KTP piti hermonsa, tasoitti finaalien otteluvoitot

15.5.2013 Veitsi kurkulla pelannut KTP hallitsi hermonsa kotiyleisönsä edessä Korisliigan finaalien neljännessä ottelussa eikä jäätynyt, vaikka joukkueen 21 pisteen johto kuihtui Bisonsin rynnistyksessä kahdeksaan. Läpi ottelun vieraitaan terävämmällä ilmeellä pelannut KTP teki rauhoittavan aikalisän jälkeen tarvittavan ryhtiliikkeen ja siirsi 94–78 (43–33)-voitollaan finaalien ratkaisun perjantaille.

Sefton Barrettin KTP vei keskiviikkona selkeän voiton Martin Zenon Bisonsista.

Syntymäpäiväsankari Antwine Williams johti KTP-tykitystä 24 pisteellä..

..ja Devonne Giles pelasi finaalisarjan selkeästi parhaan ottelunsa.

Hermokontrollissaan epäonnistuneen Bisonsin pirtein oli Ville Mäkäläinen.

Edellisen ottelun ratkaissut Mikko Koivisto jäi KTP:n pihdeissä kolmeen pisteeseen.

KTP:n on perjantaina yllettävä toiseen vierasvoittoonsa mestaruuden voittaakseen. Kuvat: Tytti Nuoramo, Kai Kilappa & Matti O. Koskinen.

Ikävät muistot maanantailta hiipivät KTP-miehistön puseroon neljännen osaottelun viimeisen jakson alussa, kun kotijoukkueen 21 pisteen johto (67–46) oli kuihtunut kahdeksaan ja Karhuvuoren Steveco Areenan päätyyn majoittunut puna-asuinen loimaalaiskannattajien joukko sai vettä myllyynsä.

 

Kaksi päivää aiemmin KTP piti Bisonsia naruissa johtamalla Loimaalla pelattua kolmatta osaottelua 11 pisteellä. Bisons sai kuitenkin tuolloin hiljalleen palapelinsä palaset kasaan ja kuittasi mestaruuden lopulta katkolle 11 pisteen voitolla.

 

Vastaavaa työtapaturmaa ei KTP:lle enää tapahtunut Kotkassa. Sefton Barrett palautti kylmähermoisella kolmosellaan kotkalaiset 11 pisteen johtoon (80–69) kuusi ja puoli minuuttia ennen loppua, ja hetkeä myöhemmin Antwine Williams ajoi päädystä kotijohdon 13 pisteeseen. Viime minuuteilla KTP napsi tärkeän hyökkäyslevypallon toisensa jälkeen ja varmisti, että Suomen mestaruus ratkeaa vasta perjantain viidennessä finaaliottelussa Loimaalla.

 

– Pakko myöntää, että kun Bisons hiipi kahdeksaan pisteeseen, minulle tuli vähän sellainen olo, että nytkö me alamme hyytyä, KTP-päävalmentaja Sami Toiviainen kertailee tuntojaan Bisonsin kirivaiheen aikana.

 

– Onneksi saimme kuitenkin pari vapauttavaa koria siihen päälle ja ero takaisin meidän kannaltamme turvallisiin pisteisiin. Puolustuksessa olemme olleet tähänkin asti riittävän hyviä, mutta hyökkäyksessä olimme ratkaisevasti parempia kuin kolmessa aiemmassa finaaliottelussa.

 

Ylilataus kostautui Bisonsille

 

Kuluvan kevään finaalisarja on ollut kahden äärimmäisen hyvin valmistautuneen joukkueen shakkia, jossa kilpakumppanit ovat pystyneet parantamaan suoritustasoaan joka ainut kerta, kun vastustaja on näyttänyt rientävän karkuteille.

 

Edellisessä ottelussa Loimaalla 25 minuuttia kiitettävän arvosanan joukkuekoripalloa pelannut KTP pysyi keskiviikkona kuskin paikalla jopa kymmenen minuuttia pidemmän ajan, kun taas Bisonsin otteista huokui hermostuneisuus ja ylilatautuneisuus.

