Naisten Korisliigan ennakko: Catz, Forssan Alku ja Tampereen Pyrintö

28.9.2022 09:10 Viime kauden sarjan tyvipää on uusiutunut alkavalle kaudelle, kun joukkueissa puhaltavat uudet tuulet. Catz lähtee kauteen nuorentuneella joukkueella, FoA sai kaksi maajoukkuepelaajaa kokoonpanoonsa ja Pyrinnön vahvistuskolmikko vaikuttaa onnistuneelta.

Viime kaudella Ruotsin pääsarjassa pelannut Silja Viita tekee paluun vuoden jälkeen naisten Korisliigaan. Kuva: Ville Vuorinen

Naisten Korisliigan runkosarja 2022–23 käynnistyy 30. HBA:n ja Catzin välisellä kohtaamisella. 10 seuraa valmistautuu jälleen kauden mittaiseen koitokseen, ja Basket.fi esittelee joukkueet kolmen artikkelin sarjassa, joka alkaa viime kauden runkosarjan sijoille 8.-10. sijoittuneilla seuroilla.

Catz lähtee kauteen nuorentuneella joukkueella

Viime kaudella pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt Catz lähtee kauteen nuorella ryhmällä. Penkin päässä jatkaa edelliseltä kaudelta tuttu Petri Joukainen. Joukkue menetti viime kauden päätteeksi uransa päättäneen Elena Melton sekä takaisin Espooseen siirtyneen Lotta Hämäläisen.

- Varovaisin odotuksin lähdetään uuteen kauteen. Melton ja Hämäläisen jättämä aukko on iso. Meillä on nuoria lupaavia pelaajia, ja vaatii paljon töitä, jotta voidaan sarjassa kilpailla, Joukainen pohtii.

Joukkueen kauteen valmistautuminen ei ole sujunut aivan optimaalisesti.

- Kauteen valmistautuminen on ollut rikkonaista. Paljon on ollut poissaoloja, ja harjoitusryhmä pieni. Kauden alkaessa ei tulla olemaan vielä valmiita. Prosessi jatkuu.

Catz lähtee kauteen kahden amerikkalaisen voimin. Raziyah Farrington sekä Terrinique Battle tulevat olemaan isossa roolissa. Peli-Karhuista siirtynyt Elli Heikkilä saa mahdollisuuden astua isompaan ruutuun. Heidän lisäkseen joukkueessa on runsaasti lappeenrantalaisia.

- Farrington on todella nopea pelaaja. Hänen lisäkseen Heikkilää kannattaa pitää silmällä.

Joukaisen mukaan Catz pyrkii olemaan yritteliäs, epäitsekäs ja hyvin yhteen pelaava joukkue. Tavoitteet ovat selvillä.

- Joukkue on entisestään nuorentunut ja pelaajabudjetti pienentynyt. Lähdetään rakentamaan koko kauden kestävää prosessia, joka toivottavasti keväällä vie meidät pudotuspeleihin, hän sanoo.

Mestaruussuosikin viitta menee Kotkaan.

- Peli-Karhut on ainoa mestarisuosikki, Catzin päävalmentaja päättää.

Alku tulevaan kauteen uudistuneena

Forssassa puhaltavat uudet tuulet. Tulevalle kaudelle joukkueen valmennus on mennyt uusiksi, kun vetovastuun on ottanut Juri Heinämäki. Forssaan paluu on mieluinen asia päävalmentajalle.

- Mukava palata Forssaan seitsemän vuoden tauon jälkeen. Vuodet Tampereella ja Kotkassa on kehittäneet itseä valmentajana, ja uskon että pystyn kertyneellä kokemuksella auttamaan Alun koripallotoimintaa kehittymään, hän pohtii.

Harjoituskausi on sujunut hyvin, mutta se ei ole ollut pituudella pilattu.

