Jatkuuko nousija-Bisonsin hurmos perinteikkään LrNMKY:n käsittelyssä?

7.4.2012 Loimaalainen liiganousija Nilan Bisons selvisi seurahistoriansa ensimmäisellä pääsarjakaudella kertaheitolla runkosarjan kakkoseksi. Puolivälierissä kovakuntoisen biisonilauman kintereille astuu menestymään tottunut Lappeenrannan NMKY.

Mikko Koiviston Bisons kohtaa puolivälierissä LrNMKY:n.

Selkävammasta kärsineen Ryan McDaden odotetaan palaavan kentälle pudotuspeleissä.

Greg Gibsonin käskyttämä tulokasjoukkue voitti 40 runkosarjaottelustaan 28.

Kokenut Pasi Riihelä tietää, mitä playoff-sarjan voittaminen vaatii.

Namikan DeAndre Haynes nimettiin Korisliigan maaliskuun pelaajaksi.

Päävalmentaja Lassi Tuovin mukaan LrNMKY lähtee Bisonsia vastaan "repimään ja raastamaan". Kuvat: Tytti Nuoramo, Francois Perthuis, Kimmo Metsälä & Matti O. Koskinen.

Loimaalaisen koripallon nousujohde viimeisten vuosien aikana on ollut kova – keväällä 2008 alueellisesta II divisioonasta I divisioonaan, keväällä 2011 divarista Korisliigaan ja tänä keväänä runkosarjan kakkossijalle. Nilan Bisonsin tulokaskauden runkosarjasaavutus oli kaikkiaan kiitettävä: 40 ottelusta 28 voittoa ja kotisalissa kaupungin kokoon nähden huima 782,7 katsojan keskiarvo.

 

– Tämä on ollut todella hieno kausi kaikkinensa. Luonnollisesti menestyksemme johtuu ensisijaisesti hyvistä pelaajista, joita minulla on ollut ilo valmentaa, kuten johtajuutta ja kokemusta joukkueeseen tuoneet Jeb Ivey ja Mikko Koivisto. Kun on koossa tällainen nippu elementtejä, yleensä hyviä asioita tapahtuu, arvioi päättynyttä runkosarjakautta toista kauttaan Loimaalla valmentava Greg Gibson.

 

Viime kesänä ToPosta Loimaalle siirtynyt maajoukkuetakamies Mikko Koivisto on ollut Bisonsin etulinjassa varmistamassa joukkueelle runkosarjan kakkostilaa yhdessä Iveyn, Martin Zenon, Ryan McDaden, Matti Nuutisen, Clifton Jonesin sekä Ville Mäkäläisen kanssa. Koivisto on latonut kausikeskiarvoikseen 13,0 pistettä ja 2,5 levypalloa ottelua kohden ja upottanut kolmosensa 42,6% tarkkuudella.

 

– Minulla on pelkkää hyvää sanottavaa Loimaasta. Se, että pelit ovat sujuneet, on tietenkin helpottanut monia asioita. Suosittelen ehdottomasti pääkaupunkiseudulla asuville pelaaville, että kävisivät tarkastamassa, mitä maakuntien koripalloilevalla Suomella on tarjottavanaan, kehuu kesän 2011 EM-kisajoukkueeseen kuulunut Koivisto.

 

Ensi viikon tiistaina Loimaan Liikuntahallilla astutaan jälleen uuteen aikakauteen, kun Bisons pelaa seurahistoriansa ensimmäisen playoff-ottelun. Puolivälierissä Bisonsin haastajaksi saapuu runkosarjan seitsemänneksi sijoittunut Lappeenrannan NMKY. Vaikka paperilla Bisons on sarjan ennakkosuosikki, voimasuhteet ovat luultua tasaisemmat: runkosarjassa joukkueet voittivat toisensa kertaalleen niin kotona kuin vieraissa.

 

– Jokainen tilanne on tästä eteenpäin suurennuslasin alla. Jokainen tilanne ja jokainen peli on paitsi tärkeä, myös oma haasteensa. Tämä on hienoa aikaa. Kaikki kohtaamisemme Lappeenrantaa vastaan ovat olleet taisteluja ja pitää muistaa, että he ovat yksi kahdesta joukkueesta, joka on onnistunut voittamaan meidät kotikentällämme, Gibson tiivistää.

