Naisten Korisliigan ennakko: Catz, Forssan Alku ja Tampereen Pyrintö

28.9.2022 09:10 Viime kauden sarjan tyvipää on uusiutunut alkavalle kaudelle, kun joukkueissa puhaltavat uudet tuulet. Catz lähtee kauteen nuorentuneella joukkueella, FoA sai kaksi maajoukkuepelaajaa kokoonpanoonsa ja Pyrinnön vahvistuskolmikko vaikuttaa onnistuneelta.

Viime kaudella Ruotsin pääsarjassa pelannut Silja Viita tekee paluun vuoden jälkeen naisten Korisliigaan. Kuva: Ville Vuorinen

Naisten Korisliigan runkosarja 2022–23 käynnistyy 30. HBA:n ja Catzin välisellä kohtaamisella. 10 seuraa valmistautuu jälleen kauden mittaiseen koitokseen, ja Basket.fi esittelee joukkueet kolmen artikkelin sarjassa, joka alkaa viime kauden runkosarjan sijoille 8.-10. sijoittuneilla seuroilla.

Catz lähtee kauteen nuorentuneella joukkueella

Viime kaudella pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt Catz lähtee kauteen nuorella ryhmällä. Penkin päässä jatkaa edelliseltä kaudelta tuttu Petri Joukainen. Joukkue menetti viime kauden päätteeksi uransa päättäneen Elena Melton sekä takaisin Espooseen siirtyneen Lotta Hämäläisen.

- Varovaisin odotuksin lähdetään uuteen kauteen. Melton ja Hämäläisen jättämä aukko on iso. Meillä on nuoria lupaavia pelaajia, ja vaatii paljon töitä, jotta voidaan sarjassa kilpailla, Joukainen pohtii.

Joukkueen kauteen valmistautuminen ei ole sujunut aivan optimaalisesti.

- Kauteen valmistautuminen on ollut rikkonaista. Paljon on ollut poissaoloja, ja harjoitusryhmä pieni. Kauden alkaessa ei tulla olemaan vielä valmiita. Prosessi jatkuu.

Catz lähtee kauteen kahden amerikkalaisen voimin. Raziyah Farrington sekä Terrinique Battle tulevat olemaan isossa roolissa. Peli-Karhuista siirtynyt Elli Heikkilä saa mahdollisuuden astua isompaan ruutuun. Heidän lisäkseen joukkueessa on runsaasti lappeenrantalaisia.

- Farrington on todella nopea pelaaja. Hänen lisäkseen Heikkilää kannattaa pitää silmällä.

Joukaisen mukaan Catz pyrkii olemaan yritteliäs, epäitsekäs ja hyvin yhteen pelaava joukkue. Tavoitteet ovat selvillä.

- Joukkue on entisestään nuorentunut ja pelaajabudjetti pienentynyt. Lähdetään rakentamaan koko kauden kestävää prosessia, joka toivottavasti keväällä vie meidät pudotuspeleihin, hän sanoo.

Mestaruussuosikin viitta menee Kotkaan.

- Peli-Karhut on ainoa mestarisuosikki, Catzin päävalmentaja päättää.

Alku tulevaan kauteen uudistuneena

Forssassa puhaltavat uudet tuulet. Tulevalle kaudelle joukkueen valmennus on mennyt uusiksi, kun vetovastuun on ottanut Juri Heinämäki. Forssaan paluu on mieluinen asia päävalmentajalle.

- Mukava palata Forssaan seitsemän vuoden tauon jälkeen. Vuodet Tampereella ja Kotkassa on kehittäneet itseä valmentajana, ja uskon että pystyn kertyneellä kokemuksella auttamaan Alun koripallotoimintaa kehittymään, hän pohtii.

Harjoituskausi on sujunut hyvin, mutta se ei ole ollut pituudella pilattu.

- Meidän kauteen valmistautuminen on ollut lyhyt ja intensiivinen. Elokuun viimeisestä viikosta lähtien harjoiteltu kyllä paljon, mutta joukkue on täysin uusiutunut ja nuori, joten meillä menee vielä aikaa löytää yhteinen sävel.

