Lauri Markkanen seitsemännen kerran vuoden koripalloilija

8.1.2024 11:55 NBA:n hallitseva vuoden kehittynein pelaaja, Susijengin jyväskyläläislähtöinen johtotähti Lauri Markkanen, 26, on jo seitsemännen perättäisen kerran vuoden koripalloilija Suomen urheilutoimittajien vuosiäänestyksessä. Markkanen on nyt kautta aikain toiseksi eniten vuoden koripalloilijan nimityksiä saalistanut suomalainen.

Lauri Markkasen putki vuoden koripalloilijana jatkuu. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Lauri Markkasen vuosi 2023 oli sanalla sanoen historiallinen. Markkanen käynnisti vuotensa helmikuussa juoksemalla NBA:n All Star -otteluun ensimmäisenä suomalaispelaajana kautta aikain, ja vielä aloitusviisikon jäsenenä. Markkanen urakoi Team Giannisin riveissä 13 pistettä ja kaapi seitsemän levypalloa voittoon päättyneessä ottelussa.

Markkanen päätti NBA:n seurajoukkuekauden 2022–23 uransa ylivoimaisesti parhailla henkilökohtaisilla keskiarvoilla kirjattuaan Utah Jazzille 25,6 pistettä, 8,6 levypalloa ja 1,9 syöttöä ottelua kohden erinomaisin heittoprosentein (pelitilanneheitot 49,9%, 3p heitot 39,1%, vapaaheitot 87,5%). Kauden päätteeksi Markkanen äänestettiin selkeällä äänienemmistöllä NBA:n kehittyneimmäksi pelaajaksi.

Huhtikuussa Markkanen astui varusmiespalvelukseen ja aloitti valmistautumisensa Susijengin MM-kisakesää varten. Susijengi saavutti syyskuussa Okinawan MM-kisakentillä Markkasen johdolla kaksi voittoa viidestä pelaamastaan ottelusta ja eteni tulevan kesän olympiakarsintaturnaukseen. Markkanen oli MM-kisojen kolmanneksi kovin koritykki 24,8 pisteellään ottelua kohden.

Puolimatkaansa lähestyvä NBA-kausi 2023-24 on niin ikään alkanut Markkaselta mallikkaasti. Jyväskyläläisen HoNsUn kasvatti on kirjannut Utah Jazzille 23,6 pistettä, 8,4 levypalloa ja 1,6 syöttöä ottelua kohden (pelitilanneheitot 49,4%, 3p heitot 38,5%, vapaaheitot 85,4%). Jazz on tällä hetkellä NBA:n läntisen konferenssin 12. sijalla ja yhden voiton päässä Los Angeles Lakersista mittelössä konferenssin viimeisistä Play In -paikoista.

Lauri Markkanen on nimityksen myötä kaikkien aikojen toiseksi eniten vuoden koripalloilijan nimityksiä saanut pelaaja heti Hanno Möttölän (8 kpl) jälkeen. Markkasella ja Petteri Koposella on kummallakin seitsemän nimitystä vuoden koripalloilijaksi.

Henkilöt

 
13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

12.4.2024 23:53 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusesta ja Tuomas Iisalosta EuroCupin mestareita

Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo pääsivät tuulettamaan EuroCupin voittoa, kun Paris Basketball kaatoi finaalisarjassa Bourg-en-Bressen suoraan kahdessa ottelussa. Jantunen tehtaili finaalissa upeasti 15 pistettä.

10.4.2024 09:13 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball aloitti EuroCupin finaalit voitolla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin mestaruuteen, kun se nappasi avausfinaalista voiton.

8.4.2024 10:19 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni vahvassa iskussa tärkeässä voitossa

Edon Maxhuni oli johdattamassa Le Portelia tärkeään voittoon joukkueen taistellessa pudotuspelipaikasta Ranskassa ja Mikael Jantunen oli niin ikään vahvassa iskussa Paris Basketballin voitossa.

1.4.2024 09:52 Suomalaiset ulkomailla

Susijengiläiset kovassa iskussa europarketeilla

Susijengin pelaajat onnistuivat laajalla rintamalla viikonlopun otteluissa. Edon Maxhuni oli loistovireessä Ranskassa, Alex Murphy oli joukkueensa ykköstykki Espanjassa ja Perttu Blomgren oli käsi kuumana Sloveniassa.

30.3.2024 09:21 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball EuroCupin finaaliin

Paris Basketball raivasi tiensä EuroCupin finaaliin, kun Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon miehistö kaatoi London Lionsin suoraan kahdessa ottelussa. Ranskassa Ilari Seppälä siivitti Saint-Chamondin tärkeään voittoon.

27.3.2024 09:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball aloitti EuroCupin välierät komeasti

Mikael Jantunen oli jälleen hyvässä iskussa, kun Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin finaalipaikkaan. Saksassa Valtteri Mervola auttoi joukkueensa pitämään sarjapaikkansa.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

Näytä lisää vastaavia