 

Hallitsevan mestarin ylilataus kostautui erityisesti taukoa edeltävillä hetkillä. Biisonilaumasta Ryan McDade teloi Jukka Matista kovalla virheellä ja Martin Zeno protestoi itselleen teknisen virheen; seurauksena KTP vei runsaan minuutin jakson 8-0 ja lähti tauolle 43–33-johdossa.

 

Bisons-komentaja Greg Gibson yritti läpi ottelun latoa jäitä omiensa hattuun, mutta kolmannen ja neljännen jakson taitteen kirivaihetta lukuun ottamatta loimaalaiset eivät olleet ominaistasollaan enää tauon jälkeen.

 

– Menetimme täysin malttimme ennen taukoa. Niin ei kerta kaikkiaan voi tapahtua näissä peleissä. Meidän on välipäivän aikana taas muistutettava itsellemme, että tätä peliä on pelattava järjellä sen sijaan, että ajautuisimme tunteiden riepoteltaviksi, Gibson linjasi.

 

– KTP oli meitä paljon parempi. He tahtoivat voittoa enemmän, toteuttivat pelisuunnitelmaansa huolella, eivät hermostuneet kun tulimme heidän kantaansa. Asiat, jotka me toteutimme hyvin toisessa ja kolmannessa osaottelussa, lensivät roskakoriin. Olimme ennen kaikkea todella itsekkäitä hyökkäyspäässä.

 

Bisonsista tasollaan oli ainoastaan Ville Mäkäläinen (15/1), joka piinasi kotkalaisyleisöä kolmella kolmosellaan ja uhkui taistelutahtoa puolustuspäässä.

 

Mäkäläisen pistemäärään ylsivät myös Martin Zeno (15/6/3 syöttöä) ja Jeb Ivey (15/2/6 syöttöä), mutta viime kevään mestaruuden takuukaksikko oli ratkaisuhetkillä pimennossa. KTP-puolustus onnistui myös kolmannen osaottelun sankarin Mikko Koiviston (3/1) suitsemisessa.

 

Syntymäpäiväsankari Williams irrotteli

 

KTP aloitti ottelun väkivahvalla ”statementilla”, kun edellisessä ottelussa vain kaksi pistettä upottanut Devonne Giles (21/7/3 syöttöä) pujotteli Ryan McDaden edestä joukkueensa kuusi ensimmäistä pistettä.

 

Giles pelasi ylivoimaisesti finaalisarjan parhaan osaottelunsa ja uhkui itseluottamusta. Gilesin onnistuessa lähietäisyyksiltä pystyi KTP pitämään pelinsä leveänä.

 

Illan varsinainen sankari oli kuitenkin 38-vuotispäiviään viettänyt ja toista Suomen mestaruuttaan metsästävä Antwine Williams (24/8), joka upotti kolmannen jakson puolivälissä neljä kolmen pisteen heittoa neljään minuuttiin KTP:n rynnistäessä ratkaisevaan 67–46-johtoon.

 

– Halusimme antaa kotiyleisöllemme jotain kannustamisen arvoista surkean edellisen kotiottelumme jälkeen. Emme ole olleet näissä finaaleissa tasollamme, mutta tänään onnistuimme koko joukkueena, Williams puki tuntonsa sanoiksi ottelun jälkeen.

 

Finaalien toisessa osaottelussa Karhuvuoren Steveco Areenalla KTP:lla oli yksi kauden ylivoimaisesti huonoimmista heittoilloistaan, mutta neljännessä ottelussa KTP:n kakkosista upposi 69%, kolmosista 47% ja vapaaheitoista 83%.

 

Gilesin ja Williamsin lisäksi KTP:n neljän parhaan pistemiehen kaartin muodostivat Martin Zenoa 1-1-tilanteissa vienyt Sefton Barrett (19/7) sekä joukkueensa kirivaiheen alkumetreillä sekä Bisonsin kirin jälkeen ennakkoluulottomia ajoja korille viimeistellyt Bojan Sarcevic (13/5).

