Perjantain Albania-ottelu on Suomen miesten kaikkien aikojen 900. maaottelu

16.8.2012 14:20 Susijengillä on perjantaina aihetta juhlaan, sillä EM-karsintojen avausottelu Suomi-Albania on Suomen miesten maajoukkueen kaikkien aikojen 900. maaottelu. Suomi on voittanut pelaamastaan 899 ottelusta 426, esiintynyt olympialaisissa kahdesti sekä pelannut seitsemät EM-kisat.

Shawn Huff ja muut nykyiset "susijengiläiset" saavat kunnian edustaa Suomea sen 900. miesten maaottelussa perjantaina, kun vastassa on EM-karsinta-avauksessa Albania.

Suomen maajoukkuehistoriaan mahtuu monia tähtihetkiä, joista yksi oli olympiakarsinnoista vuoden 1964 kisoihin selviytyminen. Kari Liimo (keskellä) oli juhlittu sankari, kun Suomi palasi Genevestä.

Sakari Pehkonen ja kumppanit onnistuivat 1990-luvulla kukistamaan Helsingin Urheilutalolla mm. Venäjän.

Viime vuonna Susijengi juhli menestystään EM-kisoissa. Kuvassa tuulettavat Sasu Salin (vas.) ja Mikko Koivisto (oik.).

Suomi-koriksen legendaosaston luotto nykymaajoukkueeseen on kova. Kuvassa Petteri Koponen, jota "Mr. Koripallo" Pentti Salmi luonnehtii "ilmiömäiseksi maestroksi". Kuvat: Ville Vuorinen & SKL-arkisto & Tomi Kaminen.

Suomen ”Mr. Koripallo” Pentti Salmi, joka on kunnostautunut niin pelaajana, valmentajana, tuomarina kuin urheilutoimittajanakin, löytää heti makoisan anekdootin Susijengin juhlaottelun vastustajasta, Albaniasta.

- Täytyy sanoa, että kahdesta jo pelatusta Suomi-Albania-ottelusta olen nähnyt molemmat. Ensimmäisen kerran Suomi ja Albania kohtasivat kesäkuussa 1957 Sofian EM-kisoissa ulkokentällä, ja toisen kerran 1993 Unkarin Szombathelyssa EM-karsinnoissa, Salmi muistelee.

– Tuosta Szombathelyn turnauksesta lähti aikanaan liikkeelle se kierre, joka vei Suomen Ateenan EM-kisoihin. Alkaako tästäkin Albania-ottelusta vastaava kierre, se jää nähtäväksi.

Suomen miesten kaikkien aikojen 426 maaotteluvoitosta Salmi laskee ikimuistoisimmaksi 10. marraskuuta 1993 Helsingin Urheilutalolla pelatun Suomi-Venäjä-ottelun, jossa Suomi räjäytti jymypommin kaatamalla hallitsevan EM-hopeamitalistin 98-96.

– Kyseinen ottelu oli todellinen helmi draaman kaarenkin kannalta: viimeinen pallo oli ilmassa ja peli ratkesi Venäjän ohiheittoon. Se oli kerta kaikkiaan hieno hetki, koska Venäjä oli periaatteessa yhtä hyvä kuin nytkin, ehdotonta maailman eliittiä, Salmi muistelee.

Toinen Salmen esiin nostamista tähtihetkistä koettiin Belgian Liegessä syyskuussa 1977, kun Suomi kohtasi EM-karsintaottelussa Ranskan.

– Ranska johti viime sekunneilla pisteellä, ja ottelu näytti ratkeavan, kun legendaarinen Hervé Dubuisson pääsi yksin läpi ja nousi donkkiin nopeassa hyökkäyksessä. Pallo kuitenkin pomppasi takaraudasta Heikki Kaskon käsiin, joka ei ollut vielä ehtinyt puolustusalueelle. Heikki sai pallon käsiinsä, kääntyi, juoksi korille, nosti layupin ja vei Suomen pisteen voittoon, muistelee Salmi nauraen. 

Geneven ja Urheilutalon tähtihetket 

Suomen maajoukkueen kaikkien aikojen pistekärki Kari Liimo pommitti 154 maaottelussaan yhä ylittämättömät 2457 pistettä. Susijengin kaikkien aikojen ykköstykki ajoittaa oman uransa tähtihetket Tokion vuoden 1964 olympiakisoja edeltäneisiin olympiakarsintoihin Sveitsin Genevessä.

