremmaksi kokemukseksi eri sidosryhmille.

26.3.2024 11:20 Pääjuttu

Koripalloliiton strategiatyö etenee – vastaa kyselyyn ja vaikuta suomalaisen koripallon tulevaisuuteen

Suomalainen koripallo on vahvalla pohjalla, mikä näkyy hyvänä kehityksenä ja kasvuna lajin eri osa-alueilla. Palloa ei siis tarvitse keksiä uudestaan, mutta koripallon ympärillä on paljon muuttuvia tekijöitä, jotka täytyy huomioida lajin kehittämisessä. Osana strategiatyötä Koripalloliitto kutsuu kaikki sidosryhmänsä antamaan oman näkemyksensä siitä, millainen on paras mahdollinen tulevaisuus suomalaiselle koripallolle.

19.12.2023 15:00 Koripalloliitto

Joukkuepelit rakentavat lasten urheilun suosituksia: ”Tämä on lasten leikkiä – ei aikuisten peliä”

Suomalaisten joukkuepelien työryhmä valmistelee lasten urheilun suorituksia. Mukana työryhmässä ovat edustajat Jääkiekkoliitosta, Palloliitosta, Salibandyliitosta, Käsipalloliitosta, Koripalloliitosta, Lentopalloliitosta, Pesäpalloliitosta sekä Suomen Olympiakomiteasta ja Huippu-urheilun instituutti KIHUsta.

20.11.2023 12:57 Seurat

Parempaa korista -webinaarissa aiheena seuraviestintä koripalloseuroissa

Vuoden viimeinen Parempaa korista -webinaari järjestetään 13.12, jolloin aiheen keskiössä ovat seuraviestintä ja työkalut sen kehittämiseen.

9.10.2023 20:10 Nuorten EM-kilpailut

Hae nuorten maajoukkuevalmennustehtäviin vuodelle 2023-24

Suomen Koripalloliitto hakee asiantuntevia osaajia kansainvälisiin työtehtäviin nuorten maajoukkuetoiminnassa. Haku koskee valmennus- sekä tukitehtäviä.

Näytä lisää vastaavia