Yllättävä tarjous houkutteli Anni Mäkitalon vielä ulkomaille – ”Olisi voinut jälkikäteen kaduttaa”

28.11.2021 12:22 Anni Mäkitalon, 30, ajatukset olivat jo hiljalleen siirtymässä kohti koripallokenttien jättämistä, mutta Kreikasta tullut tarjous houkutteli hänet vielä ulkomaille kertaalleen. Mäkitalo teki thessalonikilaisen PAOK:n kanssa kesällä sopimuksen.

Anni Mäkitalo lähti vielä kerran ulkomaille. (Kuva: Ville Vuorinen)

Mäkitalo on urallaan pelannut aiemmin Tshekissä, Ranskassa, Unkarissa ja Saksassa. Kauden 2018-19 jälkeen hän palasi Suomeen ajatuksissaan päättää uransa ja siirtyä hiljalleen siviilielämän pariin. Kesällä tullut PAOK:n tarjous sai Mäkitalon pakkaamaan matkalaukkunsa vielä kertaalleen ja lähtemään ulkomaille.

- Se oli itse asiassa vähän yllättävä ratkaisu. Kahden Bundesliigavuoden jälkeen palasin Suomeen ja ajattelin, että hoidan korkeakoulututkinnon ja siirryn työelämään. Niin kävikin ja tein pelaamisen ohella osa-aikatöitä. En halunnut kuitenkaan vielä lopettaa viime kauteen, kun ei ollut yleisöä ja oli sellainen kausi. Koris tuntui hauskalta ja kroppa hyvältä, niin ajattelin pelaavani Suomessa vielä kauden, Mäkitalo pohjustaa tilannettaan.

- Sitten yksi agentti, jonka tunsin ennestään, otti minuun yhteyttä ja ilmoitti PAOK:n olevan kiinnostunut. Joukkueella oli mahdollisuus päästä pelaamaan EuroCupia ja Kreikan liiga on kova. Ajattelin, että jos ulkomaille vielä lähtisi, niin se olisi oltava EuroCup-joukkue. Ja jos en olisi lähtenyt, niin se olisi voinut jälkikäteen kaduttaa. Lisäksi en ollut ennen pelannut Etelä-Euroopassa, kun muut ulkomaan vuodet ovat menneet Keski-Euroopassa, Mäkitalo jatkaa.

Mikäli upotus ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

PAOK osallistui EuroCupin karsintoihin, jossa se kohtasi turkkilaisen Elazig Il Özel Idaren. Tiukan taistelun jälkeen PAOK hävisi molemmat pelit neljällä pisteellä yhteistuloksella 134-142. Mäkitalolle jäi otteluparista hampaankoloon.

- Se oli tosi iso pettymys. Siitä jäi meidän osalta vähän jossiteltavaa. Siinä huomasi, että rahalla pääsee pitkälle. Turkkilainen vastustajamme osti molemmat pelit kotikentälleen, vaikka toisen piti olla kotikentällämme. Lisäksi he vaihtoivat pelaajia, vaikka rekisteröitymisaika oli jo mennyt umpeen. Siinä oli vähän sellainen Daavid ja Goljat -asetelma. Oli tosi hienoa pelata turkkilaista joukkuetta vastaan, joka selviytyi viime kaudella EuroCupissa kahdeksan parhaan joukkoon. Luulen, että jos meillä olisi ollut kotipeli, niin olisimme menneet jatkoon.

- Harmittaa, ettemme päässeet jatkoon, mutta kokemuksena se oli tosi hieno. Siinä mentiin omien taitojen äärirajoilla, kun mentiin todella kovaa, Mäkitalo kertaa EuroCupin kokemusta.

Mikäli upotus ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Mäkitalo on saanut tuntumaa jo Kreikan liigaan. Olympiakos ja Panathinaikos pitävät maassa valtaa, mutta sarjasta löytyy myös muita kovia joukkueita.

