Xavier voitti konferenssinsa mestaruuden

7.3.2000 Suomalaisilla naiskoripalloilijoilla Taru Tuukkasella ja Reetta Piiparilla menee lujaa - todella lujaa - Yhdysvaltain yliopistokoripallosarjassa. Heidän joukkueensa Xavier valtasi varhain tiistai-aamuna Atlantic 10 -konferenssin mestaruuden ja ansaitsi näin paikan 64 parhaan yliopiston mestaruusturnauksessa NCAA:ssa.

Konferenssiturnauksen loppuottelussa Xavier kaatoi valtakunnallisesti 23:ksi rankatun George Washingtonin 80-66 (27-31). Sekä Tuukkanen että Piipari tekivät ottelussa kahdeksan pistettä, jonka lisäksi 170-senttinen Piipari riisti kolmesti.

Turnauksen aikaisemmissa otteluissa Tuukkanen dominoi pelitilanteita ja siivitti joukkueensa menestykseen. Kun Xavier voitti välierässä St. Joseph´sin jatkoajan jälkeen 84-78, heitti Tuukkanen peräti 27 pistettä, otti neljä levypalloa ja torjui kahdesti, vaikka peliaikaa kertyikin "vain" 26 minuuttia. Turnauksen ensimmäisellä kierroksella Xavierin jalkoihin jäi St. Bonaventure (76-57) ja 189-senttinen Tuukkanen oli tuossakin ottelussa vauhdissa - illan tehot 21/9.

Joukkueen suomalaisille henkilökohtaista tunnustusta

Taru Tuukkanen ja Reetta Piipari ovat olleet koko kauden ajan Xavierin runkopelaajia ja nyt kauden kääntyessä loppusuoralle kaksikko on saanut osakseen myös henkilökohtaista tunnustusta. Naiskoripalloilun uutispalvelu (Women´s Basketball News Service), joka koostuu mm. koripallotoimittajista ja yliopistovalmentajista, valitsi Tuukkasen All-America-kolmosjoukkueeseen ja Atlantic 10 -konferenssin parhaaksi pelaajaksi. Piiparin sama taho arvosti tulokkaiden All-America-kolmosjoukkueeseen. Atlantic 10 -konferenssin omissa valinnoissa Tuukkasta ei vuoden pelaajaksi valittu, mutta vuoden kehittyneimmän pelaajan tittelin hän sai.

Kolmatta vuottaan Xavierissa pelaavan Tuukkasen ottelukohtaiset keskiarvot ovat 15,2 pistettä ja 6,9 levypalloa. Pelitilanneheittojen tarkkuudessa hän on 59,0 prosentin osumatarkkuudellaan valtakunnallisessa tilastoinnissa sijalla 15. Piipari on pisteitä latonut 6,8 keskiarvolla ja antanut 2,4 syöttöä 21,9 minuutissa, joka on yliopistokoriksessa paljon tulokkaalle. Xavierissa pelaa myös kolmas suomalainen, Elina Pasola, joka on päässyt kentälle kauden aikana yhdeksässä kamppailussa. Konferenssiturnauksen otteluissa hän ei pelannut.

Xavier on tähän mennessä voittanut kauden 30:sta ottelustaan peräti 26. NCAA-mestaruusturnausta ryhdytään tahkoamaan 17.3. lähtien "kerrasta poikki" -menetelmällä. Xavierin ensimmäisen kierroksen vastustaja selviää viikonvaihteen "Selection Sundayssa", jossa julkistetaan ne 64 joukkuetta, jotka ryhtyvät yliopistomestaruutta tavoittelemaan. Xavier on siis konferenssivoittonsa ansiosta jo paikkansa varmistanut kyseisten joukkueiden joukossa. Mestaruusjahti huipentuu Philadelphiassa maaliskuun 31. ja huhtikuun 2. päivinä pelattavaan neljän joukkueen lopputurnaukseen Final Fouriin.

Michaela Moua pelasi viimeisen ottelunsa

Suomalaisnaisten muilla joukkueilla ei käytännössä katsoen mahdollisuuksia ole selviytyä NCAA-turnaukseen.

Viimeistä opiskeluvuottaan Ohio Statessa pelaavan Michaela Mouan koripalloura yliopistosarjassa tuli päätökseensä. Joukkue hävisi Big Ten -konferenssiturnauksen toisella kierroksella Penn Statelle 48-64. Ohio Staten kauden voittosuhteeksi jää aikakirjoihin 13 voittoa - 15 tappiota, jolla se ei tule paikkaa NCAA-turnauksessa saamaan.

Jäähyväisottelussaan 180-senttinen Moua pelasi 20 minuuttia kooten tilastoihinsa kahdeksan pistettä ja kaksi riistoa. Heittopelissään Moua oli erehtymätön - kakkoset 3/3 ja vapaaheitot 2/2. Big Ten -turnauksen ensimmäisen kierroksen ottelussa Ohio State voitti Indianan 58-44 Mouan tehdessä neljä pistettä ja repiessä viisi levypalloa.

Myös Middle Tennessee Staten, jota edustavat Paula Penttilä ja Mia Parviainen, tie nousi pystyyn konfernssiturnauksen toisella kierroksella. Ohio Valley -turnauksen avauskierroksella joukkue voitti vielä Southeast Missourin 76-57, mutta Austin Peay katkaisi Middle Tennessee Staten (18-11) voittokulun seuraavalla kierroksella numeroin 67-58. Voitto-ottelussa Penttilä sai tehoikseen seitsemän pistettä, kaksi levypalloa ja kolme syöttöä. Parviainen heitti neljä pistettä. Austin Peayta vastaan Penttilän saldo oli 3/1 Parviaisen jäädessä tilastomerkinnöittä.

