Suomi kovassa koulussa Latviaa vastaan

28.6.2002 Suomen koripallomaajoukkue sai rajun oppitunnin hyökkäyspelin lähes täydellisestä toteuttamisesta, kun viime EM-kisoissa 8. sijoittunut Latvia ryöpytti Baltic Sea Cupin avauspäivänä siitä 120-87-voiton. Perjantain toisessa ottelussa Ruotsi kukisti ehkä hieman yllättäen Viron selkeästi 104-80. Näin lauantaina 29.6. pelattavissa kamppailuissa Tapiolan Urheilutalolla nähdään otteluparit Latvia-Ruotsi (klo 16) ja Suomi-Viro (18.30).

Suomi johti Latvia-ottelua kerran - Sami Lehtorannan nostaessa tulostaululle 2-0-lukemat puolen minuutin pelin kohdalla. Seuraava reilu kolmiminuuttinen merkittiin kuitenkin latvialaisille 13-0 ja alkutahdit oli lyöty. Tahtipuikkoa heilutti Latvian liigan korikuningas Ainar Bagatskis, joka naputti Latvian 11 ensimmäisestä pisteestä kahdeksan.

Jo ensimmäisellä neljänneksellä paljastui karulla tavalla se, millä osa-alueilla Suomi on jäljessä Euroopan huippumaita, joiden joukkoon Latvia nykyjoukkueellaan on ehdottomasti laskettava. Niistä paikoista, joista latvialaiset upottivat kylmän viileästi heittonsa sisään, pisti Suomi-poika ohi. Rutiinin tuoma viimeistelyn taito ei selkeästikään ollut Suomen joukkueessa vastustajan tasolla. Toinen ongelma Suomella oli puolustuksen intensiivisyyden puute. Latvia sai luvattoman helposti jauhaa syötöillä parempia heittopaikkoja, kun suomalaisista ei ollut aggressiivisesti peittämään syöttölinjoja ja pakottamaan vastustajaa huonompiin ratkaisuihin.

Hyökkäyspelissään Suomi onnistui itse hakemaan jopa erinomaisia ratkaisuja, mutta viimeistely ontui. Toisen neljänneksen alussa korinteko onnistui hetken aikaa, kun Tom Gustafsson pussitti kahdesti ja Jukka Matinen kerran. Latvia vastasi kahden minuutin tyrmäyksellä. Minuutit menivät vieraille 14-0 ja Suomi otti lukua (tilanne 22-47).

Tauolle poistuttiin Latvian johtaessa 63-35. Latvian tekemät 63 pistettä kertovat tietenkin Suomen puolustuksen heikkoudesta, mutta myös Latvian onnistumisesta. Latvia laittoi 38 pelitilanneheitostaan ensimmäisellä puoliajalla 21 sisään (55,3 %). Suomen vastaava tarkkuus oli 11/39 (28,2 %).

- Korinteko oli vaikeaa. Vaikka itse ajoittain onnistuinkin, oli Latvian puolustus todella aggressiivista. Tämän tason vastustaja yllättää aina. He puolustavat lujaa, jonka jälkeen nopeat (hyökkäykset) lähtevät kuin tykin suusta ja jokainen kaveri pystyy heittämään mistä vaan, hämmästeli Suomen paras, maaotteluennätyksensä 22 pistettä viskonut Sami Lehtoranta.

Levypalloista laiha lohtu

Jotain latvialaisten monipuolisuudesta ja ratkaisuvalmiudesta tosiaan kertoo se, että seitsemän pelaajaa onnistui kolmen pisteen viivan takaa ja kuusi latvialaista ylsi kaksinumeroisiin pistelukemiin.

- Tämän kaliberin vastustajaa vastaan puolustuspelin pitäisi onnistua 100-prosenttisesti. Jos kaveri tekee 120 pistettä, on selvää, ettemme puolustuksessa onnistuneet. Pitää kuitenkin myöntää, että Latvia heitti häikäisevän hyvällä tarkkuudella. Suoritusvarmuus on eri tasolla, Suomen päävalmentaja Ari Tammivaara pohdiskeli.