 

Viime viikkoina loukkaantumisista kärsineen Bisonsin tilanne on pudotuspelien aattona paranemaan päin. Martin Zeno ja Clifton Jones ovat jo palanneet kentälle, ja Ryan McDaden odotetaan liittyvän ryhmään ensi tiistain ottelussa.

 

– McDade on kärsinyt selkävammasta, jotka ovat aina arvaamattomia, mutta olemme optimistisia sen suhteen, että hän pääsisi pelaamaan tiistaina. Se tulee kuitenkin todennäköisesti olemaan pelipäivänä tehtävä päätös.

 

LrNMKY lähtee ”repimään ja raastamaan”

 

Viime vuosikymmenellä kaksi Suomen mestaruutta sekä neljä Suomen cupin kultaa voittanut Lappeenrannan NMKY palaa vuoden tauon jälkeen pudotuspeleihin. Pudotuspelipaikka lohkesi Saimaan rannoille maaliskuussa, jolloin ensimmäistä vuottaan päävalmentajana toimivan Lassi Tuovin, 25, suojatit ylsivät viiden perättäisen ottelun voittoputkeen.

 

- ”Opettavainen” on varmaan se termi, joka kaikkein parhaiten kuvaa nyt päättynyttä runkosarjakautta. Pudotuspeleissä ollaan eli siellä, missä tähän aikaan vuodesta pitikin olla. Meillä on porukka ollut terveenä lähes koko kauden paria pientä loukkaantumista lukuun ottamatta, ja siitä suuri kiitos staffillemme ja heidän tekemälleen työlle, Tuovi arvioi.

 

Tulokasvalmentajan suurimpia tukia ja turvia pitkän kauden aikana on ollut jo uransa 12. SM-pudotuspeleihin valmistautuva Pasi Riihelä, 37. Pääsarjauransa aikana kaiken kotimaassa voitettavissa olevan voittanut Riihelä kiittelee joukkuetovereidensa ja LrNMKY:n valmennusryhmän sekä taustajoukkojen työmotivaatiota.

 

– Jengi on tiivistynyt kevättä kohden mukavasti. Helmikuussa meillä oli vaikeuksia suoriutua ja pystyimme vetämään vain 30–35 minuuttia ottelussa hyvällä tasolla, mutta maaliskuussa homma alkoi kulkea. Olen ylpeä ja tyytyväinen saavuttamastamme seitsemännestä sijasta, Riihelä hymyilee.

 

Tuovi ja Riihelä tiedostavat, että LrNMKY lähtee puolivälieräsarjaan Bisonsia vastaan haastajan asemasta. Kuitenkin Lappeenrannassa tiedostetaan, että joukkue on onnistunut kaatamaan loimaalaiset jo kahdesti runkosarjan aikana.

 

– Bisons on vaarallinen vastus. Potentiaalia joukkueella on tosi paljon ja haastajan roolissahan tässä ollaan, mutta voittamaan tietenkin lähdetään, Riihelä vannoo.

 

– Emme varmasti tule esittämään ottelusarjassa kaunista 5-5-koripalloa. Jos lähdemme sellaiseen, Biisonit voittaa meidät. En sano, että lähdemme pelaamaan rikollisesti, mutta revittävä ja raastettava meidän on. Taisteltava on joka tilanteessa ja haastettava Biisonit pois mukavuusalueeltaan.

 

Keskinäiset ottelut

 

22.10. LrNMKY – Bisons 100–89 (44–37)

7.12. Bisons – LrNMKY 84–78 (37–38)

1.2. LrNMKY – Bisons 67–79 (31–38)

21.3. Bisons – LrNMKY 86–88 (49–42)

 

Keskinäisten otteluiden hahmot

 

Jeb Ivey, Nilan Bisons:

Pts 18,5 Lev 4,5 Sy 5,3 Ri 1,3 2p 44,4% 3p 44,8% 1p 79,2%

 

Lawrence Hamm, LrNMKY:
Pts 20,3 Lev 8,3 Sy 1,8 Bl 1,0 2p 62,8% 3p 31,6% 1p 64,3%

 

Tärpit

 

 • Vielä vuosi sitten Loimaan Korikonkareina tunnetun Nilan Bisonsin ensimmäistä pääsarjakautta voidaan pitää historiallisena. Bisons voitti runkosarjassa 70,0% otteluistaan, kun edeltäneen viiden vuoden aikana liiganousijoiden keskimääräinen voittoprosentti on ollut 29,6%.

