Suomen voittotili auki Tiina Stenin johdolla

10.1.2009 Naisten koripallomaajoukkue avasi EM-karsintojen voittotilinsä kukistamalla Sarajevon illassa lauantaina Bosnia-Hertsegovinan 81-75 (43-39) –tuloksella. Kentän hahmona hääri kaikkien aikojen viidenneksi kovimman pistesaldon, 28, kirjauttanut Tiina Sten.

Suomi oli Sarajevossa selkä seinää vasten, sillä joukkue kärsi tappiot kahdessa ensimmäisessä karsintaottelussaan, ensin kotonaan Iso-Britannialle ja vieraissa Romanialle.

Pakkovoitto näkyi suomalaisotteissa ottelun alussa. Tilanteesta 12-12 Bosnia-Hertsegovina vei reilun kolmen minuutin jakson 12-2 nousten 24-14-johtoon.

- Vaikka meillä oli pituusylivoima, oli korinteko lähietäisyyksiltä hankalaa. Lisäksi hävisimme alussa liikaa yksi vastaan yksi –tilanteita siitä huolimatta, että tiesimme bosnialaisten pelin perustuvan niihin, kuvaili Suomen apuvalmentaja Jussi Laakso alun tapahtumia.

Suomi otti niskalenkin nuoresta vastustajastaan ottelun toisella jaksolla. Ratkaisevan käänteen sai aikaiseksi yllätysnimi Henna Salomaa, joka teki kaikki ottelun kahdeksan pistettään kyseisellä neljänneksellä. Salomaa toi kaivattua leveyttä Suomen kapeaan ratkaisukaartiin.

Suomalaisten päästyä puoliajalle Salomaan ansiosta 43-29-johdossa jatkoi Tiina Sten tahtipuikon heiluttamista kolmannella jaksolla. Espanjan liigassa ammattilaisena pelaava Sten teki kaikkiaan 12 pistettä jakson aikana Suomen käytyä parhaimmillaan kahteen otteeseen kymmenen pisteen johdossa.

- Kun aloimme tehdä parempaa työtä puolustuksessa, näytimme olevamme kertaluokkaa parempi joukkue kuin vastustaja, vaikkei ero lopulta isoksi venynytkään, Laakso arvioi.

Tiina Sten, Taru Tuukkanen ja Niina Laaksonen dominoivat alun hapuilun jälkeen ilmatilaa. Kolmikko kaapi kymmenen levypalloa naiseen, kun koko Bosnia-Hertsegovinan joukkue sai kasaan 31.

Sten kirjautti lisäksi seitsemän riistoa ja peräti 28 pistettä, joka on naisten maajoukkueen kaikkien aikojen viidenneksi korkein pistenoteeraus. Naisten maaotteluennätystä on pitänyt hallussaan yli 50 vuoden ajan Hilkka Hakola, joka vuonna 1956 heitti Sveitsiä vastaan huimat 41 pistettä.

- Tiina (Sten) pisti palloa kuppiin varmasti korin alta. Hän oli löytänyt tähän otteluun kaivattua pelirohkeutta, Laakso luonnehti suomalaislaituria, jonka kahden pisteen heittotarkkuus kirjattiin lukemin 10/14.

Tuukkanen ylsi bosnialaisia vastaan 20 pisteeseen. Bosnia-Hertsegovinan paras oli Stenin lailla 28 pistettä tehnyt Natasa Mikic.

Britanniaa valloittamaan

Lohkon toisessa lauantain ottelussa Romania haki tärkeän, mutta yllättävän niukan voiton Iso-Britanniasta lukemin 75-71 ja piti tilinsä puhtaana. Ottelun sankariksi nousi neljä ratkaisevaa pistettä loppuhetkillä vapaaheittoviivalta Romanialle heittänyt Maria Pascalau.

Suomi viimeistelee kolmen ottelun vieraskiertueen kohtaamalla Wochesterissä nimenomaan Iso-Britannian ensi tiistaina (13.1.).

Bosnia-voitto oli Suomelle elintärkeä niin A-divisioonan paikan säilyttämistä ajatellen kuin henkisestikin. Britanniassa Suomi on toisen pakkovoiton edessä, kun sen pitäisi voittaa kotijoukkue vähintään kolmella pisteellä taatakseen itselleen edun mahdollisessa tasapistevertailussa brittejä vastaan.

Iso-Britanniasta Suomen naiset palaavat koti-Suomeen ja pelaavat kaksi viimeistä otteluaan Lahden Urheilutalolla, jonne vastustajiksi saapuu 16.1. Romania ja 19.1. Bosnia-Hertsegovina. Karsintalohkon kahden parhaan pelit jatkuvat Euroopan A-divisioonassa.

Bosnia-Hertsegovina – Suomi 75 – 81 (39-43), naisten EM-karsintaa, Sarajevo (BIH) 10.1.2009

Ottelun täydelliset tilastot löytyvät kv. koripalloliiton nettipalvelusta.

