Lassi Tuovi ei anna vaikean harjoituskauden vaivata – ”Mietin mieluummin huomista kuin eilistä”

25.9.2020 14:12 Lassi Tuovi aloittaa ensimmäisen kautensa ranskalaisen SIG Strasbourgin päävalmentajana. Maailmalla vallitseva koronapandemia on vaikuttanut myös Strasbourgin valmistautumiskauteen, mutta Tuovi keskittyy mieluummin asioihin joihin voi itse vaikuttaa.

Lassi Tuovi aloittaa ensimmäisen kautensa Strasbourgin päävalmentajana. (Kuva: Ville Vuorinen)

Koronapandemia keskeytti Ranskan liigan maaliskuussa eikä sarjaa pelattu loppuun kesän aikana. Tuovi käytti ajan hyväkseen rakentaessaan tämän vuoden joukkuetta.

- Lähtökohtaisesti valmentajat pyrkivät välttää sattumia ja epätietoisuutta, mutta nyt ne ovat joka päivä läsnä. Se tuo tietenkin oman lisänsä. Keväällä ja kesällä pääsin kuitenkin valmistautumaan hyvin ja keskittymään rekrytointiin huolella, ja tein paljon töitä pelaajarekrytoinnin kanssa, Tuovi kertoo.

Nykytilanne on kuitenkin aiheuttanut vaikeuksia valmistautumiseen. Harjoituspelejä on jouduttu perumaan muun muassa koronaepäilyjen takia ja se on luonnollisesti vaikuttanut joukkueen toimintaan.

- Tässä on tapahtunut kaikenlaista eikä harjoituskausi ole mennyt suunnitelmien mukaan, muttei se ole varmaan mennyt muillakaan. Meiltä peruttiin kahdeksasta harjoitusottelusta neljä, joten valmistautuminen on ollut vähän vajaa.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Pelaajilla oli pitkä tauko epeleistä, mutta Tuovi oli positiivisesti yllättynyt pelaajien tunnollisuudesta pitkän tauon aikana.

- Ensiksi piti ottaa huomioon se, että pelaajilla oli erilainen lähtökohta harjoituskauteen, kun joillakin saattoi olla lähes puolen vuoden tauko peleistä. Moni oli kuitenkin pitänyt kunnostaan tosi hyvää huolta. He olivat motivoituneita pitämään pitkän tauon aikana itsensä kunnossa, kun usein kesälomalla he ottavat vain rennosti. Parketilla oli sitten eri asia ja koripalloon totuttautuminen vie aina hetken.

Vallitsevat olosuhteet ovat iskeneet kovalla kädellä seurojen talouteen ja se on näkynyt myös Strasbourgissa. Kun ennen joukkueeseen hankittiin kokeneita Ranskan maajoukkuepelaajia ja sarjan tähtikategorian taitureita, täksi kaudeksi Tuovi lähti rakentamaan budjetin raameissa nuorekkaampaa, mutta samalla nälkäisempää joukkuetta.

- Meilläkin budjetti tippui valtavasti emmekä voi enää hankkia sellaisia tähtipelaajia joihin täällä on totuttu. Nyt meidän oli etsittävä kehityskelpoisia ja potentiaalisia pelaajia, jotka tulevat meille kehittymään ja näkevät meidät ehkä välietappina isompiin seuroihin. Meillä on muutama erittäin potentiaalinen nuori pelaaja, jotka saattavat tulevaisuudessa yltää Euroliiga-tasolle saakka.

Strasbourg eteni viitenä vuotena peräkkäin Ranskan liigan finaaliin kausina 2012-17, mutta pari edelliskautta ovat olleet joukkueelle vaikeampia. Menestysvuosina Strasbourgissa oli vahva ydinryhmä, joka kantoi joukkuetta. Parina edelliskautena joukkueessa on kuitenkin ollut liikehdintää totuttua enemmän ja se on samalla näkynyt myös tuloksissa.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Täksi kaudeksi Strasbourg muutti strategiaansa uuden urheilutoimenjohtajan ja Tuovin johdolla.

