Lauri Markkanen: ”Siistiä tuoda Susijengi Jyväskylään”

18.8.2022 10:48 Lauri Markkanen on koripallouransa aikana kokenut monenlaista, mutta torstai-ilta tulee olemaan hänellekin merkkipaalu. Susijengin syömähammas saa tänään ensimmäistä kertaa urallaan vetää Suomi-paidan ylleen kotikaupungissaan.

Lauri Markkanen ja Susijengi kohtaavat tänään Ukrainan Jyväskylän LähiTapiola Areenalla. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Markkanen pelasi keskikesällä ensimmäisen maaottelunsa neljään vuoteen Susijengin kohdatessa MM-karsintaottelussa Ruotsin. Kotiyleisön eteen juokseminen pitkäksi venyneen tauon jälkeen toi kokeneellekin pelaajalle perhosia vatsaan ja kyyneliä silmiin.

Torstai-illan tapahtumia ei ole vielä kirjoitettu Suomi-koriksen historiankirjoihin, mutta odotettavissa on, että yleisön reaktio nostaa Markkasen ihon jälleen kananlihalle.

- Ihan älyttömän siistiä tuoda Susijengi Jyväskylään. Onhan tätä ajatusta Jyväskylässä pelattavasta maaottelusta heitelty ilmaan jo jonkun vuoden ajan ja nyt se viimein tapahtuu, Lauri hymyilee.

- Tää kaupunki on merkinnyt mulle ihan valtavan paljon, ja mä näen tämän ottelun mahdollisuutena antaa takaisin yhteisölle. Siellä on tosi paljon tuttuja katsomossa ja toivottavasti myös jokunen juniori, joita mä oon innostanut tämän lajin pariin.

Edellisen kerran Suomen miesten maajoukkue pelasi Jyväskylässä marraskuussa 1988, jolloin kotijoukkue taipui Neuvostoliitolle kahdella pisteellä. Jokin silta rakentuu siinäkin, että tuossa ottelussa Suomi-paitaan pukeutui isä-Pekka Markkanen.

- Onhan siitä kotona puhuttu, että tässä vähän niin kuin ympyrä sulkeutuu. Silloin 34 vuotta sitten tuli takkiin, mutta siitä lähdetään, että illan matsi voitetaan. Ehkä sitten seuraavaan Jyväskylässä pelattavaan maaotteluun ei tuu niin pitkää taukoa, Lauri naurahtaa.

Jyväskylä, koripallokaupunki

Lauri Markkanen näki päivänvalon 22. toukokuuta 1997 Vantaalla, mutta käytännössä Markkasen perheen veljessarjan kuopus eli lapsuutensa ja nuoruutensa Jyväskylässä.

- Jyväskylän Monitoimitalolla on tietysti tullut vietettyä tosi paljon aikaa junnuvuosina, kun edustin HoNsUa ja BC Jyväskylää. Sitten tietysti Säynätsalo, Äänekoski, nämä kaikki pienemmät paikkakunnat lähellä, kaikkien salit on koluttu junnuvuosien peleissä moneen kertaan. Jäähallissa pelaaminen on mulle ihan uusi kokemus, hän kertoo.

- Sitten tietenkin kesällä pelattiin katukorista Monnarin (monitoimitalo) kentällä. Siellä kului pitkät päivät kavereiden kanssa. Välillä haettiin evästä lähikaupasta ja sitten jatkettiin taas.

Urheilun saralla Jyväskylä tunnetaan Suomessa paitsi Matti Nykäsen kotipitäjänä, myös ralli- ja jääkiekkokaupunkina – Jypinkylänä – eikä sovi unohtaa Kirittärien kiitoa naisten Superpesiksessä. Lauri kuitenkin vannoo, että koripallolla on omat vannoutuneet ystävänsä kaupungissa.

- Ei mulla koskaan oo ollut ongelmia löytää koriksesta innostuneita kavereita. Ihan samalla tavalla täällä on seurattu Susijengiä ja Korisliigaa ja NBA:ta kuin missä tahansa muuallakin. Kun tänne kesäisin tulee, aina ihmiset tahtoo koriksesta jutella, eli kai tässä tasainen kulttuurinmuutos on meneillään.

