”Koperin ihme” jäänyt ikiajoiksi Susijengin mieliin

28.2.2022 14:18 Susijengi selviytyi ensimmäisiin EM-kisoihinsa kuuteentoista vuoteen vuonna 2011, jolloin kisat pelattiin Liettuassa. Kaksi vuotta myöhemmin joukkue suuntasi seuraaviin EM-kisoihinsa Slovenian rantakaupunki Koperin alkulohkoon. Susijengille ei ennakkokaavioissa povattu kummoista menestystä, mutta sen sijaan Koperissa nähtiin historiallinen koripalloviikko.

Tuplajatkoaikavoitto Venäjästä on Suomen koripallon lähihistorian ikimuistoisimpia hetkiä. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Susijengi aloitti kisansa ottelulla hallitsevaa olympia- ja MM-hopeamitalistia Turkkia vastaan ja osoitti repivällä ja raatelevalla susipuolustuksellaan pystyvänsä kaatamaan jättiläisiäkin.

Vaikka susien ruuti oli märkää (pelitilanneheitot 19/61), kävi sinivalkoinen karkumatka parhaimmillaan yhdeksässätoista pisteessä tilanteessa 28–47. Turkki pelotteli vielä päätösneljänneksellä, kunnes Sasu Salinin and one -kori varmisti 55–61-yllätysvoiton.

- Saattaa olla, että tämä on maajoukkueurani isoin voitto – ainakin yksi isoimmista, ja olen ollut sentään mukana vuodesta 1997, tiivisti ajatuksensa Teemu Rannikko.

Koperin alkulohkon toisessa ottelussa Susijengiä vastaan asettui rakas paikallisvastustaja Ruotsi kahden NBA-miehensä Jonas Jerebkon ja Jeffery Taylorin johdolla.

Jerebko ja Taylor olivat pelin avausneljänneksellä elementissään, kunnes saivat varjoikseen Shawn Huffin ja Tuukka Kotin. Kun Ruotsin tähtikaksikon peli alkoi sakata, rallatteli Susijengi lopulta vaivattomasti 81–60 (48-31) -voittoon Gerald Lee Juniorin johdettua tietä neljällätoista pisteellä ja Kimmo Muurisen raivotessa kaksitoista pistettä.

- Tämä oli ainoa ottelu turnauksessa, jossa meitä voitiin pitää ennakkosuosikkina. Me tulemme jatkamaan samalla mentaliteetilla kuin tähänkin asti kunnioittaen ihan jokaista vastustajaa, päävalmentaja Henrik Dettmann latasi.

Bonifika Arena täyttyi ääriään myöten täyteen, kun Susijengi otti alkulohkon kolmannessa ottelussaan mittaa Italiasta. Paikalle oli saapunut susifanien lisäksi runsain mitoin italialaisia läheisestä Triesten kaupungista.

Liikkuva ja hiertävä Italia keskittyi ottelussa Suomen pelinrakennuksen eliminointiin, ja vaikka susipuolustus toimi mainiosti, hyökkäyspäässä ongelmia kertyikin rutkasti: Susijengin kakkoset upposivat 40% tarkkuudella ja kolmoset vain 11-prosenttisesti. Italia katkaisi Suomen voittokulun luvuin 62–44 (31–28).

- Jengi alkoi nauraa kopissa, kun valmentaja tuli pöytäkirja kädessään sisään ja sanoi, että heitimme tänään kolmoset 3/26. Sellaisia päiviä tulee. Huomenna on uusi päivä ja silloin uppoaa, 22-vuotias Sasu Salin hymyili.

Italia-tappion jälkeen Susijengi lähti raskaalla jalalla fyysistä olympiapronssimitalistia Venäjää vastaan ja oli taipumassa varsinaisella peliajalla, kunnes Shawn Huff löysi heittovireen ja alkoi tuoda joukkuettaan takaisin iskuetäisyydelle.

Hidastempoisesta painimatsista kehkeytyi lopulta kaksine jatkoaikoineen suomalaisen koripallon legenda Hanno Möttölän ja Sasu Salinin viime hetkien kolmosineen ja Gerald Lee Juniorin donkkeineen.

Susijengin riemua 86–83 (31–30, 67–67, 75–75) -voiton jälkeen kuvasti pilke Hanno Möttölän silmissä, kun hän nosti Teemu Rannikon karhunhalaukseensa.

