PeKa ja Catz jälleen suosikkeina koriskauteen

30.9.2011 Naisten koripallon SM-sarjakausi 2011/12 alkaa tutussa komennossa, kun viime vuosina sarjaa hallinneet Lappeenrannan Catz ja Kotkan Peli-Karhut lähtevät kauteen ennakkosuosikkeina. Kärkikaksikon jälkeen uutta kautta odottaa vesi kielellä tasainen ja yllätyskypsä kuusikko.

Maajoukkueen pelintekijä Reetta Piipari toi mukanaan Kotkaan johtajuutta tehden mestari-PeKasta entistä vaarallisemman.

Niin ikään maajoukkueessa pelaava Dionne Pounds siirtyi Catz-paitaan.

Catzin takalinjoilla Pounds tekee seuraa toiselle maajoukkuepelurille Vilma Kesäselle.

Naisten maajoukkueessa kesällä debytoinut Evita Iiskola lukeutuu Espoo Teamin tehonyrkkiin.

Forssassa toiveita tulevasta on nostattanut mm. naisten maajoukkuepeluri Henna Salomaan siirtyminen kaupunkiin. Kuvat: Ville Vuorinen & Tytti Nuoramo.

Naisten SM-koripallokevät 2011 päättyi tutuissa merkeissä, kun Lappeenrannan Catz ja kotkalainen Peli-Karhut ratkoivat mestaruuden kohtalon jo neljännen kerran viidessä vuodessa. Peli-Karhut päihittivät Catzin otteluvoitoin 3-1 maksaen näin lappeenrantalaisille kalavelkoja edeltävän kevään SM-finaaleista, jotka päättyivät Catzin voittoon.

Kotkalaisjoukkue lähtee uuteenkin kauteen vahvana mestarisuosikkina vahvistuttuaan entisestään. Ryhmä sai riveihinsä uuden kauden merkittävimmän kotimaisen hankinnan, kun maajoukkueveteraani Reetta Piipari, palasi Catzista kotikaupunkiinsa Kotkaan. Piiparin lisäksi Peli-Karhuja vahvistavat uudet amerikkalaispelaajat Becca Bruszewski, Rashanda McCants ja loukkaantuneen Arnika Brownin tilalle hankittava korvaaja, joiden odotetaan täyttävän viime kauden tehotrion saappaat.

 

– Reetta Piipari tuo johtajuutta joukkueeseen. Kovissa otteluissa hänen pelikokemuksensa tulee nousemaan esiin, arvioi Peli-Karhujen apuvalmentaja Antti Silvonen Piiparin liittymistä ryhmään.

 

– Samalla pelityylillä jatkamme kuin aiemminkin, vaikka amerikkalaiset ovat vaihtuneet. Pyrimme aggressiiviseen pelityyliin puolustuksen kautta. Nuoret pelaajamme ovat vuoden vanhempia, ja vastuu jakautuu varmasti entistä enemmän.

 

Kirvelevän finaalitappion kärsinyt Lappeenrannan Catz joutui nuorennusleikkaukseen, kun Piiparin ja Kaisa Valtakarin (ToPo) lähdön lisäksi kokenut Kaisa Tuure ripusti tossut naulaan. Kissalaumalta on kuitenkin jälleen odotettavissa vahva kausi, sillä tulopuolella on mm. viime kaudella naisten SM-sarjan vuoden pelaajaksi valittu Dionne Pounds.

 

– Dionnen kanssa uusi kausi on lähtenyt hyvin käyntiin. Yhteispeli on helppoa, kun Didi on entuudestaan tuttu maajoukkueympyröistä, pohtii Catzin ja Suomen naisten maajoukkueen luottopelinrakentaja Vilma Kesänen.

 

– Kokemusta ja pituutta on lähtenyt joukkueesta ja myös pitkäaikainen kapteenimme lähti. Uusi päämäärämme on nopeuttaa peliä ja pitää huolta siitä, että korvaamme puuttuvan pituuden vauhdilla, tiivistää Catzin apuvalmentaja Marianne Koskinen.

Pääkaupunkiseutu luottaa nuoriin 

Pelikauden 2010/11 kolmas menestyjäjoukkue oli Espoo Team, joka huuhtoi Mikko Larkaksen, komennossa cupin kultaa ja SM-pronssia. ”Tiimin” joukkue on pysynyt pitkälti entisellään ja lähtee uuteen kauteen sarjan ainoana täysin suomalaisena joukkueena. Ryhmän luottopelaajia ovat Niina Laaksonen ja Laura Wilson sekä nuorten maajoukkueen runkopelaajat Evita Iiskola, ja Annika Holopainen.

