Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

24.2.2024 12:34 Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

Remu Raitanen esiintyi edukseen perjantai-iltana Belgradissa. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Vielä kolmannen jakson puolivälin krouvin häämöttäessä Susijengi näytti virittelevän vuosikymmenen yllätystä, kun se johti Sebiaa sähäkällä, ennakkoluulottomalla pelillään Serbiaa pistein 39–48.

Seuraavan yhdeksän minuutin aikana Serbia kuitenkin tiivisti joukkuepuolustustaan, pakotti suomalaisvieraansa pallonmenetyksiin toisensa perään ja juoksi kuin liukuhihnalta nopeita vastahyökkäyksiä toiseen päähän. Kun samaan aikaan Susijengin kaukoheittopeli kylmeni, kiskaisi Serbia yhdeksän minuutin jakson murskaavasti 28–3.

- Me pelattiin eka puolisko ja kolmannen jakson alku juuri niin kuin treenattiin ja pystyttiin pitämään peli meidän hallinnassamme. Sen jälkeen tapahtui jotain, jonka vuoksi Serbia onnistui omalla puolustuksellaan aiheuttamaan meille hirveän kiireen. Pallonmenetykset oli myrkkyä meille ja Serbia pääsi niistä juoksemaan kenttää niin kuin tahtoi, Raitanen analysoi.

Vaikka Serbialla oli selkeä kokoylivoima puolellaan, Susijengin iso kalusto Raitasesta Alexander Madseniin ja Mikael Jantusesta Daniel Dolenciin pysyi varsin hyvin serbikolossien kyydissä mukana. Haaste oli kuitenkin maailmantasoa ja ison pään sudet joutuivat kukin venymään äärimmilleen pykälää isompia ja kokeneempia serbejä vastaan.

- Joukkuepuolustus on kollektiivinen effortti. Jos me lähdetään isoina pelaajina puolustamaan vastustajan isoja pelkästään yhdellä yhtä vastaan, se ei ole paras mahdollinen asetelma. Mutta kun puolustetaan viidellä viittä vastaan ja jokainen täyttää roolinsa, jälki on sellaista kuin se ekat 24 minuuttia oli, jatkaa Raitanen.

Vaikeuskerrointa jyrkensi se, että painimatsissaan isoja serbejä vastaan Alexander Madsen ja Elias Valtonen joutuivat viiden virheen myötä ottelusta sivuun, Raitanen keräsi neljä virhettä ja Daniel Dolencille vihellettiin kahden ja puolen minuutin vaihdon aikana kolme virhettä.

- Aika vaihteleva linja oli. Välillä vihellettiin pikku läpsyt, välillä sai pelata tosi kovaakin. On kuitenkin pelaajan tehtävä mukautua linjaan. Serbiaa vastaan on pakko pelata heidän intensiteetillään ja fyysisyydellään eikä pelätä virheiden ottamista.

”Tanska on tosi erilainen joukkue kuin Serbia”

Raitanen veti susipaidan ensimmäistä kertaa ylleen miesten maaottelussa kesällä 2020 ja on nelivuotisella Susijengi-urallaan pelannut 21 miesten maaottelua.

Arvokisakarsinnoissa Raitanen kohosi susirotaatioon ensimmäisen kerran kesällä 2022 ja vuosi sitten hän upotti kaksi tärkeää kolmosta, kun Susijengi haki kahden pisteen vierasvoiton Israelista. Eilen Raitasen Belgradissa kellottamat 21 minuuttia ovat hänen uransa selkeästi korkein saldo karsintapelissä.

- Olihan tämä varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla. Ei kovin usein pääse pelaamaan tuollaiseen halliin ja tunnelmaan tuon tason joukkuetta vastaan. Olihan se aikamoista, kun mennään puolitoista tuntia ennen matsin alkua vetämään alkulämmittelyä ja Serbian fanit viheltää niin, että korvat menee lukkoon.

Susijengissä Raitanen pelaa omassa tutussa roolissaan pelin levittäjänä, joka laittaa hanakasti kolmosia ilmaan ja ryntää rohkeasti hyökkäyslevypalloihin. Seurajoukkueurallaan toista kauttaan Espanjassa pelaava kevään 2022 Korisliigan MVP keräsi eilen kahdeksan pistettä pääosin Euroliiga-pelaajista koostuvan Serbian eturiviä vastaan.

- Joukkuekaverit ja valmentajat rohkaisevat heittämään aina, kun on vapaa paikka. Se on aika selkeä rooli, jota on helppo toteuttaa. Ja itseluottamus on kohdillaan, kun joukkue sanoo, että antaa mennä vaan.

Raitanen ja muu Susijengin miehistö palaa tänään Belgradista kohti Helsinkiä, jossa se aloittaa valmistautumisensa maanantai-illan vastustajaa Tanskaa vastaan. Espoo Metro Areenalle on tulossa yllätyskelpoinen joukkue, joka haki ykköstähtensä Gabriel ”Iffe” Lundbergin johdolla vakuuttavan vierasvoiton Georgiasta oltuaan kotikentällään Århusissa ensin 13 pistettä tappiolla.