- Ainoa valoisa asia tässä pelissä oli se, että voitimme levypallot (40-36) ja ehkä se, että hyökkäyspelimme oli parempaa kuin keskiviikkona Saksaa vastaan.

- Korostaisin kuitenkin tässä yhteydessä sitä, että tämän viikon tarkoitus on meille se, että saamme 14 pelaajalle peliaikaa ja kokemuksia kansainvälisistä peleistä, Tammivaara jatkoi.

Tammivaara peluuttikin miehistöään hyvin tasaisesti. Kaikki suomalaiset pelasivat vähintään kymmenen minuuttia ja enitenkin ahertaneet "vain" 26. Joukkueen 12 pelaajasta 11 pääsi pisteiden makuun.

Ottelun päätösneljänneksellä Suomi sai ajoittain pienen otteen pelistä ja voitti lopulta jakson 28-24.

- Jos Suomi olisi pystynyt samalla tavalla koko 40 minuuttia, olisi ottelusta tullut huomattavasti mielenkiintoisempi. Kun meidän hyökkäys lähtee rullaamaan kuten tänään, voimme voittaa minkä joukkueen tahansa, sanaili Latvian joukkueen kapteeni Edgars Sneps, joka teki avauspuoliskolla kaikki kymmenen pistettään.

Latvian ykkönen oli Lehtorannan tavoin 22 pistettä viskonut Aigars Bagatskis. Roteva Uvis Helmanis punnersi 13 pistettä ja kouri seitsemän levypalloa. Suomen joukkueesta Lehtorannan ohella ainoastaan seuratoveri Namika Lahdesta, Tom Gustafsson, sai kutakuinkin puhtaat paperit. Gustafsson (12/2) taisteli jokaisessa tilanteessa, vastasi latvialaisten fyysisyyteen ja näytti muutamaan otteeseen kykenevänsä korintekoon.

Ruotsilla Viroa enemmän vaihteita moottorissa

Suomi kohtaa lauantaina Baltic Sea Cupin ns. pronssiottelussa siis klo 18.30 Viron, joka hävisi Ruotsille. Mielenkiintoisena kuriositeettina mainittakoon, että läheisestä maantieteellisestä sijainnistaan huolimatta Suomi ja Viro eivät ole miesten maajoukkuetasolla kohdanneet sitten vuoden 1994.

Perjantaina Viro ei vakuuttanut. Se jäi Ruotsista jälkeen heti kättelyssä. Nuorekas Ruotsi aloitti räväkästi kiskaisemalla neljässä minuutissa eron 12 pisteeseen (16-4). Vauhdissa oli erityisesti vasta 19-vuotias Jim Nyström, joka upotti kaksi kolmen pisteen heittoa. Nyström pelaa Solna Vikingissä, jota suomalaisvalmentaja Pekka Salminen tulevalla kaudella Ruotsissa valmentaa.

Viro ei saanut konettaan käyntiin kamppailun missään vaiheessa ja konkareistakin ainoastaan Valmo Kriisa (14/3) pääsi omalle tasolleen. Joukkueen paras oli kuitenkin 205-senttinen ja parikymppinen Kristjan Makke (12/3, heitot 6/6), joka ennakkoluulottomasti haastoi ruotsalaisia ja onnistui. Sekä Rauno Pehka että Gert Kullamäe jäivät heille vaatimattomaan kahdeksan pisteen saaliiseen.

Ruotsalaisista Joakim Blom (20/4) ja Nyström (15/1) olivat tehokkaimmat.

20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

31.5.2018 14:01 Susijengi

Susijengin Viro-ottelun lipunmyynti käynnissä – kesän avaus Hartwall Arenalla 25.6.

Susijengi palaa kotiyleisön eteen Hartwall Arenalla 25. kesäkuuta, kun se kohtaa Viron MM-karsintojen kenraalissa. Lipunmyynti Viro-otteluun on käynnissä.