- Menestysvuosina Strasbourgilla oli aina tiivis runko, mutta nyt viimeiset kolme vuotta pelaajia on tullut ja mennyt. Sellaisen päälle on vaikea rakentaa pitkällä tähtäimellä. Myös faneille on vaikea samaistua joukkueeseen ja pelaajiin, kun ne vaihtuvat koko ajan. Siksi teimme kolmen ranskalaispelaajan kanssa heti kolmen vuoden sopimukset, että saamme heidät sitoutettua tähän.

Tuovi sai lähes kaikki haluamansa pelaajat joukkueeseen ja on tyytyväinen miehistönsä koostumukseen.

- Meillä on työteliäitä pelaajia, jotka ovat valmiina tekemään hommia ja pelaamaan taistelevaa korista. He ovat valmiita tekemään töitä mennäkseen eteenpäin, eivätkä tule hallilla vain odottamaan seuraavaa peliä.

Tuovi toivoo näkevänsä joukkueeltaan vauhtia ja atleettista koripalloa sekä kovaa työntekoa.

- Meillä on aika fyysinen jengi ja tulemme pelaamaan sellaista altavastaajakorista puolustamalla intensiivisesti ja fyysisesti. Puolustuksemme erikoisuus on se, ettei meillä ole oikein isoa pelaajaa, muttei meillä ole myöskään yhtään hidasta pelaajaa. Meillä on nopea ja urheilullinen joukkue ja pystymme pelaamaan liikkuvaa koripalloa. Hyökkäyksessä vahvuutenamme on todella kova laituriosasto. Faniemme pitää ymmärtää, ettemme ole aina peleihin lähdettäessä suosikkeja edes kotikentällä, vaan meidän pitää pystyä tekemään enemmän töitä kuin vastustaja.

Lassi Tuovi ajattelee asioista positiivisesti. (Kuva: Ville Vuorinen)

Viime kaudella Strasbourg oli jäämässä ulos pudotuspeleistä ollen sarjassa kymmenentenä kauden keskeytyshetkellä. Tällä kaudella Tuovin tavoitteena on nostaa joukkue takaisin sinne minne se kuuluukin.

- Saa nähdä miten kausi lähtee käyntiin, kun ei hirveästi tiedä näistä voimasuhteista vielä. Strasbourgin pitää taistella kuitenkin aina vähintään pudotuspelipaikoista, eli kyllä me ylemmästä kahdeksasta paikasta haluamme taistella mieluummin kuin kahdeksasta alemmasta. Lähiviikkojen tärkein tavoite on kuitenkin pysyä terveenä.

Tuovi aloitti kauden päävalmentajana viimeksi vuonna 2014, kun hän toimi LrNMKY:n pääkäskijänä Korisliigassa. Sen jälkeen hän on kartuttanut valmentajakokemustaan apuvalmentajana ennen kuin nousi viime talvena Strasbourgin päävalmentajaksi. Hän myöntää paineiden olevan eri luokkaa päävalmentajana, mutta kääntää asian mieluummin positiiviseksi haasteeksi.

- On siinä kieltämättä eroa, mutta samalla tämä on ollut unelmana, ja olen halunnut painetta ja vastuuta. Olen elämäntyyliltäni sellainen ihminen, että elän tässä ja nyt ja mietin mieluummin huomista kuin eilistä, Tuovi heittää.

Strasbourgin kausi alkaa lauantaina Le Mansin vieraana.

Henkilöt

 
5.12.2021 23:54 Suomalaiset ulkomailla

Susijengin pelaajat hohkasivat kuumina

Susijengin pelaajat esittivät loisto-otteita viime viikolla. Murphyn veljekset olivat loistovireessä Japanissa, Aapeli Alanen iski tulta Itävallassa, Shawn Hopkins purkautui Islannissa, Daniel Dolenc oli joukkueensa ykkönen Ranskassa ja Edon Maxhuni piti Den Boschin tappiotta Hollannissa.

