Hanno Möttölä Aris Thessalonikiin

27.7.2007 Suomalaiskoripallon ehdottomiin kärkinimiin kuuluva Hanno Möttölä, 30, jättää Liettuan kentät taakseen ja suuntaa seuraavana etappinaan Kreikkaan. Perinteikäs Aris Thessaloniki kiinnostui 209-senttisestä suomalaisjätistä jo viime kaudella. Sopimuksen syntyyn vaikutti ratkaisevasti suomalais-kanadalaisen Gordon Herbertin tuore valmennussopimus Arisin peräsimessä.

- Yhteydenottoja Kreikasta tuli jo viime pelikauden lopulla. "Gordien" siirtyminen Arisin valmentajaksi oli kuitenkin ehdottomasti se tärkein palikka sopimusneuvotteluissa. En näkisi, että sopimusta Arisin kanssa olisi syntynyt ilman Gordieta, selvittää Möttölä.

Herbertin lisäksi Möttölää on evästänyt tulevan pelikauden varalta maajoukkuesentteri Antti Nikkilä, joka pelasi Thessalonikissa muutama vuosi sitten.

- Pyysin Antilta vähän kommentteja siitä, mikä oli Arisissa hyvää ja huonoa. Oli hyvä saada puolueeton näkökulma aiheeseen, ettei tarvitse kuunnella mainosmiehen puheita, Möttölä hymyilee.

- Loppukädessä kyseessä oli kuitenkin minun ja vaimoni yhteinen päätös. Piti päättää, haluammeko seikkailla vielä vai valitsemmeko turvallisen vaihtoehdon.

Aris lukeutuu Euroopan menestyksekkäimpiin koripallojoukkueisiin. 1990- ja 2000-luku ovat olleet Arisin menestystaipaleella laihempaa aikaa, mutta perinteikäs kreikkalaiskolossi tekee uutta tuloa Euroopan eliittiin.

- Viime kaudella Aris oli Kreikan runkosarjan toinen ja pääsi playoffseissa välieriin, jossa tosin hävisi Olympiakokselle ja sijoittui lopulta Kreikan kolmanneksi. Aris pääsi myös Euroliigassa kuudentoista parhaan joukkoon, Möttölä kertoo tulevasta seurastaan.

Aris on Möttölän mukaan säilyttämässä tulevalle kaudelle pitkälti vanhan pelaajarunkonsa.

- Yksi tai kaksi amerikkalaispelaajaa menevät vaihtoon, mutta joukkueen kulmakivet ovat paikoillaan. Viime kauden joukkueen pohjalta on hyvä rakentaa.

Euroopan kiertue jatkuu

Viime pelikaudella Möttölä edusti liettualaista huippujoukkuetta Zalgiris Kaunasia, joka pelasi Liettuan liigan lisäksi Euroliigaa sekä Baltian liigaa. Liettuan liigaa Zalgiris hallitsi vieden nimiinsä sekä maan liigamestaruuden että cupin mestaruuden. Euroliigassa Zalgirisin tie tyssäsi jo alkusarjaan, Baltian liigassa Lietuvos Rytas Vilna vei mestaruuden loppuottelussa.

Zalgiris Kaunasin kautensa aikana Möttölä viimeisteli euroliigassa keskiarvokseen 10,9, Baltian liigassa 10,2 ja Liettuan liigassa 10,1 pistettä ottelua kohden. Möttölä valittiin sekä Baltian että Liettuan liigassa kauden aikana pelattuihin tähdistöotteluihin.

Möttölä valmistautuu paraikaa maajoukkueen EM-karsintoihin, jotka pelataan elokuun ja syyskuun aikana. Möttölä kävi runsas viikko sitten nilkan tähystysleikkauksessa, josta toipuminen on hyvää vauhtia käynnissä.

- Nyt hoidetaan nilkka kuntoon ja pelataan menestyksekkäästi maajoukkueen kanssa, niin sitten ollaan taas valmiita uuteen kauteen, innokas Möttölä kaavailee.

Möttölä on pelannut Suomessa vuodet 1994-1996 kasvattajaseuransa Helsingin NMKY:n paidassa. HNMKY:n jälkeen Möttölä vietti neljä pelikautta Utahin yliopistossa, joka pääsi keväällä 1998 Yhdysvaltain yliopistokoripallon lopputurnauksen finaaliin. Utah-kausien jälkeen Möttölä draftattiin kesällä 2000 NBA:han, jossa seuraavat kaksi kautta kuluivat Atlanta Hawksin riveissä.

