Anni Mäkitalon kausi Saksassa alkanut vahvasti

3.11.2017 Anni Mäkitalo siirtyi täksi kaudeksi Saksan Bundesliigassa pelaavan Donau-Riesin joukkueeseen. Kausi on alkanut sekä joukkueelta että Mäkitalolta erinomaisesti, sillä Donau-Ries pitää sarjan kärkipaikkaa ja Mäkitalo on saanut hyvin luottoa uudessa joukkueessa.

Sponsorinimellä Wohnbau Angels pelaava Donau-Ries on aloittanut kautensa erinomaisesti voittaen seitsemästä ottelustaan kuusi. Viime kaudella joukkueen kompastuskiveksi koitui heikko alkukausi eikä loppukauden kiri riittänyt pudotuspelipaikkaan. Ennen kauden alkua Mäkitalo korosti hyvän alun merkitystä ja se on toteutunut.

- Voi olla tosi hyvillä fiiliksillä. Alkukausi on mennyt suunnitelmien mukaan ja olemme voittaneet sellaiset joukkueet jotka ennalta meidän on pitänytkin yhtä lukuun ottamatta ja sitten kaadoimme myös Wasserburgin.

- Olemme pelanneet kotona hyvin ja olemme nyt jaetulla kärkisijalla. Kohtaamme vielä Hernerin ja sitten maajoukkuetauon jälkeen meillä on kovia joukkueita vastassa, mutta voimme lähteä niihin luottavaisesti, Mäkitalo purkaa joukkueen alkukautta.

Edellisottelussa nähtiin mielenkiintoinen suomalaiskohtaaminen, kun Donau-Ries sai kotihalliinsa vieraaksi Bundesliigaa viime vuodet hallinneen Annika Holopaisen Wasserburgin. Donau-Ries otti ottelusta makean voiton aiheuttaen samalla EuroCup-joukkueelle sen kauden avaustappion Bundesliigassa.

- Ei voitto täysin yllätys ollut, sillä pelasimme kotonamme ja valmentaja korosti ennen peliä, että joukkue on voittanut Wasserburgin viimeisen kuuden vuoden aikana kahdesti, joten eivät he voittamattomia ole. Heillä on joukkueessaan kymmenen ammattilaista eikä yhtään saksalaispelaajaa ja heillä oli alla rankka tappio EuroCupissa. Kyllähän tuollainen voitto tuo itseluottamusta ja osoittaa, että voimme voittaa kenet tahansa.

Mäkitalo ei voitetun ottelun jälkeen lähtenyt paukuttelemaan Holopaiselle henkseleitä, vaikka kuulumisia luonnollisesti vaihdettiinkin.

- Juttelimme ottelun jälkeen ihan hyvillä fiiliksillä, mutta Annikaa harmitti vielä myös heidän EuroCup-tappio, joten en lähtenyt liikaa tuulettelemaan, vaikka voitimmekin.

Sopeutuminen sujunut kentällä ja sen ulkopuolella

Mäkitalon ja Holopaisen lisäksi Saksassa pelaa Camilla Grönberg, joka on sarjaporrasta alempana Bad Homburgin joukkueessa. Mäkitalo myöntää, että Saksan kolmikko pitää aktiivisesti yhteyttä, mutta myös muihin maajoukkuepelaajiin on tiivis kontakti.

- Kyllä me pidämme yhteyttä ja puhumme säännöllisesti Annikan ja Camillan kanssa sekä juttelen paljon myös Evin [Evita Iiskola] ja Vilman [Kesänen] kanssa. On helppo jakaa kokemuksia muun muassa kulttuurisista vastoinkäymisistä sellaisten kanssa, jotka ovat samassa tilanteessa.

Mäkitalo pelaa ensimmäistä kauttaan Saksassa ja aiemmin hän pelannut myös Unkarissa, Tshekissä ja Ranskassa. Sopeutumisessa uuteen maahan ei ole ollut ongelmia.

- En ole kohdannut mitään suurempia vastoinkäymisiä ja kaikki on mennyt ihan hyvin. Vaikka en ole asunut ennen Saksassa, niin minulla on perhettä Saksassa ja olen aina tykännyt maasta. Tämä on kulttuurisesti lähempänä Suomea eikä kulttuurishokkeja ole tullut. Ainoa valittamisen aihe on, että sunnuntaisin kaikki kaupat ovat kiinni ja kaikki kaupungit ikään kuin vaipuvat uneen. Suomessa on tottunut siihen, että kaupassa voi aina käydä koska haluaa, ensi viikolla 26 vuotta täyttävä Mäkitalo valottaa.

Myös pelikentän puolella Mäkitalo on asettunut hyvin uuteen liigaan. Peliaikaa on tullut noin 21 minuutin ottelukohtaisella keskiarvolla ja tilastokeskiarvoikseen hän on merkkauttanut 4,9 pistettä, 1,7 levypalloa ja 1,4 syöttöä.

- Koen sopeutuneeni hyvin ja tunnen hyvin omat vahvuuteni. Olen ollut minuutteihin tyytyväinen ja olen ollut osana rotaatiota. Puolet peleistä olen aloittanut ja puolissa sitten tullut kuudentena pelaajana kentälle. Pystyn kuitenkin vielä parantamaan. Olen pelannut täällä ykköstä ja kakkosta, kun aiemmin olen ollut käytännössä pelkästään ykkönen. Kakkosen paikalla olen ehkä joskus hieman passivoitunut ja se on yksi asia missä pitää parantaa, arvioi viime kaudella Ranskan kakkosliigassa pelannut Mäkitalo.