Alku lähtee kauteen eriskummallisista lähtökohdista, sillä joukkueet koko pelaajisto on vaihtunut kesän aikana. Se voi näkyä eritoten alkukauden peleissä.

- Meidän pelaajistosta on 100% mennyt uusiksi. Pelaajilla ei ole myöskään keskinäistä historiaa joitain maajoukkueleirejä lukuun ottamatta. Omasta mielestäni joukkueessa on hyvä määrä taitoa ja fyysisyyttä, Heinämäki sanoo.

Forssa lähtee tulevaan kauteen amerikkalaiskolmikolla Breon Gunnels, LaShonda Monk ja Caterrion Thomas. Kotimaisista pelaajista isoa roolia on tarjolla mm. Peli-Karhuissa Suomen mestaruuden voittaneelle Sara Rokkaselle ja Ruotsissa hienon kauden pelanneelle Silja Viitalle.

- Viita on kehittynyt Ruotsin vuoden aikana huimasti hyökkäyspäässä. Rokkasella on varmasti korisliigan isoin kikkapussi ja hänen pelaamisessa on oma Wow-efekti.

Tulostavoitetta FoA:n päävalmentaja ei kaudelle vielä anna, sillä pelaajiston yhteen hitsaantuminen vie oman aikansa.

- Haluamme ennen kaikkea kehittää meidän toimintakulttuuria, missä on mahdollisuus harjoitella määrällisesti ja laadullisesti hyvin. Tässä onnistuessamme voimme myös pelata voittavaa koripalloa, Heinämäki sanoo.

Sarjan suurimmaksi ennakkosuosikiksi nousee Alun päävalmentajan mukaan Peli-Karhut.

- Peli-Karhut on suurin mestarisuosikki, mutta tämän takana uskon erittäin kilpailulliseen liigaan, jossa ylemmän sarjan paikoista käydään kovaa taistelua, hän päättää.

Pyrinnöllä tähtäimessä pudotuspelipaikka

Tampereen Pyrintö jäi viime kaudella sarjassa viimeiseksi ja lähtee parantamaan sijoitusta tällä kaudella uuden päävalmentajan alaisuudessa. Penkin päässä vetovastuu on Petteri Moleniuksella, joka lähtee kauteen innolla.

- Lähden kauteen odottavalla, mutta luottavaisella fiiliksellä. Takana on hyvä ja ehjä harjoituskesä. Treeneissä on ollut pitkin kesää hyvä tekemisen meininki ja harjoituskauden treenipelit ovat tuoneet joukkueelle positiivisen fiiliksen.

Moleniuksen johdolla joukkue on panostanut fysiikkaharjoitteluun.

- Olen pyrkinyt tuomaan päivittäiseen tekemiseen lisää täsmällisyyttä ja vaatimustasoa. Olemme panostaneet kauteen valmistautumisessa ennen kaikkea fysiikkaharjoitteluun. Minusta olemme pystyneet nostamaan urheilun tasoa joukkueessa. On ollut tärkeää saada luotua toiminnan ympärille lisää kilpailullisuutta ja urheilullisuutta, Molenius kertoo.

Viime kauden vastuunkantajista Anni Jämsä ei ole joukkueen kokoonpanossa. Myös ulkomaalaisvahvistukset ovat vaihtuneet. Ulkomaalaiskolmikon muodostavat tällä kaudella Reili Richardson, Tara Reed ja Simona Ruzkova. Harjoituspeleissä kolmikko on esiintynyt edukseen.

- Olemme panostaneet tällä kaudella ulkomaalaispelaajien valitsemiseen. Harjoituskausi on jo mielestäni tähän mennessä osoittanut, että valinnat ovat olleet hyviä. Meillä on kolme huipputyyppiä ulkomaalaisvahvistuksina, joista jokainen vahvistaa joukkuetta myös pelillisesti.

Pyrinnöllä on loistava junioripuoli ja se näkyy myös joukkueen pelaajistossa, sillä kauden alla joukkueessa on seitsemän omaa kasvattia.

- Omat kasvatit ovat Pyrinnön Korisliiga-joukkueelle iso asia. Heille tätä toimintaa teemme. Toki haluamme myös ulkopuolelta pelaajia mukaan, jotta saamme harjoituksiin enemmän kilpailua. Ensi kaudella tullaan näkemään yritteliäs, työteliäs ja periksi antamaton Pyrintö, Molenius sanoo.