Markkanen uskoo myös Jyväskylän tulevaisuuteen koripallokaupunkina. Markkasen esimerkki on kasvattanut juniorikoripalloilijoiden määrää kaupungissa jo joidenkin vuosien ajan. Myös kaupungilla vietetty paripäiväinen osoittaa, että Susijengi aiheuttaa kuhinaa.

- Mun kuuleman perusteella koris on täällä nousussa. Lisää pelaajia vaan seuroihin ja sitä kautta junnumaajoukkueisiin ja toivottavasti joskus nähdään jyväskyläläinen joukkue Korisliigoissakin, Lauri jatkaa.

- Pari vuotta sitten Hippokselle valmistui ihan uusi katukoriskenttä, joka on nyt muuttanut Valorinteelle. Siellä toivottavasti pelaa tänäkin kesänä tulevaisuuden susijengiläisiä ja susileidejä.

Susijengi ja Ukraina kohtaavat Jyväskylän LähiTapiola Areenalla torstaina 18.8. klo 18.30. Ottelu televisioidaan suorana JIM-kanavalla ja Ruutu-palvelussa.

Henkilöt

 
30.8.2023 09:13 Susijengi

Kapteeni Salin: ”Meillä on aseita voittaa pelejä tässä turnauksessa”

Susijengin pitkäaikainen luottopelaaja Sasu Salin, 32, on päätynyt vastuulliseen asemaan joukkueen kapteenin ominaisuudessa sen ensimmäisenä MM-kisakesänä yhdeksään vuoteen. Vaikean MM-alkulohkon jälkeen kapteeni uskoo, että Susijengillä on kaikki aseet kääntää kurssinsa ja päättää turnauksen alemman jatkosarjan ottelut voitokseen.

28.8.2023 14:05 Susijengi

Elias Valtonen 50. maaottelussaan: ”Kokemusta tulee vain pelaamalla”

Vuosituhannen taitteessa syntyneistä Susijengin pelaajista Mikael Jantunen saavutti 50 maaottelun rajapyykin sunnuntaina Japania vastaan. Saksa-ottelussa vuorossa on Elias Valtonen, 24, joka Jantusen tavoin on nuoresta iästään huolimatta paaluttanut paikkansa Susijengin avainmiehistöön jo varhain.

27.8.2023 07:00 Susijengi

Mikael Jantunen 50. maaottelussaan: ”Nimenomaan nämä pelit kasvattavat”

Susijengin avainkalustoon pidemmän aikaa kuulunut Mikael Jantunen, 23, sai perjantaina ensituntumaa MM-kisojen tasosta ottelussa olympiapronssimitalisti Australiaa vastaan. Uransa 50. miesten maaottelun sunnuntaina pelaava Jantunen muistuttaa, mikä merkitys otteluilla maailman kovimpia maita vastaan on kehityksen kannalta.

26.8.2023 07:41 Susijengi

Susijengin valmentaja Sean Sheldon: ”Tämä on ollut uskomaton kokemus”

Susijengin valmennusjohtoon heinäkuussa liittynyt Utah Jazzin apuvalmentaja Sean Sheldon, 30, kertoi Utah Jazzin Roundball Roundup -podcastin tuoreimmassa jaksosta kesästään valmentajana Suomessa. Sheldon kuvailee Susijengin kanssa viettämäänsä aikaa uskomattomaksi kokemukseksi.

24.8.2023 16:04 Susijengi

Lauri Markkanen MM-avauksesta: ”Pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan”

Elämänsä ensimmäisiin MM-kisoihin valmistautuva Susijengin syömähammas Lauri Markkanen, 26, oli MM-avauksen aattona tyyni, leppoisa ja määrätietoinen. Australia tarjoaa perjantaina Susijengille maailmanluokan haasteen, mutta Markkanen luottaa omaan joukkueeseensa ja sen hyvään, tuttuun perustekemiseen.