– Pelasin silloin vasta kolmatta tai neljättä vuottani maajoukkueessa, eikä edellisinä vuosina menestystä ollut oikein tullut odotetulla tavalla. Kalevi Tuominen kokosi meistä aika nuoren joukkueen kasaan, ja siellä Genevessä kaikki loksahtikin kohdalleen ja selvitimme tiemme olympialaisiin aika helposti, Liimo kertaa.

– Ratkaisevassa ottelussa meidän piti voittaa Bulgaria. Olimme toisella puoliajalla jonkin verran tappiolla, mutta voitimme ottelun lopulta yli kymmenellä pisteellä. Eikä sekään unohdu, että tein juuri siinä ottelussa oman maaottelun piste-ennätykseni (35), jatkaa Liimo.

Miesten maajoukkueen 1980- ja 90-lukujen tähtihetkinä koki omat ikimuistoisimmat hetkensä puolestaan Sakari Pehkonen, joka latoi 153 maaottelussaan 2007 pistettä.

– Kyllähän se Urheilutalolla marraskuussa 1993 haettu Venäjä-voitto oli ihan omaa luokkaansa, mutta kokonaisuudessaan ne Ateenan EM-kisoihin johtaneet karsinnat olivat hienoja matseja. Siellä kaatui Bosniaa, Ukrainaa ja Romaniaa, Pehkonen veistelee.

Liimon tavoin myös Pehkosella on tarkassa muistissa päivä, jolloin hän upotti omat yhden maaottelun ennätyspisteensä.

– Syyskuussa 1987 haettiin neljän pisteen voitto EM-karsintaottelussa Israelia vastaan. Israelin joukkueessa pelasi oman aikansa legendoja, kuten Doron Jamchi ja Mickey Berkowitz, joten vastus oli todella kova. Kun heitä vastaan heittää 40 pistettä, tietää onnistuneensa, Pehkonen hymyilee. 

Legendat uskovat Susijengiin 

Suomi ylsi kaikkien aikojen parhaaseen olympiakisasijoitukseensa Tokiossa vuonna 1964 ja EM-kisasijoitukseensa Helsingissä 1967, jolloin muiden muassa Kari Liimo sekä Jorma Pilkevaara johtivat Suomen kuudennelle sijalle.

Suomi palasi 16 vuoden tauon jälkeen EM-kisanäyttämölle syyskuussa 2011, jolloin Suomi päätti 34 vuoden voitottoman EM-kisaotteluiden putken hakemalla kolme voittoa ja sijoittumalla kisoissa yhdeksännelle sijalle. Perjantaina EM-karsinnat Slovenian vuoden 2013 kisoihin aloittava Susijengi on vakuuttanut Liimon ja Pehkosen osaamisellaan.

– Kyllä siellä nyt on todella kova joukkue koossa. Pelasivat hyvin Liettuassa ja aineksia on vieläkin parempaan. Uskotaan, että näistä karsinnoista mennään kisoihin, Liimo miettii.

– Älyttömän hyvä jengi meillä on. Pikkuisen pitää tietenkin jännittää, pysyvätkö kaikki äijät kunnossa koko karsinnat, mutta maajoukkue on niin tiivis ryhmä, että kyllä näistä karsinnoista pitäisi Sloveniaan päästä, myötäilee Pehkonen.

Suomi-korista aina sen alkuajoista asti seurannut Salmi yhtyy Liimon ja Pehkosen arvioihin.

– Kyllähän tämän joukkueen itseluottamus on kasvanut viime vuosien aikana, varmasti taitotasokin. Esimerkiksi Petteri Koposen otteita Saksaa vastaan katsottuani on pakko sanoa, että hän oli aivan ilmiömäinen maestro kentällä, voi hemmetti sentään, Salmi nauraa.

– Yhteispeli ja materiaalin leveys ovat meidän pääaseitamme. Vielä jos saisimme seuraavien vuosien aikana pitkään päähän pikkuisenkin lisää kokoa ja massaa, niin todella suuret portit aukeaisivat.

 
20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

10.6.2017 EM-karsinnat

Yle sopimukseen miesten maajoukkuekoriksen näyttämisestä vuoteen 2021 asti

Yle on hankkinut kansainväliseltä koripalloliitolta FIBAlta oikeudet miesten maajoukkuekoripalloon vuoteen 2021 asti. Sopimus sisältää myös oikeuden näyttää kahdet seuraavat EM-kisat, MM-kisat Kiinassa vuonna 2019 ja karsintaottelut sekä vuoden 2019 MM- että 2021 EM-kisoihin.

