Miesten divarissa ratkaisujen viikonloppu

1.3.2008 Miesten I divisioonassa alkanut viikonloppu on paljon vartijana, kun haetaan joukkuetta Korisliigaan ensi kaudeksi. Suoran nousijan paikassa on tällä hetkellä kiinni Forssan Koripojat, kun BC Nokia ja Lapuan Korikobrat kärkkyvät selän takana kisaillen ohessa liigakarsintaan oikeuttavasta toisesta sijasta.

FoKoPo on porskuttanut divarin piikkipaikalla siitä lähtien, kun se marraskuussa kaatoi vieraskentällä Lapuan pisteen erolla. FoKoPolla on kaudelta vain yksi tappio, jonka se kärsi BC Jyväskylälle vieraissa. BC Nokia ja Lapua ovat tasapistein sijoilla 2 ja 3. Nokia on kärsinyt tappiot Pussihukille, Salon Vilppaalle ja FoKoPolle, kun Lapuan häviöt ovat FoKoPolle, Nokialle ja Tapiolan Hongalle.

Lauantaina Nokia kohtaa kotikentällään FoKoPon, josta ottelusta ei panosta tule puuttumaan. Voitollaan FoKoPo lähes varmistaisi suoran nousunsa, mutta tappion koittaessa seuraavan päivän ottelun FoKoPo-Lapua panokset tuplaantuvat kertaheitolla.

Mikäli Nokia ja Lapua pystyisivät FoKoPon kukistamaan ja hoitelisivat vielä viikonlopun toiset pelinsäkin kunnialla, eli Lapua kotonaan Pantterit ja Nokia vieraissa Äänekosken Huiman, siirtyisi koko kauden huipentuma seuraavan viikon Lapua–Nokia –otteluun. Kyseisessä pelissä Lapualla olisi mahdollisuus siirtyä suoran nousijan paikalle, mikäli voitto FoKoPosta olisi vähintään kaksi pistettä. Nokian tilanne riippuisi taas FoKoPon ja Nokian keskinäisestä pelistä lauantaina, koska FoKoPo voitti syksyllä 21 pisteen erolla ja on tasapisteissä Nokian kanssa vahvoilla. Lapuan ja Nokian keskinäisessä pelissä Nokialla on kymmenen pisteen voitto syksyltä.

Toki joukkueilla on vielä muitakin pelejä voitettavana ennen kuin lopulliset sijoitukset ovat selvillä. Lapualla on viimeisellä kierroksella Huima vieraissa, Forssalla Honka vieraissa ja HNMKY kotona sekä Nokialla Huima vieraissa.

Joukkueiden kuntopuntarit

Joukkueiden tämänhetkistä tilannetta tarkasteltaessa FoKoPolla on takanaan jo 16 ottelun voittoputki ja joukkue onkin ennakkoon suurin suosikki suoraksi nousijaksi.

Ronnie Clark (23,7 pistettä/10,3 levypalloa) on ollut lähes pitelemätön, jolle hyvää taustatukea ovat antaneet Chris Smith (21,5/12,1) ja Aubrey Conerly (15,6/4,6/5,6 syöttöä). Suomalaisista Teemu Heiskanen (13/2,5) on ollut erittäin arvokas koko kauden ajan, mutta vaikeilla hetkillä FoKoPolla on löytynyt ratkaisijoita myös penkiltä, kun Tero Valkama ja Joe Nurmio ovat onnistuneet kääntämään otteluita Forssalle.

BC Nokia on kauden aikana vienyt lähes kaikki tiukat ottelut ja onkin 12 voiton putkessa. Derrick Crayton (19,6/8) ja DeWayne Richardson (21,5/11,3) ovat muodostaneet kovan kaksikon korin alla. Nokialla on heittää kotimaisista kentälle tarkka kolmoslinko Aleksi Huuskonen (14,5/3,6) ja kokenut Timo Riihelä (13,9/5,2/4,6syöttöä). Joukkueen kolmas amerikkalainen Siesta Pettiford on pelannut hieman ailahtelevasti (11,9/6,9). Nokia haluaa kuitenkin tosissaan ylöspäin, josta osoituksena ennen siirtoajan umpeutumista tehty kivenkova hankinta Dominique Coleman. Korisliigassakin debytoinut Coleman teki Panttereissa pelaamissaan kolmessa divariottelussa keskimäärin 27,0 pistettä ja kauhoi 9,7 levypalloa.