23.8.2023 08:15 Susijengi

Edon Maxhuni: ”On meistä itsestä kiinni, miten pärjätään tässä turnauksessa”

Pelinrakentajansa Edon Maxhunin, 25, mukaan Susijengi haki vuoden takaisissa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa ”positiivista kiukkua” joukkueeseen kohdistuneista epäilyistä ja päättikin kisansa parhaaseen tulokseen yli 50 vuoteen. Sama näyttämisen halu toimii Susijengin johtotähtenä myös perjantaina käynnistyvissä Aasian MM-kisoissa.

19.8.2023 14:05 Susijengi

Päävalmentaja Lassi Tuovi MM-kisojen kynnyksellä: ”Mennään ja nautitaan!”

Kauan odotettu hetki on viimein käsillä ja Susijengi valmis nousemaan MM-kisakoneeseen pitkälle lennolle kohti Aasian MM-kisoja. Päävalmentaja Lassi Tuovin mukaan viime viikot antoivat lupaavia signaaleja Susijengin iskukyvystä ja joukkue lähtee Okinawalle nöyränä, mutta itsevarmana.

9.8.2023 09:01 Susijengi

Ilari Seppälä: ”Haemme hallittua kaaosta!”

Kun Susijengi kukisti perjantaina Tampereen Nokia Areenan ennätysyleisön edessä Liettuan, pyöritti joukkueen hyökkäystä ennennäkemättömässä kunnossa viilettänyt Ilari Seppälä. Susijengin avainpelaajien joukkoon itsensä viime vuosina pelannut Seppälä uskoo olevansa tänä päivänä koripalloilijana parempi kuin koskaan.

7.8.2023 10:18 Susijengi

Elias Valtonen: ”Annetaan keskiviikkona yleisölle kunnon show”

Susijengien luottopelaajien joukkoon viime vuosina murtautuneelle Elias Valtoselle, 24, viime pelikausi oli haastava, mutta opettavainen. Satakuntalaislähtöinen Valtonen uskoo voivansa valjastaa pitkän kauden kokemukset käyttöönsä MM-kisakesän aikana ja kasvavansa entistäkin merkittävämpään rooliin Susijengissä.

5.8.2023 10:58 Susijengi

Lauri Markkanen: ”Mikäs sen makeampaa kuin voittaa tuollaisen yleisön edessä”

Susijengin syömähammas Lauri Markkanen käynnisti kesänsä 24 pisteen henkilökohtaisella potilla hurmosvoitossa Liettuaa vastaan. Markkanen löysi omasta pelistään vielä runsaasti parantamisen varaa, mutta kehui vuolaasti sekä joukkuetovereitaan että Tampereen Nokia Areenan 13 054 -päistä ennätysyleisöä.

4.8.2023 10:17 Susijengi

Miro Little: ”Tampere on koriskaupunki!”

Pitkiä perinteitä jatketaan taas perjantai-iltana, kun Susijengi juoksee saalistamaan kesän avausotteluunsa Tampereen Delfin Basket -turnausyleisön edessä. Joukkueen pirkkalaispelinrakentaja Miro Little, 19, lupaa, että Susijengi tarjoaa kotikaupunkinsa yleisölle kunnon show’n.

1.8.2023 10:50 Susijengi

Alexander Madsen: ”Tavoitteena uran parhaat kisat ja uran paras kausi”

Nousujohteinen kolmivuotinen Latviassa, syyskesän 2022 menestyksekkäät EM-kisat ja erinomainen syksy AEK Ateenassa ovat osoittaneet, että Alexander Madsen, 208 cm ja 28 v., kuuluu koripalloilijana Euroopan kärkitasolle. ”Mädi” uskoo, että alkaneen MM-kisakesän aikana hän pystyy ottamaan vielä suuremman harppauksen huippuaan koripalloilijana.

31.7.2023 14:50 Susijengi

Henri Kantonen: ”Mulla on edelleen paljon ulosmittaamatonta potentiaalia”

ToPo Juniorien kasvatti Henri Kantonen, 25, kohosi vuosi sitten polvivamman ikeestä Susijengin EM-kisajoukkueeseen ja loisti parrasvaloissa neljännesvälierävoitossa Kroatiasta. Kantonen kantoi EM-kisoista ammennetun itseluottamuksen Karhu Basketin paitaan Korisliigaan ja FIBA Europe Cupiin ja on nyt valmis ottamaan seuraavan askeleen urallaan.