18.9.2016 EM-karsinnat

Islanti, Saksa, Puola, Ukraina, Georgia ja Iso-Britannia EM-kisoihin

EM-karsinnat huipentuivat lauantai-iltana, ja kuusi uutta joukkuetta leimasivat lippunsa vuoden päästä Turkissa, Suomessa, Israelissa ja Romaniassa pelattaviin vuoden 2017 EM-kisoihin. Jo aiemmin kisapaikkansa varmistaneiden maiden lisäksi arvokisoihin pelasivat tiensä Islanti, Saksa, Puola, Ukraina, Georgia ja Iso-Britannia.

15.9.2016 EM-karsinnat

Belgia, Slovenia, Montenegro ja Unkari varmistivat EM-kisapaikkansa

Neljä joukkuetta varmisti paikkansa vuoden 2017 EM-kisoissa voittamalla keskiviikkoillan EM-karsintaottelunsa. Jo viime viikonloppuna EM-kisalippunsa leimanneen Venäjän lisäksi EM-kisamatkansa varmistivat Belgia, Slovenia, Montenegro sekä Unkari. EM-karsinnat huipentuvat lauantaina.

22.1.2016 18:01 EM-karsinnat

Nuorisomaajoukkueiden EM-lohkot arvottu, 20-vuotiailla miehillä kivenkova alkulohko kotikisoissa

Sudenpentujen superkesän EM-kisojen lohkoarvonnat suoritettiin tänään Saksan Münchenissä. 20-vuotiaiden miesten kesän kotikisojen alkulohkossa pelaavat Suomen lisäksi huippumaat Espanja, Ranska ja Israel. 20-vuotiaiden EM-kisat pelataan Helsingissä 16.-24.7.2016.

11.12.2015 EM-karsinnat

Suomelle myönnettiin 20-vuotiaiden miesten EM-kisat 2016!

Suomalaisen koripallon jännitysviikonloppu sai varhaisen ja lentävän lähdön, kun kansainvälisen koripalloliiton (FIBA Europe) hallitus myönsi Suomelle 20-vuotiaiden miesten EM-kilpailujen järjestelyoikeuden. Kisat pelataan Helsingissä heinäkuussa 2016. Suomi on hakenut myös miesten EM-kilpailuiden 2017 yhtä alkulohkoa, jonka kohtalosta odotetaan päätöstä lauantaina.

16.1.2014 EM-karsinnat

Susijengi ja fanit tulisilla hiilillä 1.-3.2.

Tiistaina Vuoden joukkueena Urheilugaalassa palkitulla Susijengillä ja niin ikään Uuno-pystin pokanneilla Susijengi-faneilla on luvassa jännityksentäyteiset kolme päivää, kun tammikuu vaihtuu helmikuuksi. Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) hallitus kokoontuu Barcelonaan tekemään päätöksiä MM-kisojen villeistä korteista lauantaina 1.2. Maanantaina 3.2. koripalloperhe jännittää jo joko MM-kisojen alkulohkojen tai EM-karsintalohkojen arvontoja.

14.8.2013 Maaottelu

16-vuotiaat pojat nousivat sillasta neljän parhaan joukkoon – voittoputki jo kuuden ottelun mittainen

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkueen voittoputki B-divisioonan EM-kisoissa Bosniassa kasvoi keskiviikkona kuuden voiton mittaan. Päävalmentaja Jyri Lohikosken sisukkaat sissit nousivat sillasta ja masensivat Englannin pistein 70–60 (30–31). Voitto merkitsi Suomelle myös paikkaa B-divisioonan neljän parhaan joukossa.

30.7.2013 EM-karsinnat

Susijengin kesän maaotteluavaus Ranskassa

Suomen koripallomaajoukkue eli Susijengi avaa maaottelukesänsä Ranskassa alkaneella viikolla. Vastus on heti huippuluokkaa, kun Susijengi testaa viime EM-kisoissa hopeaa voittaneen ja Lontoon olympialaisissa kuudenneksi venyneen isäntämaan. Susijengi matkasi pelipaikalle Pauhun 15 pelaajan voimin.

7.6.2013 Pohjoinen alue

Naisten EM-karsinnat käynnistävät 27 kotimaaottelun kesän

Suomen koripallomaajoukkueet esiintyvät kotiyleisölle tiuhaan alkaneen kesän aikana. Ohjelmassa on peräti 27 kotimaassa pelattavaa maaottelua, joista ensimmäiset pelataan naisten EM-karsintojen muodossa Töölön Kisahallissa tulevana viikonloppuna. Maajoukkueiden kotipelit on ladattavissa älypuhelimiin Calmighty-sovelluksen avulla.

Näytä lisää vastaavia