- Meidän kauteen valmistautuminen on ollut lyhyt ja intensiivinen. Elokuun viimeisestä viikosta lähtien harjoiteltu kyllä paljon, mutta joukkue on täysin uusiutunut ja nuori, joten meillä menee vielä aikaa löytää yhteinen sävel.

Alku lähtee kauteen eriskummallisista lähtökohdista, sillä joukkueet koko pelaajisto on vaihtunut kesän aikana. Se voi näkyä eritoten alkukauden peleissä.

- Meidän pelaajistosta on 100% mennyt uusiksi. Pelaajilla ei ole myöskään keskinäistä historiaa joitain maajoukkueleirejä lukuun ottamatta. Omasta mielestäni joukkueessa on hyvä määrä taitoa ja fyysisyyttä, Heinämäki sanoo.

Forssa lähtee tulevaan kauteen amerikkalaiskolmikolla Breon Gunnels, LaShonda Monk ja Caterrion Thomas. Kotimaisista pelaajista isoa roolia on tarjolla mm. Peli-Karhuissa Suomen mestaruuden voittaneelle Sara Rokkaselle ja Ruotsissa hienon kauden pelanneelle Silja Viitalle.

- Viita on kehittynyt Ruotsin vuoden aikana huimasti hyökkäyspäässä. Rokkasella on varmasti korisliigan isoin kikkapussi ja hänen pelaamisessa on oma Wow-efekti.

Tulostavoitetta FoA:n päävalmentaja ei kaudelle vielä anna, sillä pelaajiston yhteen hitsaantuminen vie oman aikansa.

- Haluamme ennen kaikkea kehittää meidän toimintakulttuuria, missä on mahdollisuus harjoitella määrällisesti ja laadullisesti hyvin. Tässä onnistuessamme voimme myös pelata voittavaa koripalloa, Heinämäki sanoo.

Sarjan suurimmaksi ennakkosuosikiksi nousee Alun päävalmentajan mukaan Peli-Karhut.

- Peli-Karhut on suurin mestarisuosikki, mutta tämän takana uskon erittäin kilpailulliseen liigaan, jossa ylemmän sarjan paikoista käydään kovaa taistelua, hän päättää.

Pyrinnöllä tähtäimessä pudotuspelipaikka

Tampereen Pyrintö jäi viime kaudella sarjassa viimeiseksi ja lähtee parantamaan sijoitusta tällä kaudella uuden päävalmentajan alaisuudessa. Penkin päässä vetovastuu on Petteri Moleniuksella, joka lähtee kauteen innolla.

- Lähden kauteen odottavalla, mutta luottavaisella fiiliksellä. Takana on hyvä ja ehjä harjoituskesä. Treeneissä on ollut pitkin kesää hyvä tekemisen meininki ja harjoituskauden treenipelit ovat tuoneet joukkueelle positiivisen fiiliksen.

Moleniuksen johdolla joukkue on panostanut fysiikkaharjoitteluun.

- Olen pyrkinyt tuomaan päivittäiseen tekemiseen lisää täsmällisyyttä ja vaatimustasoa. Olemme panostaneet kauteen valmistautumisessa ennen kaikkea fysiikkaharjoitteluun. Minusta olemme pystyneet nostamaan urheilun tasoa joukkueessa. On ollut tärkeää saada luotua toiminnan ympärille lisää kilpailullisuutta ja urheilullisuutta, Molenius kertoo.

Viime kauden vastuunkantajista Anni Jämsä ei ole joukkueen kokoonpanossa. Myös ulkomaalaisvahvistukset ovat vaihtuneet. Ulkomaalaiskolmikon muodostavat tällä kaudella Reili Richardson, Tara Reed ja Simona Ruzkova. Harjoituspeleissä kolmikko on esiintynyt edukseen.