- Kreikassa ovat tietysti Olympiakos ja Panathinaikos, jotka pelaavat EuroCupia, mutta muuten sarja oli minulle aika tuntematon. Täällä saa olla kolme ulkomaalaista ja yksi EU-pelaaja. Meillä on kaksi amerikkalaista, puertoricolainen ja sitten minä eurooppalaispelaajana.

- Sarjana tämä on todella laadukas. Koris ei ole niin nopeaa kuin mitä se on Keski-Euroopassa, mutta pelaajat ovat taitavia. Neljä ulkomaalaista nostaa tasoa, mutta myös paikalliset pelaajat ovat myös hyviä. Kaksi EuroCupin joukkuetta ja muutenkin kovia joukkueita, joten kovasta sarjasta kyse, arvioi Mäkitalo sarjaa.

Kreikka tunnetaan urheiluhulluna maana, jossa fanit ovat intohimoisesti omiensa puolella. Samalla vastustajiin suhtaudutaan jopa vihamielisesti. Mäkitalo on saanut huomata kreikkalaisen kannattajakulttuurin, vaikka PAOK:n naisten peleissä ei vielä ole fanaattisinta meininkiä nähtykään.

- Joillakin naisjoukkueilla on iso fanijoukko, mutta täälläkin on rajoituksia päällä ja se on näkynyt yleisömäärissä. Emme ole kohdanneet vielä niitä pahimpia vihollisia. Ne ovat isoja pelejä, ja niihin yleisö yleensä herää. Olen kuitenkin päässyt kokemaan sitä tunnelmaa miesten koris- ja futispeleissä. Kyllä täällä saa tarkkana olla mitä värejä pitää päällä. Ei ole parilla punaisella treenipaidalla ollut paljon käyttöä, Mäkitalo naurahtaa.

Kreikkalaisen urheilun suurseurat Olympiakos ja Panathinaikos ovat kovia myös naisten koripallon puolella. Panathinaikos voitti viime kaudella mestaruuden ja sitä ennen Olympiakos kuittasi viisi edellismestaruutta. Mäkitalo toivoo PAOK:n pystyvän pistämään kapuloita kahden suuren rattaisiin.

- PAOK on ollut kärkikastin joukkueita. Nyt täällä ollaan tekemässä naiskoriksen uutta tulemista. Tänne tuli uusi koutsi, joka valmensi viime kaudella Unkarissa EuroCup-joukkuetta, Kreikan maajoukkueen pointti sekä hyvän profiilin ulkomaalaiset. Täällä yritetään saada vahvempaa asemaa Panathinaikosia ja Olympiakosia vastaan. Kyllä meillä on mitali tavoitteena ja voittaa jompikumpi EuroCup-joukkue, Mäkitalo listaa joukkueen tavoitteita.

Mikäli upotus ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

PAOK on aloittanut hyvin ollen sarjassa toisena neljän pelin jälkeen. Mäkitalolle alkukausi on ollut haastava, sillä hän oli hetken loukkaantuneena ja samalla hänen roolinsa on muuttunut. Normaalisti pointtina ja pallon kanssa viihtyvä Mäkitalo on saanut totutella uuteen pelipaikkaan.

- Olen joutunut uudenlaiseen rooliin. Se on uusi tilanne, mutta siihen on sopeuduttava. Joukkueessa on ollut vaihdoksia ja loukkaantumisia, joten pelipaikkani on vaihtunut.  Olen pelannut enemmän laidassa kuin pallollisena. Lisäksi minulla oli pieni loukkaantuminen. Valmennusjohto on kuitenkin ollut tyytyväinen, että olen pystynyt sopeutumaan uudelle paikalle ja puolustuksessa olen ihan joukkueen johtavia pelaajia. Hyökkäyspelaamisessa on kuitenkin vielä parannettavaa.

Mäkitalo ei liikaa päätään vaivaa pelikentän haasteilla.

