Parempia harjoituksia-prosessi jatkui Kisakalliossa

5.3.2019 14:47 Suomen Koripalloliiton ja Assist Centerin yhteinen Parempia harjoituksia -prosessi jatkui viikonloppuna Kisakalliossa. Vuorossa oli kaikkiaan kolmas kerta, kun valmentajakouluttajat kokoontuivat pohtimaan valmentajakoulutuksen keinoja parantaa koripalloharjoitustemme laatua entisestään.

Koripalloliiton ja Assist Centerin Parempia harjoituksia -prosessin kolmannen tapaamisen tarkoituksena oli määritellä hyvän harjoituksen tunnusmerkkejä, pohtia keinoja pelin kautta opettamiseen sekä luoda suuntaviivoja uusien koulutusmateriaalien kehittämiselle. Viikonlopun aikana aiheisiin heittäydyttiin monesta eri tulokulmasta. 

- Harjoitus on urheilun perusyksikkö ja tämän prosessin tarkoituksena on kehittää valmentajakoulutuksemme sisältöjä ja luoda uusia työkaluja tuon yksikön laadun parantamiseen. Meillä on paljon hyviä valmentajia ja Suomessa käynnistyy joka päivä paljon erinomaisia koripalloharjoituksia. Kehitys kuitenkin loppuu tyytyväisyyteen, joten koko ajan pitää puskea eteenpän, kertoo prosessin taustoista Koripalloliiton koulutusvastaava Jussi Räikkä.

- Assist Centerin aloitettua Jyrin (Lohikoski) johdolla toimintansa, olemme saaneet tarvitsemamme lisäresurssin myös valmentajakoulutuksen kehittämiseen ja uskon, että tämän prosessin kautta valmentajakoulutuksemme terävöityy entisestään.

Toimiva kouluttajaverkosto kehitystyön edellytys

Koripalloliiton valmentajakouluttajista paikalla koulutuksessa olivat Martti Iivonen, Juha Oikarinen, J-P Männistö, Kari Luontila, Kalle Bäck, Tristan Fay, Ilkka Palviainen, Jyri Lohikoski, Jussi Räikkä, Petri Selkee, Aki Karjalainen sekä uudet tulokkaat Ville Neva ja Pena Ranta. 

- Meillä on toimiva noin kahdenkymmenen hengen kouluttajaverkosto, joka kiitettävällä aktiivisuudella on mukana aina, kun pyrimme toimintaamme kehittämään. Ilman näitä ihmisiä kehitystyö olisi varmasti paljon hitaampaa ja näköalattomampaa. Toimiva kouluttajaverkosto on meidän voimavaramme - kun aineellista resurssia on rajallisesti, se pitää korvata henkisillä resursseilla.

Kouluttajaverkoston uusimmat jäsenet Ville Neva ja Pena Ranta ottivat heti aktiivisen otteen uudessa roolissaan. Neva toki on jo koulutustehtävistäkin tuttu kasvo seminaarien kautta, mutta kouluttajakoulutuksessa hän oli mukana nyt ensimmäistä kertaa. Äänekoskelainen Ranta ottaa ensiaskeleitaan koripalloliiton koulutustehtävissä.

- Upea viikonloppu takana. Ryhmä koostui erilaisista ympäristöistä saapuneista lajiosaajista, joilla on vankka kokemus sekä valmentamisesta että valmentajien kouluttamisesta. Uutena tulokkaana oli hienoa saada jälleen yksi uusi lähestymiskulma lajiin ja valmentamiseen, Ranta kuvailee kokemuksiaan.

- Koulutuksen suurin anti itselleni oli konkreettisesti esille noussut vanha totuus, että osaavissa käsissä vähemmän voi olla enemmän. Suunnitelmallisuus on valmentajan näkökulmasta selkeyttä tavoitteen laatimiseen ja konkreettisia keinoja harjoituksen laadun arvioimiseen. Perusasioita laadukkaasti tekemällä päästään jo pitkälle.

Aki Karjalainen: "Tuntuu, että olemme monen uuden kehitysaskeleen äärellä"

Jyväskylän Urheiluakatemian koordinaattorina ja KIHU:n palloilulajien asiantuntijana toimiva Aki Karjalainen on ollut jo vuosia Koripalloliiton koulutustoiminnassa mukana. Hän tarkasteleekin prosessia paitsi koripallovalmentajan, myös laajemmasta, näkökulmasta. 

- Tuntuu siltä, että olemme tässä kehitystyössä monen uuden kehitysaskeleen äärellä. Kokeneiden huippuvalmentajien sekä monivuotisten maajoukkuevalmentajien ja valmentajakouluttajien kokemuksien siirtäminen osaksi nuorten maajoukkuetoimintaa ja erityisesti liiton valmentajakoulutusta vaatii paljon työtä, mutta näkyy pidemmällä aikavälillä varmasti parempana arkivalmennuksena eri tasoilla. Yhteiset kokeilut ja kehittelyt erilaisista pelin opetusmenetelmistä tuntuivat toimivilta tavoilta tunnistaa valmennustoiminnan oleellisia asioita. Paljon toimintaa ja oppimista yhdistettynä pelaamiseen oli motivoivaa ja innostavaa osallistujankin näkökulmasta.