 

– Pitkäaikainen linjavetomme on ollut antaa vastuuta kotimaisille nuorille ja vähän kokeneemmillekin pelaajille ja auttaa heitä kehittymään kotimaan huipulle ja tavoittelemaan ammattilaisuraa. Nuorille ei pidä ladata liikoja odotuksia, mutta on mahdollista, että muutamia pelaajiamme nähdään viimeisiä kausia Suomen kentillä, pohtii Larkas.

 

Toiseen SM-sarjakauteensa lähtevä helsinkiläinen ToPo surffaa myötätuulessa, sillä viime kaudella seurassa juhlittiin naisten SM-sarjan neljättä sijaa sekä A-tyttöjen mestaruutta. Joukkueen tukipilarit Taru Tuukkanen ja D’Andra Moss lähtivät alkavaksi kaudeksi Espanjan kentille, mutta seuran päävalmentaja Mikko Kurki uskoo ”stadilaisten” jatkavan nousujohdettaan Anette Juvosen, Laura Saarisen, Ellen Nurmen ja amerikkalaisen Kaihla Szunkon johdolla.

 

– Tuukkanen ja Moss olivat meille tärkeitä pelaajia, mutta emme aio aloittaa jatkossakaan pelejä kolmella pelaajalla. Meillä on tarpeeksi läpimurron kynnyksellä olevia nuoria pelaajia, jotka ovat kykeneviä pelaamaan menestyksekkäästi tällä tasolla, Kurki uskoo.

 

Mitalikantaan mielii myös perinteikäs Äänekosken Huima, joka aloittaa uuden kauden tuttuun tapaan Mervi Nurmen komennossa. Viime kaudella Huima asetti tavoitteekseen pudotuspelit, mutta veteraanipelaajien Kenya Robinson, Sanna Jämsenin ja Maiju Blandin kantama ryhmä uskoo parantavansa viime kauden viidennestä sijasta.

 

– Kun kokoonpanoa katsoo, paperilla porukka on sen verran parempi, että tavoitesijoitusta oli pakko tarkistaa. Nyt odotetaan ja toivotaan, että Sanna (Jämsen) pääsisi harjoittelemaan kanssamme kauden aikana mahdollisimman paljon, viittasi Nurmi paluun tekevän luottopelaajansa haasteeseen siviili- ja koripallokiireiden yhteensovittamisessa.

Perinteikäs Alku tahtoo petrata 

Viime vuosikymmenen lopun ”lamavuosistaan” hiljalleen selvinnyt Forssan Alku lähtee uuteen kauteen sapattivuosiltaan palanneen Jari Marjamäen komennossa. Alulla on jälleen koossa nippu, jonka voi realistisesti odottaa kamppailevan mitaleista, ja joukkueen pelaajien ja valmennusjohdon mukaan viime kautta leimannutta pelaajarumbaa ei alkavalla kaudella nähdä. Uusina suomalaispelaajina Forssassa nähdään maajoukkueen roolipelaajat Henna Koponen ja Henna Salomaa.

 

– Meillä on paperilla mitalikelpoinen porukka ja sitä se oli viime vuonnakin, mutta nyt tuntuu, että kaikki palaset ovat loksahtamassa kohdilleen. Meiltä meni paitsi joukkueena, myös itseltäni henkilökohtaisesti kevätkausi penkin alle ja haluamme ehdottomasti parantaa sijoitustamme, arvioi Alun luottopelaaja, keväällä 2009 naisten SM-sarjan parhaaksi pelaajaksi palkittu Juta Jahilo.

 

Espoo Teamin tavoin jyväskyläläisen HoNsUn kokoonpano on pysynyt pitkälti entisellään. Viime kauden arvokkaimmaksi pelaajaksi äänestetyn Dionne Poundsin lähtö Lappeenrantaan jätti HoNsUn riveihin syvän loven, mutta korvaajaksi ryhmä on saanut maajoukkuesentteri Minna Stenin. Stenin lisäksi HoNsUn menestystoimeet kulminoituvat amerikkalaiseen Charlee Underwoodiin sekä suomalaisiin Titta-Riina Lepistöön ja Katja Summalaan.

 

– Meillä on kasassa kiva ja urheilullinen porukka, johon on ollut helppo astua sisään. Viime kausi meni vielä Forssan ja Jyväskylän väliä sahatessa, mutta nyt on tuntunut hyvältä asettua Jyväskylään. Uskon meidän pystyvän yllättämään monet kauden aikana, Sten uskoo.