- Ei sitä auta murehtia, ja se on osa ammattilaiselämää. Joukkueessa on ollut vaihdoksia sekä loukkaantumisia, ja siksi pitää pystyä sopeutumaan. Jos valmentajaa haluaa minun pelaavan jossain roolissa, niin en voi mennä hänelle nurisemaan, etten halua. Sitä täytyy aina täyttää se rooli mihin laitetaan, Mäkitalo muistuttaa ammattilaiselämän arjesta.

Jos Mäkitalo on pystynyt omaksumaan pelikentän puolen muutokset, niin myös pelikentän ulkopuolella sopeutumiskyvystä on ollut hyötyä Thessalonikissa.

- Olen viihtynyt tosi hyvin. Olen aika sopeutuvainen luonne ja tiedän, ettei kaikki ole aina täydellistä. Kaupunki on ihana, täällä on vahva urheilukulttuuri, kreikkalainen ruoka on tietenkin hyvää ja seura on legendaarinen sekä iso, jossa kaikki isot palloilulajit ovat saman katon alla. On hieno olla osana sitä. Onhan sääkin vähän erilainen kuin mitä Suomessa, vaikka Pohjois-Kreikkaa onkin, Mäkitalo kuvailee.

Henkilöt

 
2.2.2024 18:37 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehen tähtäimessä Saksan mestaruus ja EM-kisat

Elina Koskimies mietti viime kesänä, että jättäisi Saksan kahden siellä vietetyn kauden jälkeen. Hallitsevan mestarin ja EuroCup-joukkue Kelternin tarjous käänsi kuitenkin Koskimiehen pään ja nyt hän taistelee Saksan mestaruudesta.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

14.12.2023 16:50 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalo ammentanut oppia ammattilaiskentillä

Elina Aarnisalo pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla, kun hän koripalloilee Kangoeroes Mechelenin riveissä ennen siirtymistään USA:n yliopistoon. Aarnisalo on saanut arvokasta oppia Euroopan huipulta.

9.12.2023 07:45 Suomalaiset ulkomailla

Lotta-Maj Lahtinen palasi loukkaantumisen jälkeen vahvempana takaisin

Lotta-Maj Lahtisen oli määrä tehdä debyyttinsä ammattilaiskentillä jo viime kaudella, mutta paha loukkaantuminen juuri kauden alkua siirsi suunnitelmia vuodella. Täksi kaudeksi Lahtinen palasi tositoimiin täydessä kunnossa ja teki sopimuksen espanjalaisen EuroCup-joukkue AE Sedis Basquetin kanssa.

18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

29.9.2023 20:00 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen valmiina toiseen kauteensa Italian Serie A1:ssä – ”Tiedän nyt mitä tässä liigassa pelaaminen vaatii”

Helmi Tulonen pelasi ensimmäisen kautensa Italian Serie A1:ssä Le Mura Luccan riveissä, mutta täksi vuodeksi seuraksi vaihtui Sanga Milano. Tulonen uskoo pystyvänsä tällä kaudella entistä parempaan.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

5.7.2023 10:34 Susijengi

Lassi Tuovi kesäliigapestistä Utahiin: ”Tämä on meille valtavan hieno mahdollisuus”

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi on urakoinut viikon päivät NBA-joukkue Utah Jazzin kesäliigajoukkueen valmennusjohdossa vierailevan valmentajan ominaisuudessa. Utahilaismedialle esitelty Tuovi keskusteli lehdistötilaisuudessaan muun muassa koripallon kehityksestä Suomessa, Lauri Markkasesta sekä Susijengin ja Utah Jazzin yhteistyöstä.

30.6.2023 15:58 Susijengi

Pettymyksistä huolimatta Sasu Salinin kauteen mahtui paljon hyvää

Sasu Salin, 32, pelasi jälleen vahvan kauden espanjalaisjoukkue Teneriffan riveissä. Vaikka kauteen mahtui kirveleviä tappiota, niin kokonaisanti oli plusmerkkinen.

Näytä lisää vastaavia