23.11.2021 08:25 NBA

Markkanen palasi 22 pisteen voimin NBA-parketeille – Cavs taipui niukasti Netsille

Lauri Markkanen palasi Cleveland Cavaliersin kokoonpanoon 22 pisteen ja 8 levypallon voimin, kun Cavs hävisi Brooklyn Netsille 117-112 (52-63). Markkanen oli sivussa yhdeksän ottelua NBA:n koronaprotokollan takia.

22.11.2021 07:40 Suomalaiset ulkomailla

Susijengiläiset hyvässä iskussa MM-karsintoihin

Miesten korissarjoissa pelattiin viikonloppuna viimeiset pelit ennen maajoukkuetaukoa. Sasu Salin, Murphyn veljekset, Ilari Seppälä ja Daniel Dolenc osoittivat hyvää virettä ennen liittymistään Susijengin mukaan.

20.11.2021 06:56 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomin Sopot jatkoon FIBA Europe Cupissa

Carl Lindbomin Sopot varmisti jatkopaikkansa FIBA Europe Cupissa. Edon Maxhunin ja Heroes Den Boschin jatkohaaveet sen sijaan kariutuivat.

19.11.2021 15:24 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälä viihtynyt Romaniassa – ”Täällä on kiva pelata”

Ilari Seppälä, 28 aloitti kolmannen vuotensa ulkomailla tehtyään sopimuksen romanialaisen Arges Pitestin kanssa. Pienen loukkaantumisen jälkeen Susijengin MM-karsintajoukkueeseen valittu Seppälä on päässyt jälleen tositoimiin.

15.11.2021 07:51 Suomalaiset ulkomailla

Salin ja Valtonen voiton makuun Espanjassa – Jantusen Oostende jatkaa tappioitta

Viikonlopun otteluissa Sasu Salin ja Elias Valtonen pääsivät tuulettamaan voittoja Espanjan kentillä ja Belgiassa Mikael Jantusen Oostende jatkaa puhtaalla pelillä. Murphyn veljekset olivat vauhdissa Japanissa ja Shawn Hopkins merkkautti tupla-tuplan Islannissa.

11.11.2021 10:18 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosen Manresa varmisti jatkopaikan Mestarien liigassa

Elias Valtosen edustama Manresa jatkaa puhtaalla pelillä Mestarien liigassa. Eurokentillä tärkeitä voittoja pääsivät tuulettamaan myös Sasu Salin, Mikael Jantunen sekä Carl Lindbom.

8.11.2021 00:01 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen hieno alkukausi noteerattiin Belgiassa

Mikael Jantunen sai hienon kunnianosoituksen Belgiassa, kun hänet valittiin joukkueensa lokakuun parhaaksi pelaajaksi. Jantusen johdolla Oostende on aloittanut kautensa tappioitta ja sama meno sai jatkoa viikonloppuna. Susijengiläiset pääsivät muutenkin hyvin voittojen makuun.

3.11.2021 23:52 Suomalaiset ulkomailla

Madsen säväytti donkillaan – Seppälä ja Dolenc kovassa pistevireessä

Alexander Madsen auttoi vahvalla pelillään VEF Riian avausvoittoon Mestarien liigan lohkovaiheessa. Ilari Seppälä ja Daniel Dolenc esittivät myös parastaan, mutta Carl Lindbom sekä Edon Maxhuni kokivat viimeisen sekunnin tappiot FIBA Europe Cupissa.

1.11.2021 09:15 Suomalaiset ulkomailla

Aapeli Alanen ratkaisijana Itävallassa – ”Oli tärkeä ja maukas voitto”

Aapeli Alanen oli St. Pöltenin sankari Itävallan liigassa upottamalla voittoheiton sisään viime sekunnilla. Aatu Kivimäen vahvat edesottamukset saivat jatkoa ja lisäksi Elias Valtonen, Edon Maxhuni, Murphyn veljekset sekä Shawn Hopkins ylsivät kaksinumeroisille.