- Olemme panostaneet tällä kaudella ulkomaalaispelaajien valitsemiseen. Harjoituskausi on jo mielestäni tähän mennessä osoittanut, että valinnat ovat olleet hyviä. Meillä on kolme huipputyyppiä ulkomaalaisvahvistuksina, joista jokainen vahvistaa joukkuetta myös pelillisesti.

Pyrinnöllä on loistava junioripuoli ja se näkyy myös joukkueen pelaajistossa, sillä kauden alla joukkueessa on seitsemän omaa kasvattia.

- Omat kasvatit ovat Pyrinnön Korisliiga-joukkueelle iso asia. Heille tätä toimintaa teemme. Toki haluamme myös ulkopuolelta pelaajia mukaan, jotta saamme harjoituksiin enemmän kilpailua. Ensi kaudella tullaan näkemään yritteliäs, työteliäs ja periksi antamaton Pyrintö, Molenius sanoo.

Pyrinnön päävalmentajan mukaan joukkue tavoittelee vähintään pudotuspelipaikkaa tulevalta kaudelta. Ennakkosuosikin paineet hän sysää muille.

- Viime kauden mitalikolmikko tulee varmasti olemaan vahvoilla myös tulevalla kaudella, hän päättää.

 
28.11.2022 11:45 Suomen Cup

Suomen Cupin valintatilaisuus maanantaina suorana YouTubessa klo 13

Molempien Korisliigojen rankingin kahdeksan parasta joukkuetta selvittivät tiensä Suomen Cupin puolivälieriin. Yksiosaiset puolivälierät pelataan joulukuun alkupuolella.

24.11.2022 13:30 Suomen Cup

Suomen Cupiin selviytyneet joukkueet ja rankingit ovat ratkenneet

Korisliigan ja naisten Korisliigan tulevan talven Suomen Cupin rankingin kahdeksan parasta joukkuetta ovat nyt selvillä. Joukkueet pelaavat joulukuussa puolivälierät paremmin sijoittuneiden kotikentillä. Valintatilaisuus järjestetään 28.11. ja se näytetään suorana YouTubessa.

19.11.2022 19:52 Naisten Korisliiga

PeKa ja EBT vahvistivat kumpikin asemiaan Naisten Korisliigan sarjajohtajina

Naisten Korisliigan kahta ensimmäistä sijaa pitävät Peli-Karhut ja Espoo Basket Team ottivat kumpikin voiton illan ottelustaan.

18.11.2022 21:14 Naisten Korisliiga

Kati Ollilainen sivusi sarjan syöttöennätystä HBA:n voitossa

Naisten Korisliiga jatkui perjantaina yhdellä ottelulla. HBA haki vierasvoiton Lappeenrannasta selvin lukemin 105-58.

17.11.2022 10:14 NCAA

Kati Ollilainen on sitoutunut Wyomingin yliopistoon syksyksi 2023

HBA-Märskyn riveissä hienoa kautta pelaava Kati Ollilainen, 19, on valinnut yliopistonsa Yhdysvalloissa, kun Helsingin NMKY:n kasvatti on sitoutunut siirtymään Wyomingin yliopistoon syksyllä 2023.

13.11.2022 19:36 Naisten Korisliiga

Vimpeli tiputti Catzin kyydistä

Naisten Korisliigakierros saatiin sunnuntaina pakettiin, kun Lappeenrannan Catz emännöi Vimpelin Vetoa. Sarjapisteet vei vierasjoukkue, kun se voitti 72-62.

12.11.2022 22:05 Naisten Korisliiga

Pyrintö voitti ToPo:n trillerissä – EBT nousi toiseksi

Sarja jatkui kolmella ottelulla. Päivän voittajia olivat Pyrintö, EBT sekä FoA.

9.11.2022 21:59 Naisten Korisliiga

PeKa nappasi kärkipaikan – Forssa vastasi illan suurimmasta yllätyksestä

Sarja jatkui viidellä ottelulla. Niissä voittajiksi ylsivät Honka, ViVe, EBT, FoA sekä Peli-Karhut.

