Edon Maxhunin ura jatkuu Ranskan liigassa

8.10.2023 14:00 Susijengin avainmiehistöön lukeutuva pelinrakentaja ja Hyvinkään Pontevan kasvatti Edon Maxhuni, 25, on solminut syyskauden kattavan sopimuksen Ranskan liigaa pelaavan Le Portelin kanssa. Maxhunin sopimus sisältää molemminpuolisen option kevätkaudesta 2024.

Saksasta Ranskaan: Edon Maxhunin tie vie Le Porteliin. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Avausvoittonsa Ranskan liigassa (Pro A) sen viidennellä sarjakierroksella eilen lauantaina hakenut Le Portel on rekrytoinut Maxhunin vahvistamaan loukkaantumisista kärsinyttä pelinrakennus- ja korinteko-osastoaan.

Maxhuni lomittaa Le Portelissa erityisesti sen seuraikonia ja pelinrakentajaa Benoit Manginia, joka joutuu jalkaleikkauksen vuoksi sivuun vuoden loppuun asti. Mikäli Le Portel ja Maxhuni kokevat yhteistyön hedelmälliseksi vielä Manginin kuntoutumisen jälkeen, pysyy Hyvinkään Pontevan kasvatti joukkueessa kauden loppuun asti.

- Mulle on täysin uusi asema lähteä uuteen joukkueeseen kolmikuukautisella sopimuksella, mutta otan sen mielenkiintoisena haasteena, Maxhuni hymyilee.

- Le Portelin alkukausi on ollut vaikea, mutta tiedän pystyväni auttamaan joukkuetta niillä osa-alueilla, millä he kaipaavat apua. Alkuvaikeuksista huolimatta Le Portel on nyt pelannut jo useamman kauden Ranskan liigaa ja esiintynyt FIBA Europe Cupissa ja kuulemani perusteella heillä on myös iso fanikulttuuri.

MM-kisojen päättymisen jälkeen Maxhunilla oli pöydällään sopimusehdotuksia mm. Saksan Bundesliigasta, Hollannista sekä Adrianmeren liigasta. Myöhäinen joukkueenvalinta-ajankohta oli Maxhunin osalta harkittu.

- Oli erinäisten pikkuvaivojen vuoksi keskimääräistä rankempi kesä ja päätin omistaa syyskuun palautumiseen ja treenaamiseen ollakseni sataprosenttisessa kunnossa mennessäni uuteen seuraan. Tällä hetkellä pöydästä olleista vaihtoehto Le Portel oli mielestäni mielenkiintoisin ja paras.

Suomalaispelaajista Shawn Huff on edustanut Le Portelia syksyllä 2016.

Maajoukkueiden pistetykki, kahden maan mitalisti

Maaliskuussa 1998 syntynyt Maxhuni palkittiin 16-vuotiaiden poikien SM-sarjan vuoden pelaajana keväällä 2014, jolloin hän johdatti Helsingin NMKY:n ikäluokan Suomen mestaruuteen ja liekitti 29,1 pistettä ottelua kohden.

Syksystä 2013 kevääseen 2017 Maxhuni edusti HBA-Märskyä miesten divarissa. Keväällä 2017 Maxhuni nimettiin Divari A:n vuoden pelaajaksi, kun hän oli viimeistellyt Märskylle 23,8 pistettä, 3,7 syöttöä, 2,7 levypalloa ja 1,0 riistoa ottelua kohden. Juniorimaajoukkuevuosinaan Maxhuni pelasi 116 maaottelua 14,8 pisteen ottelukohtaisella keskiarvolla.

Märskystä Maxhunin tie vei Yhdysvaltoihin, missä hän edusti Long Beach Statea NCAA-liigassa kahden kauden ajan. NCAA:n keskiarvoikseen Maxhuni tyylitteli 6,8 pistettä, 1,4 levypalloa ja 1,1 syöttöä per peli.