0/1

Jaksot: 26-19, 13-24, 19-20, 17-18. Suomen heittoprosentit: 1P 81,4 % (22/27), 2P 41,5 % (22/53), 3P 25,0 % (5/20). Seuraavaksi Suomi kohtaa vieraissa Iso-Britannian 13.1.

Lisätietoja: /maajoukkueet/naisten_maajoukkue/

21.11.2018 22:53 Susiladies

Romania pinnisti Susiladiesin ohi EM-karsintojen päätösottelussa

Susiladiesin kolmen neljänneksen johto ei riittänyt Cluj-Napocassa, kun Romania ravasi väkisin rinnalle ja lopulta ohitse 71-60 (28-34). Täten Susiladies jäi ilman voittoja EM-karsinnoissa.

17.11.2018 21:26 Susiladies

Susiladies pisti voittamattoman Slovenian tiukille Töölössä

Töölön Kisahallissa Slovenia eteni vuoden 2019 EM-kisoihin nitistämällä Susiladiesin 68-88 (27-41). Suomi pisti oivasti kampoihin E-karsintalohkoa puhtaalla pelillä dominoivaa Sloveniaa vastaan, mutta vieraiden pelirutiini oli lopulta liikaa.

15.2.2018 Maaottelu

Ranska tyly emäntä Susiladiesille 5000 katsojan edessä

Suomen naisten koripallomaajoukkue eli Susiladies hävisi EM-karsintaottelun hallitsevaa EM-hopeamitalisti Ranskaa vastaan 5000 silmäparin edessä Brestissä. Susiladies pelasi rohkeasti ja ennakkoluulottomasti, mutta kivenkova Ranska oli liian iso pala purtavaksi 90-40 (44-23) -tappiossa.

14.2.2018 Maaottelu

Susiladiesille vastaan ärsytetty Ranska

Suomen naisten koripallomaajoukkue eli Susiladies saa tänään vastaansa maajoukkueikkunan toisessa EM-karsintaottelussa Ranskan Brestissä. Hallitseva EM-hopeamitalisti hävisi yllättäen lauantaina oman karsintaottelunsa Slovenialle.

11.2.2018 Maaottelu

Susiladiesin nuori laituri Elina Arike: ”Maajoukkueessa yhteishenki on todella tärkeää”

Susiladiesin Elina Arike pelasi lauantaina vasta toisessa virallisessa naisten maaottelussaan. Pirteästi taistellut HBA-laituri uskoo saavansa maajoukkueryhmityksessä kehitystä pelikovuudessa ja pelin lukemisessa.

10.2.2018 Maaottelu

Romania karkasi EM-karsinnoissa Susiladiesilta

Suomen naisten maajoukkue eli Susiladies kärsi tappion Töölön Kisahallissa pelatussa EM-karsintaottelussa Romaniaa vastaan. Taru Tuukkasen 24 pisteen ja 17 levypallon loistopeli ei riittänyt, kun romanialaiset karkasivat toisella neljänneksellä kohti 59-80 (31-47) -voittoa liki kuudensadan silmäparin edessä.

12.1.2018 07:00 Maaottelu

Naisten EM-karsintaottelun Suomi–Romania liput myyntiin

Naisten maajoukkue jatkaa vuoden 2019 kisoihin tähtääviä EM-karsintoja helmikuussa, kun se kohtaa Töölön Kisahallissa Romanian 10.2. klo 14. Lipunmyynti otteluun käynnistyy tänään perjantaina 12.1. klo 9.

15.11.2017 23:59 Maaottelu

Slovenia karkasi Susiladiesilta Celjessä

Suomen naisten maajoukkue eli Susiladies hävisi EM-karsintaikkunansa toisen ja viimeisen ottelun Slovenialle Celjessä. Prässäävä ja fyysinen Slovenia pakotti Suomen runsaisiin pallonmenetyksiin, joiden myötä kotijoukkue karkasi jo ensimmäisellä puoliajalla kohti 97-57 (54-23) -voittoa.

15.11.2017 Maaottelu

Annika Holopaisella selvät aseet Slovenian kaatoon

Suomen naisten maajoukkue, Susiladies, jatkaa EM-karsintojaan keskiviikkona kohtaamalla vieraskentällä Slovenian. Annika Holopaisen mukaan Ranska-tappiosta on otettu opiksi ja katseet suunnattu Slovenian kaatoon.

11.11.2017 Maaottelu

EM-hopeamitalisti Ranska odotetun kova pala Susiladiesille

Suomen koripallomaajoukkue eli Susiladies hävisi selkeästi EM-karsintaottelussa hallitsevalle EM-hopeamitalisti Ranskalle Töölön Kisahallissa. Isokokoinen, urheilullinen ja taitava Ranska pisti jo avausneljänneksellä pelin pakettiin jyräten kohti 44-103 (23-61) -voittoa.