Puolivälieräennakko 4/4: Kataja hamuaa revanssia BC Nokiasta

2.4.2017 Korisliigan viimeinenkin puolivälieräsarja saa alkunsa maanantaina, kun viime kevään tavoin pudotuspelien avauskierroksella kohtaavat Joensuun Kataja ja BC Nokia. Viime kevään kovimmasta yllätyksestä vastannut BC Nokia lähtee uusimaan viime kevään temppuaan, Katajan hamutessa paikkaa mitalipeleissä sekä tilien tasaamista näätäpaitojen kanssa. Ottelusarja alkaa 3.4.

Teemu Rannikko on jälleen kovan työmaan äärellä, kun BC Nokian takakenttä Niko Mattilan johdolla pyrkii hidastamaan konkarin vauhtia puolivälieräsarjan aikana.

Eldar Skamo tarjoaa Nokialle monipuolisen hyökkäyspelaamisen maestron ja harmaita hiuksia Katajan puolustukselle.

Daniel Mullings on lukeutunut koko kauden ajan Korisliigan kovimpien yksilöiden joukkoon. Puolivälierissä miehen merkitys Katajan hyökkäykselle tulee olemaan jälleen iso.

Ikäistään nuorempi Joni Harjula pelaa liigauransa viimeisiä Korisliigan pudotuspelejä, eikä tankkiin ole varmasti jäämässä tippaakaan bensaa kun kevään viimeinen summeri soittaa näätäpaidoille, tapahtuu se sitten puolivälierissä tai mitalipeleissä. Kuvat: Vesa Kuukka & Erkki Hautaviita

Joensuun Katajan raskas kausi eurokiireineen ehti vihdoin kevääksi tasaantua ja joukkue on päässyt jo hetken keskittymään vain Korisliigan valloittamiseen. Tulosten puolesta Kataja onkin ollut koko sarjan kuumimpia joukkueita, voittaen pudotuspeleihin lähtiessä kymmenestä edellisestä ottelustaan seitsemän.

BC Nokian aikakausi päävalmentaja Ville Tuomisen alaisuudessa alkoi yskähdellen, mutta myös näätäpaidat ovat parantaneet otteitaan kevään mittaan. Parhaana muistutuksena BC Nokian iskukyvystä toimivat joukkueen voitot kotona runkosarjan ykkösestä Salon Vilppaasta, sekä isonumeroinen vierasvoitto aina vaikeasta Kauhajoen liikuntahallista.

Joukkueet päättivät runkosarjan keskinäiseen kohtaamiseen, jossa ei kuitenkaan sen isompaa panosta enää ollut, molempien joukkueiden varmistettua runkosarjasijoituksensa ennen päätöskierrosta. BC Nokia vei alkulämpöinä toimivan kamppailun Nokian palloiluhallissa lukemin 84-65 ja vaikka ottelun panoksesta ei voida juuri edes puhua, näyttivät näätäpaidat kuitenkin jälleen vaarallisuutensa.

- Siihen nähden, että pelasimme noin 55 minuuttia alle tasomme ennen Kataja-ottelua, sen takia meille oli tärkeää saada hyvällä ilmeellä pelattu ottelu ennen pudotuspelejä. Mun mielestä onnistuttiin siinä ja se oli hienoa, toteaa BC Nokian päävalmentaja Tuominen.

- Aika vähän tuli kuitenkaan mitään taktisia juttuja, mistä oltaisiin voitu oppia jotain uutta vastustajasta. Aika perus korista pelattiin. Maanantaina alkavat sitten ne tärkeämmät kamppailut.

Katajan päävalmentaja Greg Gibson otti tappion varsin tyynesti. Puolivälieräsarja alkaa maanantaina ja katseet suunnattiin runkosarjan päätöksen jälkeen nopeasti ottelusarjan avausotteluun.

- Emme juuri murehdi tappiota, maanantaina siirrymme ihan eri maailmaan ja ne pelit ovat ihan oma tarinansa, Gibson muistuttaa.

- Taktisella puolella ei tässä kohtaa lähdetä kokeilemaan juuri. Ja toisaalta, jos joukkueet eivät tiedä miten pelaat 36, itseasiassa meidän tapauksessamme 56 ottelun jälkeen, eivät he tule tietämään sitä milloinkaan. Eikä meidän ottelutahdillamme ole mahdollista hirveästi tuoda uusia asioita pelaamiseemme. Tässä kohtaa kevättä henkinen puoli nousee isompaan rooliin ja perusasioita pitää pystyä toteuttamaan korkealla tasolla koko ajan.

