Hongan kauden paras ei riittänyt Polonian kaatoon

18.11.2003 Honka tarjosi kauden parasta peliään espoolaisyleisölle tiistai-iltana, kun se kohtasi LänsiAuto Areenalla FIBA Euroopan liigan ottelussa Polonia Varsovan. Espoolaiset nousivat neljännen jakson heittosumallaan jopa voittotaistoon mukaan, mutta kokeneiden vahvistustensa avulla puolalaiset korjasivat potin 77-72-voitollaan.

Suuri mielenkiinto ottelussa kiinnittyi paluun Honkaan tehneeseen Stephen Richiin. Sanomattakin on selvää, että vasta päivän espoolaisten kanssa harjoitellut Rich ei ollut vielä sisällä Hongan kuvioissa, mutta toi pöytään silti paljon antimia. 208-senttisen Richin myötä Hongalla on nyt hyökkäyspäässä uhka, joka avaa tilaa joukkueen ulkopelaajille, ja joita Rich kiitettävästi myös syötöillään löytää.

Vaikka Polonia Varsova Hongalle tappion tarjoilikin, ei espoolaisesityksestä jäänyt karvasta jälkimakua. Honka pelasi tasapainoisimman pelinsä tällä kaudella ja mikä parasta: joukkueen kotimaiset pelurit kantoivat mallikkaasti vastuuta läpi kamppailun. Esitys ei ollut täydellinen, mutta ison askeleen eteenpäin Honka on muutamassa yössä ottanut.

Kamppailu eteni tasaisissa merkeissä vajaat 14 minuuttia. Tuolloin Polonia Varsova siirtyi paikkapuolustukseen, joka on tuottanut Hongalle suuria vaikeuksia tällä kaudella. Kuten aiemmissakin peleissä pysäytti paikka Hongan liikkeen ja pirteät haastoyritykset ja hyökkäyssommitelmat jäivät unholaan. Polonian kokeneet ammattilaiset käyttivät tilaisuutensa ja kiskaisivat neljän minuutin jakson 11-0 ja muuttivat yhden pisteen pelin (29-30) tilanteeksi 41-29. Honka tuli kuitenkin takaisin kolmannella jaksolla Shawn Huffin kolmosilla ja Richin korinalustaistelulla sekä onnistuneella puolustuksellaan, jonka intensiteettitaso villitsi ajoittain kotiyleisönkin.

Huff ja Nikitin kirimiehinä

Toistamiseen ottelu oli karkaamassa honkalaisten käsistä neljännen jakson alussa, kunnes Huff sytytti kotijoukkueen taisteluun. Honka oli tappiolla 50-64 ja joukkueen hyökkäyspeli oli sekaisin. Liike oli jälleen loppunut ja honkalaiset syyllistyivät pakotettuihin ratkaisuihin. Ironista kyllä juuri pakotettu ratkaisu herätti joukkueen. Hongan hyökkäysaika oli päättymässä ja Huff joutui ottamaan epätasapainoisen kolmen pisteen heiton, joka suhahti sisään. Pian Huff onnistui uudelleen bonusviivan takaa ja loppukiri oli valmis alkamaan.

Etukäteisspekulaatioissa ottelusta tiedettiin tulevan raskas ja vaikea koettelemus Olli Nikitinille. Alton Masonin saatua potkut Nikitin on Hongan ainoa terve pelintekijä, jonka lisäksi vastassa oli meriittejä jo vuosikausia Euroopassa kerännyt kehäkettu Eric Elliot. Nikitin kuitenkin vastasi huutoon, pelasi erinomaisen ottelun ja astui totisesti esiin päätösjakson puolivälissä. Nikitin onnistui ensin kolmosessa. Samanaikaisesti Honka taisteli puolustuspäässä ja onnistui pitämään Polonian kolme minuuttia pisteittä. Richin noston ja Nikitin toisen kolmosen jälkeen tolaltaan ollut Steve Woodberry onnistui vihdoin korinteossa ja upotti kolmen pisteen heittonsa sisään. Yhtäkkiä Honka oli vienyt kolmiminuuttisen 11-0 ja noussut pisteen päähän vieraistaan (67-68). Aikaa oli jäljellä kaksi minuuttia.

Elliotin korin jälkeen Honka onnistui pelaamaan Richille avopaikan korin alle, mutta tämä menetti pallon hallinnan harmittavasti ja rankaisu oli pahin mahdollinen. Polonian Walter Jeklin säkitti haamuheiton seitsemästä metristä minuutti ennen päätössummeria ja nosti joukkueensa 73-67-johtoon. Nikitin herätti vielä toiveet kolmosellaan, mutta Eric Elliot hoiteli voiton joukkueelleen tehden viimeisen 40 sekunnin aikana neljä pistettä.