26.10.2021 23:46 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen ja Mikael Jantunen isoissa rooleissa Mestarien liigassa

Elias Valtonen ja Mikael Jantunen olivat joukkueiden avainpelaajia Mestarien liigassa tiistaina.

25.10.2021 10:37 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälä debytoi vahvasti Romaniassa

Ilari Seppälä teki ensiesiintymisensä Romanian liigassa ja pelasi heti vahvasti. Aatu Kivimäki merkkautti Saksassa tupla-tuplan ja Edon Maxhunin Heroes Den Bosch jatkaa puhtaalla pelillä.

23.10.2021 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin joukkue jatkaa puhtaalla pelillä FIBA Europe Cupissa

Heroes Den Bosch otti toisen voittonsa FIBA Europe Cupissa Edon Maxhunin jaellessa peräti kahdeksan syöttöä. Mikael Jantunen sen sijaan ratkaisi Oostendelle voiton Belgiassa.

22.10.2021 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Okko Järvi lähti hakemaan uusia haasteita Belgiasta – ”Uskomattoman paljon lisää motivaatiota”

Viime kauden päätteeksi Korisliigan parhaaksi pelaajaksi valittu Okko Järvi, 25, koki kauden jälkeen, että on aika kokeilla jotain uutta. Järvi teki jo alkukesästä sopimuksen belgialaisen Phoenix Brysselin kanssa ja siirtyi ensimmäistä kertaa urallaan ulkomaan kentille.

18.10.2021 14:09 NBA

Lauri Markkanen viidenteen NBA-kauteensa uusissa vermeissä, Cavaliersin väreissä

NBA:n 75. kausi käynnistyy tiistain ja keskiviikon välisenä yönä kahdella ottelulla. Lauri Markkanen ja Cleveland Cavaliers taas aloittavat kautensa keskiviikon ja torstain välisenä yönä Memphis Grizzliesiä vastaan.

18.10.2021 09:56 Suomalaiset ulkomailla

Salin juhli kovaa voittoa – suomalaisvalmentajat voitokkaina

Sasu Salinin Teneriffa otti kovan päänahan kaataessaan Euroliigajoukkue Baskonian. Hollannissa ja Belgiassa Edon Maxhunin sekä Mikael Jantusen kaudet jatkuivat voittoisina, Japanissa Murphyn veljekset olivat hyvässä vireessä ja suomalaisvalmentajat johdattivat joukkueensa voittoihin.

15.10.2021 13:14 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni nauttii suuresta roolista – ”Olen tottunut siihen”

Edon Maxhuni, 23, johdatti Pärnun viime kaudella Viron liigan hopealle ja täksi kaudeksi hän siirtyi Hollannin viime kauden hopeajoukkue Heroes Den Boschin joukkueeseen. Maxhuni on ottanut alkukaudesta heti ison ja johtavan roolin joukkueessa.

14.10.2021 09:04 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen merkittävässä roolissa Manresan voitossa Mestarien liigassa

Elias Valtonen auttoi Manresan komeaan voittoon Mestarien liigan ottelussa Hapoel Jerusalemia vastaan. Edon Maxhuni oli sen sijaan liekeissä FIBA Europe Cupin debyytissään.

11.10.2021 07:32 Suomalaiset ulkomailla

Luukas Vaara debytoi Strasbourgissa - Susijengin pelaajat kovassa iskussa

Kesällä Lassi Tuovin valmentamaan SIG Strasbourgiin siirtynyt 20-vuotias Luukas Vaara teki debyyttinsä joukkueen riveissä viikonloppuna. Vaaran lisäksi viikonloppuun mahtui useita suomalaisonnistujia.

9.10.2021 10:39 Suomalaiset ulkomailla

Shawn Hopkins aloitti upeasti Islannissa

Shawn Hopkinsin ura Islannin liigassa alkoi räväkästi, kun hän heitti peräti 29 pistettä. Mikael Jantusen, Edon Maxhunin ja Alexander Madsenin kaudet jatkuivat voittoisasti.

Näytä lisää vastaavia