Ammattilaisuransa Maxhuni aloitti kaudella 2019-20 Espanjan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla (LEB Plata), missä hän johti CB Gran Canarian farmijoukkueen peliä 13,5 pisteen, 3,4 syötön ja 2,4 levypallon keskiarvoin. Sen jälkeen Maxhuni johti KK Pärnun peliä Viron ja Latvian yhteisliigassa ja johdatti joukkueensa Viron ja Latvian yhteisliigan pronssille ja Viron liigan hopeamitaleille 16,6 pisteen, 4,8 syötön, 1,7 levypallon ja 1,1 riiston keskiarvoin.

Virosta Maxhuni eteni Hollannin suurseura Den Boschiin, joka eteni Maxhuni pelinrakentajanaan Hollannin cupin hopealle ja maan kansalliseen mestaruuteen. Belgian ja Hollannin yhteisliigassa Maxhuni viimeisteli 13,8 pistettä, 5,0 syöttöä ja 2,3 levypalloa ottelua kohden.

Syyskesän 2022 otteet Susijengin paidassa EM-kisoissa johtivat Maxhunin Hollannista kertaheitolla Saksan Bundesliigaan ja Crailsheim Merlinsiin, jonka aloittavaksi pelinrakentajaksi Maxhuni kohosi kuukaudessa. Maxhuni viimeisteli Merlinsille Bundesliigassa 11,8 pisteen, 4,0 syötön ja 1,3 levypallon ottelukeskiarvot ja jatkopeleihin edenneellä FIBA Europe Cup -kaudella 14,1 pisteen, 4,6 levypallon ja 1,4 syötön keskiarvot.

Maxhuni debytoi Susijengissä kesällä 2019 ja edusti samana vuonna Suomea myös Napolin universiadeissa. Tähän mennessä Maxhuni on pelannut 46 miesten maaottelua 8,3 pisteen, 3,5 syötön ja 1,4 levypallon keskiarvoin. Maxhuni kuului Susijengin vahvuuteen vuoden 2022 EM-kisoissa Prahassa ja Berliinissä sekä vuoden 2023 MM-kisoissa Okinawalla.

Henkilöt

 
1.4.2024 09:52 Suomalaiset ulkomailla

Susijengiläiset kovassa iskussa europarketeilla

Susijengin pelaajat onnistuivat laajalla rintamalla viikonlopun otteluissa. Edon Maxhuni oli loistovireessä Ranskassa, Alex Murphy oli joukkueensa ykköstykki Espanjassa ja Perttu Blomgren oli käsi kuumana Sloveniassa.

30.3.2024 09:21 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball EuroCupin finaaliin

Paris Basketball raivasi tiensä EuroCupin finaaliin, kun Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon miehistö kaatoi London Lionsin suoraan kahdessa ottelussa. Ranskassa Ilari Seppälä siivitti Saint-Chamondin tärkeään voittoon.

27.3.2024 09:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball aloitti EuroCupin välierät komeasti

Mikael Jantunen oli jälleen hyvässä iskussa, kun Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin finaalipaikkaan. Saksassa Valtteri Mervola auttoi joukkueensa pitämään sarjapaikkansa.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

18.3.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin juhli tärkeää voittoa suomalaiskohtaamisessa

Espanjassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Sasu Salin matkasi Teneriffasta Alexander Madsenin vieraaksi Andorraan. Remu Raitasen Caceres otti myös tärkeän voiton Espanjassa.

15.3.2024 08:24 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball EuroCupin välieriin

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball eteni EuroCupin välieriin. Mestarien liigassa Sasu Salinin Teneriffa varmisti puolivälieräpaikan.

11.3.2024 07:44 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen siivitti Granadan tärkeään voittoon

Elias Valtosen mainiot esitykset Granadan paidassa saivat jatkoa, kun hän pääsi juhlimaan ensimmäistä voittoaan uuden seuransa riveissä.

4.3.2024 10:28 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosella komea debyytti Granadassa – ”Ihan hyvin se toimi”

Elias Valtonen otti heti paikkansa Granadan joukkueessa, kun hän suoriutui komeasti debyytissään. Ranskan liigassa suomalaiset pääsivät nauttimaan tärkeistä voitoista.

Näytä lisää vastaavia