FAQ - usein kysyttyjä kysymyksiä

Sivulle on koottu usein kysyttyjä lisenssin ostoon liittyviä kysymyksiä. Ole yhteydessä Koripalloliittoon, mikäli näistä ei löydy vastausta ongelmaan.

Useimmin kysyttyjä kysymyksiä

Yhteystietojen muuttaminen?

Sense-lisenssirekisterissä olevia nimi-, osoite- ja yhteystietoja voi muuttaa kirjautumalla asiointi.basket.fi-palveluun. Lisenssirekisterin tiedot siirtyvät eLSA-sarjanhallintaan ja eSCO-pöytäkirjasovellukseen.

Rinnakkaisedustusoikeus

Rinnakkaisedustusoikeuden voi lunastaa vasta kun peruslisenssi on voimassa. Nuorten rinnakkaisedustusoikeudet ovat myynnissä 31.12. asti, senioripuolella koko kauden. Fun-pelipassiin tai aikuisten kuntosarjalisenssiin ei voi lunastaa rinnakkaisedustusoikeutta.

En pysty maksamaan lisenssiä sitä lunastettaessa, miten toimin?

Lisenssin osto lähettää linkin sähköpostiin, jossa maksutieto on voimassa 24 tuntia. Lisenssikauppa lähettää tilauksen vahvistamisen yhteydessä sähköpostilla viestin, jossa on myös linkki maksunäkymään. Maksua suoritetaan joko heti tai myöhemmin linkin kautta ja tästä ei tule erikseen vahvistussähköpostia. Maksun kirjauduttua näkyy saman linkin kautta maksuvahvistus.

Mistä löydän lisenssinumeroni?

Yo. mukaisesti sähköpostilinkin saa sähköpostiin lisenssiä lunastettaessa. Linkin näkymä muuttuu maksu jälkeen Maksettu-tilaan, jossa alapuolella on urheilijan nimi sekä ID-numero, joka on lisenssinumerosi. 

Lapseni on mikroikäinen, mutta pelaa mineissä – minkä lisenssin hankin?

Nuorten sarjoissa lisenssi ostetaan pääasiallisesti iän mukaan, ei pelattavan sarjan mukaan. Lisäksi 13-19 -vuotiaissa on valittava sarjataso (kilpalisenssi - valtakunnalliset sarjat, harrastelisenssi - alueen sarjat, fun-pelipassi - fun-sarjat).  

Aikuiset ostavat lisenssin pelattavan sarjan mukaan (kilpalisenssi - valtakunnalliset kilpasarjat, harrastelisenssi - alueen harrastesarjat).

Lapseni on vasta 11-vuotias, miksi joudun ostamaan 13-vuotiaan lisenssin?

Koripallossa ikä lasketaan sarjakauden päättymisen mukaan. Esimerkiksi siis kaudella 2023-24 kausi päättyy vuonna 2024, jonka aikana vuonna 2011 syntynyt pelaaja täyttää 13 vuotta. Vaikka pelaaja ei täytä 13 vuotta sarjakauden aikana (syntynyt esim. joulukuussa), kuuluu hän 13-vuotiaiden sarjaan ja lisenssiluokkaan.

Pelaan kuntosarjassa ja valmennan - minkä lisenssin hankin?

Kuntosarjaa voi pelata kuntosarjalisenssillä tai 13-19 -vuotiaan Fun-pelipassilla, joten on lunastettava erikseen kuntosarjan lisenssi tai Fun-pelipassi (eivät sisällä valmennusoikeutta) ja tekninen lisenssi. Seurasidonnaisuus säilyy seurassa, jossa pelaa eli kuntosarjaseurassa.

Ostin lisenssin, mutta nyt tarvitsen vakuutuksen siihen lisäksi. Miten se onnistuu?

Kirjaa lisenssin ostossa samat tiedot kuin ensimmäisen lisenssin lunastamisen yhteydessä. Toisella sivulla lisenssin ostossa tulee mahdollisuus korottaa olemassa olevaa lisenssiä vakuutukselliseksi. Rekisteri muodostaa siis vakuutusmaksun suuruisen laskun suoritettavaksi.

Olen maksanut teknisen lisenssin, mutta haluaisin nyt pelata. Miten voin korottaa lisenssiäni?

Kirjaa lisenssin ostossa samat tiedot kuin ensimmäisen lisenssin lunastamisen yhteydessä. Toisella sivulla lisenssin ostossa tulee mahdollisuus korottaa olemassa olevaa lisenssiä pelaajalisenssiksi.