Viime kevään yllätyksen taustalta löytyi BC Nokian kyky väsyttää Katajan takakenttää, erityisesti Teemu Rannikkoa, Niko Mattilan (6,1/2,5/1,5 syöttöä/1,0 riistoa), Joni Herralan ja Henri Hirvikosken (4,7/2,0/1,3 syöttöä) johdolla. Kevään 2017 Kataja on edeltäjäänsä materiaalin puolesta hieman leveämpi, sillä Rannikon (12,3/6,9 syöttöä) lisäksi pelinrakentelusta vastuuta kantavat niin Ilari Seppälä (9,5/3,5 syöttöä) kuin monipuolinen takakentän taistelija Daniel Mullings (14,5/7,2/3,6 syöttöä/2,3 riistoa).

Rannikkon hidastaminen on edelleen varmasti Tuomisen joukkojen prioriteettilistan kärkipäässä ja uransa viimeisiä Korisliigan pudotuspelejä pelaava ikinuori Joni Harjula (4,6/1,6 syöttöä) on valmis antamaan kaikkensa tälle projektille, mutta tämän kevään Kataja pystyy olemaan tehokas myös Rannikon ollessa penkillä.

Hyökkäyspäässä BC Nokia tarjoaa Katajalle mielenkiintoisia haasteita. Javier Duren (13,0/5,5) on korintekovoimainen takakentän pommittaja ja kokenut kehäkettu Sefton Barrett (11,9/5,6/1,8 syöttöä) lämpenee kevätauringossa parhaimmilleen.

Omanlaisensa ongelmanratkaisutilanteen Katajalle tarjoaa myös näätälaituri Eldar Skamo (9,9/5,8/3,4 syöttöä) on nokialaisten syöttötilaston piikkipaikalla, eikä sattumalta. 198-senttinen, hyvin liikkuva laituri omaa riittävät työkalut rankaista pienempiään korin lähellä ja haastaa kankeampia nelospaikan pelaajia naama koria kohti. Nämä yhdistettynä Skamon käsittämättömään pallopeliälyyn ja 34% kolmen pisteen heittotarkkuuteen tekevät miehestä Nokian hyökkäyksen todellisen valttikortin.

Katajan korintekovoimainen vahvistuskatras Rion Brownin (18,6/6,5/3,2 syöttöä) ja Darryl Bryantin (18,0/3,5/2,8 syöttöä) johdolla aiheuttavat näätäpaitojen puolustukselle varmasti harmaita hiuksia läpi ottelusarjan, mutta oma mielenkiintonsa on myös joukkueiden etukenttien välinen taistelu.

Parhaimmillaan sarjan eliittiin kuuluva Papa Dia (14,2/6,8) operoi 50% osumistarkkuudella BC Nokian hyökkäysrenkaan ympärillä ja tarjoaa väkevillä skriineillään ja voimakkailla rullauksillaan Isaiah Wilkersonille (13,2/2,6 syöttöä) loistavan palloskriinipartnerin. Vastaavasti Kervin Bristolin (8,6/7,4/1,8 torjuntaa) saavuttua Joensuuhun, on joukkueen hyökkäyspelaamiseen löytynyt Rannikolle vahva rullaaja ja todellista uhkaa myös korirenkaan yläpuolelle.

Edellämainittujen herrasmiesten takana käydään oma kova taistelunsa. Kovaa nousua sarjan parhaiden kotimaisten isojen joukkoon tekevä Daniel Dolenc (8,5/3,4) ja Katajan mestaruuskevään komeetta Tommi Huolila (4,5/3,2/1,0 syöttöä) saavat varmasti paimentaa vastustajan ykkösnimiä, mutta erityisesti miesten keskinäiset väännöt tulevat olemaan komeaa seurattavaa kuumien puolivälieräotteluiden sisällä.

Ennakkosuosikin viitta sarjassa on helppo asettaa Katajan harteille, mutta viime kevät ja BC Nokian vahvat otteet kuluvan kevään edetessä herättävät ainakin toiveita viidenteen peliin etenevästä ottelusarjasta.

 
19.7.2024 12:24 Korisliiga

Kataja Basket teki kaksi kiinnitystä: Knihtiselle jatkosopimus, Jocelyn siirtyy Joensuuhun Uudestakaupungista

Joensuulainen Korisliiga-joukkue Kataja Basket rakentuu pelaajistonsa osalta hyvää vauhtia kohti tulevaa pelikautta. Tuoreimmat kiinnitykset sinivalkoasuun tekivät 25-vuotiaat laiturit Teemu Knihtinen sekä yhdysvaltalainen, New Jerseystä kotoisin oleva Travis Jocelyn. Kouvot-kasvatti Knihtiselle kausi Katajassa tulee olemaan kolmas, liigaurallaan jo kahdestoista. Uudenkaupungin Korihaiden riveistä tuttu Jocelyn aloittaa syksyllä neljännen ammattilaiskautensa. Molempien sopimukset kattavat kauden 2024–2025.