28.7.2023 11:51 Susijengi

Kesäliigakokemuksen vahvistama Mikael Jantunen: ”Kaikki mahdollisuudet on käytettävä”

Susijengin avainpelaajiin jo viiden vuoden ajan kuulunut Mikael Jantunen, 23, on kehittynyt viime vuosina harppauksin. Uutta roolia korintekijänä ottanut Jantunen väläytteli ratkaisuvalmiuttaan kesällä NBA:n kesäliigassa, jota hän piti silmiä avaavana kokemuksena. Jantunen uskoo, että niin hänen kuin Susijenginkin parhaat ajat ovat vielä edessä.

27.7.2023 12:23 Susijengi

Alex Murphy: ”Olen hyvässä paikassa koripalloilijana”

Syyskesällä 2022 Alex Murphy katsoi riemuissaan ja haikeana Susijengin menestyksekästä taivalta Prahan ja Berliinin EM-kisoissa. Heti kisojen jälkeen Murphy kävi Henrik Dettmannin kanssa pitkän keskustelun, jonka seurauksena hän on sitoutunut Susijengiin vahvemmin kuin koskaan ja odottaa MM-kisakesältä 2023 suuria.

26.7.2023 13:25 Susijengi

Olivier Nkamhoua: “Tässä saattaa olla edessä sellainen pätkä, että ollaan aika kova jengi”

Suomalainen koripalloyleisö sai kesän 2022 aikana esimakua siitä, mitä Olivier Nkamhoua voi Susijengiin tuoda. Viime kaudet Tennesseetä Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ssa edustanut 203-senttinen Helsingin NMKY:n kasvatti uskoo, että Susijengillä on mahdollisuudet yltää seuraavien vuosien aikana ennennäkemättömiin korkeuksiin.

5.7.2023 10:34 Susijengi

Lassi Tuovi kesäliigapestistä Utahiin: ”Tämä on meille valtavan hieno mahdollisuus”

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi on urakoinut viikon päivät NBA-joukkue Utah Jazzin kesäliigajoukkueen valmennusjohdossa vierailevan valmentajan ominaisuudessa. Utahilaismedialle esitelty Tuovi keskusteli lehdistötilaisuudessaan muun muassa koripallon kehityksestä Suomessa, Lauri Markkasesta sekä Susijengin ja Utah Jazzin yhteistyöstä.

30.6.2023 15:58 Susijengi

Pettymyksistä huolimatta Sasu Salinin kauteen mahtui paljon hyvää

Sasu Salin, 32, pelasi jälleen vahvan kauden espanjalaisjoukkue Teneriffan riveissä. Vaikka kauteen mahtui kirveleviä tappiota, niin kokonaisanti oli plusmerkkinen.

30.6.2023 11:15 Susijengi

Dettmann Rising Stars -leirityksestä: ”Lupaavalta näyttää”

Suomen Koripalloliiton valmennuksenjohtaja Henrik Dettmann seurasi Susijengi Rising Stars -leirityksen harjoitukset ja pelit paraatipaikaltaan kentän laidalta. Dettmann kertoo pitäneensä näkemästään ja toteaa leirityksen antaneen hyviä signaaleja Susijengin kesästä ja lähitulevaisuudesta. Myös ottelu MM-kisaisäntä Filippiinejä vastaan synnytti ajatuksia.

28.6.2023 10:35 Susijengi

Joel Mäntynen: ”Korintekeminen on mun isoin vahvuus”

Vaikka Joel Mäntynen, 21, onkin tehnyt itsestään nimeä ennen kaikkea pisteidentekijänä, hän yllätti jopa itsensä kohotessaan viime kaudella Korisliigan parhaiden pistemiesten kategoriaan. Puhjettuaan kukkaan pääsarjatasolla Mäntynen hakee nyt uralleen seuraavaa nostetta. Susijengi Rising Stars -leiritys palvelee tässä kokonaisuudessa useampaa tarkoitusta.

Näytä lisää vastaavia