- Tästä syystä minä pelaan koripalloa! Välillä oli vaikeaa, mutta päät eivät painuneet missään vaiheessa. Ihan uskomaton koko joukkueen voitto, kapteeni Hanno Möttölä ylisti.

Koperin alkulohkon viimeisessä ottelussa Susijengi lähti rohkeasti haastamaan selkeää ennakkosuosikkia Kreikkaa. Läpi kisojen heittopelinsä kanssa tuskaillut Petteri Koponen syttyi ottelussa liekkeihin.

”Kangasalan jätin” Antti Nikkilän järeistä skriineistä tilaa hakenut Koponen laukoi kolmen pisteen kaaren takaa sydämensä kyllyydestä. Vaikka Kreikka yritti tuplata ja träpätä Koposta minkä pystyi, NBA-varattu Susijengi-tähti keräsi 29 pistettä ja jätti hallitsevan Euroliigan MVP:n Vassilis Spanoulisin täysin varjoonsa.

Susijengi keräsi neljännen alkulohkovoittonsa pistein 86–77 (36–35).

- Olen henkilökohtaisesti ollut heittopelini kanssa tukossa koko turnauksen ja sain viimein pelini kulkemaan. Olemme onnistuneet voittamaan pari peliä karmeilla heittoprosenteilla, nyt oli kiva voittaa näin, Koponen hymyili.

Susijengi ja Slovenia kohtaavat MM-jatkokarsintaottelussa Koperissa maanantaina 28.2. Suora ottelulähetys käynnistyy Nelosella klo 18.30 Suomen aikaa.

 
3.7.2022 23:57 Susijengi

Susijengi narrasi voiton Kroatiasta Rijekan saunassa, viides voitto taskussa MM-jatkokarsintoihin

Aikakaudet vaihtuvat, Susijengin olemus säilyy. Kroatia tuuletteli lähes varmaa voittoaan sunnuntain MM-karsintaottelun viimeisellä minuutilla, kunnes Edon Maxhunin ja Lauri Markkasen kolmoset ja liian aikaisin nuolaisseen isäntäjoukkueen täydellinen sulaminen vapaaheittoviivalta veivät Susijengin 79–81 (34–43) -vierasvoittoon Rijekan trooppisissa olosuhteissa.

3.7.2022 10:38 Susijengi

Sasu Salin: ”Näiden nuorten kundien kanssa on käsittämättömän helppo pelata”

Vuosien 2021–23 MM-karsintojen ensimmäinen vaihe huipentuu Susijengin osalta tänään sunnuntaina Rijekassa, jossa kotijoukkue Kroatia taistelee selkä seinää vasten paikastaan MM-jatkokarsinnoissa. Susijengin kokeneeseen jaostoon lukeutuva Sasu Salin, 31, uskoo omiinsa ja kertoo olevansa enemmän kuin vakuuttunut joukkueensa otteista karsintojen aikana.

2.7.2022 22:54 Susijengi

Susijengi ja Kroatia vahvistivat sunnuntain kokoonpanonsa

Susijengi ja Kroatia ovat valinneet tusinansa sunnuntai-illan MM-karsintaotteluun Rijekassa. Susijengi lähtee vierasotteluun samalla kokoonpanolla kuin torstaina Ruotsia vastaan, kun taas pakkovoiton edessä oleva Kroatia on vaihtanut yhden pelaajan.

1.7.2022 12:56 Susijengi

Alexander Madsen: ”Ihan mielenkiintoista nähdä, millaiseksi me joukkuepuolustus saadaan”

Erinomaisen kauden Latvian mestarin VEF Riikan paidassa pelannut Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on viimeisen muutaman vuoden ajan loistanut Susijengin sisäpuolustuksen lukkona. Torstai-iltana Espoo Metro Areenalla Madsen, 208 cm, sai vierelleen 213-senttisen Lauri Markkasen ottelussa, joka antoi osviittaa Susijengin lähitulevaisuudesta.

1.7.2022 10:09 Susijengi

Slovenia kuritti Kroatiaa, leimasi lipun MM-jatkokarsintoihin

C-lohkon torstai-illan toisessa ottelussa Kroatian NBA-miehillä varustettu nippu oli paperia Luka Doncicin tähdittämän Slovenian hyppysissä. Slovenia nuiji Kroatian maanrakoon pistein 97–69 (54–35) ja varmisti karsintalohko C:n kakkossijan. D-lohkossa Gordon Herbertin Saksa varmisti lohkovoittonsa.