 

Viime kaudesta parannusta toivoo myös Keravan Energia Team, jossa on myös käynyt puhuri sitten viime kauden: kesän aikana peräti 12 pelaajaa lähti muihin maisemiin, mutta tilalle saapui seitsemän uutta. Amerikkalaisen Centhya Hartin lisäksi suomalaiset Sanna Helenius, Silja Paavola ja Laura Juhola kuuluvat Keravan luottoketjuun.

 

– Kesän tavoitteemme oli saada Keravalta ympäri Uuttamaata levittäytyneet pelaajat takaisin kotikaupunkiinsa ja vahvistaa pitkällä aikavälillä keravalaista koripallokulttuuria. Keravalla on hyviä junioreita, josta osoituksena A-tyttöjen selviytyminen SM-sarjaan, joka on Keravalla suuri ylpeydenaihe. Naisten SM-sarjassa lähdetään ensin voittamaan kentällä yksittäisiä tilanteita ja sitten pelejä, kertoo Lappeenrannasta Keravalle siirtynyt valmentaja Jukka Mantere.

 

 
23.4.2024 21:34 Naisten Korisliiga

ToPo on naisten Suomen mestari

Yli tuhatpäinen yleisö pääsi seuraamaan, kun Naisten Korisliigan mestaruus ratkesi Kisahallissa. ToPo vei kolmannen ottelun 92-85 ja pääsi juhlimaan seurahistorian ensimmäistä naisten mestaruutta.

21.4.2024 20:15 Naisten Korisliiga

ToPo voiton päässä mestaruudesta

ToPo haki vierasvoiton Naisten Korisliigan finaaleissa. Helsinkiläiset kaatoivat PeKa:n 97-77 ja siirtyivät finaalisarjassa 2-0 johtoon.

19.4.2024 21:16 Naisten Korisliiga

Kouvottaret päätti kauden pronssijuhliin

Naisten Korisliigan tämän kauden ensimmäinen mitalisti on selvillä. Kouvottaret kaatoi Forssassa pelatussa pronssiottelussa FoA:n 97-85.

17.4.2024 20:26 Naisten Korisliiga

ToPo avasi finaalisarjan murskavoitolla

ToPo siirtyi Naisten Korisliigan finaaleissa johtoon. Töölön Kisahallissa Peli-Karhut jäi joukkueen jalkoihin 98-52.

17.4.2024 12:14 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit monikameratuotantona ja selostettuna Ruudussa

Taistelu naisten Suomen mestaruudesta käynnistyy keskiviikkona Torpan Poikien kotikentällä Helsingissä. Kaikki finaaliottelut ovat katsottavissa Ruutu-palvelusta. Ottelut tuotetaan monikameratuotantona ja selostettuna.

16.4.2024 19:00 Naisten Korisliiga

ToPo ja Peli-Karhut taistelevat Suomen mestaruudesta

Viime kaudella mestaruuden ratkaisseet ToPo ja PeKa kohtaavat tänäkin vuonna Naisten Korisliigan finaaleissa. Finaalit alkavat keskiviikkona ja mestaruuteen vaaditaan kolme voittoa.

12.4.2024 20:37 Naisten Korisliiga

ToPo ja Peka pelaavat Suomen mestaruudesta

Naisten Korisliigan finalistit ovat selvillä. Finaalipaikat ratkesivat, kun ToPo ja PeKa hakivat voitot illan otteluissa vieraskentiltä.

9.4.2024 21:29 Naisten Korisliiga

ToPo ja PeKa voiton päässä finaaleista

Naisten Korisliigan välierissä pelattiin kolmannet ottelut. Illan voittajilla ToPo:lla ja Peli-Karhuilla on mahdollisuus edetä finaaleihin perjantaina.

6.4.2024 20:19 Naisten Korisliiga

Kouvottaret ja FoA tasoittivat välieräsarjat

Naisten Korisliigan välierissä pelattiin toiset ottelut. Kotijoukkueet olivat jälleen vahvempia, kun Kouvottaret ja FoA avasivat voittotilinsä välierissä.

3.4.2024 21:30 Naisten Korisliiga

Kotijoukkueille voitot välieräavauksissa

Naisten Korisliigan välierät käynnistyivät kotijoukkueiden voitoilla. ToPo ja PeKa siirtyivät ottelusarjoissaan johtoon.

Näytä lisää vastaavia