17.11.2016 08:00 Suomalaisia pelaajia ja valmentajia löytyy kuluvalla kaudella myös muualta kuin Euroopasta tai Pohjois-Amerikasta. Pelaajista Etelä-Amerikkaa valloittavat Juho Nenonen ja Samuel Haanpää, ja kauas Aasiaan ovat suunnanneet valmentajat Lars Ekström ja Mika Turunen.
Lars Ekströmin mukaan pelinopeus on yksi suurimmista eroista Korisliigan ja Japanin liigan välillä. Kuva: Kai Kilappa.
Mika Turunen teki suomalaista koripallohistoriaa lauantaina, kun hänestä tuli ensimmäinen suomalainen koripallovalmentaja, joka on johdattanut joukkueensa mitaleille Aasiassa. Turusen Ho Chi Minh saavutti Vietnamin liigassa hopeaa.
Turusen lisäksi Aasian valloitukseen lähti kuluvaksi kaudeksi Lars Ekström, joka valmentaa Japanin B3-liigassa Tokyo Cinq Revesiä. Kokenut Ekström on valmentanut aiemmin urallaan muun muassa Ruotsissa sekä Korisliigassa viimeisimpänä KTP-Basketia kaudella 2011-12.
- Minulla on agentti, jolla on aiemminkin ollut yhteyksiä tänne. Tein 1,5 vuotta sitten muutaman scouttijutun tänne ja oli puhetta, jos lähtisin valmentamaan, mutta se jäi silloin siihen. Ilmeisesti joku kuitenkin muisti minut ja oli yhteydessä, ja nyt olen ollut täällä muutaman kuukauden, Ekström kertoo.
Vaikka koripalloa pelataan samoilla säännöillä ympäri maailman ja lajin sanasto on osin samaa kielestä riippumatta, Ekström myöntää kielen tuovan omat haasteensa arkipäiviin. Joukkueessa valmentajan ohjeita kääntää muutama englantia osaava pelaaja yhdessä amerikkalaisvahvistusten kanssa.
- Meille palkattiin henkilö kääntäjän ja huoltajan tehtäviin, mutta hänellä ei lopulta riittänytkään taito kääntöhommiin. Nyt hän toimii vain huoltajana, Ekström sanoo.
- Nuorisossa on paljon innokkaita pelaajia, jotka haluaisivat NBA:han, mutta eivät ymmärrä, että sitä varten olisi hyvä opetella englantia. Täällä on niin paljon väkeä, että englantia ei tarvitse oikeastaan mihinkään.
Suurimmat erot suomalaisessa ja japanilaisessa koripallossa löytyvät Ekströmin mukaan pelinopeudesta.
- Täällä pelissä tapahtuu koko ajan ja on hyvin vähän amerikkalaisia puhtaita 5-paikan pelaajia – sen tyyppinen pelaaja ei ehdi mukaan. Luulen, että Korisliigan parhaat joukkueet veisivät meitä aika lailla, mutta toisaalta häntäpään kanssa ei olisi niinkään selvää, Ekström vertaa.
- En usko, että Suomesta löytyy niin nopeita pelaajia kuin meidän viisi nopeinta. He häviävät taidossa, mutta täällä pystyy pelaamaan ihan erilaisia prässejä kuin Korisliigassa. Vauhti on hirmuinen, mutta ”koripalloäly” ei välttämättä parhaasta päästä.
Eroja löytyy myös kentän ulkopuolelta. Ottelutapahtumat on viety teknologian huippumaassa lähelle NBA-tasoa ja valot, musiikit, savukoneet ja kuulutukset tekevät otteluista todellisen shown. Ottelun jälkeen nähdään joukkueet kumartavat kentällä eri suuntiin, ja Ekströmin mukaan areenalta on turha yrittää poistua heittämättä läpyjä jokaiselle katsojalle.
