Matias Ojala: ”Saatiin heti alkukaudesta itseluottamus kohdilleen”

11.11.2016 Moni ennakoi Salon Vilppaalle vaikeaa uudelleenrakennuskautta sen jälkeen, kun kevään 2016 menestysryhmä hajosi yhtä rotaatiopelaajaa lukuun ottamatta kokonaan. Syöksyyn sijaan Vilpas viihtyy marraskuun ensimmäisen kolmanneksen jälkeen runkosarjan kakkossijalla. Suurimpia syitä salolaisten vahvaan syksyyn on parasta kauttaan pelaava Matias Ojala, 27.

Matias Ojala on puhjennut kukkaan Salon Vilppaassa.

Ojala on saapunut Saloon täyttämään Argentiinaan lähteneen Juho Nenosen saappaat.

Ojala kasvoi viime kaudella jättiharppauksin Bisonsin VTB-liigajoukkueessa.

Ojalan Vilpas jatkaa Korisliigan runkosarjan kakkossijalla. Kuvat: Erkki Hautaviita & Salon Vilpas.

Kautta edeltävät harjoitusottelut sujuivat salolaisilta taapertaen, mutta heti Korisliigan runkosarjakauden käynnistyttyä Vilppaan viikinkipursi on seilannut vahvaan myötätuuleen.

Salolaiset aloittivat kautensa voitoilla KTP:sta, Pyrinnöstä, BC Nokiasta ja Lapuasta, ja vaikka joukkue notkahti hivenen kuun taitteessa, vierasvoitto Joensuusta ja kotivoitto Kobrista kertoivat, että Vilppaan alkukauden menestys ei ollut sattumaa.

- Harjoitusotteluissa tuli vähemmän onnistumisia, mutta kauden alku on ollut sen verran hyvä, ettei voi valittaa. Me ollaan nuori joukkue emmekä ole juurikaan pelanneet yhteen, joten sitäkin tärkeämpää oli saada itseluottamus kohdilleen varhaisessa vaiheessa kautta, miettii ensimmäistä kauttaan Salossa viihtyvä järvenpääläislähtöinen Ojala.

Vilpas rakensi Saloon mitalikelpoista palapeliä pitkin viime kautta, ja viimeiset palaset loksahtelivat kohdilleen helmi-maaliskuussa viimeisten pelaajahankintojen (Sherman Gay, Alex Vaenerberg) ja faniryhmä Vilpas Ultrasin aktivoitumisen myötä.

Kevään 2016 henki vaikuttaa Salossa edelleen. Ensimmäisten kuukausien perusteella Ojala on valmis sanomaan Saloa yhdeksi Suomen merkittävimmistä koripallopaikkakunnista.

- Salohalli punttisaleineen ja pukuhuoneineen on yksi Suomen parhaista areenoista. Vierestä löytyy uimahalli ja saunat. Vilpas Ultras ja muu salolaisyleisö pitää huolen siitä, että pelaaja saa lähteä jokaiseen matsiin fanien tuki takanaan. Olen aika monta korispaikkakuntaa nähnyt ja kyllä Salo menee ihan kärkeen.

Nenoseksi Nenosen paikalle

Viime kaudella Vilppaan kotimaiseksi johtajaksi nousi Juho Nenonen, joka pääsarjauransa parhaan kauden tahkottuaan sai allekirjoitettavakseen unelmasopimuksen Argentiinasta. Nenonen on yhä sillä tiellään.

Ojala tuotiin Saloon pitkälti Nenosen rooliin, eli puolustuspäässä kovaa työtä tekeväksi, kokeneeksi hustle-pelaajaksi, joka käyttää vapaat heittopaikat niiden tarjoutuessa.

Ojala on osoittanut jo aikoja sitten arvonsa puolustuspään roolipelaajana, mutta Salossa Ojala on puhjennut kukkaan myös hyökkäyspäässä. Osoituksena tästä Ojala on kohonnut Vilppaan alkukauden parhaaksi kotimaiseksi korintekijäksi (9,6p/ottelu).

- Suurin positiivinen muutos tälle kaudelle on ollut se, että olen löytänyt itseluottamukseni. On pitkälti valmentajankin (Joonas Iisalo) ansiota, että pääsen jatkamaan kentällä, vaikka tekisinkin jonkin virheen joskus, Ojala kuvailee.

- Koko uranhan ajan olen yrittänyt kehittää hyökkäyspelaamistani, mutta uskon, että tässä vaiheessa uraa itseluottamus on suurin yksittäinen tekijä. Kun onnistumisia tulee, ne ruokkivat lisää onnistumisia.