- Osasimme odottaa vaikeaa ottelua. Pelasimme hyvän ensimmäisen puoliajan ja aloitimme toisenkin mukavasti. Honka tuli hyvällä kaukoheittopelillään mukaan ja tekivät ottelun meille vaikeaksi. Loppuhetkillä olimme hieman onnekkaitakin, mutta saimme heitot sisään, kiteytti 18 pistettä kaikkiaan upottanut Elliot.

Tyylikäs amerikkalaistrio

Elliotin tukena olivat entinen NBA-peluri Antonio Harvey (14/8/3 torjuntaa) ja amerikkalaissyntyinen, mutta Irlannin passilla pelaava Jeff Nordgaard (12/6). Kyseinen kolmikko muodosti Polonian tyylikkään tehotrion, joka eleettömällä varmuudella vastasi lähes 60 prosentista joukkueensa pisteistä.

- Yksi merkittävä ero meidän ja vastustajiemme välillä on ulkomaalaispelaajien määrässä. Polonialla esimerkiksi on kuusi ulkomaalaista, eikä yhtään puolalaista aloitusviisikossa. Meillä on kaksi amerikkalaista, mutta neljä suomalaista pelaajaa aloituksessa. Olen erittäin iloinen, että sellaiset tulevaisuuden pelaajat kuten Shawn (Huff), Olli (Nikitin) ja Markus (Hemdahl) saavat tällaisia mahdollisuuksia kokeilla rajojaan ja onnistuvat, aloitti Hongan päävalmentaja Mihailo Pavicevic pelianalyysinsä.

- Pelissämme oli edelleen liikaa ylä- ja alamäkiä. En ole myöskään tyytyväinen siihen, miten heitimme, vaikka kolmoset upposivatkin. En voi kuitenkaan olla pettynytkään. Olen iloinen siitä, kuinka joukkue taisteli ja nousi lopussa. Otimme askeleen eteenpäin ja jokainen Euroopan liigan ottelu tulee auttamaan meitä pitkässä juoksussa, Pavicevic jatkoi.

Hongan suurin kompastuskivi oli heikko tarkkuus lähietäisyyksiltä. Hongan kakkosista onnistui vain 30,4 prosenttia (14/46), kun kolmoset suhahtivat korisukan läpi peräti 57,9 prosentin (11/19) tarkkuudella. Suuri tekijä oli 210-senttinen Harvey, joka oli niin suuri pelote korin läheisyydessä, että useampi honkalainen muutti heittoaan kesken suorituksen. Yksi näistä oli Woodberry, joka nakkeli kahdeksan ensimmäistä kakkosyritystään harakoille.

- Oli kova ottelu. En ole tyytyväinen omaan esitykseeni, mutta huomioon ottaen sen, että olen vasta päivän harjoitellut (Hongan kanssa), pärjäsin mielestäni kohtuullisesti. Vaatii hieman aikaa, että opimme toistemme tavoille. Yhteinen sävel löytyy kyllä, arvioi Rich.

Stephen Rich teki kauden Honka-debyytissään 17 pistettä. Lisäksi hän antoi neljä koriinjohtanutta syöttöä. Rich näkee hyvin joukkuetoverinsa kentällä, eikä arkaile syöttää palloa ulos väljemmille vesille, mikäli joukkuetoveri on paremmassa tekopaikassa. 17 pisteeseen ylsi myös Nikitin ja vain pisteen vähemmän teki Huff. Kyseinen suomalaiskaksikko uskalsi haastaa vastustajia ja vaikka Huff välillä otti väkinäisiäkin ratkaisuja, oli positiivista se, että 19-vuotias nuorukainen ei kaihtanut ottaa vastuunkantajan roolia. Lisäksi Huff haki muutaman oivan hyökkäyslevypallon. Huffin ja Nikitinin lisäksi Tuomas Iisalo pelasi ennakkoluulottoman pelin. Hän tuikkasi kaksi kolmosta ja oli monesti mukana hyvässä – niin puolustus- kuin hyökkäyspäässäkin.

Hongan ottelut FIBA Euroopan liigassa jatkuvat kovilla vieraskoitoksilla. Ensi viikolla Honka kohtaa lohkon kärkijoukkueen, venäläisen Ural Great Permin ja 2.12. on edessä kamppailu Aris Thessalonikia vastaan. 



Lisätietoja: http://www.fibaeurope.com/

Asiat

 
23.7.2024 10:00 Sudenpennut

Suomen kaikkien aikojen Top 10 juniorimaajoukkueet: Hakalasta ja Kulosesta 2020-luvun urotekoihin

U18 poikien EM-kotikisoja odotellessa on aika luoda katsaus Suomen koripallohistorian kaikkien aikojen parhaiten sijoittuneisiin juniorimaajoukkueisiin. Lea Hakalan ja Kari Kulosen johtamien joukkueiden uroteot ovat listalla edelleen kovaa valuuttaa, mutta seitsemästä parhaasta suomalaissijoituksesta viisi on tullut viimeisen kahdeksan vuoden sisään.