25.2.2018 22:00 Maaottelu

Koiviston liekinheitin, liukas Wilson ja haalarimies Nenonen – Susijengillä monta onnistujaa tahtovoitossa Bulgariaa vastaan

Helsingin jäähallin 5217-päinen kotiyleisö poistui areenalta hymyt korvissa, kun Mikko Koiviston kolmoskarkelot, Jamar Wilsonin taikatemput ja Juho Nenosen irtopallopelaaminen turvasivat Suomelle elintärkeän voiton MM-karsinnoissa Bulgariaa vastaan. Bulgaria kiri jo kertaalleen karanneen Susijengin, mutta loppuhetkillä sisukas Suomi nousi 75-70 (40-30) –voittoon.

24.2.2018 00:10 Maaottelu

Hurmoksen löytänyt Islanti nousi 11 pisteen takaa Susijengin ohi

Reykjavikin myrskyinen ilta osoittautui Susijengille täsmälleen niin vaikeaksi kuin odotettiin. Suomi karkasi parhaimmillaan 11 pisteen johtoon isännistään, mutta Islanti passivoi yliaggressiivisella puolustuspelillään vierashyökkäyksen viimeisellä neljänneksellä ja avasi MM-karsintojen voittotilinsä 81-76 (39-38) -voitollaan.

14.12.2017 09:00 Maaottelu

Susijengi jatkaa MM-karsintoja – Bulgaria-ottelun liput nyt myynnissä

Susijengi jatkaa MM-kisapaikan metsästystä helmikuussa, kun se kohtaa vieraskentällä Islannin 23.2. ja isännöi Bulgariaa Helsingissä 25.2. Bulgaria-ottelun liput ovat nyt myynnissä.

7.12.2017 Maaottelu

Susijengin jahti jatkuu – helmikuun MM-karsintaottelun lipunmyynti käynnistyy 14.12.

Susijengi jatkaa MM-kisapaikan metsästystä helmikuussa, kun se kohtaa vieraskentällä Islannin 23.2. ja isännöi Bulgariaa Helsingissä 25.2. Bulgaria-ottelun liput tulevat myyntiin 14.12.

27.11.2017 Maaottelu

Vaikea ilta Nordiksella, Schilb kaatoi kolmosilla Susijengin

Susijengin MM-karsintaikkunan toinen ottelu päättyi tappioon Helsingin Jäähallissa, kun Tshekki oli etevämpi loppulukemin 56-64 (30-25). Nihkeä ja vähäkorinen kamppailu ratkesi päätösneljänneksellä, kun tshekkiläiset rohmusivat hyökkäyslevypalloja ja Blake Schilb äityi ilmiliekkeihin kolmosen takaa.

26.11.2017 Maaottelu

Tshekki-otteluun vapautui rajoitettu määrä erikoispaikkoja – 4400 lippua myyty

Susijengin maanantaiseen MM-karsintojen kotiavaukseen on vapautunut rajallinen määrä halvimman kategorian lippuja erinomaisilta paikoilta. Liput ovat näkörajoitepaikkoja, joista on kuitenkin esteetön näkymä kentälle.

25.11.2017 16:47 Maaottelu

Tshekki jauhaa palloskriinejä ja juoksee kenttää

Susijengi kohtaa MM-karsintojen seuraavan haasteensa jo maanantaina, kun vuoden 2015 EM-kisojen yllättäjäjoukkue Tshekki saapuu Helsingin Jäähallin sudenpesään marraskuun MM-karsintaikkunan viimeisen ottelun merkeissä. Vaikka Tshekki pelaa ilman syömähampaitaan Satoranskya ja Veselya, joukkueen vauhtipeli ja korintekovoima ovat todellisia haasteita.

22.11.2017 16:09 Maaottelu

Susijengi aloittaa MM-karsintansa kurinalaisen Bulgarian kotisalissa

Viime kesän EM-kotikisoissa koko Suomen hurmannut Susijengi aloittaa taipaleensa kohti Kiinan vuoden 2019 MM-kisoja kohtaamalla perjantaisessa MM-karsintojen avausottelussa Bulgarian. Suomi ja Bulgaria ovat edelliseen kerran ottaneet yhteen lähes vuosikymmen sitten, mutta susileirissä perjantain ottelun isäntäjoukkue tiedetään vaikeaksi vastustajaksi.