 

– Giles aloitti low postista ihan sovittuun tapaan, ja hänen onnistumisillaan saimme syvyyttä hyökkäyspeliimme ja siten jopa muutamia helppoja heittoja aikaiseksi. Ja olihan tuon syntymäpäiväsankarin heittopeli ihan mukavaa, naurahti Toiviainen.

 

Edessä kolmas ”viides peli” neljään vuoteen

 

Korisliigan mestaruus ratkeaa siis perjantaina Loimaalla pelattavassa finaalien viidennessä osaottelussa.

 

Finaalisarjat ovat venyneet edellisen kerran viiteen otteluun vuosina 2010 ja 2011, jolloin Tampereen Pyrintö haki kotonaan Pyynikillä ratkaisevat kolmannet voitot ToPosta ja Joensuun Katajasta. Kahden yön jälkeen selviää, hakeeko Bisons nuoren pääsarjahistoriansa toisen perättäisen Suomen mestaruuden vai päättääkö KTP 19 vuoden ”kuivan kautensa”.

 

– Meidän on pelattava paljon fiksummin ja toteutettava perusasioita. Meidän on pidettävä peli yksinkertaisena. Paljon on kiinni omasta pääkopastamme, Gibson painotti.

 

– Selvää on, että molemmat haluavat voittaa ja paineita on niin minulla, Gregillä (Gibson) kuin molempien joukkueiden pelaajillakin. Kausi ratkeaa viidenteen otteluun perjantaina ja KTP on siinä mukana, eikä sen parempaa asetelmaa voisi olla, hymyili Toiviainen.

 

KTP-Basket, Kotka – Nilan Bisons, Loimaa 94–78 (15–17, 43–33, 71–58)

 

KTP: Antwine Williams 24/8, Devonne Giles 21/7/3 syöttöä, Sefton Barrett 19/7, Bojan Sarcevic 13/5, Timo Heinonen 7/5/4 syöttöä, Jukka Matinen 5/3, Michael Pounds 5/0, Joonas Lehtoranta 0/0, Joonas Pentti 0/0, Otto Kilpeläinen 0/0.

Bisons:
Martin Zeno 15/6, Jeb Ivey 15/2/6 syöttöä, Ville Mäkäläinen 15/1, Matti Nuutinen 12/3, Ryan McDade 11/8, Kimmo Muurinen 5/2, Mikko Koivisto 3/1, Ilpo Pehkonen 2/0, Santeri Latvala 0/0, Eero Aaltonen 0/0, Jerome Djeen 0/0, Liam Djeen.

Lisätietoja: Ottelutilastot
 
19.7.2024 12:24 Korisliiga

Kataja Basket teki kaksi kiinnitystä: Knihtiselle jatkosopimus, Jocelyn siirtyy Joensuuhun Uudestakaupungista

Joensuulainen Korisliiga-joukkue Kataja Basket rakentuu pelaajistonsa osalta hyvää vauhtia kohti tulevaa pelikautta. Tuoreimmat kiinnitykset sinivalkoasuun tekivät 25-vuotiaat laiturit Teemu Knihtinen sekä yhdysvaltalainen, New Jerseystä kotoisin oleva Travis Jocelyn. Kouvot-kasvatti Knihtiselle kausi Katajassa tulee olemaan kolmas, liigaurallaan jo kahdestoista. Uudenkaupungin Korihaiden riveistä tuttu Jocelyn aloittaa syksyllä neljännen ammattilaiskautensa. Molempien sopimukset kattavat kauden 2024–2025.

19.7.2024 12:10 Korisliiga

Bisons ja Jeremiah Wood sopimukseen - Woodille seitsemas kausi Korisliigassa

Miesten Korisliiga-kauteen valmistautuva Bisons Loimaa on solminut sopimuksen 39-vuotiaan Jeremiah Woodin kanssa. Wood tuo Bisonsin korin alle jo seitsemännen kauden Korisliiga-veteraanin.