19.7.2024 12:10 Korisliiga

Bisons ja Jeremiah Wood sopimukseen - Woodille seitsemas kausi Korisliigassa

Miesten Korisliiga-kauteen valmistautuva Bisons Loimaa on solminut sopimuksen 39-vuotiaan Jeremiah Woodin kanssa. Wood tuo Bisonsin korin alle jo seitsemännen kauden Korisliiga-veteraanin.

15.7.2024 12:00 Korisliiga

Kalle Peltonen tuo voimaa ja monipuolisuutta Korihaihin

Uudenkaupungin Korihait on tehnyt vuoden mittaisen sopimuksen laituri Kalle Peltosen kanssa. Jyväskyläläisen HoNsUn kasvatti siirtyy Uuteenkaupunkiin Nokialta, jossa hän voitti viime kaudella uransa toisen Suomen mestaruuden.

10.7.2024 12:00 Korisliiga

Thomas Vehmanen ja Viljami Arvonen jatkavat Korihaissa

Uudenkaupungin Korihait on tehnyt jatkosopimukset takamiehien Thomas Vehmasen ja Viljami Arvosen kanssa. Suomalais-virolaisen Vehmasen jatkosopimus on yksivuotinen, Korihait-kasvatti Arvosen sopimus on mallia 1+1.

8.7.2024 18:37 Korisliiga

Pyrintö teki sopimuksen ammattilaisuransa Suomesta aloittavan Xavier Bledsonin kanssa

Pyrinnön uusin pelaajasopimus on solmittu 24-vuotiaan Xavier Bledsonin kanssa. Viimeiset kolme kautta Indiana Staten yliopistossa pelanneelle Bledsonille luvassa on ensimmäinen kausi ammattilaisena.

5.7.2024 19:16 Korisliiga

Korisliigan vahvistettu sarjaohjelma kaudelle 2024–25 on julkaistu

Pantterijahti käynnistyy lokakuun ensimmäisenä perjantaina ja Suomen mestari on selvillä viimeistään 15.5.2025. Korisliiga jatkaa formaatilla, jossa 22 kierroksen jälkeen joukkueet jaetaan ylempään ja alempaan jatkosarjaan.

18.6.2024 13:33 Korisliiga

Max Besselink palaa BC Nokiaan

Viimeisen kahden kauden aikana Saksan Bundesliigassa ja Belgian ja Alankomaiden yhteissarjassa pelannut Helsingin NMKY:n kasvatti Max Besselink, 202 cm ja 22 vuotta, palaa Suomeen. Besselink palaa yksivuotisella sopimuksella tuoreeltaan Suomen mestaruuden voittaneeseen BC Nokiaan, jota hän edusti viimeksi kaudella 2021–22.

18.6.2024 10:59 Susijengi

Andre Gustavson: ”Tuntuu kuin ei olisi ollut päivääkään poissa”

Andre Gustavson kolkutteli 2010-luvun viimeisinä vuosina Susijengin portteja yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista suomalaispelaajista. Vaikka viimeiseen neljään vuoteen Gustavsonia ei ole maajoukkuepaidassa nähty, on hänen tähtäimensä kuusivuotiseksi venähtäneen NCAA-uran ajan ollut koko ajan ammattilaisurassa ja Susijengissä.

18.6.2024 09:29 Pääjuttu

Erotuomari Miltos Ioannidis sai uralleen haluamansa päätöksen: ”Kausi oli hyvä, tunne on loistava”

26 erotuomarivuoden jälkeen Miltos Ioannidis pistää pillin pussiin ja antaa hyvillä mielin tilaa nuoremmalle erotuomaripolvelle. Pitkän uran kulmakiviä ovat olleet koripallon kautta syntyneet ystävyyssuhteet, solidaarisuus ja positiivinen ajattelu.

12.6.2024 09:27 Korisliiga

Timo Heinosen historiallinen ura jatkuu Seagullsissa

Helsinki Seagulls on tehnyt yhden kauden mittaisen jatkosopimuksen joukkueen pitkäaikaisen luottopelaajan Timo Heinosen kanssa. 1026 Korisliiga-ottelun kokemuksella varustettu 42-vuotias laituri on edustanut joukkuetta jo kaudesta 2015-16 asti.

Näytä lisää vastaavia