Moni oli jo valmiina siirtämään Lapuan Korikobrat laulukuoroon, kun joukkueen ykköspyssy Baboucarr Bojang (25,4/15,8) siirtyi Korisliigaan ja KTP Basketin riveihin. Lapua kuitenkin yllätti kaatamalla ilman Bojangiakin ensin kotonaan BC Jyväskylän ja vieraissa Salon Vilppaan jatkoajan jälkeen pisteellä. Lapuan pelissä puolustus on tiivistynyt entisestään ja 18-vuotias Jussi Turja (9,6/2,2), Henry Umoru (10,1/5,0) sekä La Trice Little (9,7/5,1) ovat kahdessa viime pelissä ottaneet eniten vastuuta Bojangin mukana menneistä pisteistä sekä levypalloista. Turja nosti tehonsa kyseisissä peleissä lukemiin 15,5/5,0, Umoru 16,0/4,0 ja Little 12,5/5,5.

Lapuan Kyle Carhart (19,0/6,8) pelaa viikosta toiseen suurella sydämellä ja Tyrwone Still (17,3/6,5) kantaa vastuuta koko joukkueesta. Ville Turjalla (8/1,9) on puolustuspäässä aina erikoistehtävä, jonka onnistumisesta joukkueen menestys pitkälle riippuu. Lapuan kapean rotaation seitsemää paikkaa kärkkyy lähinnä 18-vuotias Ilkka Keski-Saari, joka Bojangin lähdön jälkeen on myös saanut vastuullisia minuutteja.

Putoaja ja karsija ei vielä selvillä

Visa-Basket on tällä hetkellä sarjan jumbona kahdeksalla pisteellä ja suurimmassa vaaravyöhykkeessä pudota sarjaporrasta alemmas II divariin. Joukkueella on kolme peliä jäljellä, kotiottelut Huimaa ja Uraa sekä vieraspeli Jyväskylää vastaan. Kaksi pistettä Visaa edellä olevalla Panttereilla sen sijaan on neljä ottelua, vieraissa Lapua ja HNMKY sekä kotona Honka ja TuNMKY.

Visa-Basketin on vaikeaa enää nousta muuta kuin karsijan paikalle, koska keskinäisissä otteluissa se jää sekä Hongan että HNMKY:n taakse, joilla kuitenkin molemmilla on vielä tekemistä kuiville päästäkseen. Sen sijaan Panttereita vastaan Visa on vahvoilla ja tasapisteissä Pantterit jäävät Visan taakse. Visan vaikeutena on ollut kovin pieneksi supistunut kokoonpano viimeisimmissä otteluissa, mutta mikäli Visa saa kotiotteluihinsa Antti Raamin (20,8/9,9), Juuso Pöyhösen (16,6/5,5), Ere Meron (13,9/3,2) sekä Toni Leikkaan (12,3/1,8) muiden pelaajien avuksi, mitä vain voi tapahtua ja Visa voi hyvinkin kivuta karsijan paikalle.

Panttereiden pakka on ollut hieman sekaisin sekä valmennus- että pelaajapuolella ja vaihtuvuus onkin ollut hyvin voimakasta. Tämänhetkisessä joukkueessa eniten vastuuta saavat Charlie Frierson (13,2/7,6) ja Ville Liimo (9,9/4,0).

Hongan pelit ovat ailahdelleet sen mukaan miten Espoon Hongan liigajoukkue on tarvinnut pelaajia riveihinsä. Joukkuetta kuitenkin vahvistettiin kahdella amerikkalaisella ja suunta kääntyi voitolliseksi. Nokialta siirtynyt Larry Hall (17,4/4,4) sekä Karkkilassa ilman pestiä jäänyt Ije Nwankwo (20,2/9,0) olivat puuttuvat palaset joukkueen suunnan kääntymisestä ja Honka onkin säilyttämässä paikkansa divarissa ilman karsintoja.

HNMKY:n kurssi on ollut viimeisissä peleissä mollivoittoinen ja joukkue on viimeksi voittanut joulukuun alussa, jonka jälkeen on kertynyt kymmenen tappiota. Clifton Jonesin (13,1/12,5) siirryttyä Korisliigan Team Componentaan on pisteidenteko ollut lähes kokonaan Antti-Jussi Sipilän (18,1/2,3), Eetu Niemisen (14,1/3,7) ja Janne Hännisen (9,7/3,1) varassa.

Keskikastissa tasaista

Äänekosken Huima, Ura Basket, BC Jyväskylä, Turun NMKY, Salon Vilpas ja RU/Topo kuuluvat tasaiseen keskikastiin, jolla ei ole enää mahdollisuutta liigakarsintoihin, eikä toisaalta pelkoa divarin putoamiskarsinnoista.