 

 • Tilastokategorioiden vertailuissa Bisons oli runkosarjan toiseksi tarkin kaukoheittojoukkue (36,2%) LrNMKY:n ollessa vasta yhdeksänneksi tarkin (32,5%). Vastaavasti LrNMKY oli toiseksi tarkin vapaaheittojoukkue (74,8%) Bisonsin ollessa yhdeksänneksi tarkin (68,4%).

 

 • Bisons oli runkosarjan huolellisin pallonkäsittelyjoukkue. Loimaalaiset menettivät palloa vain 12,7 kertaa ottelua kohden.

 

 • Keskinäisten otteluiden tilastoissa merkittäviä eroja suuntaan tai toiseen ei tullut lukuun ottamatta LrNMKY:n selkeästi parempaa kahden pisteen heittoprosenttia (55,4% vs. 48,2%). Bisonsin puolustus piti kuitenkin LrNMKY:n kaukana korista, sillä lappeenrantalaiset yrittivät neljässä kohtaamisessa keskimäärin 33,0 kertaa kolmosta ja vain 32,5 kertaa kahden pisteen heittoa ottelua kohden.

 

 • LrNMKY:n vuosien 2005–06 mestaruusjoukkueesta on pelaajistossa matkassa mukana enää Pasi Riihelä, mutta cupin mestareita rivistöstä löytyy useita: Henri Välimaa, Viljami Vanjoki, Jouko Järvinen, Tuukka Kulha, Anttoni Tapio, Aleksi Koskinen sekä Anton Kankaanpää. Lisäksi Vanjoki voitti Suomen mestaruuden Hongassa keväällä 2007.

 

 • Kun LrNMKY hävisi keväällä 2010 puolivälierissä KTP:ta vastaan otteluvoitoin 0-3, pelasi kotkalaisruodussa kaksi nyky-Bisonsin pelaajaa: Clifton Jones ja Ryan McDade. Myös Jeb Ivey koukkasi Loimaalle Kotkan kautta, sillä Ivey haki SM-pronssia KTP:n paidassa keväällä 2011.

 

 • Nilan Bisonsin miehistöstä maajoukkuekokelaiksi nimettiin jo viime kesänä EM-kisamiehistössä loistanut Mikko Koivisto sekä Matti Nuutinen. ”Susijengin” remmiin kuuluu myös LrNMKY:n päävalmentaja Lassi Tuovi, joka toimii maajoukkueessa videokoordinaattorin tehtävissä.

 

 • Korisliigan kuukauden pelaaja matkasi niin Loimaalle kuin Lappeenrantaankin kerran. Bisonsista palkinnon vei Jeb Ivey (lokakuu), LrNMKY:sta DeAndre Haynes (maaliskuu).

 

Otteluaikataulu

 • Ti 10.4. klo 18:30 Nilan Bisons – Lappeenrannan NMKY (Loimaan liikuntahalli)
 • To 12.4. klo 18:30 Lappeenrannan NMKY – Nilan Bisons (Lappeenrannan urheilutalo)
 • La 14.4. klo 17:00 Nilan Bisons – Lappeenrannan NMKY (Loimaan liikuntahalli)
 • Ma 16.4. klo 18:30 Lappeenrannan NMKY – Nilan Bisons (Lappeenrannan urheilutalo)*
 • Ke 18.4. klo 18:30 Nilan Bisons – Lappeenrannan NMKY (Loimaan liikuntahalli)*

 

* = tarvittaessa

 

 
22.7.2022 09:57 Korisliiga

Kolminkertainen Korisliiga-mestari René Rougeau Seagullsiin

Helsinki Seagulls on tehnyt sopimuksen 36-vuotiaan yhdysvaltalaisen René Rougeaun kanssa. Kolminkertainen Korisliiga-mestari on edustanut aiemmin urallaan Kauhajoen Karhu Basketia yhteensä 139 ottelussa.