Kauden näin aikaisessa vaiheessa Mäkitalo ei vielä lähde analysoimaan ovatko alkukauden hyvät peliesitykset Saksan mukanaan tuomaa kehitystä, vaan hyvien suoritusten pönkittämää itseluottamusta. Joka tapauksessa hän on pystynyt osoittamaan pystyvänsä pelaamaan tasaisesti ja korkealla tasolla kovassa sarjassa.

- On vielä vaikea sanoa onko se kehitystä, vai onko tullut uskoa, että taitotaso riittää ja pystyn pärjäämään tällä tasolla. Saksa ei hirveästi eroa Suomesta taitotasossa ja pelityylissä, mutta täällä harjoitellaan 8-10 kertaa viikossa. Kehityksen huomaa varmasti sitten pidemmällä aikavälillä.

Maaotteluihin suurella innolla

Mäkitalo on mukana myös päävalmentaja Pekka Salmisen nimeämässä maajoukkueryhmässä, joka aloittaa EM-karsinnat 11.11. Ranskaa vastaan Helsingin Kisahallissa ja 15.11. edessä on vierasottelu Sloveniaa vastaan.

Mäkitalo on pelannut urallaan 35 aikuisten maaottelua ja viime vuonna hän sai joukkueessa entistä enemmän roolia ja vastuuta. Tapiolan Hongan kasvatti odottaakin maaotteluita innolla.

- Olen iloinen, että olen mukana joukkueessa. On iso juttu päästä taas treenaamaan parhaiden kavereiden kanssa. Vaatii treeneissä kovaa työtä ja onnistumisia, että saan roolin joukkueesta.

Suomi saa todellisen haasteen maailman huipulta, sillä Ranska oli tämän vuoden EM-kisojen hopeajoukkue ja on voittanut mitalin viisissä edellisissä EM-kilpailuissa. Lisäksi tililtä löytyy Lontoon olympialaisten hopea ja Rion kisojen neljäs tila. Slovenia sen sijaan selviytyi ensimmäistä kertaa arvokisoihin, kun se pelasi tämän vuoden EM-kilpailussa.

- Ranska ja Slovenia ovat tosi kovia joukkueita ja kovat pelit on edessä. Meillä on kuitenkin muutama kova uusi pelaaja viime vuoteen verrattuna mukana, kun muun muassa Taru [Tuukkanen] on taas mukana ja Annika [Holopainen] on USA:n yliopiston jälkeen taas käytettävissä.

Suomelta jäi kisapaikka saavuttamatta, kun se hävisi molemmat ottelut Ruotsia ja Espanjaa vastaan. Erityisesti kotiotteluissa Suomi esitti kuitenkin lupaavia otteita ja Mäkitalon mukaan maajoukkueen tulevaisuus näyttääkin erittäin valoisalta.

- Viime karsinnoissa meillä oli hyvä kotipeli Espanjaa vastaan, vaikka meiltä puuttui tosi paljon pelaajia. HBA:sta on tulossa myös tosi kovia tyttöjä, jotka ovat varmasti viiden vuoden sisään Euroopan huippukentillä. Kaikki uskovat projektiin ja joukkueeseen ja se on tosi tärkeä asia, Mäkitalo muistuttaa.

Naisten EM-karsintaottelut:
La 11.11.2017: Suomi – Ranska Osta liput >> 
Ke 15.11.2017: Slovenia – Suomi
 
20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

2.2.2024 18:37 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehen tähtäimessä Saksan mestaruus ja EM-kisat

Elina Koskimies mietti viime kesänä, että jättäisi Saksan kahden siellä vietetyn kauden jälkeen. Hallitsevan mestarin ja EuroCup-joukkue Kelternin tarjous käänsi kuitenkin Koskimiehen pään ja nyt hän taistelee Saksan mestaruudesta.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

14.12.2023 16:50 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalo ammentanut oppia ammattilaiskentillä

Elina Aarnisalo pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla, kun hän koripalloilee Kangoeroes Mechelenin riveissä ennen siirtymistään USA:n yliopistoon. Aarnisalo on saanut arvokasta oppia Euroopan huipulta.

9.12.2023 07:45 Suomalaiset ulkomailla

Lotta-Maj Lahtinen palasi loukkaantumisen jälkeen vahvempana takaisin

Lotta-Maj Lahtisen oli määrä tehdä debyyttinsä ammattilaiskentillä jo viime kaudella, mutta paha loukkaantuminen juuri kauden alkua siirsi suunnitelmia vuodella. Täksi kaudeksi Lahtinen palasi tositoimiin täydessä kunnossa ja teki sopimuksen espanjalaisen EuroCup-joukkue AE Sedis Basquetin kanssa.

18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

29.9.2023 20:00 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen valmiina toiseen kauteensa Italian Serie A1:ssä – ”Tiedän nyt mitä tässä liigassa pelaaminen vaatii”

Helmi Tulonen pelasi ensimmäisen kautensa Italian Serie A1:ssä Le Mura Luccan riveissä, mutta täksi vuodeksi seuraksi vaihtui Sanga Milano. Tulonen uskoo pystyvänsä tällä kaudella entistä parempaan.

Näytä lisää vastaavia