BC Jyväskylä lähti kauteen suurin odotuksin ja joukkueen tavoitteena on muutaman vuoden sisällä nousta Korisliigaan. Kausi on kokonaisuutena sujunut kuitenkin mollivoittoisesti ja joukkueen kovia voittoja (esim. Forssa) on seurannut huonompia otteluita ja sijoitus on tällä hetkellä viides. Joukkueen tehokkain on ollut William Rogers (21,7/9,9). Joukkueen toiseksi tehokkaimmaksi on noussut nuorten maajoukkuemies Antti Kanervo (18,8/3,3), joka on pelannut läpimurtokautta divarissa. Timo Naukkarisen (13,9/3,9) loukkaannuttua ei joukkue ole enää saanut uutta lentoa aikaan.

Salon Vilpas on Jyväskylän tavoin pelannut tasapaksun kauden ja joukkueella on yhtä monta voittoa kuin tappiotakin eli 11-11. Joukkueen tehokkaimpia ovat olleet jenkit Tyler McGinn (23,4/7,2) ja Michael Housman (17,7/14,1). Tasaisesta suomalaiskaartista eniten vastuuta ovat saaneet Lauri Järvinen (9,3/3) ja Lauri Tiainen (8,9/2,7).

Viime vuonna lähes suoraan nousuun yltäneen Turun NMKY otteet eivät ole täyttäneet ennakko-odotuksia ja joukkue keikkuukin sarjassa kuudentena saldolla 10-12. Viime kauden paras kotimainen Mikko Jalonen (20,4/6,5) ei ole aivan yltänyt edellisen kauden lukemiin, mutta Turun joukkueessa on kovasti potentiaalia ja parhaiten viime aikoina ovatkin esiintyneet Sakari Salminen (9,5/5,4), Arto Talvitie (12,2/4,3) ja Sauli Silvonen (13,3/2,4).

Suurimpana yllättäjänä divarissa voitaneen pitää Ura Basketin suoritusta ja joukkueen sijoitusta (7:s). Joukkueesta on siirtynyt Korisliigaan Anthony Bennet (37,2/5,4) ja Darius Glover (20,5/11,5). Voitaneen vain arvailla joukkueen sijoitusta divarissa, mikäli molemmat pelimiehet olisivat kuuluneet Uran kokoonpanoon koko kauden ajan. Joukkueen parhaat pistemiehet tämänhetkisestä kokoonpanosta ovat John Smith (15,9/11,9) sekä jouluna tositoimiin päässyt Tero Koski (13,7/2).

Sarjassa yhdeksännellä sijalla olevalla RU/ToPolla on sama ongelma kuin Tapiolan Hongallakin. Menestyminen riippuu siitä keitä pelaajia ToPon liigajoukkueen kokoonpanosta on käytettävissä. RU/ToPon menestys on kuitenkin kokonaisuudessaan ollut positiivinen yllätys, koska joukkuetta povattiin kauden alkaessa yhdeksi putoajaehdokkaaksi. Parhaiten pisteitä ovat pussittaneet Vesa Linturi (16,3/3,7), pelaajavalmentaja Harri Hohteri (11,3/6,2) sekä liiga-ToPon nuoret Ilpo Pehkonen (10,4/2,3) ja 17-vuotias Roope Ahonen (10,7/2,1).

Äänekosken Huimalla on vielä teoriassa mahdollisuus joutua karsintoihin, mutta käytännössä joukkue on kuivilla. Kausi on ollut pitkään Korisliigassakin pelanneelle joukkueelle pettymys, mutta vaikeuksien kautta joukkue on hoitanut päänsä pinnan yläpuolelle. Huiman syömähampaita ovat olleet amerikkalaiset Kenny Jones (21,3/5,3) ja Parnell Smith (18,7/9,7). Suomalaisista tehokkaimmin ovat esiintyneet Reijo Ojanen (11,9/3,5) ja kokenut Tero Rantaniva (10,4/3,4).

Keskikastin joukkueisiin voidaan vielä lukea viime kaudella Korisliigasta pudonnut ja nopeaa nousua takaisin tavoitellut Pussihukat, jonka kausi kuitenkin päättyy nelossijalle. Joukkue on jo pitkään pelannut ilman todellista panosta peleissään. Joukkue ei kyennyt pysymään kärkikolmikon vauhdissa ja katseet onkin jo käännetty ensi kauteen. Joukkueen parhaimmistoa ovat koko divarin kärkipaikoilla keikkuva Akeem Scott (29,2/4,1) sekä Korisliigaa pitkään pelannut Philip Hickey (16/9,9). Suomalaisista parhaiten edukseen ovat esiintyneet Eero Lehtinen (9,1/4,9) ja lauantaina vasta 17 vuotta täyttänyt Antto Nikkarinen (5,4/2). PuHu luopuikin joukkueen ykköspyssystä Scottista, joka siirtoajan viime minuuteilla siirtyi Korisliigaan ja Hongan riveihin.