Huomioitavaa: Vakuutuksellista lisenssiä ei voi korottaa vain lisenssiosuuden osalta. Mikäli siis on maksanut esimerkiksi Tekninen lisenssi + vakuutus -lisenssin, pitää se korottaa vakuutukselliseen pelilisenssiin. Vaihtoehtoisesti voi myös purkaa vakuutuksen ja korottaa vain lisenssiosuutta, katso alla olevat ohjeet lisenssivakutuuksen purkamisesta.

En tarvitse enää lisenssivakuutusta, haluan perua sen. Miten peruminen onnistuu?

Vakuutus on aina irtisanottava vakuutusyhtiöstä. Ole yhteydessä Pohjola Vakuutuksen verkkopalveluun https://www.op.fi/. Verkkoviestissä tulee ilmoittaa irtisanottavan henkilön nimi, hetu, lajiliitto sekä tilinumero, mille palautukset lähetetään.

Pohjola Vakuutus kertoo Koripalloliitolle, mikä osuus vakuutuksesta on palautettavaa. Pohjola Vakuutus veloittaa vakuutuksen hoitamisen ajasta vähintään 16 euron korvauksen. 

En pelannut yhtään peliä, mutta ehdin maksaa lisenssin. Voiko lisenssin palauttaa?

Lisenssimaksun voi palauttaa 14 vuorokauden sisällä lisenssin maksamisesta, mikäli pelaaja ei ole pelannut yhtään ottelua. Ainoastaan lääkärintodistusta vastaan käyttämätön lisenssi voidaan palauttaa yli 14 vuorokautta oston jälkeen. Palatustapauksessa lähetä viesti office@basket.fi, jossa kerrot pelaajan nimen, lisenssinumeron tai hetun ja palautustilinumeron.

Koripalloliitto veloittaa kaikista palautuksista 16 euron palvelumaksun. Virheellisesti maksettuja koripallokoululisenssejä ei palauteta. 

Minulla on lisenssivakuutus. Miten toimin vahinkotilanteessa?

Vahinko sattui – Ota yhteys Pohjola Terveysmestari -palveluun:

Pohjola Terveysmestari palvelee numerossa 0100 5225 joka päivä klo 7-23 tai Pohjola Sairaala -sovelluksessa. Puhelun hinta on normaali matkapuhelin- tai paikallisverkkomaksu. Pohjola Terveysmestaripalvelun tarjoaa Pohjola Sairaala Oy.
· Saat Pohjola Terveysmestarilta asiantuntijan arvion oireistasi ja sinut ohjataan tarvittaessa suoraan sopivalle ammattilaiselle hoidettavaksi lähimpään Pohjola Sairaalaan tai Pohjola Vakuutuksen lääkärikumppanin vastaanotolle.
· Terveysmestari varmistaa maksullisten lääkäripalvelujen yhteydessä mitä vakuutuksesi kattaa ja hoitaa korvausasian puolestasi. Maksat korvattavasta hoidosta paikan päällä vain mahdollisen omavastuun.
· Jos lääkärikäyntiä ei tarvita, saat selkeät kotihoito-ohjeet, joiden avulla hoidat itsesi kuntoon.
· Palveluaikojen ulkopuolella tai akuuteissa kiiretapauksissa voit mennä mihin tahansa lääkäriin tai sairaalaan saadaksesi ensiapua. Maksa lääkärikulut ensin itse ja tee sitten vahinkoilmoitus OP-mobiilissa tai OP:n verkkopalvelussa.

Vahingon sattuessa toimintaohjeet löydät myös Vahinkoavusta https://vahinkoapu.pohjola.fi/henkiloasiakkaat/tapaturma/loukkasin-itseni-urheillessa

Pelaan seniorisarjaa ja toimin erotuomarina. Tarvitseeko minun ostaa kaksi eri vakuutusta ollakseni vakuutettu sekä pelaajana että erotuomarina?

Seniorilisenssin vakuutus korvaa myös erotuomaritoiminnan, joten osta seniorilisenssi vakuutuksen kanssa ja tekninen lisenssi erikseen. Vaihtoehtoisesti voit lunastaa aikuisten harrastelisenssin + vakuutuksen, jolla voit pelata senioreissa ja toimia erotuomarina vakuutuksen ollessa voimassa molemmissa tehtävissä. 

Lapseni on vakuutettu Pohjola Vakuutuksen toimesta toisessa lajiliitossa. Tarvitseeko minun ostaa uutta lisenssivakuutusta?

Mini- ja mikroikäisillä riittää yksi Pohjolan Sporttiturva -vakuutus kattamaan vahingot kaikissa lajiliittojen harrastuksissa, joten ei tarvitse ostaa toista vakuutusta. Vain koripallokoululisenssin vakuutus ei ole voimassa muiden lajiliittojen tapahtumissa.