Daniel Dolenc Liettuan liiganousijan korin alle

10.7.2023 20:07 Karhu Basketin menestyksekkään 2022–23-kauden kulmakiviin sekä Korisliigassa että FIBA Europe Cupissa kuulunut Daniel Dolenc, 29, käyttää ulkomaanoptionsa. 205-senttisen Espoo Basket Teamin kasvatin ja Susijengi-jyrän uusi seura on Liettuan liiganousija BC Mazeikiai, joka on rekrytoinut Dolencia riveihinsä jo pidemmän aikaa.

Daniel Dolenc siirtyy Kauhajoelta Liettuan pääsarjaan. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi & Korisliiga.

BC Mazeikiai sijoittui Liettuan toiseksi korkeimman sarjatason (NKL) ylemmässä jatkosarjassa neljänneksi, mutta teki selvää jälkeä pudotuspeleissä yltämällä aina Liettuan finaaliin Zalgiris Kaunasin kakkosjoukkuetta vastaan ennen taipumistaan.

- Olemme nousijajoukkue, mutta haluamme lähteä kauteen isolla pamauksella. Budjettimme kilpailee kansainvälisiin sarjoihin osallistuvien liettualaisjoukkueiden kanssa ja valmentaja on saanut joukkueeseen hyviä pelaajia joka pelipaikalle, Dolenc uhkuu.

- Tietysti näin heinäkuussa puheet voi olla kovat, mutta tulokset ratkaisevat ja työ tehdään joka päivä hallilla. Kausi kestää toukokuulle asti ja meidän on pysyttävä läpi kauden yhtenäisinä läpi hyvien ja heikompien hetkien ja lähdettävä haastamaan jokaista joukkuetta, on se sitten Zalgiris Kaunas tai mikä muu tahansa jengi.

Suurimpia syitä Dolencin sopimuksen taustalla on BC Mazeikiain kokenut valmentaja Marius Kiltinavicius, joka rekrytoi Dolencia joukkueeseensa läpi kesän.

- Kiitos Liettuaan kärsivällisyydestä tämän pitkän rekrytointiprosessin aikana. Olen otettu siitä, miten paljon BC Mazeikiai ja valmentaja Kiltinavicius minut joukkueeseensa tahtoivat. Olen itse parhaimmillani, kun pääsen pelaamaan hyvän systeemin sisällä tarkoin määriteltyjen parametrien mukaan, ja uskon, että Mazeikiai on juuri sellainen joukkue, Dolenc kiittää.

- Suuri kiitos myös Suomen päähän kaikille onnittelijoille ja tukijoille. Olen saanut paljon viestejä viimeisen vuorokauden aikana. Se on koskettavaa ja merkitsee minulle paljon.

Korisliigan työhevosesta Itävallan mestariksi

Dolenc debytoi Korisliigassa pelikaudella 2010-11, jolloin hän edusti Espoon Honkaa pääsarjassa yhdentoista ottelun verran. Dolenc kuittasi 19-vuotiaiden poikien SM-sarjassa kultaa keväällä 2011 ja saman ikäluokan SM-hopeaa 2012.

Seuraavat Korisliiga-vuotensa Dolenc pelasi Kouvoissa 2013-15 ja BC Nokiassa 2015-20. Viimeisellä BC Nokian kaudellaan Dolenc mursi itsensä läpi Korisliigan parhaimmistoon kirjautettuaan nokialaisjoukkueelle 10,9 pistettä, 5,4 levypalloa ja 1,2 syöttöä ottelua kohden. Keväällä 2016 Dolenc juhli BC Nokian kanssa myös SM-pronssia.

Nokialta Dolencin tie vei Itävaltaan, Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentamaan Swans Gmundeniin. Kausi Gmundenissa oli huippuonnistuminen: Dolenc kirjautti 10,6 pistettä, 4,8 levypalloa ja 1,4 syöttöä ottelua kohden ja Swans voitti sekä Itävallan mestaruuden että Itävallan cup-mestaruuden.

Pelikaudella 2021-22 Dolenc edusti Ranskan NM1-liigan Les Sables Vendéetä 8,5 pistettä ja 4,6 levypallon ottelukohtaisilla keskiarvoilla. Päättyneellä kaudella Dolenc auttoi Karhu Basketin Korisliigan hopealle ja FIBA Europe Cupin neljän parhaan joukkoon. Korisliigassa Dolencin keskiarvot olivat 10,2 pistettä, 4,1 levypalloa ja 1,4 syöttöä ottelua kohden.

Dolenc teki Susijengi-debyyttinsä kesällä 2020. Tähän mennessä Dolencille on merkitty kuusitoista miesten maaottelua, joissa hän on uurastanut 2,6 pistettä ja 3,3 levypalloa ottelua kohden. Dolenc on edustanut Suomea vuosien 2020-21 EM-karsinnoissa ja 2021-23 MM-karsinnoissa.

Juniorimaajoukkueurallaan Dolenc pelasi hurjat 114 ottelua ja heitti niissä yhteensä 647 pistettä. Dolencilla on tilillään myös yksi miesten haastajamaaottelu.

Henkilöt

 
18.4.2024 08:58 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin johdatti Teneriffan Mestarien liigan Final Fouriin

Sasu Salin pääsee taas jahtaamaan Mestarien liigan voittoa Teneriffan raivattua tiensä Final Four -lopputurnaukseen. Severi Kaukiainen pääsee puolestaan kokemaan Viron ja Latvian yhteisliigan finaalitunnelman.

13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

12.4.2024 23:53 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusesta ja Tuomas Iisalosta EuroCupin mestareita

Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo pääsivät tuulettamaan EuroCupin voittoa, kun Paris Basketball kaatoi finaalisarjassa Bourg-en-Bressen suoraan kahdessa ottelussa. Jantunen tehtaili finaalissa upeasti 15 pistettä.

10.4.2024 09:13 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball aloitti EuroCupin finaalit voitolla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin mestaruuteen, kun se nappasi avausfinaalista voiton.

8.4.2024 10:19 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni vahvassa iskussa tärkeässä voitossa

Edon Maxhuni oli johdattamassa Le Portelia tärkeään voittoon joukkueen taistellessa pudotuspelipaikasta Ranskassa ja Mikael Jantunen oli niin ikään vahvassa iskussa Paris Basketballin voitossa.

1.4.2024 09:52 Suomalaiset ulkomailla

Susijengiläiset kovassa iskussa europarketeilla

Susijengin pelaajat onnistuivat laajalla rintamalla viikonlopun otteluissa. Edon Maxhuni oli loistovireessä Ranskassa, Alex Murphy oli joukkueensa ykköstykki Espanjassa ja Perttu Blomgren oli käsi kuumana Sloveniassa.

30.3.2024 09:21 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball EuroCupin finaaliin

Paris Basketball raivasi tiensä EuroCupin finaaliin, kun Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon miehistö kaatoi London Lionsin suoraan kahdessa ottelussa. Ranskassa Ilari Seppälä siivitti Saint-Chamondin tärkeään voittoon.

27.3.2024 09:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball aloitti EuroCupin välierät komeasti

Mikael Jantunen oli jälleen hyvässä iskussa, kun Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin finaalipaikkaan. Saksassa Valtteri Mervola auttoi joukkueensa pitämään sarjapaikkansa.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

Näytä lisää vastaavia