Keskikastin joukkueilla todelliset pelit, joissa on panosta, ovat loppuneet jo. Ilmassa on idea divarin pudotuspeleistä, jotka pitäisivät yhä useammalla joukkueella panokset kauden loppuun asti.

Markku Turja
Kirjoittaja on Korikobrien manageri ja Koris.netin vapaaehtoiskirjoittaja

Miesten I divisioonan tulevat ottelut, sarjataulukko, tilastot ja otteluiden live-seuranta löytyy osoitteesta www.basket.fi.



Lisätietoja: /sarjat_tulokset/miesten_i_divisioona/
 
11.12.2023 12:00 Korisliiga

Seagulls ja Lahti Basketball käynnistävät hurjan korisviikon – pääsarjoissa 34 ottelun viikko

Alkanut viikko tarjoaa korisfaneille hienon kattauksen, kun korisliigoissa ja divisioonissa pelataan yhteensä 34 ottelua. Viikon aikana pelataan vähintään yksi ottelu joka päivä Ruudussa tai Koristv:ssä.

28.9.2023 12:00 Miesten I divisioona A

Uusi Koristv-palvelu välittää kaikki divisioonaottelut kotikatsomoihin

Tulevalla kaudella miesten I divisioona A ja B sekä naisten I divisioona näkyvät SolidSportin alustalle rakennetussa Koristv-palvelussa. Kaikki divisioonien ottelut tuotetaan automaattikameroilla.

18.8.2023 16:00 Naisten I divisioona

Naisten Korisliigan sekä divisioonien sarjaohjelmat kaudelle 2023–2024 on julkaistu

Kamppailu Suomen mestaruudesta naisten osalta käynnistyy syys-lokakuun vaihteessa ja mestari on selvillä viimeistään 29.4. Naisten Korisliigassa pelataan yhdeksän joukkueen kolminkertainen sarja.

21.6.2023 09:45 Korisliiga

Koripalloliiton vuosittaiset palkinnot nyt julkaistu

Koriskauden 2022-23 parhaat on valittu. Nuorten sarjojen sekä Seurapalveluyksikön palkittavat ovat vastaanottaneet palkinnot henkilökohtaisesti seurojen tapahtumissa kevään ja kesän aikana. Löydät listan kaikista palkituista sivun alaosasta.

20.6.2023 19:30 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2023–24 myönnetty: 64 joukkuetta yhteensä viidessä pääsarjassa

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2023–24. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 9 sarjalisenssiä. Kaikkiaan viidessä pääsarjassa nähdään tulevalla kaudella 64 joukkuetta.

15.4.2023 20:38 Miesten I divisioona A

Bisons ja Raholan Pyrkivä voittoihin divarin finaaleissa

Bisons Loimaa kaatoi Jyväskylä Basketball Academyn 94-86 I divisioona A:n avausfinaalissa. Raholan Pyrkivä oli puolestaan toistamiseen PuHu Junioreita vahvempi I divisioona B:n puolella 81-77.

26.3.2023 19:56 Miesten I divisioona A

ToPo paineli välieriin, muissakin divareissa pistettiin sarjoja katki

Torpan Pojat nappasi toisen voiton ja samalla paikan I divisioona A:n välieriin. B:n sekä naisten I divisioonan puolella kolme joukkuetta varmisti välieräpaikan sunnuntaina.

25.3.2023 21:38 Miesten I divisioona A

JBA ja Kipinä Basket välieriin, Bisons onnistui pakkoraossa

Lauantaina miesten I divisioona A:n välieriin tiensä raivasivat JBA sekä Kipinä Basket. Bisons Loimaa siirsi voitolla ratkaisun tiistaille.

23.3.2023 21:44 Miesten I divisioona A

JBA veti pidemmän korren akatemiajoukkueiden kohtaamisessa – Divari B:ssä yllätyksiä

Miesten I divisioona A:n ja B:n sekä naisten I divisioonan puolivälieräsarjojen ensimmäisiä osia pelattiin torstaina.

22.3.2023 20:43 Miesten I divisioona A

Divarien pudotuspelit ryminällä käyntiin: Raiders tyly vieras Loimaalla

Osa miesten I divisioona A:n ja B:n sekä naisten I divisioonan puolivälieräsarjoista käynnistyi keskiviikkona.

Näytä lisää vastaavia