- Kunnioitus etenkin ylemmässä asemassa olevia ja vanhempia kohtaan on suurta. Kun laitoin 19-vuotiaan pojan avausviisikkoon, hän tuli ottelun jälkeen kysymään, että miten hän oli avauksessa kun penkillä oli paljon vanhempia pelaajia, Ekström nauraa.
- Kovasti kumarrellaan aina kun nähdään, ja on ollut ihan turhaa yrittää kantaa pallokassia, kun heti kaverit ryysivät ottamaan sen.
Slovakian liigassa saatiin runkosarja päätökseen viime viikolla ja Aatu Kivimäen Patrioti Levice nappasi itselleen runkosarjan voiton. Kivimäki lähtee luottavaisin mielin mestaruusjahtiin.
Saksan Bundesliigassa saatiin runkosarja päätökseen viime viikonloppuna. Edessä ovat kevään ratkaisupelit ja suomalaispelaajista mukana ovat Roosa Lehtoranta ja Veera Pirttinen sekä valmentaja Niko Kuusi.
Edon Maxhuni siirtyi helmikuun alussa italialaisjoukkue Scafatiin. Susijengin takamies haluaa auttaa joukkuetta säilyttämään paikkansa Serie A1:ssä.
Anniina Äijäsen Treviso on vahvassa myötätuulessa Italian Serie A2:ssa, kun joukkue liitää tällä hetkellä kahdeksan ottelun voittoputkessa. Roosa Lehtoranta pääsi puolestaan juhlimaan Saksan cupin voittoa.
Petteri Koponen, 36, otti ensimmäisen todellisen loikan valmennustöihin tällä kaudella, kun hän toimi Australian NBL:ssä pelaavan New Zealand Breakersin päävalmentajana. Kyseessä oli Koposen ensimmäinen päävalmentajapesti ammattilaisjoukkueen peräsimessä.
Karkkilan koripallokaupungista ponnistavan Aatu Kivimäen, 27, edellisestä miesten maaottelusta on ehtinyt vierähtää vuosi, ja silloinkin vastassa oli Tanska. Kuluneen vuoden aikana Saksan Bundesliigan Tübingenista Slovakian mestari Patrioti Leviceen siirtynyt Kivimäki luottaa siihen, että samat reseptit, joilla Tanska peitottiin vuosi sitten Espoo Metro Areenalla, pätevät myös tänä iltana Kööpenhaminassa.
Elias Valtonen, 25, on viimeisen parin vuoden aikana vakiinnuttanut asemansa paitsi Susijengin puolustuspään liimana, myös Espanjan ACB-liigassa. Vaikka Valtosen ja Susijengin suuryllätys EM-rankingin kärkijoukkue Serbiaa vastaan kuivui perjantaina kasaan viime minuuteilla, Euran Veivin kasvatti uskoo eilisen toimineen erinomaisena valmistavana harjoituksena paitsi maanantain Tanska-otteluun, myös ensi kesään.
Susijengin kokeneeseen osastoon kuuluva Ilari Seppälä, 31, teki susidebyyttinsä verrattain myöhäisessä iässä, mutta on 2020-luvun edetessä vakiinnuttanut paikkansa joukkueessa pelinrakentajana ja ”isojen pelien miehenä”. Viidenkymmenen pelatun A-maaottelun haamurajan kynnykselle päässyt Seppälä keskittyy tällä hetkellä mahdollisuuteen pelata terveenä ja toivoo voivansa olla joukkueen käytettävissä pitkään.
Awak Kuier pääsi viime kauden päätteeksi juhlimaan Italian mestaruutta Reyer Venezian paidassa. Hän haluaa uusia tempun myös tänä vuonna.
Severi Kaukiainen, 26, pelaa ensimmäistä täyttä kauttaan virolaisen Kalev/Cramon joukkueessa. Kaukiaisella on edessään iso kevät, kun hänellä on mahdollisuus kolmeen pokaaliin.