30.6.2022 22:02 Susijengi

Susijengi varmisti MM-karsintalohkon voiton Lassi Tuovin päävalmentajadebyytissä

Espoo Metro Areenan 6951 katsojan kotiyleisö sai helteisenä torstai-iltana täyden lipunhinnan edestä viihdettä, kun Susijengi raivosi 85–69 (43–46) -revanssivoittoon Ruotsista uuden päävalmentajansa Lassi Tuovin debyyttiottelussa. Hitaan alun jälkeen Susijengi dominoi peliä urheilullisuudellaan ja monipuolisuudellaan ja jyräsi MM-karsintalohkonsa voittoon.

29.6.2022 21:56 Susijengi

Susijengi ja Ruotsi vahvistivat torstain kokoonpanonsa – Markkanen mukana, Nkamhoualle kotidebyytti

Susijengin ja Ruotsin valmentajat ovat valinneet kahdentoista pelaajan miehistönsä torstai-illan MM-karsintaotteluun Espoo Metro Areenalle. Lauri Markkanen pelaa ensimmäisen maaottelunsa neljään vuoteen ja helsinkiläislähtöinen Tennesseen yliopiston iso laituri Olivier Nkamhoua, 22, debytoi susifanien edessä.

8.6.2022 09:37 Susijengi

Kroatia kerää MM-karsintaikkunaan hirmujoukkuetta – Bogdanovic ja Zubac kutsuttujen listassa

MM-karsintojen C-lohkon jumboksi jäänyt Kroatia on kasaamassa kesä-heinäkuun MM-karsintaikkunaan jalkeille todellista tähdistöä. Päävalmentaja Damir Mulaomervicin koolle kutsumassa 26 pelaajan listassa mukana ovat Kroatian NBA-pelaajat Bojan Bogdanovic (Utah Jazz) ja Ivica Zubac (Los Angeles Clippers).

6.6.2022 16:11 Susijengi

Ruotsi nimesi pelaajaehdokkaansa kesäkuun MM-karsintaikkunaan

Susijengin viime marraskuun MM-karsinta-avauksessa Tukholmassa päihittänyt, Espoo Metro Areenalle 30.6. vieraaksi saapuva Ruotsi on nimennyt 21 pelaajaehdokastaan kesä-heinäkuun MM-karsintaikkunaan.

25.5.2022 10:58 Pääjuttu

Susijengin III MM-karsintaikkunan kutsulistassa 21 nimeä, haastajamaajoukkueen pelaajilla näytön paikka kesäkuussa

Kaikkiaan 21 pelaajaehdokasta on saanut kutsun Susijengin kesä-heinäkuun MM-karsintaikkunaan. Vastaavasti 22 pelaajasta koostuva miesten haastajamaajoukkue saa näytön paikkansa kesäkuun leirityksen aikana.

23.5.2022 10:36 Susijengi

Susijengillä tiedossa superkesä – EM-kisat, MM-karsintaa ja valmistavia maaotteluita

Kaksi pandemiavuotta ovat enää muisto vain ja kansainvälinen huippukoripallokalenteri täyttyy tapahtumista alkavana kesänä 2022. Ennen syyskuun kauan odotettuja EM-kisoja Susijengi pelaa niin MM-karsintaa kuin valmistavia maaotteluita sekä ulkomailla että kotimaan kamaralla.

2.3.2022 14:11 Susijengi

Henrik Dettmann: ”Olemme erinomaisessa tilanteessa”

Vuosikymmenten taivaltaan Susijengin päävalmentajana päättävä Henrik Dettmann, 63, antoi leveän hymyn nousta kasvoilleen maanantai-iltana Koperissa hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian kaaduttua toisen perättäisen kerran. Jo vuosia Dettmann on puhunut Susijengin valoisasta tulevaisuudesta, ja nyt tehdyn työn sato alkaa näkyä myös muille.