Palattuaan kesällä 2002 Eurooppaan Möttölä on ehtinyt edustaa viittä joukkuetta: Tau Vitoria (ESP), Skipper Bologna (ITA), Scavolini Pesaro (ITA), Moskovan Dynamo (RUS) ja Zalgiris Kaunas (LTU). Möttölällä on takataskussaan myös 83 maaottelua Suomen paidassa. Elokuussa 2001 Möttölä heitti maaottelussa Islantia vastaan 42 pistettä, joka on miesten maaotteluiden yhden pelaajan piste-ennätys. Samaan pistemäärään ovat yltäneet Timo Lampén (1962) ja Kari-Pekka Klinga (1992).

 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

7.2.2018 08:45 Suomalaiset ulkomailla

Korisliigan MVP Antto Nikkarinen loppukaudeksi Kotkaan

Kahtena perättäisenä keväänä Korisliigan pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt perinteinen kotkalaisjoukkue KTP-Basket saa riveihinsä huippuvahvistuksen. Hallitseva Korisliigan MVP ja alkukauden Ruotsin liigaa Jämtlandissa pelannut Susijengi-takamies Antto Nikkarinen, 26, on solminut loppukauden kestävän sopimuksen KTP:n kanssa, uutisoi Kymen Sanomat.

NBA-matkasta unohtumaton startti 6. pelaajien vuodelle – ”Upea kokemus”

NBA-matkan voittajat Matti ja Henri näkivät aitiopaikoilta Lauri Markkasen ennätysillan ja pääsivät tapaamaan suomalaistähteä New Yorkissa.

17.1.2018 12:00 Suomalaiset ulkomailla

Lauri Markkasesta ensimmäistä kertaa vuoden koripalloilija

Vastikään NBA:n ennätyksen taalaliigan historian kaikkien aikojen nopeimmin 100 onnistunutta kolmen pisteen heittoa upottaneena pelaajana kirjauttanut Lauri Markkanen, 20, on nimetty ensimmäistä kertaa urallaan Suomen urheilutoimittajien valinnoissa vuoden koripalloilijaksi. Markkanen katkaisi Petteri Koposen kuusivuotisen putken vuoden koripalloilijana.

31.12.2017 09:50 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisat, Lauri Markkasen nousu NBA-tähteyteen ja 16-vuotiaiden EYOF-pronssi: koripallovuosi 2017 jää historiankirjoihin

2017 jää historiaan vuotena, jolloin koripallo nousi Suomessa koko kansan huulille. Lauri Markkasen uroteot Arizona Wildcatsissa ja Chicago Bullsissa, Susijengin hurmokselliset otteet EM-kotikisoissa sekä suomalaisen koripallohistorian ensimmäinen kansainvälinen arvokisamitali 16-vuotiaiden poikien olympiafestivaaleilla olivat tapahtumarikkaan koripallovuoden kohokohdat.

29.12.2017 14:55 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomille pesti Kroatian liigaan

Alkukaudella Liettuan liigassa pelannut ja joulukuussa Helsinki Seagullsia edustanut Susijengi-laituri Carl Lindbom, 26, on solminut sopimuksen Kroatian liigaa pelaavan KK Osijekin kanssa. 206-senttinen Tapiolan Hongan kasvatti tekee ensiesiintymisensä uuden joukkueensa paidassa 6. tammikuuta Kroatian cupin kotiottelussa KK Sibenikiä vastaan.

Erik Murphy ei jatka Nanterressa

Ranskan Pro A -liigan kärkikahinoissa pelaavaa Nanterre-92:a syyskaudella edustanut Susijengi-laituri Erik Murphy, 27, ei jatka ranskalaisjoukkueessa uuteen vuoteen. 208-senttinen Murphy pelasi viimeisen ottelunsa Nanterren paidassa viikonloppuna, kun joukkue voitti kotikentällään Chalon/Saonen.

2.12.2017 15:00 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisoissa menestynyt Susijengi ja Lauri Markkanen ehdolla vuoden urheiluilmiöksi, Markkanen kisaa myös vuoden läpimurrosta

Vuoden 2017 EM-kotikisoissa voittoja kerännyt ja ennätysyleisöjä hurmannut Susijengi nuoren tähtensä Lauri Markkasen johdolla kisaa vuoden 2017 urheiluilmiön palkinnosta Suomen Urheilugaalassa. Markkanen nimettiin lauantaisessa ehdokkaiden julkistamistilaisuudessa myös kisaamaan vuoden läpimurrosta.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

18.11.2017 16:00 Suomalaiset ulkomailla

Susijengin Carl Lindbom ei jatka Liettuassa

Alkusyksyllä kaksivuotisen sopimuksen liettualaisen Juventus Utenan kanssa allekirjoittanut Tapiolan Hongan kasvatti Carl Lindbom, 26, ei jatka Liettuassa. Susijengiä viime syyskesän EM-kotikisoissa edustanut 206-senttinen iso laitahyökkääjä etsii paraikaa uutta seuraa.

Näytä lisää vastaavia