Pyrinnön päävalmentajan mukaan joukkue tavoittelee vähintään pudotuspelipaikkaa tulevalta kaudelta. Ennakkosuosikin paineet hän sysää muille.

- Viime kauden mitalikolmikko tulee varmasti olemaan vahvoilla myös tulevalla kaudella, hän päättää.

 
27.1.2024 19:45 Naisten Korisliiga

ToPo:n voittokululle jatkoa – huippuvireinen Saana Kujala johdatti Pyrinnön voittoon

Naisten Korisliigassa pelattiin kolme ottelua. Päivän voittajia olivat ToPo, ViVe ja Pyrintö.

26.1.2024 20:08 Naisten Korisliiga

Hongalle vieraspisteet Helsingistä

Naisten Korisliigan illan ainoassa ottelussa Tapiolan Honka voitti vieraskentällä HBA-Märskyn 59-56.

24.1.2024 21:30 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigassa kotivoittoja

Naisten Korisliiga jatkui neljällä ottelulla. Illan kierroksella nähtiin kotivoittoja, kun Honka, ViVe, Kouvottaret ja ToPo nappasivat sarjapisteitä.

21.1.2024 20:45 Suomen Cup

ToPo naisten Motonet Suomen Cupin mestari

ToPo vei nimiinsä naisten Motonet Suomen Cupin toisen kerran peräkkäin. Finaalissa kaatui PeKa selvin lukemin 106-77.

21.1.2024 12:01 Suomen Cup

ToPo ja PeKa naisten Motonet Suomen Cupin finaalissa sunnuntaina klo 17:45

Naisten Suomen Cupin mestari 2023 ratkeaa sunnuntaina, kun Torpan Pojat ja Peli-Karhut kohtaavat Urhea-hallissa Helsingissä. Ottelu on katsottavissa suorana lähetyksenä TV2:lla ja Yle Areenassa.

20.1.2024 17:52 Suomen Cup

Naisissa PeKa ja ToPo lunastivat paikat Motonet Suomen Cupin finaaliin

Naisten puolella Motonet Suomen Cupissa nähdään uusinta viime vuoden finaalista. PeKa eteni finaaliin kaatamalla Hongan. ToPo puolestaan pudotti Pyrinnön kyydistä. Urhea-hallissa pelattava finaali pelataan sunnuntaina 21. tammikuuta klo 17:45. Se on nähtävissä Yle TV2:lla ja Yle Areenassa.

19.1.2024 14:00 Suomen Cup

Pystyykö kukaan horjuttamaan voittamatonta ToPoa naisten Suomen Cupissa?

Naisten Suomen Cupin välierät pelataan lauantaina 20. tammikuuta Urhea-hallissa Helsingissä. Välierien voittajat kohtaavat finaalissa sunnuntaina. Torpan Pojat lähtee puolustamaan mestaruutta. YLE välittää Suomen Cupin Final Fourin kanavillaan.

14.1.2024 21:15 Naisten Korisliiga

FoA:lle vieraspisteet Kouvolasta

Forssan Alku haki voiton Kouvottarien kustannuksella ja palasi voittokantaan kahden tappiollisen ottelun jälkeen. Peli päättyi vieraiden hyväksi 84-77.

13.1.2024 19:45 Naisten Korisliiga

ToPo ei ollut yllätettävissä kotikentällään

Sarjaa johtava ToPo palasi pitkältä pelitauolta, kun joukkue kohtasi Helsingissä ViVe:n. Helsinkiläiset jatkoivat siitä mihin viime vuonna jäivät, kun voitto kirjattiin heille 83-66.

12.1.2024 20:30 Naisten Korisliiga

Peli-Karhut vei kärkikamppailun jatkoajan jälkeen – Pyrintö nousi voittoon vieraskentällä

Naisten Korisliiga jatkui kahdella ottelulla. Voitot kirjattiin jännittävien vaiheiden jälkeen Peli-Karhuille ja Pyrinnölle.

Näytä lisää vastaavia