Maria Tasan Bradleylla oli runkosarjan päätösotteluiden myötä mahdollisuus selviytyä Missouri Valley -konferenssiturnaukseen. Joukkue olisi tarvinnut kuitenkin voittoja, mutta kärsi sen sijaan tappiot Drakelle 47-91 ja Creightonille 66-81. Tasa ei pelannut kummassakaan ottelussa. Bradleyn voittosuhteeksi kaudesta jäi 6-20.

 
12.7.2024 12:05 Susijengi

Perttu Blomgrenin ura jatkuu Balkanilla, uusi seura KK Bosna

Viime kaudella Slovenian liigaa ja Adrianmeren kakkosliigaa Helios Domzalen paidassa pelannut Lapuan Kobrien kasvatti Perttu Blomgren, 22, jatkaa uraansa Balkanilla. Blomgrenin uusi seura on kovin satsauksin tulevaan kauteen lähtevä perinteikäs bosnialaisseura KK Bosna, joka tähtää kaudella niin Bosnian liigan kuin Adrianmeren kakkosliigankin mestaruuksiin.

11.7.2024 12:34 Susijengi

Severi Kaukiaiselle jatkosopimus BC Kalev/Cramoon

Viime kaudella Viron suurseuran BC Kalev/Cramon kanssa Viron cupin ja kansallisen liigan mestaruudet voittanut sekä Viron-Latvian-liigan finaaliin edennyt Kotkan Peli-Karhujen kasvatti Severi Kaukiainen, 185 cm ja 26 vuotta, on solminut tulevaa kautta koskevan jatkosopimuksen tallinnalaisjoukkueen kanssa.

11.7.2024 12:17 Susijengi

Olivier Nkamhoua NBA:n kesäliigaan Portland Trailblazersissa

Susijengin avainpelaajiin vasta päättyneissä Valencian olympiakarsinnoissa kuulunut Helsingin NMKY:n kasvatti Olivier Nkamhoua, 24, edustaa Portland Trailblazersia NBA:n vuotuisessa Las Vegasin kesäliigassa. Samaan aikaan Petteri Koponen on aloittanut valmennusurakkansa San Antonio Spursissa NBA:n kesäliigassa.

8.7.2024 09:12 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalo NBA:han Memphis Grizzliesin apuvalmentajaksi

Viime vuosina kansainvälisen koripallon eliittivalmentajien joukkoon tehnyt, Eurocupin ja FIBA Mestarien Liigan mestariksi joukkueensa valmentanut Tuomas Iisalo 41, siirtyy NBA:n Memphis Grizzliesin valmennusjohtoon pelikaudeksi 2024-25. Loviisalaislähtöinen Iisalo on ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja NBA:ssa koskaan.

4.7.2024 11:10 Susijengi

Petteri Koponen New Zealand Breakersin päävalmentajaksi

Suomi-koriksen kaikkien aikojen pelaajalegendoihin lukeutuva MaSu-Basketin kasvatti Petteri Koponen, 36, on solminut 2+1-vuotisen päävalmentajasopimuksen Australian NBL-liigaa pelaavan uusiseelantilaisjoukkueen New Zealand Breakersin kanssa. Breakers on voittanut NBL:n mestaruuden neljä kertaa historian saatossa.

4.7.2024 09:25 Suomalaiset ulkomailla

Italian finaalien MVP Awak Kuier jatkosopimukseen Reyer Venezian kanssa

Susiladiesin tähtipelaaja Awak Kuier, 22, on tehnyt jatkosopimuksen italialaisseura Reyer Venezian kanssa. Kuier juhli seuran väreissä tänä keväänä Italian mestaruutta ja Peli-Karhut-kasvatti palkittiin finaalien arvokkaimmaksi pelaajaksi.

3.7.2024 16:26 Susijengi

Olivier Nkamhoua Saksan Bundesliigan kärkijoukkue Chemnitziin

Viimeiset viisi vuotta yliopistokoripalloa Yhdysvaltain NCAA-liigan Tennesseessä ja Michiganissa pelannut Susijengin laitahyökkääjä ja Helsingin NMKY:n kasvatti Olivier Nkamhoua, 24, on allekirjoittanut sopimuksen Saksan Bundesliigaa ja FIBA:n Mestarien liigaa pelaavan Niners Chemnitzin kanssa. Nkamhouan sopimus sisältää NBA-pykälän.

2.7.2024 09:23 Susijengi

Mikko Larkas jatkaa Ranskassa, siirtyy Limogesin valmennusjohtoon

Viime kaudella Ranskan liigaa ja FIBA Mestarien liigaa pelanneen SIG Strasbourgin valmennuksessa työskennellyt helsinkiläislähtöinen ToPoLan kasvatti Mikko Larkas, 43, valmentaa Ranskassa ensi kaudellakin. Larkas on allekirjoittanut pelikautta 2024-25 koskevan valmentajasopimuksen perinteikkään CSP Limogesin kanssa.

24.6.2024 11:54 Susijengi

Petteri Koponen San Antonio Spursin kesäliigajoukkueen valmennusjohtoon

Viimeisen kahden kauden aikana kannuksia juniorivalmentajana Adidas Next Generation -kutsuturnauksessa ja HBA-Märskyn valmennusjohdossa ansainnut Susijengi-legenda Petteri Koponen, 36, liittyy NBA-joukkue San Antonio Spursin kesäliigajoukkueen valmennusryhmään.

24.6.2024 11:47 Suomalaiset ulkomailla

Eetu Heinonen Gran Canarian organisaatioon

Vuonna 2006 syntynyt Eetu Heinonen on solminut 2+2-mallisen sopimuksen Gran Canarian kanssa.

Näytä lisää vastaavia