Myös puolustuspäässä Ojala on kehittynyt jättiharppauksin. Eräänlainen oivallus nähtiin viime kaudella, kun Ojalasta kasvoi Bisonsin VTB-liigajoukkueen rotaatioon puolustuspään luottopelaaja Moskovan TsSKA:n, BC Himkin ja Unics Kazanin kaltaisia joukkueita vastaan.

- Ehkäpä itsellenikin tuli yllätyksenä, kuinka hyvin pärjäsin VTB-liigassa. Uskon sen kokemuksen antaneen paljon eväitä tälle kaudelle. Vaikka vastassa oli joskus Venäjän maajoukkuemiehiä, koskaan ei tullut sellaista oloa, että olisin ollut pikkupoika aikuisten miesten seassa.

Uusi valmentaja ylläpitää vaatimustasoa

Keskiviikon Kobrat-voiton jälkeen Vilpas jatkaa kauttaan viikon mittaisella harjoittelujaksolla, jonka jälkeen joukkue kohtaa toistaiseksi tappiottomana etenevän Helsinki Seagullsin Töölössä. Kaksi päivää myöhemmin joukkue jatkaa Kotkaan ja Karhuvuoren aina hankalaan Steveco Areenaan.

Jatko-ohjelma on haastava, mutta Ojala on luottavainen. Päävalmentaja Joonas Iisalo on luonut joukkueeseen tinkimättömän työnteon ilmapiirin, mutta myös salolaisten yhteishenki lupa hyvää.

- Joonas osaa olla kova ja vaativa, mutta ne eivät ole hänelle itseisarvoja. Hän antaa yhtä lailla paljon positiivista palautetta ja osaa keskustella pelaajien kanssa niin, että pelaajien ja valmentajan vuorovaikutus on erinomaisella tasolla, Ojala kehuu.

- Meillä on ollut jo alkukaudesta asti niin korkea vaatimustaso, että emme hyväksy itseltämme tai joukkuekavereiltamme lepsuilua. Kun sama pysyy läpi koko kauden, meillä on mahdollisuudet ihan mihin vaan.

Viime keväänä Vilpas kävi käytännössä neljän minuutin päässä Kouvojen kaadosta puolivälierien viidennessä osaottelussa. Dramaattinen ratkaiseva ottelu piirtyi ikuisiksi ajoiksi Vilppaan kannattajien kollektiiviseen muistiin – etenkin, kun Kouvot voitti sittemmin Suomen mestaruuden näytöstyyliin.

Vilppaan kevään jälkinäytös oli Juho Nenosen siirtyminen läpimurtokauden jälkeen Argentiinan liigaan. Viekö ilmasilta seuraavaksi Ojalan Atlantin yli?
 

- Ei mulla mitään sitä vastaankaan olisi, mutta haetaanpa se Suomen mestaruus ensiksi, Ojala räjähtää nauruun.

Lisätietoja: Matias Ojala
 
7.12.2021 09:15 Korisliiga

Maisteri Jamar Wilson: ”Haluan antaa takaisin saamastani hyvästä”

Susijengiä viimeiset kuusi vuotta edustanut Kataja Basketin pelinrakentaja Jamar Wilson, 37, saavutti syksyllä merkittävän rajapyykin valmistuttuaan urheilujohtamisen maisteriksi Southern New Hampshiren yliopistosta. Wilson keskittyy vielä täysillä koripallouraansa, mutta uskoo koulutuksen olevan apuna yhteisön auttamisessa pelivuosien jälkeen.

23.12.2020 12:15 Korisliiga

Jussi Laakso on tyytyväinen joukkueen alkukauteen, yleinen tilanne kuitenkin huolestuttaa mestarivalmentajaa

Sarjajohtaja Helsinki Seagulls on marssinut alkukaudella voitosta voittoon. Korisliigassa on nähty paljon uusia piristysruiskeita, mutta poikkeustilanne ja sen tuomat vaikutukset etenkin harrastustoimintaan vetävät Laakson mielen kuitenkin mietteliääksi.

17.12.2020 13:16 Korisliiga

Henri Ventoniemen osakekurssi hurjassa nousussa – Lahden 25-vuotias sentteri tähyää vielä maailmalle ja maajoukkueuralle

Lahti Basketball pelasi ennen ottelutaukoa itsensä miesten Korisliigan neljännelle sijalle. Joukkueen kotimainen sentteri Henri Ventoniemi viettää uransa parasta kautta.