21.7.2022 08:24 Korisliiga

Katajalle kaksi uutta pelaajaa: Christian Keeling vahvistukseksi, Thomas Exaucia Korisliiga-tulokkaaksi

Kataja Basket on tehnyt kaksi uutta pelaajasopimusta, kun joukkuetta täydentävät yhdysvaltalainen Christian Keeling, 24, ja Suomen nuorisomaajoukkueista tuttu Thomas Exaucia, 21.

19.7.2022 19:44 Korisliiga

Korisliigan vahvistettu sarjaohjelma kaudelle 2022-2023 on julkaistu

Pantterijahti käynnistyy syys-lokakuun vaihteessa ja Suomen mestari on selvillä viimeistään 10.5.2023. Korisliiga jatkaa formaatilla, jossa 22 kierroksen jälkeen joukkueet jaetaan ylempään ja alempaan jatkosarjaan.

15.7.2022 17:00 FIBA Europe Cup

FIBA Europe Cup -arvonnat suoritettu – Kataja Basketin ensimmäinen karsintavastus on israelilainen Hapoel Haifa

FIBA Europe Cupin syyskuun lopussa pelattaviin karsintaturnauksiin ja alkulohkoihin suoritettiin eilen Münchenissä. Joensuulainen Kataja Basket eteni suoraan välierävaiheeseen, jossa vastustajaksi arvottiin israelilainen Hapoel Haifa.

13.7.2022 16:49 Korisliiga

Quin Cooper tuo heittovoimaa Korihaihin

Korisliigaa pelaava Uudenkaupungin Korihait on tehnyt pelaajasopimuksen 30-vuotiaan yhdysvaltalaislaituri Quin Cooperin kanssa. Cooper tulee Uuteenkaupunkiin Belgian ja Hollannin yhteisliigassa pelaavasta Aris Leeuwardenista.

13.7.2022 16:41 Susijengi

Susijengin laituriveteraani Carl Lindbom vahvistaa Tapiolan Honkaa

Viimeiset viisi vuotta Puolan, Ranskan, Liettuan, Kroatian ja Islannin sarjoissa viihtynyt Susijengin laituriveteraani Carl Lindbom, 30, palaa kotimaan kentille. 206-senttinen Lindbom on solminut tulevan kauden kattavan sopimuksen kasvattajaseuransa Tapiolan Hongan edustusjoukkueen kanssa.

11.7.2022 20:26 Susijengi

Susijengin sähikäinen Jamar Wilson lyö pelitossut naulaan

Susijengin sähikäinen, kesästä 2015 asti Suomea maajoukkuetasolla edustanut Bronxin kasvatti Jamar ”Jammu” Wilson, 38, on ilmoittanut lyövänsä tossut naulaan. Wilson edusti Susijengiä viimeisen kerran helmikuun voitokkaassa MM-karsintaikkunassa ja pelasi seurajoukkuekaudella 2021-22 Kataja Basketin ja ranskalaisen Boulazacin paidassa.

8.7.2022 10:16 Mestarien liiga

Mestarien liigan karsintaparit arvottu – Kauhajoki suoraan toiselle kierrokselle

Mestarien liigan tulevan kauden lohkoarvonnat sekä karsintaparit arvottiin torstaina. Hallitseva Suomen mestari Kauhajoki kohtaa karsinta-avauksessaan voittajan parista Egis Körmend (HUN) – Patrioti Levice (SVK).

22.6.2022 20:30 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2022–23 myönnetty: 64 joukkuetta yhteensä viidessä pääsarjassa

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2022–23. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Kaikkiaan viidessä pääsarjassa nähdään ennätykselliset 64 joukkuetta.

20.6.2022 10:41 Korisliiga

Finaalien MVP Cameron Jones jatkaa Kauhajoella – Jeffrey Crockett uutena oranssipaitoihin

Viime kauden parhaimmaksi ulkomaalaispelaajaksi sekä finaalien arvoikkaamksi valittu Cameron Jones ja hallitseva Suomen mestari Kauhajoki ovat solmineet vuoden mittaisen jatkosopimuksen.

15.6.2022 16:00 Koripalloliitto tiedottaa

Johannes Sarekoski Koripalloliiton huippuerotuomarivalmentajaksi

Suomen Koripalloliiton uudeksi huippuerotuomarivalmentajaksi on valittu pitkän linjan Korisliiga-erotuomari Johannes Sarekoski, 47. Sarekoski aloittaa uudessa pestissään kesällä 2022.

