Lundbergin Tanska on Susijengille erilainen haaste

25.2.2024 11:38 Vaikka Tanskaa ei laajalti tunnetakaan koripallomaana, aloitti joukkue EM-karsintaurakkansa kirivoitolla ennakkosuosikki Georgiaa vastaan kotonaan Århusissa. Tanska kävi jo edellisissä EM-karsinnoissa yhden korin päässä EM-kisoista ja hakee nyt Euroliiga-tähtensä Gabriel Lundbergin johdolla ensimmäistä EM-kisapaikkaa 70 vuoteen.

Iffe Lundberg oli Tanskan avaintekijä kotivoitossa Georgiasta. Kuva: FIBA Europe.

Vaikka koripallo toki on ennen kaikkea joukkuepeli, Tanskan menestys pohjautuu voimakkaasti sen ykköstähden, NBA:ssakin käyneen Gabriel ”Iffe” Lundbergin yksilölliseen osaamiseen.

Lassi Tuovin komennossa Italian Serie A:n ja Euroliigan Virtus Bolognassa pelaava Lundberg on Tanskan kaikki kaikessa 1-1-ratkaisuineen ja palloskriineineen. Yksin tällä kaudella Lundberg on voittanut viime sekuntien heitoillaan puolenkymmentä ottelua Virtukselle.

- Lundberg on Tanskan joukkueessa ehdoton tähti ja vaarallisin yksittäinen pelaaja, mutta Lassi (Tuovi) tuntee Virtuksesta vietetyn kauden myötä Lundbergin läpikotaisin ja meillä on käytössämme siltä pohjalta erinomainen scouttiraportti hänestä, Susijengin valmentaja Teemu Rannikko hymyilee.

Perjantain ottelussa Georgia puristi Lundbergin elintilan ahtaalle ja pistetykki upotti lopulta kuudestatoista pelitilanneheitostaan vain viisi sisään. Toisaalta Lundberg säkitti kaikki kahdeksan vapaaheittoaan ja jakoi seitsemän koriin johtanutta syöttöä erityisesti toisen puoliajan loppukirissä.

- Kävikö siinä sitten niin, että Georgia keskittyi lopulta liikaa Lundbergiin, kun Tanskalla on muutenkin joukkueessa aika hyviä pelaajia, miettii Rannikko.

- Isot miehet Kevin Larsen ja Jonas Zohore ovat pelanneet pitkään ammattilaisina ja Mestareiden Liigaa pelaava Bakken Bears on Tanskan maajoukkuepelaajille vähän kuin toinen koti seurajoukkuetasolla. Tanska on pelannut pitkään yhdessä ja he tulevat maanantain otteluun voittavana joukkueena ja hyvällä itseluottamuksella.

Viime perjantaina Belgradissa Susijengillä oli vastassa hallitseva MM-hopeamitalisti Serbia, joka varmisti voiton saumattomalla joukkuepelillä, pelikovuudella ja yksilötaidoillaan. Tanskan pelitapa on puolestaan merkittävästi villimpi ja vapaampi, mikä tuottaa Susijengille erilaisen haasteen.

- Tanska pelaa hyvin energistä, taistelevaa koripalloa. He ryntäävät lujaa irtopalloihin ja heidän avainpelaajillaan on vapaus ratkaista. Vaikka Georgialla oli perjantaina kokoylivoima, Tanska haki viisitoista hyökkäyslevypalloa, mikä lopulta ottelun ratkaisikin, Rannikko jatkaa.

Vaikka Lundberg tuleekin olemaan maanantain ottelussa kentän vaarallisin ja meritoitunein pelaaja ja Tanskalla on voiton tuoma itseluottamus matkassaan, Rannikko arvioi, että perusasioihin keskittyminen on voiton avain.

- Jos puolustuksemme on maanantaina samalla tasolla kuin se oli ensimmäiset 25 minuuttia Serbiaa vastaan ja saamme puolustuslevypallot talteen, olemme jo ihan hyvissä asemissa. Tietenkin voiton kannalta olisi myös suotavaa, että vapaat kolmoset menisivät sillä tasolla sisään kuin ne kotikentällä yleensä menevät.

Coach Rannikon tärpit: seuraa heitä

 • Gabriel ”Iffe” Lundberg (193 cm/29 v): ”Euroliigan parhaita 1-1-pelaajia. Yksilötasolla tämän Euroliiga-kauden ehkä paras viime hetkien ratkaisija, joka pystyy kääntämään otteluita yksin joukkueensa voitoksi. Osaa myös syöttää palloa hyvin ja puskee palloa tehokkaasti eteenpäin.”b
 • Kevin Larsen (208/30): ”Isoja minuutteja Tanskan paidassa pelaava kokenut iso mies. Hyvä kolmen pisteen heittäjä, jolla on myös vaikuttava liikearsenaali korin alla. Käyttää taitavasti kokoaan hyödykseen.”
 • Gustav Knudsen (203/20): ”Bakken Bearsin nuoria kantavia voimia. Erittäin urheilullinen kolmospaikan pelaaja, joka on parhaimmillaan päästessään juoksemaan avoimella kentällä ja hyökkäyslevypallopelaamisessa. Tästä nimestä varmasti kuullaan vielä.”

Historian valossa: Suomi ja Tanska

Suomi ja Tanska ovat maajoukkuehistoriansa aikana pelanneet yhteensä 35 keskinäistä ottelua, joista Suomi on voittanut 29.