16.12.2020 12:38 Pääjuttu

Korisliigan tunnetuin riimittelijä Tomi Kaminen kertoo, että KTP on ottelutauolla saanut alle kauden parhaita harjoituksia

KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen on sitä mieltä, että joukkueen suunta on ottelutauolla kääntynyt selkeästi ylöspäin. Loukkaantuneiden pelaajien paluu kokoonpanoon näkyy harjoituksissa uutena intona.

26.11.2020 09:30 Korisliiga

Lokakuun pelaaja Kendale McCullum elää Korisliiga-arkea päivä kerrallaan – kärkijoukkue pysyy valmiina kaikkiin uhrauksiin, joihin tilanne heidät pakottaa

Miesten Korisliigan lokakuun pelaaja Kendale McCullum on yhä tyytyväinen, että valitsi tarjolla olleista mahdollisuuksista työnantajakseen Helsinki Seagullsin. Nuori virtuoosi käyttää nyt maajoukkuetauon kätensä kuntouttamiseen ja valmistautuu henkisesti sekä Suomen pimeyteen että pandemian pakottamiin rajoituksiin.

13.10.2020 08:17 Korisliiga

Osku Heinonen on Tampereen Pyrinnön uusi keulakuva

Kun Petri Heinonen lopetti mittavan koripallouransa ja Antero Lehto siirtyi BC Nokiaan, Tampereen Pyrinnön kokenein paljasjalkainen pyrintöläinen on Osku Heinonen, 28. Nyt tarkkakätinen Heinonen on se, joka edustaa pyrintöläisyyttä sekä parketilla että parketin ulkopuolella.

29.9.2020 11:59 Korisliiga

Kobrat-ikoni Jussi Turja ei ole miettinytkään siirtymistä muualle

Kobrien kokoonpano voi vaihdella vuositasolla, mutta yhteistä jokaiselle kohta yhdeksästä Korisliiga-kaudesta on Jussi Turja. Kolmekymppinen Turja on Kobrat-ikoni, jonka mieleen ei ole edes pälkähtänyt ajatus jossain muualla pelaamisesta Korisliiga-nousun jälkeen.

23.7.2020 11:36 Korisliiga

Shawn Hopkins: Enemmän kuin pelkkä lentäjä

BC Nokian juniorimyllystä maailmalle lähtenyt 195-senttinen ja 25-vuotias Shawn Hopkins palasi viime syksynä kotimaahansa neljän Yhdysvalloissa viettämänsä kauden jälkeen. Jo debyyttikausi Korisliigassa osoitti, että ”Pikku-Hopi” ei ole pelkästään lennokas donkkaaja, vaan kansainvälistä uraa havitteleva ja kovaa vauhtia kehittynyt jokapaikanhöylä.

22.7.2020 08:53 Sudenpennut

Valtteri Mervola murjoo Kataja Basketin maajoukkue-ennätyksiä uuteen uskoon

Nuorten maajoukkueryhmän Valtteri Mervola, 18, on jo rikkonut Kataja Basketin kasvattien yli 40 vuotta vanhan seuraennätyksen maaottelupisteissä. Tulevaisuuden tavoitteena siintää Susijengi, mikä tarkoittaa todennäköisesti jo toisen seuraennätyksen rikkomista.

29.5.2020 08:44 Haastattelu

Aatu Kivimäki: Minun valmentajani

Vilppaan takapelaaja Aatu Kivimäen, 22, koripallouran taival on vienyt hänet tähän mennessä kotiseuduiltaan Karkkilasta ja divaripeleistä Salon Korisliiga-kentille. Kivimäen uran merkittävimmät valmentajat ovatkin molemmista kaupungeista: Kimmo Tolvanen, Joonas Iisalo ja Ville Tuominen.

12.5.2020 08:42 Korisliiga

Aapeli Alanen: Itseluottamusta, kovapäisyyttä ja kosolti taitoa Lahest

Kataja Basketin Aapeli Alanen, 24, on oppinut ammattilaisena hillitsemään kiivaan mielensä. Korisliiga-kauden 2018/19 kehittynein pelaaja vietti juniorivuotensa älyttömän kovassa Namika Lahden ’96-ikäluokassa, josta hän ponnisti Korihaiden ja BC Nokian kautta Susijengin porteille.