15.7.2024 12:00 Korisliiga

Kalle Peltonen tuo voimaa ja monipuolisuutta Korihaihin

Uudenkaupungin Korihait on tehnyt vuoden mittaisen sopimuksen laituri Kalle Peltosen kanssa. Jyväskyläläisen HoNsUn kasvatti siirtyy Uuteenkaupunkiin Nokialta, jossa hän voitti viime kaudella uransa toisen Suomen mestaruuden.

10.7.2024 12:00 Korisliiga

Thomas Vehmanen ja Viljami Arvonen jatkavat Korihaissa

Uudenkaupungin Korihait on tehnyt jatkosopimukset takamiehien Thomas Vehmasen ja Viljami Arvosen kanssa. Suomalais-virolaisen Vehmasen jatkosopimus on yksivuotinen, Korihait-kasvatti Arvosen sopimus on mallia 1+1.

8.7.2024 18:37 Korisliiga

Pyrintö teki sopimuksen ammattilaisuransa Suomesta aloittavan Xavier Bledsonin kanssa

Pyrinnön uusin pelaajasopimus on solmittu 24-vuotiaan Xavier Bledsonin kanssa. Viimeiset kolme kautta Indiana Staten yliopistossa pelanneelle Bledsonille luvassa on ensimmäinen kausi ammattilaisena.

5.7.2024 19:16 Korisliiga

Korisliigan vahvistettu sarjaohjelma kaudelle 2024–25 on julkaistu

Pantterijahti käynnistyy lokakuun ensimmäisenä perjantaina ja Suomen mestari on selvillä viimeistään 15.5.2025. Korisliiga jatkaa formaatilla, jossa 22 kierroksen jälkeen joukkueet jaetaan ylempään ja alempaan jatkosarjaan.

18.6.2024 13:33 Korisliiga

Max Besselink palaa BC Nokiaan

Viimeisen kahden kauden aikana Saksan Bundesliigassa ja Belgian ja Alankomaiden yhteissarjassa pelannut Helsingin NMKY:n kasvatti Max Besselink, 202 cm ja 22 vuotta, palaa Suomeen. Besselink palaa yksivuotisella sopimuksella tuoreeltaan Suomen mestaruuden voittaneeseen BC Nokiaan, jota hän edusti viimeksi kaudella 2021–22.

18.6.2024 10:59 Susijengi

Andre Gustavson: ”Tuntuu kuin ei olisi ollut päivääkään poissa”

Andre Gustavson kolkutteli 2010-luvun viimeisinä vuosina Susijengin portteja yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista suomalaispelaajista. Vaikka viimeiseen neljään vuoteen Gustavsonia ei ole maajoukkuepaidassa nähty, on hänen tähtäimensä kuusivuotiseksi venähtäneen NCAA-uran ajan ollut koko ajan ammattilaisurassa ja Susijengissä.

18.6.2024 09:29 Pääjuttu

Erotuomari Miltos Ioannidis sai uralleen haluamansa päätöksen: ”Kausi oli hyvä, tunne on loistava”

26 erotuomarivuoden jälkeen Miltos Ioannidis pistää pillin pussiin ja antaa hyvillä mielin tilaa nuoremmalle erotuomaripolvelle. Pitkän uran kulmakiviä ovat olleet koripallon kautta syntyneet ystävyyssuhteet, solidaarisuus ja positiivinen ajattelu.

12.6.2024 09:27 Korisliiga

Timo Heinosen historiallinen ura jatkuu Seagullsissa

Helsinki Seagulls on tehnyt yhden kauden mittaisen jatkosopimuksen joukkueen pitkäaikaisen luottopelaajan Timo Heinosen kanssa. 1026 Korisliiga-ottelun kokemuksella varustettu 42-vuotias laituri on edustanut joukkuetta jo kaudesta 2015-16 asti.

Näytä lisää vastaavia