Viimeiset viisi kohtaamista:

 • 4.8.2021 Susijengi – Tanska 79-59 @ Helsinki
 • 3.8.2021 Susijengi – Tanska 68-72 @ Helsinki
 • 23.7.2011 Susijengi – Tanska 93-67 @ PM-kisat, Sundsvall (Ruotsi)
 • 3.8.2006 Suomi – Tanska 86-68 @ PM-kisat, Tampere
 • 29.8.2005 Tanska – Suomi 71-87 @ Aarhus, Tanska

Susijengi ja Tanska kohtaavat Espoo Metro Areenalla maanantaina 26.2. klo 18.30 alkaen. Liput otteluun myynnissä täällä.

Tanska helmikuun EM-karsintaikkunassa

#

Nimi

Pituus

Syntynyt

Seura

0

Bakary DIBBA

201

2001

Karlsruhe Lions (GER)

1

Gabriel LUNDBERG

193

1994

Virtus Bologna (ITA)

3

Sylvester BERG

201

1998

Bakken Bears (DAN)

4

Sebastian ÅRIS

188

1995

Leyma Coruña (ESP)

5

Adam HEEDE-ANDERSEN

187

1996

Vaerlose (DAN)

6

Jonas ZOHORE

210

1991

BC Balkan (BUL)

8

Darko JUKIC

198

1990

Bakken Bears (DAN)

10

Frederik Drejer ERICHSEN

206

2006

Bakken Bears (DAN)

11

Mads Bonde STÜRUP

199

1997

Gipuzkoa (ESP)

13

Kevin LARSEN

208

1993

Estudiantes (ESP)

18

Gustav KNUDSEN

203

2003

Bakken Bears (DAN)

41

Morten BÜLOW

200

1999

Randers Cimbria (DAN)

71

Jonathan KLUSSMANN

188

2002

CCP La Roda (ESP)

77

Tobias JENSEN

197

2004

BBU’01 Ulm (GER)

 • Päävalmentaja Allan FOSS
 • Valmentaja Michael BREE
 • Valmentaja Jeffrey FAWME
 
2.3.2024 10:19 Susijengi

Susijengi säilytti 20. sijan FIBA:n maailmanrankingissa

Helmikuun EM-karsintaikkunassa yhden voiton ja yhden tappion kerännyt Susijengi on säilyttänyt viime syyskuussa saavuttamansa ennätyssijan FIBA:n miesten maailmanrankingissa. Susijengi jatkaa maailmanrankingin 20. sijalla Euroopan 13. korkeimmalle rankattuna miesten maajoukkueena.

27.2.2024 11:07 Susijengi

Toijala komensi Viron historialliseen voittoon

Viidettä vuottaan Viron miesten maajoukkuetta komentava Jukka Toijala luotsasi joukkueensa kenties sen koripallohistorian makeimpaan voittoon, kun Viro peittosi maanantai-illan EM-karsintaottelussa Tallinnassa Liettuan. Voitto oli Viron koripallon historian ensimmäinen voitto Liettuasta miesten maajoukkuetasolla.

26.2.2024 21:27 Susijengi

Susijengi löysi taisteluilmeensä, nousi 17 pisteen takaa avausvoittoon EM-karsinnoissa

EM-karsintansa kotivoitolla Georgiasta avannut Tanska saapui maanantaina Espoo Metro Areenalle täynnä tulta ja tappuraa, upotti avauspuoliskolla liki kaiken mahdollisen ja karkasi 17 pisteen vierasjohtoon. Susijengi palasi kuitenkin pitkän tauon jälkeen perusasioihin ja säntäsi kollektiivisella esityksellä 5339-päisen kotikatsomon riemuksi 89–85 (42–58) -voittoon.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

25.2.2024 20:54 Susijengi

Susijengi ja Tanska nimesivät tusinansa maanantain otteluun

Susijengi ja Tanska ovat nimenneet pelaajansa maanantai-illan EM-karsintaotteluun. Susijengin kokoonpanoon nousee Saksan Bundesliigan Tigers Tübingenia edustava Aatu Kivimäki. Ottelu pelataan maanantaina klo 18.30 Espoo Metro Areenalla.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

23.2.2024 23:47 Susijengi

Susijengi säikytteli MM-hopeamitalisti Serbiaa, mustat hetket veivät yllätyssaumat

Susijengin aloitusviisikko Elias Valtosen johdolla aiheutti kauhunhetkiä hallitsevalle MM-hopeamitalisti Serbialle sen kotiareenalla Belgradissa perjantai-illan EM-karsinta-avauksessa. Serbian kokoylivoima ja Susijengin pallonmenetykset ja kylmä heittoilta kohosivat lopulta ratkaiseviksi tekijöiksi, kun Serbia ampaisi yhdeksän pisteen takaa 77–61 (36–34) -voittoon.

23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

22.2.2024 22:39 Susijengi

Susijengi ja Serbia nimesivät kokoonpanonsa perjantain otteluun

Susijengi ja Serbia ovat valinneet miehistönsä perjantai-iltana Belgradissa pelattavaan EM-karsinta-avaukseen. Susijengistä debyyttinsä arvokisakarsintaottelussa tekevät Luukas Vaara ja Jacob Grandison.

22.2.2024 10:55 Susijengi

MM-hopeamitalisti Serbia suursuosikkina perjantai-illan otteluun

Susijengillä on perjantai-iltana Belgradissa edessään maailmanluokan koitos, kun se haastaa EM-karsintojen avausottelussa hallitsevan MM-hopeamitalistin Serbian. Hanno Möttölän mukaan Serbia ei tee sirkustemppuja, vaan luottaa kurinalaisuuteen, kärsivällisyyteen ja kykyynsä taivuttaa vastustajat tahtoonsa pitkällä tähtäimellä.

Näytä lisää vastaavia