Myös Karjalaisen mukaan Assist Centerin avulla koripallon valmentajakoulutuksella on mahdollisuus uuteen rytminvaihtoon.

- Assist Centerin käynnistämän kehitysprosessin kautta pääsemme hyödyntämään sekä huippuvalmentajien kokemuksia että eri osaamisalojen tutkittua tietoa uudenlaisten opetusmenetelmien kehittämisessä.

Parempia harjoituksia -prosessi jatkuu työryhmätyöskentelynä ja seuraava yhteinen tapaaminen on syksyllä.

 
4.12.2020 12:04 Juniorivalmennusverkosto

Haku vuoden 2021 Juniorivalmennusverkostoon käynnistynyt

Lasten ja nuorten koripallovalmennukseen keskittyvän juniorivalmennusverkoston kolmas toimintavuosi alkaa tammikuussa 2021. Haku verkostovalmentajaksi on käynnistynyt.

9.4.2020 09:36 Pääjuttu

Opiskeluvinkkejä valmentajille, osa 2

Koripalloliitto nostaa kevään aikana esiin viime vuosina videoitujen seminaarien esityksiä ja jakaa vinkkejä valmentajille itseopiskelua varten. Koripalloliiton koulutusvastaava Jussi Räikkä on valinnut joka vuodelta yhden esiintyjän vinkiksi tutustumista varten. Opiskeluvinkit ilmestyvät kuudessa osassa aina torstaisin.

2.4.2020 11:30 Valmentajat

Opiskeluvinkkejä valmentajille, osa 1

Koripalloliitto nostaa kevään aikana esiin viime vuosina videoitujen seminaarien esityksiä ja jakaa vinkkejä valmentajille itseopiskelua varten. Koripalloliiton koulutusvastaava Jussi Räikkä on valinnut joka vuodelta yhden esiintyjän vinkiksi tutustumista varten. Opiskeluvinkit ilmestyvät kuudessa osassa aina torstaisin.

12.12.2019 09:13 Juniorivalmennusverkosto

Juniorivalmennusverkoston valmentajakerhotapaaminen 07/08-ikäluokkien valmentajille Helsingissä 19.12.

Juniorivalmennusverkoston valmentajat Emma Malm, Juuso Milén ja Timo Parviainen haluavat kutsua valmentajia yhteen valmentajakerhotapaamisen merkeissä.

19.11.2019 10:00 Pääjuttu

Haku vuoden 2020 Juniorivalmennusverkostoon käynnistynyt

Lasten ja nuorten koripallovalmennukseen keskittyvän juniorivalmennusverkoston toinen toimintavuosi alkaa tammikuussa 2020. Haku verkostovalmentajaksi on käynnistynyt.

11.2.2019 17:49 Valmentajat

Juniorivalmennusverkoston valmentajakerhotapaamisia Nokialla ja Tampereella

Juniorivalmennusverkoston valmentajat Pinja Laitinen, Erkko Ojala ja Kimmo Ketola haluavat kutsua valmentajia yhteen valmentajakerhotapaamisen merkeissä.

3.4.2024 09:27 Koulutus

Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden 1.3. kurssin Savonlinnassa

Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden 1.3. kurssin Savonlinnassa. Koulutus on Koripalloliiton valmennuskoulutusjärjestelmän ensimmäinen vaihe, joka antaa valmiuksia toimia valmentajan tehtävissä. Kokonaisuus pitää sisällään kolme viikonlopun mittaista lähijaksoa ja etätehtäviä.

2.4.2024 13:04 Valmentajat

Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Salossa

Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Salossa yhteistyössä seuran kanssa. Koulutus on Koripalloliiton valmennuskoulutusjärjestelmän ensimmäinen vaihe, joka antaa valmiuksia toimia valmentajan tehtävissä. Kokonaisuus pitää sisällään kolme viikonlopun mittaista lähijaksoa ja etätehtäviä.

2.4.2024 12:55 Valmentajat

Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Vaasassa

Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Vaasassa yhteistyössä Vaasan Salaman kanssa. Koulutus on Koripalloliiton valmennuskoulutusjärjestelmän ensimmäinen vaihe, joka antaa valmiuksia toimia valmentajan tehtävissä. Kokonaisuus pitää sisällään kolme viikonlopun mittaista lähijaksoa ja etätehtäviä.

23.1.2024 13:20 Valmentajat

II-tason koulutuskokonaisuus käynnistyy maaliskuussa

Koripalloliitto järjestää II-tason koulutuskokonaisuuden Kisakallion urheiluopistolla Lohjalla. II-tason hyväksytty suorittaminen oikeuttaa Koripalloliiton valmentajalisenssijärjestelmän B-lisenssiin. Koulutukseen hyväksytään varmasti 20 ensimmäistä ilmoittautumista, jotka täyttävät koulutuskriteerit. llmoittautuminen maaliskuussa alkavalle kurssille päättyy 11.3

Näytä lisää vastaavia