5.11.2022 22:12 Naisten Korisliiga

Kärkijoukkueet vahvistivat asemiaan sarjassa – Pyrintö pilasi Elena Melton juhlaillan

Sarja jatkui neljällä ottelulla. Päivän voittajia olivat ToPo, Peli-Karhut, EBT ja Pyrintö.

3.11.2022 14:47 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan kuukauden pelaaja on HBA:n Elina Aarnisalo

Lokakuun kuukauden pelaajaksi on valittu vasta 17-vuotias Elina Aarnisalo, joka on napannut pistetilaston kärkipaikan itselleen hurjilla tilastoillaan.

30.10.2022 19:12 Naisten Korisliiga

EBT haki voiton Kouvolasta

Illan ainoassa ottelussa Kouvottaret sai vieraakseen EBT:n. Vierasjoukkue oli ottelussa vahvempi ja nappasi kolmannen peräkkäisen voittonsa 81-71.

29.10.2022 21:28 Naisten Korisliiga

ToPo aiheutti Peli-Karhuille kauden ensimmäisen tappion – Vimpeli ylivoimainen Espoossa

Naisten Korisliigassa pelattiin lauantaina kaksi ottelua. Sarjapisteitä niissä saalistivat ToPo ja ViVe.

22.10.2022 19:31 Naisten Korisliiga

Vieraat vahvoilla Naisten Korisliigassa – Peli-Karhut illan ainoa kotivoittaja

Naisten Korisliigassa pelattiin lauantaina neljä kamppailua. Voittajiksi selviytyivät, Pyrintö, ToPo, Kouvottaret ja Peli-Karhut.

21.10.2022 20:38 Naisten Korisliiga

HBA katkaisi tappioputkensa

Naisten Korisliigassa kaksi joukkuetta nähtiin parketilla perjantaina. Illan ainoassa ottelussa HBA voitti FoA:n jännittävän ottelun päätteeksi 79-72.

16.10.2022 19:01 Naisten Korisliiga

Kouvottarille kotivoitto

Naisten Korisliiga jatkui sunnuntaina yhdellä ottelulla. Kouvottaret nappasi siinä voiton HBA:sta.

15.10.2022 18:52 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigassa vierasvoittojen ilta – Peli-Karhut vei kärkikamppailun

Naisten Korisliigassa pelattiin lauantaina kolme ottelua. Sarjapisteitä nappasivat Honka, ViVe ja ainoana joukkueena puhtaalla pelillä jatkava PeKa.

8.10.2022 18:46 Naisten Korisliiga

EBT ja PeKa jatkavat sarjan kärjessä – Vimpeli voitti jatkoajalla

Naisten Korisliiga jatkui kolmella ottelulla. Voittajina otteluista selvisivät EBT, Peli-Karhut ja trillerin jälkeen Vimpelin Veto.

7.10.2022 19:59 Naisten Korisliiga

ToPo vei Helsingin paikalliskamppailun

Helsingissä nähtiin kauden ensimmäinen Helsingin paikalliskamppailu, jossa HBA emännöi ToPo:a. Vierasjoukkue oli ottelussa todella vahva ja voitti selvästi 99-58.

4.10.2022 20:07 Naisten Korisliiga

Honka haki voiton Kouvolasta

Tapiolan Honka matkasi tiistain ainoassa Naisten Korisliigan ottelussa Kouvottarien vieraaksi. Espoolaisjoukkue karkasi emänniltä jo avausjaksolla ja nappasi kauden toisen voittonsa 86-64.

1.10.2022 18:46 Naisten Korisliiga

Espoolaisjoukkueet avausvoittoihin – myös PeKa ja Kouvottaret saivat pistetilinsä auki

Naisten Korisliigan avauskierros saatiin pakettiin. Lauantain voittajia olivat EBT, Honka, PeKa sekä Kouvottaret.

Näytä lisää vastaavia