8.5.2020 09:13 Korisliiga

Shawn Hopkins: Minun valmentajani

Shawn Hopkins, 24, on BC Nokian atleettinen laituri ja Korisliiga-kauden 2019/20 vuoden tulokas, jonka juuret ovat vahvasti Nokialla. Ei ole yllätys, että Hopkinsin uran merkittävimpiin valmentajiin kuuluvat nokialainen valmentajaikoni Kimmo Olli sekä kahteen otteeseen Nokialla vaikuttanut Ville Tuominen.

1.5.2020 09:44 Haastattelu

Justus Kilpinen: Minun valmentajani

Tampereen Pyrinnön Justus Kilpinen, 26, on raatanut itsensä pitkäjänteisen työn kautta Korisliigan runkopelaajaksi kasvattajaseurassaan. Kilpisen uran merkittävimmät valmentajat ovat Kari Kilpinen, Tero Vasell, Juha-Petri Nieminen, Miikka Sopanen sekä Jarno Nikula.

24.4.2020 10:04 Haastattelu

Vesa Mäkäläinen: Minun valmentajani

Lahti Basketballin Vesa Mäkäläinen, 33, kolmentoista kauden mittaisen Korisliiga-uransa aikana jättänyt puumerkkinsä sekä kotimaiseen pääsarjaan että lahtelaiseen koripalloidentiteettiin. Mäkäläinen nostaa uransa merkittävimmiksi valmentajiksi Lars Ekströmin, Sami Toiviaisen ja Ari Tammivaaran.

3.4.2020 08:11 Korisliiga

Antero Lehto: Minun valmentajani

Antero Lehto, 35, on Tampereen Pyrinnön ja Korisliigan ikoninen konkari, joka on ehtinyt pelata Suomen pääsarjatasolla jo huimat kaksikymmentä kautta. Pitkän uransa merkityksellisimmiksi valmentajikseen Lehto nostaa Kimmo Salosen, Kimmo Kujansivun, Ilkka Mattilan, Jarmo Laitisen, Ismo Niemen, Pieti Poikolan ja Sami Toiviaisen.

27.3.2020 09:04 Haastattelu

Michael Pounds: Minun valmentajani

KTP-Basketin Michael Pounds, 31, on kolmenkymmenen ikävuoden ylittänyt Korisliiga-konkari, jolta löytyy taustaltaan liuta valmentajia, jotka ovat jättäneet häneen jälkensä. Neljäntoista pääsarjakauden veteraani nostaa esille Pekka Konttisen, Ray Ailuksen, Sami Toiviaisen ja Joonas Iisalon valmentajina, joilla on ollut erityinen merkitys hänen urallaan.

22.11.2019 09:55 Korisliiga

Vilppaan läpimurtaja Henri Kantonen: ”Pyrkimys on parantaa peli peliltä”

Kun ToPon kasvatti Henri Kantonen, 22, rankaisi edellisessä liigaottelussaan Kataja Basketia kahta syöttöä vaille tripla-tuplan tilastosarakkeella, moni kotimaista koripalloa viime vuosina seurannut totesi Kantosen ottaneen viimein odotetun kehitysloikan. Toisella kaudellaan Salon Vilppaassa on Kantonen kohonnut määrätietoisesti Korisliigan parhaiden kotimaisten pelaajien joukkoon.

20.5.2019 09:33 Susijengi

Suomeen palaava Shawn Huff: ”Korisliigassa on leveyttä ja laajuutta”

Korisliigaan saadaan syksyllä kosolti kansainvälistä kokemusta lisää, kun Helsinki Seagullsin kanssa kolmivuotisen sopimuksen solminut Susijengin kapteeni Shawn Huff, 35, kirmaa kotimaan pääsarjakentille ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen.

22.1.2019 12:37 Korisliiga

Joulukuun pelaaja Tyrell Nelson luottaa ahkeruuteen: "Aina kun lepään, joku toinen tekee töitä"

Kotkassa vaadittiin aikaa ennen kuin peli alkoi sujua.

5.1.2018 21:25 Haastattelu

Syöttötilaston kärkeen noussut Teemu Rannikko: ”Pitää vain tietää kenelle pallo pelataan”

Kotimaisessa pääsarjakoripallossa tehtiin loppiaisaattoiltana 2018 historiaa, kun ensimmäistä kauttaan Salon Vilppaassa pelaava Turun NMKY:n kasvatti ja kaksinkertainen Suomen mestari Teemu Rannikko, 37, nousi Korisliigan kaikkien aikojen syöttötilaston kärkeen. Rannikko on jakanut yhdeksänvuotisella liigaurallaan nyt hurjat 2287 syöttöä.

Näytä lisää vastaavia