1.3.2022 10:14 Susijengi

Kroatia haki avausvoittonsa, Susijengi yksin lohkokärjessä

Susijengi kohosi ylhäisenä yksinäisenä FIBA:n MM-karsintalohko C:n kärkeen kukistettuaan helmikuun karsintaikkunassa hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian kahdesti. Lohkon toisessa ottelussa toistaiseksi voitoton Kroatia haki tuplajatkoajalla vierasvoiton Ruotsista tehden lohkon tilanteesta vielä avoimen MM-jatkokarsintapaikkojen kannalta.

28.2.2022 21:36 Susijengi

Susijengi teki suomalaista palloiluhistoriaa – Euroopan mestari Slovenia kaatui jo toisen perättäisen kerran

Susijengi otti jättimäisen harppauksen kohti vuosien 2022–23 MM-jatkokarsintaa kukistamalla hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian jo toisen kerran. Sasu Salin liekitti Susijengin 21 pisteen johtoon avauspuoliskolla, ja kun Slovenia kiri lopussa kantaan, varmistivat Ilari Seppälän ja Elias Valtosen onnistumiset Suomelle 79–83 (31–52) -vierasvoiton.

27.2.2022 12:26 Susijengi

Lassi Tuovi: ”Slovenia kiristää varmasti ruuvia”

Perjantai-iltana Espoo Metro Areenalla Susijengi vei ja olympianelonen Slovenia vikisi. MM-karsinnat jatkuvat maanantaina vuoden 2013 EM-kisojen suomalaisittain ikimuistoisella alkulohkonäyttämöllä Koperin Bonifika Arenalla. Susijengin valmennusjohtoon kuuluvan Lassi Tuovin mukaan maanantaina on varmasti vastassa terävä Slovenia.

26.2.2022 16:55 Pääjuttu

Toijala ja Viro nitrovoittoon Puolasta

Susijengin valmennusjohdossa pitkään työskennellyt Jukka Toijala kohensi voittosarakettaan Viron peräsimessä perjantai-iltana, kun Toijalan komentama Viro päihitti Tallinnassa pelatussa MM-karsintaottelussa Puolan 75–71 (47–36). Susijengin edustamassa C-lohkossa Ruotsi siirtyi kärkeen kukistamalla Kroatian vieraskentällä.

25.2.2022 21:24 Susijengi

”Tulevaisuuden Susijengi” saalisti Euroopan mestarin hampaisiinsa

Hallitseva Euroopan mestari ja olympianelonen Slovenia ei saanut moottoriaan kertaakaan kunnolla käyntiin perjantai-illan MM-karsintaottelussa Espoo Metro Areenalla. Sasu Salin osui kaaren takaa seitsemän kertaa, 17-vuotias Miro Little hurmasi yleisön energiallaan ja joka ikinen penkiltä tullut pelaaja toi lisää energiaa Susijengin 86–76 (32–31) -voitossa.

25.2.2022 10:27 Susijengi

Susijengi ja Slovenia kohdanneet neljään kertaan arvokisakentillä

Perjantain MM-karsintaottelu Susijengin ja Slovenian maajoukkueiden välillä tulee olemaan historian kymmenes miesten maaottelukohtaaminen kahden maan kesken. Pelatuista yhdeksästä ottelusta Slovenia on voittanut kahdeksan. Arvokisakentillä joukkueet ovat kohdanneet neljästi, ja näistä kohtaamisista Susijengi on vienyt voiton kerran.

24.2.2022 22:01 Susijengi

Susijengi ja Slovenia nimesivät tusinansa perjantain MM-karsintaotteluun

Isäntäjoukkue Susijengi ja hallitseva Euroopan mestari Slovenia ovat nimenneet kahdentoista pelaajan miehistönsä perjantai-illan MM-karsintaotteluun Espoo Metro Areenalle. Susijengin riveissä nähdään myös yksi maajoukkuedebytantti 17-vuotiaan Miro Littlen muodossa.

24.2.2022 10:28 Susijengi

Euroopan mestari Slovenia pelaa ”iloisessa hurmoksessa”

Helmikuun MM-karsintaikkunassa Susijengiä vastaan asettuva hallitseva Euroopan mestari ja olympianelonen Slovenia on kuulunut kansainväliseen koripalloeliittiin jo vuosien ajan. Susijengin apuvalmentaja Lassi Tuovin mukaan joukkue pelaa ”iloisessa hurmoksessa”, joka perustuu pitkään yhteiseen historiaan ja maailmanluokan taitoon jokaisella pelipaikalla.

Näytä lisää vastaavia