- Tanska veti aika kovan kotivoiton heti kättelyssä. Tanska on tosi erilainen joukkue kuin Serbia ja meidän pitää olla huolellisia ja tilanteen tasalla. Toivottavasti meillä on täysi halli ja kotiyleisö tukena, kun haetaan ekaa voittoa näistä karsinnoista, Raitanen päättää.

Susijengi ja Tanska kohtaavat Espoo Metro Areenalla maanantaina 26.2. klo 18.30 alkaen. Liput otteluun myynnissä täällä.

Henkilöt

 
26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

28.11.2020 10:50 Susijengi

Jamar Wilson: “Ihmisille tilaisuus saada ajatukset hetkeksi pois arjesta”

Susijengin kulmakiviin EM-kisakesästä 2015 asti lukeutunut Jamar Wilson, 36, on haastavan vuoden päätteeksi vertymässä verrattain hyvään pelikuntoon. ”Jammun” pelinrakennus- ja korintekokyky nousevat arvoon arvaamattomaan, kun Georgia ja Serbia asettuvat Susijengiä vastaan Espoo Metro Areenan EM-karsintakuplaan.

26.11.2020 10:34 Susijengi

Elias Valtonen: ”Näitä matseja varten on pitkään treenattu”

Elias Valtosen, 21, ensiesiintymisestä Susijengi-ympyröissä on kohta jo kaksi vuotta, mutta virallista arvokisa- tai arvokisakarsintaottelua ei Euran Veivin kasvatti ole vielä ansioluetteloonsa kirjannut. Viime kesän Viro-otteluissa taitojaan väläytelleen Valtosen katse onkin nyt tiiviisti EM-karsintojen Georgia- ja Serbia-mittelöissä.

25.11.2020 10:45 Susijengi

Max Besselink: ”Olin tosi yllättynyt maajoukkuekutsusta”

Yksi kesä voi tehdä ihmeitä. Saatuaan kutsun ensimmäiseen Susijengin Open Gym -leiritykseensä kesällä 2020 Max Besselink päätti tunnustella, olisiko hänestä harjoittelemaan maan parhaiden pelaajien kanssa. Kesä jälkeen Besselink otti evoluutioloikan pelaajana, löi läpi Korisliigassa ja ansaitsi kutsun Susijengin EM-karsintaleiritykseen.

24.11.2020 12:00 Susijengi

Matti Nuutinen: ”Pidetään huoli, että vastustaja saa tehdä ylitöitä”

Susijengi lähtee marraskuun EM-karsintakuplaan Georgian ja Serbian jättikokoisia joukkueita vastaan tutusta pienen ja aggressiivisen joukkueen asemasta. Susijengin puolustuksen monitoimikoneeksi vuosien varrella kasvanut Matti Nuutinen, 30, uskoo omiensa kykyyn tehdä EM-karsintavastustajien elämä hankalaksi.

18.9.2012 EM-karsinnat

Valmentajalegenda Tuominen: ”Nykymaajoukkueen pelaamista mielettömän kiva katsoa”

Suomen miesten maajoukkuetta mm. vuoden 1964 Tokion olympialaisissa sekä vuoden 1967 EM-kotikisoissa valmentanut Kalevi Tuominen, 85, on yli 40 vuoden ajan ollut miesten maajoukkuehistorian voittoisin päävalmentaja. Viikko sitten tiistaina valmentajalegenda seurasi hyvillään, kuinka ”Susijengin” tämän päivän päävalmentaja Henrik Dettmann kiilasi hänen rinnalleen voittotilastossa.

18.9.2012 EM-karsinnat

Henrik Dettmann: ”MM-kisat ja olympiakarsinnat ovat täysin mahdolliset”

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmannin johtamat joukot saavuttivat toisen peräkkäisen EM-kisapaikkansa viime viikolla päättyneistä EM-karsinnoista. Lisäksi Dettmann nousi Kalevi ”Kallu” Tuomisen rinnalle Suomen kaikkien aikojen voitokkaimmaksi maajoukkuevalmentajaksi. Dettmannin, 54, katse on kuitenkin jo tulevaisuudessa ja kovenevissa tavoitteissa.

9.8.2011 EM-karsinnat

Shawn Huff luottavaisena Unkari-otteluun

Kahden viikon takainen Pohjoismaiden mestaruus oli hyvä alkusoitto, mutta vasta viime viikon vierasvoitto Saksasta oli tulikoe, joka antaa hyviä merkkejä Suomen kisakunnosta. Näin miettii miesten maajoukkueen luottolaituri Shawn Huff, 27, joka uskoo Suomen aloittavan tiivistahtisen EM-karsinnat perjantaina vierasvoitolla Unkarista.

6.8.2011 14:05 EM-karsinnat

Koponen Saksa-voitosta: ”Osoitus osaamisestamme”

Suomen korismaajoukkueen tähtitakamies Petteri Koposen äänessä ei ole havaittavissa tyytyväisyydentunnetta, kun hän ruotii perjantaina saavutettua maaotteluvoittoa Saksasta. Ei siitäkään huolimatta, että MM-kisakävijä Saksan kaataminen on Suomelle harvinaista herkkua. Koposen ja kumppaneiden katse on – ja on ollut koko ajan – tukevasti ensi perjantaina käynnistyvissä EM-karsinnoissa.

Näytä lisää vastaavia