14.6.2022 19:36 Susijengi

Hannes Pöllälle jatkosopimus Kouvoihin

Korisliigan vuoden tulokkaaksi keväällä äänestetty Susijengin nuori sentteri ja Namika Lahti Juniorien kasvatti Hannes Pöllä, 24, jatkaa Kouvolassa. 211-senttinen ja 123-kiloinen Pöllä takoi Kouvoille viime kaudella 10,4 pistettä ja 6,8 levypalloa ottelua kohden.

14.6.2022 18:57 Korisliiga

Mubashar Ali KTP-Basketin korien alle

Vuosi sitten Susijengissä debytoinut ja viime vuodet yliopistokoripalloa Yhdysvalloissa pelannut helsinkiläisen Warriorsin kasvatti Mubashar Ali, 25, debytoi syksyllä Korisliigassa. 213-senttinen Ali on solminut yksivuotisen sopimuksen perinteikkään kotkalaisjoukkueen KTP-Basketin kanssa.

10.6.2022 16:57 Korisliiga

Tuukka Kotti vahvistamaan Tapiolan Honkaa

Korisliiga-paluuseen valmistautuva Tapiolan Honka on solminut sopimuksen 226 miesten maaottelua pelanneen Tuukka Kotin, 41, kanssa, joka tuo suuren annoksen kokemusta joukkueeseen.

6.6.2022 15:31 Korisliiga

Okko Järvi Seagullsin takalinjoille kaksivuotisella sopimuksella

Korisliigan kevään 2021 arvokkaimmaksi pelaajaksi (MVP) palkittu Tapiolan Hongan kasvatti Okko Järvi, 26, palaa Suomeen. Susijengi-debyyttinsä viime kesänä tehnyt ja päättyneellä kaudella belgialaista Phoenix Brusselsia edustanut 193-senttinen Järvi on solminut kaksivuotisen sopimuksen Helsinki Seagullsin kanssa.

31.5.2022 15:03 Susijengi

Max Besselink pitkällä sopimuksella Würzbürgiin

Viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Helsingin NMKY:n kasvatti ja Suomi-koriksen suurlupaus Max Besselink, 202 cm ja 20 vuotta, siirtyy kolmivuotisella sopimuksella Saksan Bundesliigaa edustavan s.Oliver Würzbürgin riveihin.

26.5.2022 10:32 Susijengi

Daniel Dolenc mestari-Karhun korin alle, Carter jatkaa Kauhajoella

Espoo Basket Teamin kasvatti ja Susijengin korinalusduunarina kunnostautunut Daniel Dolenc, 28, liittyy Suomen mestari Karhu Basketin vahvuuteen kaksivuotisella sopimuksella. Kauhajokisten korinalusta tulee olemaan ensi kaudella väkivahva, sillä myös mestaruuden takuumiehiin lukeutunut Simeon Carter jatkaa seurassa.

24.5.2022 09:55 Korisliiga

Ventoniemi ja Waxlax jatkavat Lahti Basketballin paidassa

Lahtelaisseura on käyttänyt sopimuksien optiovuodet Henri Ventoniemen, 26, ja Ricky Waxlaxin, 22, kanssa.

20.5.2022 11:11 Korisliiga

Korisliigan Vuoden pelaaja Remu Raitanen arvostaa saamaansa tunnustusta – ”Henkilökohtaisiin palkintoihin kannattaa suhtautua ennen kaikkea motivaattoreina”

24-vuotias Remu Raitanen pelasi KTP-Basketissa onnistuneen kauden, joka toi hänelle torstai-illan gaalassa Korisliigan vuoden pelaajan palkinnon. Ura jatkuu syksyllä joko KTP:ssä tai ulkomailla.

18.5.2022 20:16 Korisliiga

Remu Raitanen on Korisliigan Vuoden pelaaja, Suomen mestari Karhu Basketille kosolti tunnustusta

KTP-Basketia edustava Remu Raitanen on äänestetty Korisliigan Vuoden pelaajaksi. Kauhajoen Karhu Basket kahmi palkintoja viidessä eri kategoriassa.

Näytä lisää vastaavia