22.7.2024 11:32 Sudenpennut

Markkas-maniaa, yleisöennätyksen hätyyttelyä ja uuden sukupolven esiinmarssi: muistoja kesän 2016 FIBA U20-kotikisoista

Tällä ja ensi viikolla Tampereella nähdään harvinaista herkkua, kun Suomi isännöi 18-vuotiaiden poikien EM-kotikisoja Hakametsässä. Edellisen kerran juniorien EM-kisoja pelattiin Suomessa kahdeksan vuotta sitten Helsingin U20-kotikisojen merkeissä. Nuo kisat muistuvat mieleen erityisesti Lauri Markkasen esiinmarssista, yleisöryntäyksestä ja Suomi-koriksen uuden sukupolven esittäytymisestä.

22.7.2024 10:38 Susijengi

Nkamhoua pisti tuulemaan kesäliigan päätösottelussa

Susijengin nuorta kaartia edustava Olivier Nkamhoua, 24, sai runsaasti peliaikaa Portland Trailblazersin paidassa NBA:n Las Vegasin kesäliigan päätösottelussa. Nkamhoua käytti 24 peliminuuttiaan tehokkaasti kirjaamalla viiden pisteensä kylkeen kuusi levypalloa, kolme syöttöä, yhden riiston ja peräti kuusi blokkia.

22.7.2024 10:32 Nuorten EM-kilpailut

Viljami Vartiainen valittiin 20-vuotiaiden miesten B-divisioonan EM-kisojen tähdistöviisikkoon

Eilen päättyneissä 20-vuotiaiden miesten B-divisioonan EM-kisoissa Suomen Viljami Vartiainen valittiin turnauksen tähdistöviisikkoon. Suomi sijoittui kolmanneksi ja nousi ensi kesäksi A-divisioonaan.

22.7.2024 10:00 Nuorten MM-kilpailut

Italia Sudenpentuja parempi 17-vuotiaiden tyttöjen MM-kisojen päätösottelussa – ”Isossa kuvassa teimme historiaa”

Suomen 17-vuotiaiden tyttöjen MM-kisat Meksikossa päättyivät tappioon Italialle 64-73 (26-40). Suomi sijoittui historiallisesti kahdeksanneksi, mikä on Sudenpentujen kaikkien aikojen korkein sijoitus MM-kisoissa.

21.7.2024 21:41 Sudenpennut

Suomen 16-vuotiaille tytöille käsittämätön 49 pisteen kotivoitto Kroatiasta Susi Training Centerissä

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue jatkaa erinomaisesti alkanutta maajoukkuekesäänsä, kun Sudenpennut kairasi komean 95-46 (46-29) -voiton Kroatiasta Kisakallion Susi Training Centerissä. Suomen 16-vuotiaat pojat taas hävisivät vieraissa Puolalle.

21.7.2024 21:10 Nuorten EM-kilpailut

Nousu A-divisioonaan! Suomen 20-vuotiaat miehet kolmanneksi B-divisioonan EM-kisoissa

Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkue juhli kolmatta sijaa ja täten myös nousua A-divisioonaan ensi kesäksi, kun Sudenpennut voitti Romaniassa pidettävissä B-divisioonan EM-kisojen päätösottelussaan Alankomaat 73-56 (43-28).

21.7.2024 17:14 Susijengi

Remu Raitanen Slovakian pääsarjaan suuren roolin perässä

Susijengiä Valencian olympiakarsintaturnauksessa edustanut ToPo Juniorien kasvatti Remu Raitanen, 26, on solminut ensi kautta koskevan sopimuksen slovakialaisen BC Prievidzan kanssa. Viime kaudella Slovakian liigan välieriin edennyt BC Prievidza pelaa ensi kaudella myös Alpe Adria Cupia ja osallistuu FIBA Europe Cupin karsintoihin.

21.7.2024 09:34 Nuorten MM-kilpailut

Australia liian kova Suomelle 17-vuotiaiden tyttöjen MM-kisojen toiseksi viimeisessä pelissä

Meksikossa pidettävissä 17-vuotiaiden tyttöjen MM-kisoissa Suomi hävisi Australialle 78-61 (42-33). Suomi pelaa täten sijoista 7-8 jo tänään 21:00 Suomen aikaa Italiaa vastaan.

20.7.2024 21:21 Nuorten EM-kilpailut

Suomen 20-vuotiaille miehille tappio kisaisäntä Romanialle – ottelupallo A-divisioonanousuun Kreikkaa vastaan

Romaniassa pidettävissä 20-vuotiaiden miesten B-divisioonan EM-kisoissa Sudenpennut hävisi välierissä kisaisännille 72-77 (29-26). Suomi pelaa täten pronssiottelussa huomenna ja voitolla Sudenpennut nousee A-divisioonaan ensi kesäksi.

Näytä lisää vastaavia